Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Domofon otwierany kodem Morse'a


[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Domofon otwierany kodem Morse'a
Author
Message
bozar88
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 08 Aug 2006
Posts: 138
Location: Łódź

Post#1 Post from the author of the topic 31 Mar 2012 18:18   

Domofon otwierany kodem Morse'a


Domofon otwierany kodem Morse'a

Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić moją pierwszą konstrukcję tutaj, czyli domofon otwierany kodem Morse'a.

Inspiracją do stworzenia systemu były częste sytuacje, gdy otworzenie drzwi na klatkę było problematyczne (obie ręce zajęte), czasochłonne (klucze gdzieś głęboko w torbie), lub niemożliwe (zapomnieliśmy kluczy wychodząc wyrzucić śmieci). "Wdzwonienie" odpowiedniej sekwencji krótkich i długich sygnałów miało otworzyć elektrozaczep na kilka sekund.

Zasada działania

Układ przyjmuje impulsy (melodyjkę dzwonka) z linii CA, które są rozpoznawane przez MCU. Zlicza on czas ich trwania i na tej podstawie decyduje o poprawności i rodzaju wprowadzonego symbolu (kropka/kreska).
impuls ≦ 0.3s - kropka
impuls > 0.3s i ≦ 1s - kreska
brak impulsu przez 1.5s - sprawdzenie wprowadzonego kodu.

Układ jest podłączony do linii mikrofonu, więc informuje dzwoniącego o ewentualnych błędach za pomocą beepów:
1 niski beep - zbyt długo przytrzymany przycisk
2 niskie beepy - błędny kod
3 niskie beepy - za długi kod
Błędy są zgłaszane dopiero od 2. wprowadzonego symbolu, aby nie zdezorientować nieświadomego dzwoniącego, który zwykle dzwoni raz Smile

Natomiast jeśli wprowadzimy poprawny kod, usłyszymy 4 wysokie beepy i elektrozaczep zostanie zwolniony na 3 sekundy.

Elektronika

Domofon otwierany kodem Morse'a

Urządzenie wykorzystuje istniejący unifon z instalacją 6-przewodową. MCU ATTiny2313 wraz z dodatkową elektroniką umieszczony jest na osobnej, niewielkiej płytce. Kilkoma przewodami jest ona połączona z zaciskami oryginalnej płytki domofonu, która nie wymagała żadnych modyfikacji.

Wejście:
Linia CA w trakcie naciśnięcia przycisku na domofonie ładuje niewielki kondensator C1. Dioda Zenera ogranicza napięcie do 5V (melodyjka ma większą amplitudę). Kondensator zapewnia zamianę modulowanej melodyjki na logiczne 1 lub 0.

Wyjścia:
Linia mikrofonu jest zwarta poprzez tranzystor, którego bazą steruje za pomocą sygnału PWM jeden z pinów MCU, generując w ten sposób dźwięki. Szeregowy rezystor 10k zapewnia racjonalny poziom głośności sygnałów.
Elektrozaczep jest podłączony do triaka, a on do optotriaka, sterowanego przez port MCU.

Zasilanie:
Tu był drobny problem, ponieważ układ w czasie spoczynku bierze 10mA (8mA 7805 + 2mA ATTiny). To jeszcze dało się zredukować. Ale podczas otwierania zamka pobiera już >20mA, więc niemożliwe było zasilanie z linii mikrofonu lub elektrozaczepu. Tak więc musiałem zastosować zasilanie zewnętrzne. Domofon jest podłączony do zasilacza od routera, który raczej nie odczuje ciężaru dodatkowych 20mA.

Filmik z działania:


Link


Podsumowanie

Wprowadzanie kodu jest bardzo proste do opanowania - moim rodzicom udało się za pierwszym razem. Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowego gadżetu, szczególnie że jego koszt zamknął się spokojnie w 10zł.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 31 Mar 2012 18:18   



Back to top
   
merolPL
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 16 Mar 2010
Posts: 1113
Location: -----------

Post#2 31 Mar 2012 18:50   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Dla starego typu centralek, tych bez kodu jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Gorzej jak ktoś postronny zrozumie zasadę działania i będzie mógł wejść bez klucza.

Helpful message? + -

Back to top
   
trance123
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Jan 2010
Posts: 383

Post#3 31 Mar 2012 21:08   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Co do tych 2 rak zajętych to rozumiem, ze zostaje nos tak ?;] . Fajne aczkolwiek domofony teraz maja numeryczna klawiaturę, na której po prostu wpisujesz kod i i otwierasz drzwi. Każdy ma przypisany inny dzięki temu da się nawet sprawdzić(np podasz kradzieży czegoś z klatki) jaki kod został wpisany o ile wejście było bez klucza.

Helpful message? + -

Back to top
   
matisobek
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 14 Aug 2008
Posts: 104
Location: Lublin

Post#4 31 Mar 2012 21:50   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Tak ale stare domy nie mają klawiatury. Przypuszczam, że konstruktor mieszka w bloku więc za bardzo mieszkańcy nie zgodzą się na zmianę domofonu. Stąd wiem bo sam mieszkam w bloku i sąsiedzi krzywo się patrzą na jakąkolwiek zmianę.

@bozar88: w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?

Można ale na długo to nie starczy, bo co jakiś czas będziesz musiał baterie wymieniać. Zasilanie które idzie z transformatora domofonu nie wystarczy na zasilanie sterownika ?

Nie piszemy post pod postem.
Scaliłem
[DJpopak;)]

Helpful message? + -

Back to top
   
bacuba
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 01 Aug 2011
Posts: 170
Location: Krosno

Post#5 31 Mar 2012 22:08   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


matisobek wrote:
można ale na długo to nie starczy, bo co jakiś czas będziesz musiał baterie wymieniać. Zasilanie które idzie z transformatora domofonu nie wystarczy na zasilanie sterownika ?


ale jak zastosuje akumulatorek to tylko będę ładował :p

Helpful message? + -

Back to top
   
piotrva
Moderator Mikrokontrolery
Moderator Mikrokontrolery


Joined: 22 Apr 2008
Posts: 5279
Location: Kraków

Post#6 31 Mar 2012 22:55   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Proste, a cieszy i ułatwia życie. Rzeczywiście fajny gadżet do bloków, które nie mają zamków na kod. Także podłączam się o pytanie o język w jakim pisałeś. Od jak dawna testujesz urządzenie (od jak dawna działa)?
Jeśli chodzi o pobór prądu, to otwarcie to ok. 3 sekundy, czyli nie tak dużo, czy nie myślałeś więc nad ładowaniem jakiegoś akumulatorka/kondensatora o dużej pojemności podczas spoczynku, a potem wykorzystywanie "zmagazynowanej energii" do załączenia układu wykonawczego?

Dodano po 38 [sekundy]:

M. S. wrote:
marcino1004 wrote:

A swoją drogą to pół Polski zna już tą sekwencję


No to teraz wystarczy już tylko znaleźć domofon Crying or Very sad

I liczyć, że Autor nie zmienił sekwencji Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr Pajkert
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Mar 2003
Posts: 1513
Location: Poznań

Post#7 31 Mar 2012 23:29   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam!
Fajne! Można by rozbudować układ do zmiany kodu za każdym otwarciem drzwi lub zmianą daty itp. Very Happy
Cześć!

Helpful message? + -

Selling: (Add)
22 April 2014 Płytka do kitu NE 367-K
Back to top
   
SP5ANJ
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 10010
Location: Warszawa

Post#8 01 Apr 2012 00:22   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam.

bozar88 wrote:
Natomiast jeśli wprowadzimy poprawny kod, usłyszymy 4 wysokie beepy i elektrozaczep zostanie zwolniony na 3 sekundy.

Zastanawiam się nad samym algorytmem wprowadzenia znaków [CW = telegrafia] czy one są definiowalne dla każdego użytkownika osobno. Question

Samo naciskanie [ ...- . ] co na telegrafii znaczą znaki [V E] jest "dostępem" uprawnionym do załączenia skobla takiego systemu. Question

Reasumując : tak pomysłowe rozwiązanie tzw. kontroli dostępu - (powtórzę się) - czy każdy użytkownik takiego łącza - ma swoją definiowalną kombinację tego kodu Morse'a (telegrafii) (dowolnych znaków telegraficznych i ich długości). Question

Muszę podpisać się pod tym, iż sam POMYSŁ jest "przedni" lecz chyba mało funkcjonalny --- chyba, że jest to rozwiązanie jako dodatkowe przy możliwości popranej i nie zakłóconej pracy systemu analogowego --- a tylko nieliczni (Ci świadomi tego) będą korzystali z takich "przywilejów". Question

NIE ukrywam, że temat "adopcji" alfabetu Morse'a do komunikacji z takimi systemami , jest Mi bardzo bliski z prostego algorytmu mojego nick-u SP5ANJ jako Krótkofalowca, który jest telegrafistą z powołania.

Patrząc jako Telegrafista --- jestem pełny Podziwu --- podjęcia takiego rozwiązania w Twoim wykonaniu. #spoko

Jestem ZA takiego pomysłu. Very Happy


Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2036
Location: Opole

Post#9 01 Apr 2012 08:07   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 01 Apr 2012 08:07   



Back to top
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1140
Location: Lipsko

Post#10 01 Apr 2012 11:36   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


I to jest bardzo dobre zastosowanie jednoprzyciskowego zamka, który zapewne mimo mniejszej kombinacji kodów, będzie bezpieczniejszy niż klawiatura, bo cyfry można zapamiętać, podejżeć, itp, a wciskanie coś jednym guziczkiem... hmm - niepowołany musiał by stać naprawdę blisko żeby zorientować się w czasach przyciskania i odstępów przy wprowadzanym kodzie.

A w ogóle projekt ten coś mi przypomina Wink ... Link

Helpful message? + -

Back to top
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 24 Feb 2002
Posts: 8601
Location: Pomorze

Post#11 01 Apr 2012 11:37   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


W filmowym przykładzie otwierania jako błędny kod użyłeś literki "R", a właściwym kodem jest przeze mnie (do tej pory) nie znany z kod, który (jak sprawdziłem) oznacza "%". Jak widać, człowiek się uczy przez całe życie. Very Happy
Ogólnie projekt fajny i przydatny.

Helpful message? + -

Back to top
   
bozar88
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 08 Aug 2006
Posts: 138
Location: Łódź

Post#12 Post from the author of the topic 01 Apr 2012 13:11   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


matisobek wrote:
w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?

Program jest napisany w C (kompilowany w AVR Studio), ma 189 linijek. Nie wiem czy powinienem się nim chwalić publicznie - niby działa, ale trochę tam jest nagmatwane Razz

Duch__ wrote:
A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Tak, słychać to jako normalne dzwonienie domofonem (melodyjkę), ponieważ mój układ jest podczepiony równolegle do płytki domofonu, więc domofon zachowuje swoje oryginalne działanie.
Zależy jaki sygnał błędu - ten od za długiego naciśnięcia pojawia się tuż po za długim naciśnięciu, a ten o błędnym kodzie dopiero po wprowadzenia całego kodu.

SP5ANJ wrote:
czy każdy użytkownik takiego łącza - ma swoją definiowalną kombinację tego kodu Morse'a

Nie - jest jeden kod, który można ewentualnie zmienić poprzez wgranie nowego wsadu. Kod zna tylko rodzina (i jak ktoś słusznie zauważył - pół Polski Very Happy), więc faktycznie jest to rozwiązanie dość uprzywilejowane.

piotrva wrote:
Od jak dawna testujesz urządzenie (od jak dawna działa)?

Od prawie tygodnia. Działa znakomicie Smile

piotrva wrote:
czy nie myślałeś więc nad ładowaniem jakiegoś akumulatorka/kondensatora o dużej pojemności podczas spoczynku

Właśnie nie było szczególnie z czego Sad Miałem dwa wyjścia: albo z elektrozaczepu, ale to powodowało by jego brzęczenie podczas ładowania, albo z linii mikrofonu. Jednak obciążenie tej linii powoduje zmniejszenie głośności u wszystkich lokatorów (wada unifonów), a tego chciałem uniknąć. Domofon niestety nie ma typowej linii zasilania w stylu "+5V".

Helpful message? + -

Back to top
   
matisobek
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 14 Aug 2008
Posts: 104
Location: Lublin

Post#13 01 Apr 2012 14:07   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 wrote:

matisobek wrote:

w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?


Program jest napisany w C (kompilowany w AVR Studio), ma 189 linijek. Nie wiem czy powinienem się nim chwalić publicznie - niby działa, ale trochę tam jest nagmatwane

ee tam przynajmniej zrozumie jak to działaVery Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2036
Location: Opole

Post#14 01 Apr 2012 14:51   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 wrote:
Duch__ wrote:
A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Tak, słychać to jako normalne dzwonienie domofonem (melodyjkę), ponieważ mój układ jest podczepiony równolegle do płytki domofonu, więc domofon zachowuje swoje oryginalne działanie.
Zależy jaki sygnał błędu - ten od za długiego naciśnięcia pojawia się tuż po za długim naciśnięciu, a ten o błędnym kodzie dopiero po wprowadzenia całego kodu.


Hmmm... Czyli nie jest tak kolorowo, bo domofon w domu i tak dzwoni niezależnie od tego czy ktoś wbija kod czy nie. Może jakoś programowo dało by się to zmodyfikować i dopiero po chwili wygenerować melodyjkę.

Helpful message? + -

Back to top
   
satanistik
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 29 Oct 2005
Posts: 1313
Location: lublin

Post#15 01 Apr 2012 15:52   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Ja rozwiązałem problem otwierania kodami DTMF:
Link
Ma to taką zaletę że w nocy nie muszę budzić nikogo dzwonieniem. Myślałem nad systemem impulsowym oraz radiowym jednak chyba najlepsze było by rozpoznawanie mowy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 01 Apr 2012 15:52   



Back to top
   
bozar88
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 08 Aug 2006
Posts: 138
Location: Łódź

Post#16 Post from the author of the topic 01 Apr 2012 19:08   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Postanowiłem uczynić projekt open source i udostępniłem źródła Smile

Duch__ wrote:
domofon w domu i tak dzwoni niezależnie od tego czy ktoś wbija kod czy nie. Może jakoś programowo dało by się to zmodyfikować i dopiero po chwili wygenerować melodyjkę.

Słuszna uwaga. Domofon mógłby dzwonić na górze dopiero po wprowadzeniu błędnego kodu. Jednak wiązało by się to z opóźnieniem poświęconym na jego sprawdzenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2036
Location: Opole

Post#17 01 Apr 2012 21:24   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Te opóźnienie i tak by nie wynosiło więcej niż te powiedzmy 2-3 sekundy, więc można by spróbować zaimplementować taką funkcję.

Helpful message? + -

Back to top
   
Marooned
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 28 Dec 2008
Posts: 33
Location: Poznań

Post#18 02 Apr 2012 13:53   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Siema Bozar Wink

Tak jak ktoś napisał, świetne rozwiązanie w starych domofonach bez kodu. Jednak wymóg osobnego zasilania znacznie mu ujmuje. Chciałem coś podobnego zrobić w rodzinnym domu, ale w sensownym pobliżu nie ma jak poprowadzić kabli zasilających by nie oszpecić wystroju, więc chwilowo się wstrzymuję. Jak tam będę, to zajrzę do środka i pomierzę co tam na kabelkach wisi.

Z ciekawości zajrzałem do swojego (mam domofon z kodem). Wchodzą 2 przewody, napięcie rzędu 0.03V (więc pewnie coś się raczej indukuje niż jest to cokolwiek do wykorzystania).

A co do tych 20mA to co bierze najwięcej podczas otwierania? Triaki?

Helpful message? + -

Back to top
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1140
Location: Lipsko

Post#19 02 Apr 2012 15:16   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


... i dlatego przydała by się mała modyfikacja softu aby móc go zmienić gdy się ...np. znudzi Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 24 Feb 2002
Posts: 8601
Location: Pomorze

Post#20 02 Apr 2012 16:25   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Tak naprawdę, to kodem jest układ kropek i kresek w ustalonej kolejności. Niekoniecznie musi to być jakaś konkretna litera z alfabetu Morse'a, a po prostu własna kombinacja krótkich i długich sygnałów. Im dłuższy ten kod, tym trudniej go złamać. Chociaż w tym przypadku nie jest to aż tak bardzo ważne (w końcu to nie sejf). Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
Marooned
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 28 Dec 2008
Posts: 33
Location: Poznań

Post#21 02 Apr 2012 16:29   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Zdecydowanie łatwiej zadzwonić do sąsiada i powiedzieć "poczta" czy "ulotki", niż "łamać" kod. Oznacza to też wejście na klatkę, co jest generalnie proste. Nie widzę więc tu żadnego zagrożenia, a jedynie ułatwienie dla mieszkańców znających kod.

Helpful message? + -

Back to top
   
mateuszs28
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 12 Feb 2011
Posts: 31
Location: zawada

Post#22 02 Apr 2012 20:29   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Jaki jest koszt takiego układu??
i czy jest możliwość zastosowanie tego bezpośrednio w kasecie?
Każdy z lokatorów dostaje opis i każdy jest zadowolony Smile, że nie musi szukać kluczy albo dzwonić po sąsiadach.

Helpful message? + -

Back to top
   
bacuba
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 01 Aug 2011
Posts: 170
Location: Krosno

Post#23 02 Apr 2012 20:57   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


mateuszs28 wrote:
Jaki jest koszt takiego układu??
i czy jest możliwość zastosowanie tego bezpośrednio w kasecie?
Każdy z lokatorów dostaje opis i każdy jest zadowolony Smile, że nie musi szukać kluczy albo dzwonić po sąsiadach.


i wtedy może by się udało zasilić z sieci :p a nie dodatkowe zasilanie Razz

Helpful message? + -

Back to top
   
trolu96
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 06 Feb 2010
Posts: 23
Location: Praszka

Post#24 02 Apr 2012 21:01   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Bardzo podoba mi się ta konstrukcja.Smile
Tylko jak i czy można to zastosować w domofonach 2 przewodowych Question
Znalazłem dalej te cztery pozostałe kable ale nie wiem czy one działają.

Helpful message? + -

Back to top
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1140
Location: Lipsko

Post#25 02 Apr 2012 21:17   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Przyszło mi do głowy jeszcze jedno usprawnienie. Wystarczyło by nieco zmodyfikować układ i zasilić go przez dodatkowy tranzystor (jeszcze przed stabilizatorem) - najlepiej jakiś mosfet, bo najłatwiej go wystartować. Wtedy pobór prądu spadnie do... zera Smile
Te 2mA na Attiny mnie trochę dziwi. No chyba, że wejście INT0 wykorzystane jest tu dla picu, a nie wybudzania procka, który po uśpieniu powinien też praktycznie pobierać rzędu uA...

Helpful message? + -

Back to top
   
MarKer717
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 09 Aug 2011
Posts: 53

Post#26 02 Apr 2012 23:37   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Very Happy Witam wszystkich

Ten temat został już opracowany. Może nie informuje użytkownika o błędnym wybraniem kombinacji lecz realizuje funkcje otwierania drzwi.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2105044&highlight=

Obserwując trendy w branży zabezpieczeń lokali, to czas już minął, a cyfrowe systemy domofonowe realizują tę funkcji, na trzy sposoby.

www.laskomex.com.pl

Zobaczcie sami.

Very Happy Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
dondu
Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
Moderator Mikrokontrolery Projektowanie


Joined: 18 Nov 2008
Posts: 8170

Post#27 03 Apr 2012 01:52   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 wrote:
Zasilanie:
Tu był drobny problem, ponieważ układ w czasie spoczynku bierze 10mA (8mA 7805 + 2mA ATTiny). To jeszcze dało się zredukować. Ale podczas otwierania zamka pobiera już >20mA, więc niemożliwe było zasilanie z linii mikrofonu lub elektrozaczepu. Tak więc musiałem zastosować zasilanie zewnętrzne. Domofon jest podłączony do zasilacza od routera, który raczej nie odczuje ciężaru dodatkowych 20mA.

Mała przetwornica DC/DC za 4zł z elementami dodatkowymi (zamiast 7805)
+ kondensator Gold Cap za 3zł
+ Sleep Mode za 0zł
+ trochę bardziej skomplikowany program (sama radość tworzenia)
dadzą Ci zasilanie z linii domofonu.

Helpful message? + -

Back to top
   
SylwekK
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1140
Location: Lipsko

Post#28 03 Apr 2012 15:09   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


@MarKer717 to teraz jeszcze trzeba namówić spółdzielnie, żeby w ramach usprawniania wymieniła wszystkie domofony w bloku i sprawa załatwiona Very Happy
Są takie rzeczy, które można ale nie trzeba kupować, bo można je bardzo tanio zrobić samemu, a przy tym nie rujnować całej istniejącej instalacji i narażać na dodatkowe koszty innych współlokatorów. O to chyba właśnie chodziło w tym projekcie.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 03 Apr 2012 15:09   



Back to top
   
przemekbary
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 24 Aug 2006
Posts: 101
Location: Łódź

Post#29 04 Apr 2012 00:13   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam
1) Układ genialny - wszystkie genialne pomysły są proste!
2) U mnie w bloku domofon od kilku lat jest starszego typu i nie ma narazie szansy na jego wymianę. Ponadto, z powodu źle dorobionych kluczy przez spółdzielnie, otwieranie zamka jest frustrujące.
3) Pomysł z rozpoznawaniem mowy jest równie genialny - wyobraźcie sobie minę sąsiadów, kiedy po wypowiedzeniu odpowiedniego słowa drzwi się otwierają. Założę się, że będą próbowali zrobić to samo... i wyjdą na jeleni Smile
4) Gdyby co dziesiąta praca magisterska na wydziałach elektronicznych była przydatna w 10% tego co tutaj jest przedstawione to postęp nauki byłby niesamowity...

Helpful message? + -

Back to top
   
matisobek
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 14 Aug 2008
Posts: 104
Location: Lublin

Post#30 06 Apr 2012 16:31   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


czy mogłbyś podrzucic plik hex bo mam problem z kompilacją?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Domofon otwierany kodem Morse'a
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Google Statement for Twitter
Page 1 of 3 Go to page 123  Next
Similar topics
Przetworzenie Morse\'a na mowę (8)
Klawiatura komputerowa obsługująca alfabet Morse\'a (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl topic RSS feed