Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.
Autor
Wiadomość
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#1 Post autora tematu 26 Gru 2011 14:06   

Programowanie pamieci


Witam!
Mam sprzęt odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500. Podczas wgrywania firmware poprzez menu urządzenia z pendriva padło zasilanie i teraz nie wstaje odbiornik-pali się dioda czerwona zasilania (czuwanie). Mam JTAG SPI na usb po jtagowaniu xboxa360 Czy pomógł by ktoś w jaki sposób zaprogramować pamięć gdzie się wlutować na płytce urządzenia itp. Przesyłam zdjęcie płytki z modelu niższego(wap-4500) ale sama płytka niczym się nie różni brakuje w niej tylko LAN i WLAN. Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuję.

WAP4500
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.

WAP8500
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#2 28 Gru 2011 16:14pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Mogę się mylić, ale JP2 wygląda mi na złącze JTAG.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2011 16:14pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#3 Post autora tematu 28 Gru 2011 17:44   

Re: Programowanie pamieci


Na razie ja też tylko się domyślam. Może jakieś inne wskazówki. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#4 28 Gru 2011 17:56pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Patrząc na te złącze zauważyłem jedną rzecz:
Piny 4,6,8,10,12,14,16,18,20 są podłączone do GND, co jest zgodne z JTAG.
Pin 11 - w JTAG nie wykorzystywany - również jest podłączony do GND
Pin 2 i 1 są podłączone do VCC (proponuję sprawdzić jakie tam jest napięcie).
Piny 3,5,7,9,13,15,17 są "gdzieś podłączone.
A pin 19 jest niepodłączony.

Proponuję porównać z tym.

http://docwiki.gumstix.org/index.php/JTAG
Powrót do góry
   
Mundi1970
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 343
Miasto: Chrzanów

Post#5 28 Gru 2011 19:17pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Istnieje duże prawdopodobieństwo że to jest któryś z tych procesorów Link.
--->>>Dokumentacja.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#6 Post autora tematu 28 Gru 2011 20:56   

Re: Programowanie pamieci


Dzięki! ale to dla mnie wyższa szkoła jazdy na tym etapie Dla mnie potrzeba łopatologicznie krok po kroku jak postępować;-) Wydawało mi się że za firmware odpowiada ten scalak podłużny 14PIN z prawej od procesora największego i jego trzeba zaprogramować HC04 ? Pozdrawiam i czekam na dalsze instrukcje
ps. a może ktoś by się podjął osobiście wgrać przez jakiś programator firmware?

Dodano po 1 [minuty]:

mickpr napisał:
Patrząc na te złącze zauważyłem jedną rzecz:
Piny 4,6,8,10,12,14,16,18,20 są podłączone do GND, co jest zgodne z JTAG.
Pin 11 - w JTAG nie wykorzystywany - również jest podłączony do GND
Pin 2 i 1 są podłączone do VCC (proponuję sprawdzić jakie tam jest napięcie).
Piny 3,5,7,9,13,15,17 są "gdzieś podłączone.
A pin 19 jest niepodłączony.

Proponuję porównać z tym.

http://docwiki.gumstix.org/index.php/JTAG


link się nie otwiera czy mógłbyś sprawdzić?
dzięki
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#7 29 Gru 2011 16:55   

Re: Programowanie pamieci


U mnie otwiera sie bez problemu
Tutaj masz pinouty różnych JTAG-ów
http://www.jtagtest.com/pinouts/
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#8 Post autora tematu 29 Gru 2011 18:34   

Re: Programowanie pamieci


Mickpr a czy to będzie ten procek?
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.

pozdrawiam
ps.
i jeszcze opis pinów tak mi się wydaje- widać dopiero na powiększeniu
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.
Powrót do góry
   
polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1203
Miasto: Ostrołęka

Post#9 29 Gru 2011 18:43pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


To nie jest procesor: http://www.google.pl/search?q=74HC04
Jeśli chodzi ci oczywiście o to co zaznaczyłeś na czerwono.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#10 Post autora tematu 29 Gru 2011 18:48   

Re: Programowanie pamieci


polprzewodnikowy napisał:
To nie jest procesor: http://www.google.pl/search?q=74HC04
Jeśli chodzi ci oczywiście o to co zaznaczyłeś na czerwono.


zgadza się źle się wyraziłem jest to układ scalony.
Tylko czy to on jest tą pamięcią programowalną od firmware, bo mi się wydaje, ze chyba tak i czy to można z JTAGować czy podpiąć się programatorem w piny?
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2011 18:48   





Powrót do góry
   
polprzewodnikowy
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 1203
Miasto: Ostrołęka

Post#11 29 Gru 2011 18:52pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Podałem link, tam masz wszystko o tym układzie.
Jeśli możesz to pokaż drugą stronę płyty.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#12 Post autora tematu 29 Gru 2011 19:00   

Re: Programowanie pamieci


i znalazłem jeszcze taką dokumentację ale scalak budową by się zgadzał tylko oznaczenia pinów inaczej liczone
link http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/203803/KODENSHI/KK74HC04AD.html

Dodano po 1 [minuty]:

polprzewodnikowy napisał:
Podałem link, tam masz wszystko o tym układzie.
Jeśli możesz to pokaż drugą stronę płyty.


jeśli ma to pomóc to zabiorę się za wyjęcie płyty
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#13 29 Gru 2011 19:08   

Re: Programowanie pamieci


Z numeracją pinów dobrze masz tylko pin 1 :), ale to (jak kolega zauważył) nie jest procesor tylko układ cyfrowy 4x bramki NAND TTL. (serii 74xx)

Na odpowiedzialny układ wygląda mi (najprędzej) HMR300, niestety nie wiem co to może być. To pewnie specjalizowany układ (ASIC). Datasheet'a nie za bardzo mogę znaleźć.
Jesteś pewny, że pod spodem nie ma innych układów (flash)?
Zerknij na płytkę od drugiej strony, bo coś nie za bardzo mi się widzi, żeby ktoś "pchał" pamięć FLASH w specjalizowany układ.

Ale - to takie "wróżenie z fusów". Wyczytałem gdzieś, że wcale to nie musi być JTAG - a może być to programator SPI. Spróbuję jeszcze poszperać.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#14 Post autora tematu 29 Gru 2011 19:55   

Re: Programowanie pamieci


polprzewodnikowy napisał:
Podałem link, tam masz wszystko o tym układzie.
Jeśli możesz to pokaż drugą stronę płyty.


"panie Preze...melduję wykonanie zadania";-) uff ciężko było ale wyjąłem bez uszkodzenia - to był dobry pomysł polprzewodnikowy, sam zresztą popatrz
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.

jak będą potrzebne zdjęcia dokładniejsze scalaków to pisz prześlę już porobiłem ale ze względu na wielkość nie wysyłałem od razu

Dodano po 15 [minuty]:

czyżby to było to:
podaje link: http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=25P64V6P
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2011 19:55   





Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#15 29 Gru 2011 19:56pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Czyli jednak masz pamięć SPI (szeregową) flash - 25P64 (64 Mbit, Low Voltage, Serial Flash Memory With 50MHz SPI Bus Interface).
Poszukaj programatora SPI (obsługującego 25Pxx) i do dzieła.

http://spiflash.org/
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#16 Post autora tematu 29 Gru 2011 20:20   

Re: Programowanie pamieci


a zobaczcie na fotkę (1) jakby ewentualność na wyprowadzenie JTAGa drugie(2
) zdjęcie na jakiej wysokości jest względem płytki akurat nie pokrywa się z żadnymi otworami na płycie ale wystarczą kabelki;-)
1.
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.
2.
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.

Dodano po 11 [minuty]:

mickpr napisał:
Czyli jednak masz pamięć SPI (szeregową) flash - 25P64 (64 Mbit, Low Voltage, Serial Flash Memory With 50MHz SPI Bus Interface).
Poszukaj programatora SPI (obsługującego 25Pxx) i do dzieła.

http://spiflash.org/


a czy może być coś takiego : http://allegro.pl/isp-adapter-podstawka-uniwersalna-dla-avr-i2010153026.html

ja mam coś takiego podobnego do tego co na zdjęciu po xboxie:
Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.

...ale szczerze nie obejdzie się bez waszej pomocy w formie jak już wspomniałem wyżej krok po kroku lub jak kto woli "prowadząc za rączkę" miałem tylko z tym do czynienia przy xboxie ale tam sprawa była banalna bo było pełno dokładnych poradników.
Liczę więc na waszą wyrozumiałość i pomoc
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#17 29 Gru 2011 20:39pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Nie może być. Programator ISP programatorowi ISP nie równy. Na stronie którą Ci podałem jest schemat prostego programatora do SPI Flash. To, co ty podałeś - to przejściówka do procesorów Atmela.
Niestety widzę, że Ty masz SPI w wersji SMD. Będziesz musiał poszukać kogoś, kto albo zmontuje Ci odpowiedni programator (ze szczególną uwagą napięcia zasilania), podłączy i zaprogramuje, albo taki programator sprzeda. Na stronie którą podałem jest schemat, a nawet program. Ściągnąłem go i wygląda, że obsługuje pamięci 25Pxx. Ale osobiście z niego nie korzystałem.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#18 Post autora tematu 29 Gru 2011 21:00   

Re: Programowanie pamieci


mickpr napisał:
Nie może być. Programator ISP programatorowi ISP nie równy. Na stronie którą Ci podałem jest schemat prostego programatora do SPI Flash. To, co ty podałeś - to przejściówka do procesorów Atmela.
Niestety widzę, że Ty masz SPI w wersji SMD. Będziesz musiał poszukać kogoś, kto albo zmontuje Ci odpowiedni programator (ze szczególną uwagą napięcia zasilania), podłączy i zaprogramuje, albo taki programator sprzeda. Na stronie którą podałem jest schemat, a nawet program. Ściągnąłem go i wygląda, że obsługuje pamięci 25Pxx. Ale osobiście z niego nie korzystałem.


coś znalazłem o jakimś programatorze Willem chyba wolałbym gotowy znaleźć

Dodano po 3 [minuty]:

a w ogóle to musiałbym wylutować tą pamięć?
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#19 29 Gru 2011 21:04   

Re: Programowanie pamieci


Możliwe, że nie - głowy uciąć sobie nie dam.
Na ale.... znalazłem programatory pamięci SPI, ale kryptoreklamy nie będę robił (zwłaszcza komuś). Dodatkowo koszt 200 zł, to lekka przesada - zwłaszcza dla Ciebie - skoro tylko chcesz przeprogramować jedną kość. Spytaj (nawet na elektrodzie) - czy ktoś w pobliżu miejsca gdzie mieszkasz mógłby Ci przeprogramować tą pamięć. Pytanie nie boli... a na pewno nie zapłacisz tyle, ile za programator.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#20 Post autora tematu 29 Gru 2011 21:13   

Re: Programowanie pamieci


mój mail: lukaszli(malpa)interia.pl możesz przesłać dane
To dokładnie pytać się o jaką pamięć i rodzaj programatora kto by się takowego zabiegu podjął? A pamięć musiałbym wylutować? Czy z płytką ktoś by sobie poradził?

Dodano po 5 [minuty]:

mickpr napisał:
Możliwe, że nie - głowy uciąć sobie nie dam.
Na ale.... znalazłem programatory pamięci SPI, ale kryptoreklamy nie będę robił (zwłaszcza komuś). Dodatkowo koszt 200 zł, to lekka przesada - zwłaszcza dla Ciebie - skoro tylko chcesz przeprogramować jedną kość. Spytaj (nawet na elektrodzie) - czy ktoś w pobliżu miejsca gdzie mieszkasz mógłby Ci przeprogramować tą pamięć. Pytanie nie boli... a na pewno nie zapłacisz tyle, ile za programator.


dzięki z info a może ty kogoś znasz nawet z forum kto by się podjął czegoś takiego?
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#21 29 Gru 2011 21:18   

Re: Programowanie pamieci


przemasli napisał:
mój mail: lukaszli(malpa)interia.pl możesz przesłać dane
To dokładnie pytać się o jaką pamięć i rodzaj programatora kto by się takowego zabiegu podjął? A pamięć musiałbym wylutować? Czy z płytką ktoś by sobie poradził?


Spytaj się - czy ktoś jest w stanie zaprogramować ci pamięć SPI Flash - 25P64V6P na płycie twojego urządzenia ściągniętym przez Ciebie firmware'm. Zwróć uwagę, czy ten firmware będzie pasował - inaczej urządzenie nie "ruszy". Myślę, że kwota nie powinna przekroczyć 20-30 zł. (więcej to byłoby zdzierstwo), ale pozostawiam to Twoim ustaleniom. Jeśli ktoś ma programator pamięci FLASH, pewnie ma również możliwość wylutowania takiej pamięci (jeśli w układzie by się nie dało). Opcjonalnie możesz kupić (dokładnie) taką nową kość, dać komuś do zaprogramowania, tyle - że potem musiałbyś to wlutować na płytę - w miejsce starej. Poproś również o wykonanie kopii istniejących danych w tym flash-u (na wszelki wypadek).
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#22 Post autora tematu 29 Gru 2011 21:41   

Re: Programowanie pamieci


mickpr napisał:
przemasli napisał:
mój mail: lukaszli(malpa)interia.pl możesz przesłać dane
To dokładnie pytać się o jaką pamięć i rodzaj programatora kto by się takowego zabiegu podjął? A pamięć musiałbym wylutować? Czy z płytką ktoś by sobie poradził?


Spytaj się - czy ktoś jest w stanie zaprogramować ci pamięć SPI Flash - 25P64V6P na płycie twojego urządzenia ściągniętym przez Ciebie firmware'm. Zwróć uwagę, czy ten firmware będzie pasował - inaczej urządzenie nie "ruszy". Myślę, że kwota nie powinna przekroczyć 20-30 zł. (więcej to byłoby zdzierstwo), ale pozostawiam to Twoim ustaleniom. Jeśli ktoś ma programator pamięci FLASH, pewnie ma również możliwość wylutowania takiej pamięci (jeśli w układzie by się nie dało). Opcjonalnie możesz kupić (dokładnie) taką nową kość, dać komuś do zaprogramowania, tyle - że potem musiałbyś to wlutować na płytę - w miejsce starej. Poproś również o wykonanie kopii istniejących danych w tym flash-u (na wszelki wypadek).


dzięki OKi to idę pod kościół z prośbami:-)

Dodano po 19 [minuty]:

Przesyłam link do wykonania usługi. Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam

LINK: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2175378.html
Powrót do góry
   
Mundi1970
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 343
Miasto: Chrzanów

Post#23 29 Gru 2011 23:21pomocny post - solucja   

Re: Programowanie pamieci


Dodam od siebie to co udało mi się znaleźć. Przypuszczam że układ HMR300 jest wersją OEM lub klonem układu STAR STR8131/CNS2131. Wynikało by to z pliku Readme do firmwaru (Linuxa) :), źródła są dostępne na stronie Link. Ciekawy jest też punkt 6 pliku Readme:

Kod:
U-MEDIA Embedded Linux for Star STR8131 README

...........................

6. Firmware loading
   [1] Use flash programmer to program u-boot to the beginning of the flash.
       u-boot must support "serial flash" and STR8131's internal ethernet phy.
   [2] Follow u-boot's manual to configure u-boot's network settings.
   [2] Setup a TFTP server on PC and follow u-boot's manual to download emlx image to RAM:
       a. tftp 1000000 [image file]
       b. cp.b 1000000 30040000 $(filesize)
       c. setenv bootcmd go 1000010
       d. saveenv
       e. reset
       u-boot will load 2MB bytes from 0x30040000 to 0x1000000 and bootcmd will start kernel
       from 0x100010.
   
   [4] Boot into Linux kernel to see if everything is OK.


U-Boot jest bootloaderem Link. Jeżeli bootloader nie jest uszkodzony, powinno się udać nawiązać połączenie przez konsole (teoretycznie) :). Z różnych źródeł wychodzi że po podłączeniu do U-Boota można skonfigurować skąd obraz Linuxa ma być załadowany. Wyglądało by to przypuszczając tak: konfiguracja karty ethernet lub wlan, pobranie obrazu przez TFTP do ramu, zapisanie obrazu z ramu do pamięci flash. Teraz najważniejsze jak się połączyć do U-Boota przez port szeregowy? :) Ze zdjęć wychodzi mi że UART1 jest wyprowadzony na złącze które zaznaczyłem na zdjęciu (oczywiście należałoby to dokładnie sprawdzić). RX i TX raczej będą musiały być podłączone przez układ do konwersji napięć portu RS-232 na standard TTL.

Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.

PS. Wszystko co napisane powyżej to tylko moje przypuszczenia ;). Może ktoś modyfikował firmware jakiegoś routera lub NAS przez U-Boot'a?

EDIT: Tak przyglądam się zdjęciu i wydaje mi się że się pomyliłem, należało by sprawdzić czy nogi 110, 111 (UART1) lub 108,109 (UART0) są wyprowadzone na jakieś złącze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2011 23:21pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#24 29 Gru 2011 23:29   

Re: Programowanie pamieci


Akurat tak się składa, że używałem dość "ostro" u-boot-a - łącznie z przerabianiem jego (dopisywałem pare rzeczy) - w czym problem?

Jeśli startuje konsola (u-boot) - i interfejs sieciowy (z przesyłaniem danych via RS miałem kłopoty). to nie widze problemu.
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#25 Post autora tematu 29 Gru 2011 23:57   

Re: Programowanie pamieci


...szczena mi opada , to już nie wiem co robić, a może bym wysłał któremuś z was całą płytę. I tak jest już po gwarancji więc można grzebać. A przed tym upgreadem w czasie którego padło zasilanie odtwarzacz był sprawny więc problem cały czas tkwi w wgraniu firmwara. ...To jak pomożecie?...(jak to rzekł tw.Gierek)
plizzz
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#26 30 Gru 2011 01:17   

Re: Programowanie pamieci


Powiem tak: Konieczny byłby opis sposobu rozmieszczenia poszczególnych elementów we flash (tzw. mapa pamięci) + działające firmware.
Jeśli u-boot działa (raczej update jego nie powinno trwać długo, więc jest szansa (mała), że nie uszkodził się podczas tego feralnego update) resztę dało by się zaktualizować. Raczej rzadko zmienia się bootloader - częściej oprogramowanie.
Robiłem firmware dla CX2450x dla pewnej firmy i z moich doświadczeń wynika, że bez mapy flash-a i działającego u-boot-a niewiele zdziałamy.

Jesli by to było- przejściówka na FTDI (FT232RL) i można działać.
Potrzebne : Dokumentacja, dokumentacja i jeszcze raz dokumentacja

firmware mam - plik "WAP-8500-1.2.3.5-2.img" zaczyna się od znaków UMD (UMDA). Nie znam formatu. Ma 5Mb i jest chyba skompresowany. Chyba jest w nim Linux, ale co jeszcze - to nie wiem.
http://www.x-drivers.com/catalog/bios_firmware/network_media_players/companies/teac/models/wap-8500/19748.html

Dalsze info - jeśli to jest ten procek

Remap Enable. After set, it can only be cleared by reset.
0: parallel Flash boot, alias 0x1000-0000 as 0x0000-0000;
SPI serial flash boot, alias 0x3000-0000 as 0x0000-0000
1: alias 0x2000-0000 as 0x0000-0000

Wiem już, że od adresu 0x3000-0000 jest flash mapowany na starcie na 0x0000-0000. Z tego co podałeś : cp.b 1000000 30040000 $(filesize)
wynika, że bootloader powinien być od adresu 0x3000-0000 do adresu 0x3003ffff (teoretycznie).
Powrót do góry
   
przemasli
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 45
Miasto: polska

Post#27 Post autora tematu 30 Gru 2011 10:47   

Re: Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.


Jest jeszcze to najnowsze firmware ze strony TEACA
link: http://www.teac.eu/hifi-audio/archives/wap-audio-streaming/systems/wap-8500/

to tego flasha pod płytką nie było by prościej zaprogramować?
pozdrawiam

ps. upgrade trwał koło 20-30 sekund (do padnięcia zasilania) a powinien trwać około 2 min

Dodano po 4 [minuty]:

a może jakbyście dali radę postawić na nim firmware to może chcielibyście go kupić jest do niego jeszcze pilot WPA-8500BRC z ekranem dotykowym-sprawny
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#28 30 Gru 2011 10:54   

Re: Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.


Problem z upgrade jest taki, że nie wiadomo gdzie co jest ładowane, czy w pliku *.img masz tylko sam linux+filesystem czy np. jeszcze u-boot. Nie wiadomo, gdzie są trzymane ustawienia urządzenia (bo pewnie są zapisane we flash). Najprościej byłoby dorwać (na allegro widziałem) kogoś, kto ma takie urządzenie i skopiować jego zawartość pamięci FLASH. Potem ewentualnie zmienić numer seryjny (pewnie jest) i adres MAC. Inaczej - to nie sądzę, żebyś z użyciem tego pliku coś zrobił. Jeśli u-boot nawet zadziała, to będzie to tylko pierwszy krok. Na allegro widziałem jakąś firmę, która oferowała to urządzenie. Spróbuj im sprzedać.
Powrót do góry
   
Mundi1970
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Gru 2005
Posty: 343
Miasto: Chrzanów

Post#29 30 Gru 2011 11:06   

Re: Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.


Czy tych informacji, nie idzie wyciągnąć z U-Bota Link? Jeżeli nawet nie jest to procesor który podaje, U-Boot jest skonfigurowany pod urządzenie na którym działa (oczywiście jeżeli działa :)). Kłopotem wtedy jest odnalezienie gdzie jest wyprowadzony UART. Przeglądając binarke u-boot-HMR303.bin (osobny plik) wychodzi że port szeregowy należałoby ustawić na prędkość baudrate=38400. Teraz pytanie jak taki U-Boot zachowuje się przy uruchomieniu uszkodzonej zawartości flasha? Czy sprawdza jakieś sumy kontrolne i wywala błąd, czy uruchamia i wisi? Tak czy inaczej jak kolega powiedział uruchomienie U-Boota to pierwszy krok :).
Powrót do góry
   
mickpr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 4322
Miasto: Gdzieś na prowincji...

Post#30 30 Gru 2011 11:10   

Re: Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.


Mundi1970 napisał:
Czy tych informacji, nie idzie wyciągnąć z U-Bota Link

Masz rację. Jest w U-boot komenda flinfo - która powinna podać jakie systemy plików u-boot widzi (pod warunkiem, że u-boot wystartuje).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Programowanie pamięci - odtwarzacz sieciowy TEAC WAP-8500.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
programowanie pamięci (1)
programowanie pamięci (17)
alokacja pamięci, programowanie w C (8)
Programowanie pamięci EPROM (2)
programowanie pamięci M27512FI (3)
Programowanie pamięci programatorem willem (6)
Programowanie zewnętrznych pamięci eeprom (2)
Programowanie pamięci plikiem binarnym (6)
Programowanie pamięci EEPROM i2c (17)
Programowanie pamięci SRAM w systemie mikroprocesorowym (17)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS