Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



LCD od S65 sterowany przez ATmega16.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje ->LCD od S65 sterowany przez ATmega16. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
J_Bravo
Poziom 27
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1266
Pomógł: 28
Ocena postów: 32
J_Bravo
Poziom 27
Post#31 12 Mar 2007 20:04    

Re: LCD od S65 + ATmega16


tylko ze tę klatke "rysuje" w 1 sekunde a nie wyswietla ...;)

efekt jest niestety fatalny ....

pozostaje chyba jedynie ARM albo PLD

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pmichniewski
Poziom 18
Miasto: Starachowice / Warszawa
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 254
Pomógł: 22
pmichniewski
Poziom 18
Post#32 13 Mar 2007 02:13  Autor tematu   

Re: LCD od S65 + ATmega16


J_Bravo napisał:
animacje z pamieci ??

Mi na atmega32 / 8MHz i sprzetowym SPI wyswietla jedna klatke na sekudne ...

i chyba atmega wiecej nie pociagnie. Wyswietlacz o rozdzielczosci 176/132 i przy 32 bitowej palecie kolorow potrzebuje 743 Kb/klatke.

Chcac zrobic plynna animacje trzeba minimum 20 klatek/s a to wymaga przeplywu 15Mb/s ....


32-bitowej ? Ten wyświetlacz ma 16-bitowy kolor... 20 klatek osiągniesz już przy 8 Mbit/s, co jest wykonalne przy sprzętowym SPI. W sumie niewiele większą przepustowość (raptem 13 Mbit/s) osiąga telefon, więc nie jest źle.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#33 13 Mar 2007 06:45    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Więc panowie jest realne to co ja wymyśliłem ?
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pmichniewski
Poziom 18
Miasto: Starachowice / Warszawa
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 254
Pomógł: 22
pmichniewski
Poziom 18
Post#34 13 Mar 2007 09:40  Autor tematu   

Re: LCD od S65 + ATmega16


Mówiąc krótko - nie bardzo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
J_Bravo
Poziom 27
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1266
Pomógł: 28
Ocena postów: 32
J_Bravo
Poziom 27
Post#35 13 Mar 2007 14:29    

Re: LCD od S65 + ATmega16


fakt. wyswietlacz ma 16 bitowa palete barw ...

sprzetowy clockrate ma minimalny clockrate = 4 czyli zeby osiagnac 8Mb/s trzeba procesor taktowac 32MHz. .. chyba ze cos przegapilem ....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#36 13 Mar 2007 15:48    

Re: LCD od S65 + ATmega16


hmm ja sie na tym nie znam :p hihi :D
tylko pytam
Ale może jest jakiś sposób na to bo jakoś na telefonach to działa :P
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pmichniewski
Poziom 18
Miasto: Starachowice / Warszawa
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 254
Pomógł: 22
pmichniewski
Poziom 18
Post#37 13 Mar 2007 21:05  Autor tematu   

Re: LCD od S65 + ATmega16


J_Bravo napisał:
fakt. wyswietlacz ma 16 bitowa palete barw ...

sprzetowy clockrate ma minimalny clockrate = 4 czyli zeby osiagnac 8Mb/s trzeba procesor taktowac 32MHz. .. chyba ze cos przegapilem ....


Jest jeszcze coś takiego jak SPI2X, który zwiększa szybkość SPI do 1/2 częstotliwości pracy procka.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#38 13 Mar 2007 21:24    

Re: LCD od S65 + ATmega16


wiesz ja chodzę do 1kl tech. info.
na razie to nic nie rozumie z tego
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pmichniewski
Poziom 18
Miasto: Starachowice / Warszawa
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 254
Pomógł: 22
pmichniewski
Poziom 18
Post#39 13 Mar 2007 22:01  Autor tematu   

Re: LCD od S65 + ATmega16


Wiesz... zależy co tak naprawdę chcesz zrealizować. Jeśli chcesz zwykłą animację, to się da (tylko trzeba wziąć pod uwagę, że musisz podłączyć jakąś dodatkową pamięć pod procka).

Natomiast przepuszczanie przez taki wyświetlacz światła i robienie z niego projektora mija się z celem, ponieważ nie jest on do tego zaprojektowany i uszkodzisz wyświetlacz nie uzyskując i tak pożądanego efektu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#40 13 Mar 2007 22:24    

Re: LCD od S65 + ATmega16


hmmm to co można by zastosować żeby prosto wyświetlić animację i zastosować w projektorze ?
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#41 15 Cze 2007 23:27    

Re: LCD od S65 + ATmega16


A mnie się udało przekroczyć 13Mbit/s... i wyświetlacz już nie nadążył :(.
Podkręciłem Atmegę do 30Mhz przy 5,4V i niestety musiałem zejść do 26Mhz bo przy tym kwarcu przy najszybszym SPI LCD jeszcze działa :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
J_Bravo
Poziom 27
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1266
Pomógł: 28
Ocena postów: 32
J_Bravo
Poziom 27
Post#42 16 Cze 2007 14:18    

Re: LCD od S65 + ATmega16


markosik20:

super. pozostaje jeszcze kwestia obliczeń danych do wysłania.
ile wyciągasz pełnych klatek na sekundę ?
jaka atmega ?
jaki język programowania ?
jaki pobór prądu przez procesor ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#43 16 Cze 2007 15:56    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Narazie jest wszystko testowane :wink:
uK to Atmega8 ,język C w AVR-GCC, narazie piszę funkcje rysujące (kwadraty, kółka, proste animacje). Mam zamiar podłączyć kartę SD i z niej wysyłać dane bezpośrednio do LCD. Kupiłem dzisiaj kwarc 48Mhz i...Atmega ruszyła...tylko nie wiem czy to jest rzeczywiście 48Mhz (a nie mam czym sprawdzić) :).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Fobos319
Poziom 12
Miasto: Wąwelno
Dołączył: 04 Lut 2006
Posty: 100
Pomógł: 1
Ocena postów: 28
Fobos319
Poziom 12
Post#44 16 Cze 2007 23:24    

Re: LCD od S65 + ATmega16


witam najprostrza ,etoda sprawdzenia czy atmega ruszyla to sprawdzenie fusbitow :) ( czy bie jest na wew Xtalu )
2 sposob to zmierzyc prad pobierany prza up i porownac z pradem prz Xtalu np 16Mhz :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#45 17 Cze 2007 01:05    

Re: LCD od S65 + ATmega16


No mnie bardziej chodziło o to czy kwarc podpięty pod Atmege to rzeczywiscie te 48Mhz (na pewno chodzi na kwarcu bo jak go wylutuję to Atmega stoi). Ale po wlutowaniu kilku wartosci okazało się że najszybciej chodzi właśnie na tych 48Mhz (wysłanie 46kB na LCD to tylko mrugnięcie :) ale musze zmierzyć ile dokładnie ms :wink: )

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
J_Bravo
Poziom 27
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1266
Pomógł: 28
Ocena postów: 32
J_Bravo
Poziom 27
Post#46 17 Cze 2007 10:49    

Re: LCD od S65 + ATmega16


myślę ze jakby program napisać w aseblerze to i kwarc 10-16MHz by wystarczył ...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#47 17 Cze 2007 15:40    

Re: LCD od S65 + ATmega16


No nie wiem czy na 16Mhz można uzyskac efekt (kolorowy deszczyk) taki jak na filmiku (od razu przepraszam za jakość).
Okręgi są generowane w czasie rzeczywistym.

link

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#48 17 Cze 2007 22:38    

Re: LCD od S65 + ATmega16


:O :P szczęka opada :)
bardzo ładnie :D
mi sie podoba
duży koszt jest takie coś zmontować ? i czy można by zapisać kilka obrazków i żeby sie zmieniały same albo sterowanie z pc ?
pozdrawiam bardzo ciekawy projekt :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#49 17 Cze 2007 22:48    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Docelowo Atmega będzie pobierać dane z karty SD i wysyłać do LCD (może się nawet uda to zrobic bezposrednio z SD do LCD a Atmega tylko to pokieruje :wink: ). Dane na SD będzie można wgrać programem z PC (np: zdjęcia, grafikę a może nawet jakiś plik AVI - czytaj dane z pliku avi :wink:) narazie to testuje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#50 18 Cze 2007 00:33    

Re: LCD od S65 + ATmega16


a była by możliwość zapodania softa i schematu :P ??
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#51 27 Cze 2007 23:48    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Pierwsze wyniki są obiecujące :).
Atmega8 chodzi na 24Mhz (bo jak wiecej dostanie to sie automatycznie przełącza na wew. oscylator). Fakt, grzeje się ale jakoś wytrzymuje. Zapodany filmik to odczyt poszczególnych bmp z karty SD. Obsługa wymaga jeszcze udoskonalenia (małe zgaszone piksele :wink: ) ale narazie całe 10taktów zegara Atmega traci na zamianę 24bitowego koloru na 16bitowy dla każdego piksela więc można jeszcze to wszystko przyspieszyć (około 10-razy szybciej bo jeszcze dochodzi inny szybszy, sposób odczytu danych z karty).

link do filmiku 8,9MB

Przez ten czas trwania "filmiku" (24s) jest wyświetlonych 94 obrazki wiec wychodzi jakieś 3,5klatki/sek ....a da się jeszcze szybciej :wink:

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
byrrt
Poziom 21
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 27 Paź 2002
Posty: 633
Pomógł: 1
Ocena postów: 680
byrrt
Poziom 21
Post#52 28 Cze 2007 00:11    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Dla mnie świetna sprawa... Chociażby wykonanie czegoś w rodzaju ramki do zdjęć.. Byłbym zainteresowany wykonaniem czegoś takiego - gdybyś tylko publikował układ w pełnej formie byłbym bardzo zainteresowany :)

Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mariuz
Poziom 32
Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 1968
Pomógł: 141
Ocena postów: 13
mariuz
Poziom 32
Post#53 28 Cze 2007 13:07    

Re: LCD od S65 + ATmega16


No właśnie :D

Zmontować taką rameczke za 100zł to "bardzo wyczyn" :D
podpinam się pod prośbę. Wrzuć jakiś schemat ideowy (nawet na papierze rozpiskę) to przemodze to na ideowy+ montażowy w eaglu.
Dopiszesz soft, żeby raz na pół minuty zmieniał obrazek z karty SD i powstanie ramka do zdjęć. Patrząc po postępie prac to dużo ci nie zajmie taki soft ;)

I podaj wymiary wyświetlacza(zewnętrzne) żebym nie zrobił czasem większej płytki ;)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
J_Bravo
Poziom 27
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 1266
Pomógł: 28
Ocena postów: 32
J_Bravo
Poziom 27
Post#54 28 Cze 2007 14:26    

Re: LCD od S65 + ATmega16


to moze zapisz BMP z 16nitowa paletą kolorow. Zyskasz cale 10 taktow.

a co do filmiku to jestem pod wrazeniem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pubus
Poziom 30
Miasto: Kraków
Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1279
Pomógł: 138
Ocena postów: 4
pubus
Poziom 30
Post#55 28 Cze 2007 15:47    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Jest jeden szkopuł 16 bitowy kolor na kompie to nie to samo co dla tego LCD...
Format z pc to 6-bitów RED, 5-G, 5-B...
W przypadku tego LCD 5-R, 6-G, 5-B...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
seba_x
Poziom 31
Miasto: czarna dziura
Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 2041
Pomógł: 29
Ocena postów: 25
seba_x
Poziom 31
Post#56 29 Cze 2007 08:46    

Re: LCD od S65 + ATmega16


pubus napisał:
Jest jeden szkopuł 16 bitowy kolor na kompie to nie to samo co dla tego LCD...
Format z pc to 6-bitów RED, 5-G, 5-B...
W przypadku tego LCD 5-R, 6-G, 5-B...


to może łatwiej będzie napisać konwerter obrazków na PC a potem wysłać do uP

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tarpiote
Poziom 11
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 28
Pomógł: 2
tarpiote
Poziom 11
Post#57 02 Lip 2007 21:13    

Re: LCD od S65 + ATmega16


markosik20, czy mógłbyś napisać jak rozwiązałeś problem zasilania podświetlenia wyświetlacza? Zastosowałeś przetwornicę impulsową taką jak na stronie o obsłudze wyświetlacza? Jeśli tak jak dobrałeś jej parametry? I czy stosujesz dla wyświetlacza jedno zasilanie? 2.9V czy może 3.3 czy jeszcze inaczej?

pozdrawiam :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
markosik20
Poziom 33
Miasto: Będzin
Dołączył: 27 Mar 2003
Posty: 2141
Pomógł: 199
Ocena postów: 86
markosik20
Poziom 33
Post#58 03 Lip 2007 03:10    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Witam ponownie.
Cytat:
to może łatwiej będzie napisać konwerter obrazków na PC a potem wysłać do uP

Tak też zrobiłem tylko musiałem sie na szybkiego nauczyć C++ dla PC :wink:.
Rezultaty jakie uzyskałem są całkiem zadawalające. Ten sam filmik już prawie płynnie się wyświetla. Pozostaje jeszcze połączenie tych bmp w jeden plik (coby Atmega po każdej klatce nie musiała skakać w sektor alokacji plików i szukać gdzie jest następna klatka do wyświetlenia :wink:). Zyska sie na tym prawie ~800x8 taktów zegara na klatkę.
SPI jest tylko buforem między LCD a SD (w jednym czasie odbiera następny i wysyła poprzedni bajt). Co do zasilania całości to zrobiłem to na przetwornicy (układ chodzi od 4 do 15V). Z wyjścia (~12V) jest zrobione 5V dla Atmegi i 3V na LM317 dla LCD i SD a między nimi 74LVC244. Może nie jest to zbyt optymalne rozwiązanie ale nie chcialem żeby Atmega zajmowała się jeszcze obsługą PWM dla podświetlenia LCD'ka. Jak pozbieram to wszystko w całość (schemat) to załączę, bo na razie sam nie wiem gdzie co mam :wink:.
Z pozdr.
MK
C.D.N.

link do filmiku 3,8MB

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tarpiote
Poziom 11
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 28
Pomógł: 2
tarpiote
Poziom 11
Post#59 03 Lip 2007 09:41    

Re: LCD od S65 + ATmega16


Wow, świetny efekt :-) Imponujące ;-)
Dzięki za odpowiedź o tym napięciu, choć miałem na myśli co innego (przetwornicę z 5V na 12V.. zrobioną z PWM, cewki, diody shottkiego i kondensatora wewnątrz wyświetlacza..).
Co do łączenia bmp w jeden plik.. możesz stworzyć dla tego urządzenia specjalny format, bo przecież zawsze będzie taki sam rozmiar obrazka i głębia koloru, i plik mógłby wyglądać np tak że byłyby tam tylko informacje o kolorach kolejnych pikseli, a układ po zakończeniu pierwszego obrazka po prostu od razu napotykałby pierwszy bajt następnego...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1565
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#60 03 Lip 2007 10:17    

Re: LCD od S65 + ATmega16


z niecierpliwością czekam na schemat :D
mogę PCB zaprojektować :)
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> LCD od S65 sterowany przez ATmega16. Poprzedni  123 ... 111213  Następny

Strona 2 z 13
Podobne tematy
Wyświetlacz LCD sterowany przez internet (14)
Stroboskop sterowany przez discolitez! (35)
Robot sterowany przez wifi (19)
Pistolet sterowany przez joystick (3)
Zdalnie sterowany samochód przez IR (2)
Samochód sterowany przez internet (16)
Czołg sterowany przez iPhone\'a (15)
Przekaźnik sterowany przez USB (1)
Samochód RC sterowany przez Bluetooth (1)
Elektryczny znikopis (sterowany przez RS232) (6)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.227 seconds

elektroda.pl temat RSS