Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Domofon otwierany kodem Morse'a


  Main Page -> Forum Index -> DIY Structures ->Domofon otwierany kodem Morse'a Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bozar88
Level 13
Location: Łódź
Joined: 08 Aug 2006
Posts: 138
Helped: 1
Post rating: 247
bozar88
Level 13
Post#1 31 Mar 2012 18:18Positive voted  Topic author   

Domofon otwierany kodem Morse'a


Domofon otwierany kodem Morse'a

Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić moją pierwszą konstrukcję tutaj, czyli domofon otwierany kodem Morse'a.

Inspiracją do stworzenia systemu były częste sytuacje, gdy otworzenie drzwi na klatkę było problematyczne (obie ręce zajęte), czasochłonne (klucze gdzieś głęboko w torbie), lub niemożliwe (zapomnieliśmy kluczy wychodząc wyrzucić śmieci). "Wdzwonienie" odpowiedniej sekwencji krótkich i długich sygnałów miało otworzyć elektrozaczep na kilka sekund.

Zasada działania

Układ przyjmuje impulsy (melodyjkę dzwonka) z linii CA, które są rozpoznawane przez MCU. Zlicza on czas ich trwania i na tej podstawie decyduje o poprawności i rodzaju wprowadzonego symbolu (kropka/kreska).
impuls ≦ 0.3s - kropka
impuls > 0.3s i ≦ 1s - kreska
brak impulsu przez 1.5s - sprawdzenie wprowadzonego kodu.

Układ jest podłączony do linii mikrofonu, więc informuje dzwoniącego o ewentualnych błędach za pomocą beepów:
1 niski beep - zbyt długo przytrzymany przycisk
2 niskie beepy - błędny kod
3 niskie beepy - za długi kod
Błędy są zgłaszane dopiero od 2. wprowadzonego symbolu, aby nie zdezorientować nieświadomego dzwoniącego, który zwykle dzwoni raz :)

Natomiast jeśli wprowadzimy poprawny kod, usłyszymy 4 wysokie beepy i elektrozaczep zostanie zwolniony na 3 sekundy.

Elektronika

Domofon otwierany kodem Morse'a

Urządzenie wykorzystuje istniejący unifon z instalacją 6-przewodową. MCU ATTiny2313 wraz z dodatkową elektroniką umieszczony jest na osobnej, niewielkiej płytce. Kilkoma przewodami jest ona połączona z zaciskami oryginalnej płytki domofonu, która nie wymagała żadnych modyfikacji.

Wejście:
Linia CA w trakcie naciśnięcia przycisku na domofonie ładuje niewielki kondensator C1. Dioda Zenera ogranicza napięcie do 5V (melodyjka ma większą amplitudę). Kondensator zapewnia zamianę modulowanej melodyjki na logiczne 1 lub 0.

Wyjścia:
Linia mikrofonu jest zwarta poprzez tranzystor, którego bazą steruje za pomocą sygnału PWM jeden z pinów MCU, generując w ten sposób dźwięki. Szeregowy rezystor 10k zapewnia racjonalny poziom głośności sygnałów.
Elektrozaczep jest podłączony do triaka, a on do optotriaka, sterowanego przez port MCU.

Zasilanie:
Tu był drobny problem, ponieważ układ w czasie spoczynku bierze 10mA (8mA 7805 + 2mA ATTiny). To jeszcze dało się zredukować. Ale podczas otwierania zamka pobiera już >20mA, więc niemożliwe było zasilanie z linii mikrofonu lub elektrozaczepu. Tak więc musiałem zastosować zasilanie zewnętrzne. Domofon jest podłączony do zasilacza od routera, który raczej nie odczuje ciężaru dodatkowych 20mA.

Filmik z działania:


Link


Podsumowanie

Wprowadzanie kodu jest bardzo proste do opanowania - moim rodzicom udało się za pierwszym razem. Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowego gadżetu, szczególnie że jego koszt zamknął się spokojnie w 10zł.

Attachments:

Helpful post? + +145
Back to top

Ad
Ad


Back to top
merolPL
Level 27
Location: -----------
Joined: 16 Mar 2010
Posts: 1084
Helped: 68
merolPL
Level 27
Post#2 31 Mar 2012 18:50    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Dla starego typu centralek, tych bez kodu jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Gorzej jak ktoś postronny zrozumie zasadę działania i będzie mógł wejść bez klucza.

Helpful post? + 0
Back to top
trance123
Level 20
Joined: 22 Jan 2010
Posts: 425
Helped: 23
Post rating: 14
trance123
Level 20
Post#3 31 Mar 2012 21:08    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Co do tych 2 rak zajętych to rozumiem, ze zostaje nos tak ?;] . Fajne aczkolwiek domofony teraz maja numeryczna klawiaturę, na której po prostu wpisujesz kod i i otwierasz drzwi. Każdy ma przypisany inny dzięki temu da się nawet sprawdzić(np podasz kradzieży czegoś z klatki) jaki kod został wpisany o ile wejście było bez klucza.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
matisobek
Level 13
Location: Lublin
Joined: 14 Aug 2008
Posts: 106
Helped: 3
matisobek
Level 13
Post#4 31 Mar 2012 21:50    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Tak ale stare domy nie mają klawiatury. Przypuszczam, że konstruktor mieszka w bloku więc za bardzo mieszkańcy nie zgodzą się na zmianę domofonu. Stąd wiem bo sam mieszkam w bloku i sąsiedzi krzywo się patrzą na jakąkolwiek zmianę.

@bozar88: w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?

Można ale na długo to nie starczy, bo co jakiś czas będziesz musiał baterie wymieniać. Zasilanie które idzie z transformatora domofonu nie wystarczy na zasilanie sterownika ?

Nie piszemy post pod postem.
Scaliłem
[DJpopak;)]


Helpful post? + 0
Back to top
bacuba
Level 15
Location: Krosno
Joined: 01 Aug 2011
Posts: 187
Helped: 12
Post rating: 2
bacuba
Level 15
Post#5 31 Mar 2012 22:08    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


matisobek wrote:
można ale na długo to nie starczy, bo co jakiś czas będziesz musiał baterie wymieniać. Zasilanie które idzie z transformatora domofonu nie wystarczy na zasilanie sterownika ?


ale jak zastosuje akumulatorek to tylko będę ładował :p

Helpful post? + 0
Back to top
piotrva
Moderator Mikrokontrolery
Location: Kraków
Joined: 22 Apr 2008
Posts: 5818
Helped: 588
Post rating: 398
piotrva
Moderator Mikrokontrolery
Post#6 31 Mar 2012 22:55    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Proste, a cieszy i ułatwia życie. Rzeczywiście fajny gadżet do bloków, które nie mają zamków na kod. Także podłączam się o pytanie o język w jakim pisałeś. Od jak dawna testujesz urządzenie (od jak dawna działa)?
Jeśli chodzi o pobór prądu, to otwarcie to ok. 3 sekundy, czyli nie tak dużo, czy nie myślałeś więc nad ładowaniem jakiegoś akumulatorka/kondensatora o dużej pojemności podczas spoczynku, a potem wykorzystywanie "zmagazynowanej energii" do załączenia układu wykonawczego?

Dodano po 38 [sekundy]:

M. S. wrote:
marcino1004 wrote:

A swoją drogą to pół Polski zna już tą sekwencję


No to teraz wystarczy już tylko znaleźć domofon :cry:

I liczyć, że Autor nie zmienił sekwencji ;-)

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr Pajkert
Level 31
Location: Poznań
Joined: 30 Mar 2003
Posts: 1513
Helped: 162
Post rating: 12
Piotr Pajkert
Level 31
Post#7 31 Mar 2012 23:29    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam!
Fajne! Można by rozbudować układ do zmiany kodu za każdym otwarciem drzwi lub zmianą daty itp. :D
Cześć!

Helpful post? + 0
Selling:
14.09.2015 Transformator Tr - 002/1
Back to top
SP5ANJ
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Warszawa
Joined: 22 Jan 2007
Posts: 10003
Helped: 1369
Post rating: 102
SP5ANJ
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#8 01 Apr 2012 00:22    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam.

bozar88 wrote:
Natomiast jeśli wprowadzimy poprawny kod, usłyszymy 4 wysokie beepy i elektrozaczep zostanie zwolniony na 3 sekundy.

Zastanawiam się nad samym algorytmem wprowadzenia znaków [CW = telegrafia] czy one są definiowalne dla każdego użytkownika osobno. :?:

Samo naciskanie [ ...- . ] co na telegrafii znaczą znaki [V E] jest "dostępem" uprawnionym do załączenia skobla takiego systemu. :?:

Reasumując : tak pomysłowe rozwiązanie tzw. kontroli dostępu - (powtórzę się) - czy każdy użytkownik takiego łącza - ma swoją definiowalną kombinację tego kodu Morse'a (telegrafii) (dowolnych znaków telegraficznych i ich długości). :?:

Muszę podpisać się pod tym, iż sam POMYSŁ jest "przedni" lecz chyba mało funkcjonalny --- chyba, że jest to rozwiązanie jako dodatkowe przy możliwości popranej i nie zakłóconej pracy systemu analogowego --- a tylko nieliczni (Ci świadomi tego) będą korzystali z takich "przywilejów". :?:

NIE ukrywam, że temat "adopcji" alfabetu Morse'a do komunikacji z takimi systemami , jest Mi bardzo bliski z prostego algorytmu mojego nick-u SP5ANJ jako Krótkofalowca, który jest telegrafistą z powołania.

Patrząc jako Telegrafista --- jestem pełny Podziwu --- podjęcia takiego rozwiązania w Twoim wykonaniu. :spoko:

Jestem ZA takiego pomysłu. :D


Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Duch__
Level 31
Location: Opole
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2178
Helped: 31
Post rating: 1330
Duch__
Level 31
Post#9 01 Apr 2012 08:07    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Helpful post? + 0
Back to top
SylwekK
Level 27
Location: Lipsko
Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1274
Helped: 61
Post rating: 966
SylwekK
Level 27
Post#10 01 Apr 2012 11:36    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


I to jest bardzo dobre zastosowanie jednoprzyciskowego zamka, który zapewne mimo mniejszej kombinacji kodów, będzie bezpieczniejszy niż klawiatura, bo cyfry można zapamiętać, podejżeć, itp, a wciskanie coś jednym guziczkiem... hmm - niepowołany musiał by stać naprawdę blisko żeby zorientować się w czasach przyciskania i odstępów przy wprowadzanym kodzie.

A w ogóle projekt ten coś mi przypomina ;) ... Link

Helpful post? + +1
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9033
Helped: 992
Post rating: 271
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#11 01 Apr 2012 11:37    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


W filmowym przykładzie otwierania jako błędny kod użyłeś literki "R", a właściwym kodem jest przeze mnie (do tej pory) nie znany z kod, który (jak sprawdziłem) oznacza "%". Jak widać, człowiek się uczy przez całe życie. :D
Ogólnie projekt fajny i przydatny.

Helpful post? + 0
Back to top
bozar88
Level 13
Location: Łódź
Joined: 08 Aug 2006
Posts: 138
Helped: 1
Post rating: 247
bozar88
Level 13
Post#12 01 Apr 2012 13:11  Topic author   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


matisobek wrote:
w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?

Program jest napisany w C (kompilowany w AVR Studio), ma 189 linijek. Nie wiem czy powinienem się nim chwalić publicznie - niby działa, ale trochę tam jest nagmatwane :P

Duch__ wrote:
A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Tak, słychać to jako normalne dzwonienie domofonem (melodyjkę), ponieważ mój układ jest podczepiony równolegle do płytki domofonu, więc domofon zachowuje swoje oryginalne działanie.
Zależy jaki sygnał błędu - ten od za długiego naciśnięcia pojawia się tuż po za długim naciśnięciu, a ten o błędnym kodzie dopiero po wprowadzenia całego kodu.

SP5ANJ wrote:
czy każdy użytkownik takiego łącza - ma swoją definiowalną kombinację tego kodu Morse'a

Nie - jest jeden kod, który można ewentualnie zmienić poprzez wgranie nowego wsadu. Kod zna tylko rodzina (i jak ktoś słusznie zauważył - pół Polski :D), więc faktycznie jest to rozwiązanie dość uprzywilejowane.

piotrva wrote:
Od jak dawna testujesz urządzenie (od jak dawna działa)?

Od prawie tygodnia. Działa znakomicie :)

piotrva wrote:
czy nie myślałeś więc nad ładowaniem jakiegoś akumulatorka/kondensatora o dużej pojemności podczas spoczynku

Właśnie nie było szczególnie z czego :( Miałem dwa wyjścia: albo z elektrozaczepu, ale to powodowało by jego brzęczenie podczas ładowania, albo z linii mikrofonu. Jednak obciążenie tej linii powoduje zmniejszenie głośności u wszystkich lokatorów (wada unifonów), a tego chciałem uniknąć. Domofon niestety nie ma typowej linii zasilania w stylu "+5V".

Helpful post? + 0
Back to top
matisobek
Level 13
Location: Lublin
Joined: 14 Aug 2008
Posts: 106
Helped: 3
matisobek
Level 13
Post#13 01 Apr 2012 14:07    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 wrote:

matisobek wrote:

w jakim języku pisałeś program i czy ewentualnie chciałbyś go udostępnić?


Program jest napisany w C (kompilowany w AVR Studio), ma 189 linijek. Nie wiem czy powinienem się nim chwalić publicznie - niby działa, ale trochę tam jest nagmatwane

ee tam przynajmniej zrozumie jak to działa:D

Helpful post? + 0
Back to top
Duch__
Level 31
Location: Opole
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2178
Helped: 31
Post rating: 1330
Duch__
Level 31
Post#14 01 Apr 2012 14:51    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 wrote:
Duch__ wrote:
A jak wygląda sprawa po drugiej stronie domofonu? Czy domownicy słyszą sygnał wprowadzanego kodu, czy też sygnał dźwiękowy u ciebie w domu jest generowany dopiero po 1,5 sekundy przytrzymania przycisku? Czy niebyło by bezpieczniej jakby sygnał błędu był zgłaszany po wprowadzeniu całej sekwencji kodu np. tych 5 przyciśnięć?

Tak, słychać to jako normalne dzwonienie domofonem (melodyjkę), ponieważ mój układ jest podczepiony równolegle do płytki domofonu, więc domofon zachowuje swoje oryginalne działanie.
Zależy jaki sygnał błędu - ten od za długiego naciśnięcia pojawia się tuż po za długim naciśnięciu, a ten o błędnym kodzie dopiero po wprowadzenia całego kodu.


Hmmm... Czyli nie jest tak kolorowo, bo domofon w domu i tak dzwoni niezależnie od tego czy ktoś wbija kod czy nie. Może jakoś programowo dało by się to zmodyfikować i dopiero po chwili wygenerować melodyjkę.

Helpful post? + 0
Back to top
satanistik
Level 27
Location: Lublin
Joined: 29 Oct 2005
Posts: 1404
Helped: 46
Post rating: 293
satanistik
Level 27
Post#15 01 Apr 2012 15:52    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Ja rozwiązałem problem otwierania kodami DTMF:
Link
Ma to taką zaletę że w nocy nie muszę budzić nikogo dzwonieniem. Myślałem nad systemem impulsowym oraz radiowym jednak chyba najlepsze było by rozpoznawanie mowy.

Helpful post? + 0
Back to top
bozar88
Level 13
Location: Łódź
Joined: 08 Aug 2006
Posts: 138
Helped: 1
Post rating: 247
bozar88
Level 13
Post#16 01 Apr 2012 19:08  Topic author   

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Postanowiłem uczynić projekt open source i udostępniłem źródła :)

Duch__ wrote:
domofon w domu i tak dzwoni niezależnie od tego czy ktoś wbija kod czy nie. Może jakoś programowo dało by się to zmodyfikować i dopiero po chwili wygenerować melodyjkę.

Słuszna uwaga. Domofon mógłby dzwonić na górze dopiero po wprowadzeniu błędnego kodu. Jednak wiązało by się to z opóźnieniem poświęconym na jego sprawdzenie.

Helpful post? + 0
Back to top
Duch__
Level 31
Location: Opole
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2178
Helped: 31
Post rating: 1330
Duch__
Level 31
Post#17 01 Apr 2012 21:24    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Te opóźnienie i tak by nie wynosiło więcej niż te powiedzmy 2-3 sekundy, więc można by spróbować zaimplementować taką funkcję.

Helpful post? + 0
Back to top
Marooned
Level 9
Location: Poznań
Joined: 28 Dec 2008
Posts: 33
Marooned
Level 9
Post#18 02 Apr 2012 13:53    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Siema Bozar ;)

Tak jak ktoś napisał, świetne rozwiązanie w starych domofonach bez kodu. Jednak wymóg osobnego zasilania znacznie mu ujmuje. Chciałem coś podobnego zrobić w rodzinnym domu, ale w sensownym pobliżu nie ma jak poprowadzić kabli zasilających by nie oszpecić wystroju, więc chwilowo się wstrzymuję. Jak tam będę, to zajrzę do środka i pomierzę co tam na kabelkach wisi.

Z ciekawości zajrzałem do swojego (mam domofon z kodem). Wchodzą 2 przewody, napięcie rzędu 0.03V (więc pewnie coś się raczej indukuje niż jest to cokolwiek do wykorzystania).

A co do tych 20mA to co bierze najwięcej podczas otwierania? Triaki?

Helpful post? + 0
Back to top
SylwekK
Level 27
Location: Lipsko
Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1274
Helped: 61
Post rating: 966
SylwekK
Level 27
Post#19 02 Apr 2012 15:16    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


... i dlatego przydała by się mała modyfikacja softu aby móc go zmienić gdy się ...np. znudzi :)

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9033
Helped: 992
Post rating: 271
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#20 02 Apr 2012 16:25    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Tak naprawdę, to kodem jest układ kropek i kresek w ustalonej kolejności. Niekoniecznie musi to być jakaś konkretna litera z alfabetu Morse'a, a po prostu własna kombinacja krótkich i długich sygnałów. Im dłuższy ten kod, tym trudniej go złamać. Chociaż w tym przypadku nie jest to aż tak bardzo ważne (w końcu to nie sejf). :D

Helpful post? + 0
Back to top
Marooned
Level 9
Location: Poznań
Joined: 28 Dec 2008
Posts: 33
Marooned
Level 9
Post#21 02 Apr 2012 16:29    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Zdecydowanie łatwiej zadzwonić do sąsiada i powiedzieć "poczta" czy "ulotki", niż "łamać" kod. Oznacza to też wejście na klatkę, co jest generalnie proste. Nie widzę więc tu żadnego zagrożenia, a jedynie ułatwienie dla mieszkańców znających kod.

Helpful post? + 0
Back to top
mateuszs28
Level 8
Location: zawada
Joined: 12 Feb 2011
Posts: 31
mateuszs28
Level 8
Post#22 02 Apr 2012 20:29    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Jaki jest koszt takiego układu??
i czy jest możliwość zastosowanie tego bezpośrednio w kasecie?
Każdy z lokatorów dostaje opis i każdy jest zadowolony :), że nie musi szukać kluczy albo dzwonić po sąsiadach.

Helpful post? + 0
Back to top
bacuba
Level 15
Location: Krosno
Joined: 01 Aug 2011
Posts: 187
Helped: 12
Post rating: 2
bacuba
Level 15
Post#23 02 Apr 2012 20:57    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


mateuszs28 wrote:
Jaki jest koszt takiego układu??
i czy jest możliwość zastosowanie tego bezpośrednio w kasecie?
Każdy z lokatorów dostaje opis i każdy jest zadowolony :), że nie musi szukać kluczy albo dzwonić po sąsiadach.


i wtedy może by się udało zasilić z sieci :p a nie dodatkowe zasilanie :P

Helpful post? + 0
Back to top
trolu96
Level 9
Location: Praszka
Joined: 06 Feb 2010
Posts: 22
Helped: 1
trolu96
Level 9
Post#24 02 Apr 2012 21:01    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Bardzo podoba mi się ta konstrukcja.:)
Tylko jak i czy można to zastosować w domofonach 2 przewodowych :?:
Znalazłem dalej te cztery pozostałe kable ale nie wiem czy one działają.

Helpful post? + 0
Back to top
SylwekK
Level 27
Location: Lipsko
Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1274
Helped: 61
Post rating: 966
SylwekK
Level 27
Post#25 02 Apr 2012 21:17    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Przyszło mi do głowy jeszcze jedno usprawnienie. Wystarczyło by nieco zmodyfikować układ i zasilić go przez dodatkowy tranzystor (jeszcze przed stabilizatorem) - najlepiej jakiś mosfet, bo najłatwiej go wystartować. Wtedy pobór prądu spadnie do... zera :)
Te 2mA na Attiny mnie trochę dziwi. No chyba, że wejście INT0 wykorzystane jest tu dla picu, a nie wybudzania procka, który po uśpieniu powinien też praktycznie pobierać rzędu uA...

Helpful post? + 0
Back to top
MarKer717
Level 13
Joined: 09 Aug 2011
Posts: 53
Helped: 8
MarKer717
Level 13
Post#26 02 Apr 2012 23:37    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


:D Witam wszystkich

Ten temat został już opracowany. Może nie informuje użytkownika o błędnym wybraniem kombinacji lecz realizuje funkcje otwierania drzwi.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2105044&highlight=

Obserwując trendy w branży zabezpieczeń lokali, to czas już minął, a cyfrowe systemy domofonowe realizują tę funkcji, na trzy sposoby.

www.laskomex.com.pl

Zobaczcie sami.

:D Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
dondu
Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
Joined: 18 Nov 2008
Posts: 10480
Helped: 1124
Post rating: 411
dondu
Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
Post#27 03 Apr 2012 01:52    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


bozar88 wrote:
Zasilanie:
Tu był drobny problem, ponieważ układ w czasie spoczynku bierze 10mA (8mA 7805 + 2mA ATTiny). To jeszcze dało się zredukować. Ale podczas otwierania zamka pobiera już >20mA, więc niemożliwe było zasilanie z linii mikrofonu lub elektrozaczepu. Tak więc musiałem zastosować zasilanie zewnętrzne. Domofon jest podłączony do zasilacza od routera, który raczej nie odczuje ciężaru dodatkowych 20mA.

Mała przetwornica DC/DC za 4zł z elementami dodatkowymi (zamiast 7805)
+ kondensator Gold Cap za 3zł
+ Sleep Mode za 0zł
+ trochę bardziej skomplikowany program (sama radość tworzenia)
dadzą Ci zasilanie z linii domofonu.

Helpful post? + 0
Back to top
SylwekK
Level 27
Location: Lipsko
Joined: 01 Oct 2007
Posts: 1274
Helped: 61
Post rating: 966
SylwekK
Level 27
Post#28 03 Apr 2012 15:09    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


@MarKer717 to teraz jeszcze trzeba namówić spółdzielnie, żeby w ramach usprawniania wymieniła wszystkie domofony w bloku i sprawa załatwiona :D
Są takie rzeczy, które można ale nie trzeba kupować, bo można je bardzo tanio zrobić samemu, a przy tym nie rujnować całej istniejącej instalacji i narażać na dodatkowe koszty innych współlokatorów. O to chyba właśnie chodziło w tym projekcie.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
przemekbary
Level 16
Location: Łódź
Joined: 24 Aug 2006
Posts: 102
Helped: 19
Post rating: 1
przemekbary
Level 16
Post#29 04 Apr 2012 00:13    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


Witam
1) Układ genialny - wszystkie genialne pomysły są proste!
2) U mnie w bloku domofon od kilku lat jest starszego typu i nie ma narazie szansy na jego wymianę. Ponadto, z powodu źle dorobionych kluczy przez spółdzielnie, otwieranie zamka jest frustrujące.
3) Pomysł z rozpoznawaniem mowy jest równie genialny - wyobraźcie sobie minę sąsiadów, kiedy po wypowiedzeniu odpowiedniego słowa drzwi się otwierają. Założę się, że będą próbowali zrobić to samo... i wyjdą na jeleni :)
4) Gdyby co dziesiąta praca magisterska na wydziałach elektronicznych była przydatna w 10% tego co tutaj jest przedstawione to postęp nauki byłby niesamowity...

Helpful post? + 0
Back to top
matisobek
Level 13
Location: Lublin
Joined: 14 Aug 2008
Posts: 106
Helped: 3
matisobek
Level 13
Post#30 06 Apr 2012 16:31    

Re: Domofon otwierany kodem Morse'a


czy mogłbyś podrzucic plik hex bo mam problem z kompilacją?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Domofon otwierany kodem Morse'a 123  Next
Page 1 of 3

Similar topics to domofon otwierany kodem Morse'a

Przetworzenie Morse\'a na mowę (8)
Klawiatura komputerowa obsługująca alfabet Morse\'a (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.123 seconds