Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pcf8583

Nazwa elementu pcf8583
Cena za szt. 7.00 do 7.00 PLN
Ilość ofert 1

pcf8583

3 7,00 PLN dip
    24 Maj 2007 23:03
15007

pcf8583

Ilość: 3 7,00 PLN dip
michalgorny     24 Maj 2007 23:03

pcf8583

7,00 PLN   /   Ilość: 3
dip
michalgorny     24 Maj 2007 23:03

Tematy na forum dotyczące: pcf8583

  • [PIC16F74][microC PRO for PIC] - komunikajcja z PCF8583

    ...Witam, mam problem z komunikacją mikrokontrolera PIC16F74 z układem RTC PCF8583 na płycie UNI-DS3. Korzystam ze środowiska microC PRO for PIC v 5.8.0 i standardowych bibliotek a mianowicie Lcd i Software_I2C. Obsługa 1-Wire i LCD mi działa natomiast nie działa obsługa software-I2C. Opis połączeń RTC...

    Mikrokontrolery Początkujący mateo767   08 Lut 2013 22:22 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń : 1053
  • Atmega 32 Bascom ustawienie miesiąca i roku.

    ...Mając trochę wolnego czasu napisałem parę funkcji do obsługi układu PCF8583. Funkcja która ustawia godzinę i datę zapisuje też dane potrzebne do obliczenia pełnego roku, dzień tygodnia jest obliczany automatycznie na podstawie daty. Funkcje Pcf8583_write i Pcf8583_read można wykorzystać do zapisywania/odczytywania...

    Mikrokontrolery AVR Mundi1970   24 Sty 2013 13:26 Odpowiedzi: 30    Wyświetleń : 5508
  • Atmega 32 Bascom ustawienie miesiąca i roku.

    ...Próbowałem coś takiego i męczę się cały czas ,ale i tak mi wychodzą głupoty. [syntax=basic4gl]Sub Gettime() 'pobieranie czasu z PCF8583 'początek petli I2cstart ...

    Mikrokontrolery AVR inspector_electro   21 Sty 2013 16:10 Odpowiedzi: 30    Wyświetleń : 5508
  • Atmega 32 Bascom ustawienie miesiąca i roku.

    ...Tu jest gotowiec tyle że w C++ na Arduino - ale łatwo można zrozumieć ideę. [syntax=c] /* Implements a simple interface to the time function of the PCF8583 RTC chip Works around the device's limited year storage by keeping the year in the first two bytes of user accessible storage Assumes device...

    Mikrokontrolery AVR piotrva   21 Sty 2013 14:15 Odpowiedzi: 30    Wyświetleń : 5508
  • [atmega32][c]Zegar sterujący-porównywanie czasu

    ...Dokładność czasu 1minuta to standard przy takich zegarach...na if-ach robiłem najpierw sprawdzanie co godzinę czy Tgodz_pcf==Tgodz_kanal_t1_t2_t3_t4 jeżeli tak to sprawdzałem analogicznie minuty i jeżeli znowu tak to sprawdzałem który czas nastawy "pasuje" do czasu bierzącego. To trochę zakręcone...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   11 Lis 2010 10:10 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń : 2010
  • [atmega32][c]Zegar sterujący-porównywanie czasu

    ...Witam.Mam problem z funkcjami w dwu kanałowym zegarze sterującym gdzie muszę porównywać czas bieżący z ustawionym czasem włączenia i czasem wyłączenia niezależnie jednego i drugiego kanału. Napisałem coś takiego opierając się na warunkach if ale nie chodziło to prawidłowo bo raz zadziałało a raz nie...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   10 Lis 2010 16:37 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń : 2010
  • [ATMEGA32][C]Gdzie zapisać ustaw. czasu do PCF8583 czy 24C02

    ...Witam ponownie. Mówią nie chwal dnia przed zachodem słońca...jak z jednym się uporałem to znów co innego mi mąci. Kłopot z wyborem gdzie zapisać nastawy dwukanałowego timera bo zmiennych jednocyfrowych jest łącznie 4x4 dziesiątki godzin , jednostki godzin , dziesiątki minut , jednostki minut osobno dla...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   27 Paź 2010 19:11 Odpowiedzi: 23    Wyświetleń : 2480
  • [atmega32][C]program którego nie w sposób uruchomić...

    ...Witam. Na początek dla jasności..przekopałem elektrodę..zagłębiłem się w datasheta...ale to okazało się za mało by PCF8583 zaczął wreszcie gadać z moją atmegą 32. Nie potrafię dojść dlaczego kompilator się pluje o zbyt wiele definicji w funcjii TWI_read której definicja jak wyczytałem z postów jest poprawna....

    Mikrokontrolery AVR margas4542   13 Paź 2010 16:52 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń : 759
  • [ATMEGA32][C] Czy ktoś pomoże uporać się z TWI i PCF8583

    ...Witam. Do programu zarządzania zasilaniem który już działa usiłuje dopisać obsługę PCF8583 oraz część programu który pozwoliłby wyeliminować mechaniczny dwu kanałowy zegar sterujący który o określonych godzinach włącza lub wyłącza dwa obwody 230V. Mam z tym problem bo nie posiadam dostatecznej wiedzy...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   09 Paź 2010 14:11 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń : 2683
  • [Atmega8][C] Atmega8 i TWI na przykładzie zegara LED

    ...Witam wszystkich. Zaprojektowałem i uruchomiłem zegarek z wyświetlaczami LED(SA10-21GWA) i układem PCF8583 współpracującym z mikroprocesorem Atmega8 oraz układami PCF8574AP na szynie TWI(i2c). http://obrazki.elektroda.net/21_1249760449_thumb.jpghttp://obrazki.elektroda.net/58_1249760602_thumb.jpghttp://obrazki.elektroda.net/95_1249760569_thumb.jpghttp://obrazki.elektroda.net/34_1249754127.gif http://obrazki.elektroda.net/21_1249754219.gif A...

    Mikrokontrolery AVR p_zag   10 Cze 2009 20:28 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń : 23269