Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Domofon otwierany kodem Morse'a


[ + ] [ - ]
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Domofon otwierany kodem Morse'a
Autor
Wiadomość
bozar88
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 138
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 31 Mar 2012 18:18   

Domofon otwierany kodem Morse'a


Domofon otwierany kodem Morse'a

Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić moją pierwszą konstrukcję tutaj, czyli domofon otwierany kodem Morse'a.

Inspiracją do stworzenia systemu były częste sytuacje, gdy otworzenie drzwi na klatkę było problematyczne (obie ręce zajęte), czasochłonne (klucze gdzieś głęboko w torbie), lub niemożliwe (zapomnieliśmy kluczy wychodząc wyrzucić śmieci). "Wdzwonienie" odpowiedniej sekwencji krótkich i długich sygnałów miało otworzyć elektrozaczep na kilka sekund.

Zasada działania

Układ przyjmuje impulsy (melodyjkę dzwonka) z linii CA, które są rozpoznawane przez MCU. Zlicza on czas ich trwania i na tej podstawie decyduje o poprawności i rodzaju wprowadzonego symbolu (kropka/kreska).
impuls ≦ 0.3s - kropka
impuls > 0.3s i ≦ 1s - kreska
brak impulsu przez 1.5s - sprawdzenie wprowadzonego kodu.

Układ jest podłączony do linii mikrofonu, więc informuje dzwoniącego o ewentualnych błędach za pomocą beepów:
1 niski beep - zbyt długo przytrzymany przycisk
2 niskie beepy - błędny kod
3 niskie beepy - za długi kod
Błędy są zgłaszane dopiero od 2. wprowadzonego symbolu, aby nie zdezorientować nieświadomego dzwoniącego, który zwykle dzwoni raz :)

Natomiast jeśli wprowadzimy poprawny kod, usłyszymy 4 wysokie beepy i elektrozaczep zostanie zwolniony na 3 sekundy.

Elektronika

Domofon otwierany kodem Morse'a

Urządzenie wykorzystuje istniejący unifon z instalacją 6-przewodową. MCU ATTiny2313 wraz z dodatkową elektroniką umieszczony jest na osobnej, niewielkiej płytce. Kilkoma przewodami jest ona połączona z zaciskami oryginalnej płytki domofonu, która nie wymagała żadnych modyfikacji.

Wejście:
Linia CA w trakcie naciśnięcia przycisku na domofonie ładuje niewielki kondensator C1. Dioda Zenera ogranicza napięcie do 5V (melodyjka ma większą amplitudę). Kondensator zapewnia zamianę modulowanej melodyjki na logiczne 1 lub 0.

Wyjścia:
Linia mikrofonu jest zwarta poprzez tranzystor, którego bazą steruje za pomocą sygnału PWM jeden z pinów MCU, generując w ten sposób dźwięki. Szeregowy rezystor 10k zapewnia racjonalny poziom głośności sygnałów.
Elektrozaczep jest podłączony do triaka, a on do optotriaka, sterowanego przez port MCU.

Zasilanie:
Tu był drobny problem, ponieważ układ w czasie spoczynku bierze 10mA (8mA 7805 + 2mA ATTiny). To jeszcze dało się zredukować. Ale podczas otwierania zamka pobiera już >20mA, więc niemożliwe było zasilanie z linii mikrofonu lub elektrozaczepu. Tak więc musiałem zastosować zasilanie zewnętrzne. Domofon jest podłączony do zasilacza od routera, który raczej nie odczuje ciężaru dodatkowych 20mA.

Filmik z działania:


Link


Podsumowanie

Wprowadzanie kodu jest bardzo proste do opanowania - moim rodzicom udało się za pierwszym razem. Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowego gadżetu, szczególnie że jego koszt zamknął się spokojnie w 10zł.

Załączniki:
Powrót do góry
   
merolPL
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 1113
Miasto: -----------

Post#2 31 Mar 2012 18:50   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Dla starego typu centralek, tych bez kodu jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Gorzej jak ktoś postronny zrozumie zasadę działania i będzie mógł wejść bez klucza.
Powrót do góry
   
trance123
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 349

Post#3 31 Mar 2012 21:08   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Co do tych 2 rak zajętych to rozumiem, ze zostaje nos tak ?;] . Fajne aczkolwiek domofony teraz maja numeryczna klawiaturę, na której po prostu wpisujesz kod i i otwierasz drzwi. Każdy ma przypisany inny dzięki temu da się nawet sprawdzić(np podasz kradzieży czegoś z klatki) jaki kod został wpisany o ile wejście było bez klucza.
Powrót do góry
   
matisobek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 101
Miasto: Lublin

Post#4 31 Mar 2012 21:50   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Tak ale stare domy nie mają klawiatury. Przypuszczam, że konstruktor mieszka w bloku więc za bardzo mieszkańcy nie zgodzą się na zmianę domofonu. Stąd wiem bo sam mieszkam w bloku i sąsiedzi krzywo się patrzą na jakąkolwiek zmianę.

@bozar88: w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?

Można ale na długo to nie starczy, bo co jakiś czas będziesz musiał baterie wymieniać. Zasilanie które idzie z transformatora domofonu nie wystarczy na zasilanie sterownika ?

Nie piszemy post pod postem.
Scaliłem
[DJpopak;)]

Powrót do góry
   
bacuba
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 144
Miasto: Krosno

Post#5 31 Mar 2012 22:08   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


matisobek napisał:
można ale na długo to nie starczy, bo co jakiś czas będziesz musiał baterie wymieniać. Zasilanie które idzie z transformatora domofonu nie wystarczy na zasilanie sterownika ?


ale jak zastosuje akumulatorek to tylko będę ładował :p
Powrót do góry
   
piotrva
Moderator Mikrokontrolery
Moderator Mikrokontrolery


Dołączył: 22 Kwi 2008
Posty: 5071
Miasto: Kraków

Post#6 31 Mar 2012 22:55   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Proste, a cieszy i ułatwia życie. Rzeczywiście fajny gadżet do bloków, które nie mają zamków na kod. Także podłączam się o pytanie o język w jakim pisałeś. Od jak dawna testujesz urządzenie (od jak dawna działa)?
Jeśli chodzi o pobór prądu, to otwarcie to ok. 3 sekundy, czyli nie tak dużo, czy nie myślałeś więc nad ładowaniem jakiegoś akumulatorka/kondensatora o dużej pojemności podczas spoczynku, a potem wykorzystywanie "zmagazynowanej energii" do załączenia układu wykonawczego?

Dodano po 38 [sekundy]:

M. S. napisał:
marcino1004 napisał:

A swoją drogą to pół Polski zna już tą sekwencję


No to teraz wystarczy już tylko znaleźć domofon :cry:

I liczyć, że Autor nie zmienił sekwencji ;-)
Powrót do góry
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 1519
Miasto: Poznań

Post#7 31 Mar 2012 23:29   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam!
Fajne! Można by rozbudować układ do zmiany kodu za każdym otwarciem drzwi lub zmianą daty itp. :D
Cześć!
Powrót do góry
   
SP5ANJ
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9956
Miasto: Warszawa

Post#8 01 Kwi 2012 00:22   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam.

bozar88 napisał:
Natomiast jeśli wprowadzimy poprawny kod, usłyszymy 4 wysokie beepy i elektrozaczep zostanie zwolniony na 3 sekundy.

Zastanawiam się nad samym algorytmem wprowadzenia znaków [CW = telegrafia] czy one są definiowalne dla każdego użytkownika osobno. :?:

Samo naciskanie [ ...- . ] co na telegrafii znaczą znaki [V E] jest "dostępem" uprawnionym do załączenia skobla takiego systemu. :?:

Reasumując : tak pomysłowe rozwiązanie tzw. kontroli dostępu - (powtórzę się) - czy każdy użytkownik takiego łącza - ma swoją definiowalną kombinację tego kodu Morse'a (telegrafii) (dowolnych znaków telegraficznych i ich długości). :?:

Muszę podpisać się pod tym, iż sam POMYSŁ jest "przedni" lecz chyba mało funkcjonalny --- chyba, że jest to rozwiązanie jako dodatkowe przy możliwości popranej i nie zakłóconej pracy systemu analogowego --- a tylko nieliczni (Ci świadomi tego) będą korzystali z takich "przywilejów". :?:

NIE ukrywam, że temat "adopcji" alfabetu Morse'a do komunikacji z takimi systemami , jest Mi bardzo bliski z prostego algorytmu mojego nick-u SP5ANJ jako Krótkofalowca, który jest telegrafistą z powołania.

Patrząc jako Telegrafista --- jestem pełny Podziwu --- podjęcia takiego rozwiązania w Twoim wykonaniu. :spoko:

Jestem ZA takiego pomysłu. :D


Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 2029
Miasto: Opole

Post#9 01 Kwi 2012 08:07   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?
Powrót do góry
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 1110
Miasto: Lipsko

Post#10 01 Kwi 2012 11:36   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


I to jest bardzo dobre zastosowanie jednoprzyciskowego zamka, który zapewne mimo mniejszej kombinacji kodów, będzie bezpieczniejszy niż klawiatura, bo cyfry można zapamiętać, podejżeć, itp, a wciskanie coś jednym guziczkiem... hmm - niepowołany musiał by stać naprawdę blisko żeby zorientować się w czasach przyciskania i odstępów przy wprowadzanym kodzie.

A w ogóle projekt ten coś mi przypomina ;) ... Link
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8394
Miasto: Pomorze

Post#11 01 Kwi 2012 11:37   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


W filmowym przykładzie otwierania jako błędny kod użyłeś literki "R", a właściwym kodem jest przeze mnie (do tej pory) nie znany z kod, który (jak sprawdziłem) oznacza "%". Jak widać, człowiek się uczy przez całe życie. :D
Ogólnie projekt fajny i przydatny.
Powrót do góry
   
bozar88
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 138
Miasto: Łódź

Post#12 Post autora tematu 01 Kwi 2012 13:11   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


matisobek napisał:
w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?

Program jest napisany w C (kompilowany w AVR Studio), ma 189 linijek. Nie wiem czy powinienem się nim chwalić publicznie - niby działa, ale trochę tam jest nagmatwane :P

Duch__ napisał:
A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Tak, słychać to jako normalne dzwonienie domofonem (melodyjkę), ponieważ mój układ jest podczepiony równolegle do płytki domofonu, więc domofon zachowuje swoje oryginalne działanie.
Zależy jaki sygnał błędu - ten od za długiego naciśnięcia pojawia się tuż po za długim naciśnięciu, a ten o błędnym kodzie dopiero po wprowadzenia całego kodu.

SP5ANJ napisał:
czy każdy użytkownik takiego łącza - ma swoją definiowalną kombinację tego kodu Morse'a

Nie - jest jeden kod, który można ewentualnie zmienić poprzez wgranie nowego wsadu. Kod zna tylko rodzina (i jak ktoś słusznie zauważył - pół Polski :D), więc faktycznie jest to rozwiązanie dość uprzywilejowane.

piotrva napisał:
Od jak dawna testujesz urządzenie (od jak dawna działa)?

Od prawie tygodnia. Działa znakomicie :)

piotrva napisał:
czy nie myślałeś więc nad ładowaniem jakiegoś akumulatorka/kondensatora o dużej pojemności podczas spoczynku

Właśnie nie było szczególnie z czego :( Miałem dwa wyjścia: albo z elektrozaczepu, ale to powodowało by jego brzęczenie podczas ładowania, albo z linii mikrofonu. Jednak obciążenie tej linii powoduje zmniejszenie głośności u wszystkich lokatorów (wada unifonów), a tego chciałem uniknąć. Domofon niestety nie ma typowej linii zasilania w stylu "+5V".
Powrót do góry
   
matisobek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 101
Miasto: Lublin

Post#13 01 Kwi 2012 14:07   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 napisał:

matisobek napisał:

w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?


Program jest napisany w C (kompilowany w AVR Studio), ma 189 linijek. Nie wiem czy powinienem się nim chwalić publicznie - niby działa, ale trochę tam jest nagmatwane

ee tam przynajmniej zrozumie jak to działa:D
Powrót do góry
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 2029
Miasto: Opole

Post#14 01 Kwi 2012 14:51   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 napisał:
Duch__ napisał:
A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Tak, słychać to jako normalne dzwonienie domofonem (melodyjkę), ponieważ mój układ jest podczepiony równolegle do płytki domofonu, więc domofon zachowuje swoje oryginalne działanie.
Zależy jaki sygnał błędu - ten od za długiego naciśnięcia pojawia się tuż po za długim naciśnięciu, a ten o błędnym kodzie dopiero po wprowadzenia całego kodu.


Hmmm... Czyli nie jest tak kolorowo, bo domofon w domu i tak dzwoni niezależnie od tego czy ktoś wbija kod czy nie. Może jakoś programowo dało by się to zmodyfikować i dopiero po chwili wygenerować melodyjkę.
Powrót do góry
   
satanistik
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 29 Paź 2005
Posty: 1298
Miasto: lublin

Post#15 01 Kwi 2012 15:52   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Ja rozwiązałem problem otwierania kodami DTMF:
Link
Ma to taką zaletę że w nocy nie muszę budzić nikogo dzwonieniem. Myślałem nad systemem impulsowym oraz radiowym jednak chyba najlepsze było by rozpoznawanie mowy.
Powrót do góry
   
bozar88
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 138
Miasto: Łódź

Post#16 Post autora tematu 01 Kwi 2012 19:08   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Postanowiłem uczynić projekt open source i udostępniłem źródła :)

Duch__ napisał:
domofon w domu i tak dzwoni niezależnie od tego czy ktoś wbija kod czy nie. Może jakoś programowo dało by się to zmodyfikować i dopiero po chwili wygenerować melodyjkę.

Słuszna uwaga. Domofon mógłby dzwonić na górze dopiero po wprowadzeniu błędnego kodu. Jednak wiązało by się to z opóźnieniem poświęconym na jego sprawdzenie.
Powrót do góry
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 2029
Miasto: Opole

Post#17 01 Kwi 2012 21:24   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Te opóźnienie i tak by nie wynosiło więcej niż te powiedzmy 2-3 sekundy, więc można by spróbować zaimplementować taką funkcję.
Powrót do góry
   
Marooned
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 33
Miasto: Poznań

Post#18 02 Kwi 2012 13:53   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Siema Bozar ;)

Tak jak ktoś napisał, świetne rozwiązanie w starych domofonach bez kodu. Jednak wymóg osobnego zasilania znacznie mu ujmuje. Chciałem coś podobnego zrobić w rodzinnym domu, ale w sensownym pobliżu nie ma jak poprowadzić kabli zasilających by nie oszpecić wystroju, więc chwilowo się wstrzymuję. Jak tam będę, to zajrzę do środka i pomierzę co tam na kabelkach wisi.

Z ciekawości zajrzałem do swojego (mam domofon z kodem). Wchodzą 2 przewody, napięcie rzędu 0.03V (więc pewnie coś się raczej indukuje niż jest to cokolwiek do wykorzystania).

A co do tych 20mA to co bierze najwięcej podczas otwierania? Triaki?
Powrót do góry
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 1110
Miasto: Lipsko

Post#19 02 Kwi 2012 15:16   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


... i dlatego przydała by się mała modyfikacja softu aby móc go zmienić gdy się ...np. znudzi :)
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8394
Miasto: Pomorze

Post#20 02 Kwi 2012 16:25   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Tak naprawdę, to kodem jest układ kropek i kresek w ustalonej kolejności. Niekoniecznie musi to być jakaś konkretna litera z alfabetu Morse'a, a po prostu własna kombinacja krótkich i długich sygnałów. Im dłuższy ten kod, tym trudniej go złamać. Chociaż w tym przypadku nie jest to aż tak bardzo ważne (w końcu to nie sejf). :D
Powrót do góry
   
Marooned
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 33
Miasto: Poznań

Post#21 02 Kwi 2012 16:29   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Zdecydowanie łatwiej zadzwonić do sąsiada i powiedzieć "poczta" czy "ulotki", niż "łamać" kod. Oznacza to też wejście na klatkę, co jest generalnie proste. Nie widzę więc tu żadnego zagrożenia, a jedynie ułatwienie dla mieszkańców znających kod.
Powrót do góry
   
mateuszs28
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 28
Miasto: zawada

Post#22 02 Kwi 2012 20:29   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Jaki jest koszt takiego układu??
i czy jest możliwość zastosowanie tego bezpośrednio w kasecie?
Każdy z lokatorów dostaje opis i każdy jest zadowolony :), że nie musi szukać kluczy albo dzwonić po sąsiadach.
Powrót do góry
   
bacuba
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Sie 2011
Posty: 144
Miasto: Krosno

Post#23 02 Kwi 2012 20:57   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


mateuszs28 napisał:
Jaki jest koszt takiego układu??
i czy jest możliwość zastosowanie tego bezpośrednio w kasecie?
Każdy z lokatorów dostaje opis i każdy jest zadowolony :), że nie musi szukać kluczy albo dzwonić po sąsiadach.


i wtedy może by się udało zasilić z sieci :p a nie dodatkowe zasilanie :P
Powrót do góry
   
trolu96
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 06 Lut 2010
Posty: 23
Miasto: Praszka

Post#24 02 Kwi 2012 21:01   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Bardzo podoba mi się ta konstrukcja.:)
Tylko jak i czy można to zastosować w domofonach 2 przewodowych :?:
Znalazłem dalej te cztery pozostałe kable ale nie wiem czy one działają.
Powrót do góry
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 1110
Miasto: Lipsko

Post#25 02 Kwi 2012 21:17   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Przyszło mi do głowy jeszcze jedno usprawnienie. Wystarczyło by nieco zmodyfikować układ i zasilić go przez dodatkowy tranzystor (jeszcze przed stabilizatorem) - najlepiej jakiś mosfet, bo najłatwiej go wystartować. Wtedy pobór prądu spadnie do... zera :)
Te 2mA na Attiny mnie trochę dziwi. No chyba, że wejście INT0 wykorzystane jest tu dla picu, a nie wybudzania procka, który po uśpieniu powinien też praktycznie pobierać rzędu uA...
Powrót do góry
   
MarKer717
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Sie 2011
Posty: 53

Post#26 02 Kwi 2012 23:37   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


:D Witam wszystkich

Ten temat został już opracowany. Może nie informuje użytkownika o błędnym wybraniem kombinacji lecz realizuje funkcje otwierania drzwi.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2105044&highlight=

Obserwując trendy w branży zabezpieczeń lokali, to czas już minął, a cyfrowe systemy domofonowe realizują tę funkcji, na trzy sposoby.

www.laskomex.com.pl

Zobaczcie sami.

:D Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dondu
Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
Moderator Mikrokontrolery Projektowanie


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 7424

Post#27 03 Kwi 2012 01:52   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 napisał:
Zasilanie:
Tu był drobny problem, ponieważ układ w czasie spoczynku bierze 10mA (8mA 7805 + 2mA ATTiny). To jeszcze dało się zredukować. Ale podczas otwierania zamka pobiera już >20mA, więc niemożliwe było zasilanie z linii mikrofonu lub elektrozaczepu. Tak więc musiałem zastosować zasilanie zewnętrzne. Domofon jest podłączony do zasilacza od routera, który raczej nie odczuje ciężaru dodatkowych 20mA.

Mała przetwornica DC/DC za 4zł z elementami dodatkowymi (zamiast 7805)
+ kondensator Gold Cap za 3zł
+ Sleep Mode za 0zł
+ trochę bardziej skomplikowany program (sama radość tworzenia)
dadzą Ci zasilanie z linii domofonu.
Powrót do góry
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Paź 2007
Posty: 1110
Miasto: Lipsko

Post#28 03 Kwi 2012 15:09   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


@MarKer717 to teraz jeszcze trzeba namówić spółdzielnie, żeby w ramach usprawniania wymieniła wszystkie domofony w bloku i sprawa załatwiona :D
Są takie rzeczy, które można ale nie trzeba kupować, bo można je bardzo tanio zrobić samemu, a przy tym nie rujnować całej istniejącej instalacji i narażać na dodatkowe koszty innych współlokatorów. O to chyba właśnie chodziło w tym projekcie.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
przemekbary
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Sie 2006
Posty: 101
Miasto: Łódź

Post#29 04 Kwi 2012 00:13   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam
1) Układ genialny - wszystkie genialne pomysły są proste!
2) U mnie w bloku domofon od kilku lat jest starszego typu i nie ma narazie szansy na jego wymianę. Ponadto, z powodu źle dorobionych kluczy przez spółdzielnie, otwieranie zamka jest frustrujące.
3) Pomysł z rozpoznawaniem mowy jest równie genialny - wyobraźcie sobie minę sąsiadów, kiedy po wypowiedzeniu odpowiedniego słowa drzwi się otwierają. Założę się, że będą próbowali zrobić to samo... i wyjdą na jeleni :)
4) Gdyby co dziesiąta praca magisterska na wydziałach elektronicznych była przydatna w 10% tego co tutaj jest przedstawione to postęp nauki byłby niesamowity...
Powrót do góry
   
matisobek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 101
Miasto: Lublin

Post#30 06 Kwi 2012 16:31   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


czy mogłbyś podrzucic plik hex bo mam problem z kompilacją?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu   [ + ] [ - ]    Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> Domofon otwierany kodem Morse'a
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS