Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pcf8583

Nazwa elementu pcf8583
Cena za szt. 7.00 do 7.00 PLN
Ilość ofert 1

pcf8583

3 7,00 PLN dip
    24 Maj 2007 23:03
15007

pcf8583

Ilość: 3 7,00 PLN dip
michalgorny     24 Maj 2007 23:03

pcf8583

7,00 PLN   /   Ilość: 3
dip
michalgorny     24 Maj 2007 23:03

Tematy na forum dotyczące: pcf8583

  • [PIC16F74][microC PRO for PIC] - komunikajcja z PCF8583

    ...Witam, mam problem z komunikacją mikrokontrolera PIC16F74 z układem RTC PCF8583 na płycie UNI-DS3. Korzystam ze środowiska microC PRO for PIC v 5.8.0 i standardowych bibliotek a mianowicie Lcd i Software_I2C. Obsługa 1-Wire i LCD mi działa natomiast nie działa obsługa software-I2C. Opis połączeń RTC...

    Mikrokontrolery Początkujący mateo767   08 Lut 2013 22:22 Odpowiedzi: 2    Wyświetleń : 1077
  • Atmega 32 Bascom ustawienie miesiąca i roku.

    ...Mając trochę wolnego czasu napisałem parę funkcji do obsługi układu PCF8583. Funkcja która ustawia godzinę i datę zapisuje też dane potrzebne do obliczenia pełnego roku, dzień tygodnia jest obliczany automatycznie na podstawie daty. Funkcje Pcf8583_write i Pcf8583_read można wykorzystać do zapisywania/odczytywania...

    Mikrokontrolery AVR Mundi1970   24 Sty 2013 13:26 Odpowiedzi: 30    Wyświetleń : 5574
  • Atmega 32 Bascom ustawienie miesiąca i roku.

    ...Próbowałem coś takiego i męczę się cały czas ,ale i tak mi wychodzą głupoty. [syntax=basic4gl]Sub Gettime() 'pobieranie czasu z PCF8583 'początek petli I2cstart ...

    Mikrokontrolery AVR inspector_electro   21 Sty 2013 16:10 Odpowiedzi: 30    Wyświetleń : 5574
  • [atmega32][c]Zegar sterujący-porównywanie czasu

    ...Dokładność czasu 1minuta to standard przy takich zegarach...na if-ach robiłem najpierw sprawdzanie co godzinę czy Tgodz_pcf==Tgodz_kanal_t1_t2_t3_t4 jeżeli tak to sprawdzałem analogicznie minuty i jeżeli znowu tak to sprawdzałem który czas nastawy "pasuje" do czasu bierzącego. To trochę zakręcone...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   11 Lis 2010 10:10 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń : 2052
  • [atmega32][c]Zegar sterujący-porównywanie czasu

    ...Witam.Mam problem z funkcjami w dwu kanałowym zegarze sterującym gdzie muszę porównywać czas bieżący z ustawionym czasem włączenia i czasem wyłączenia niezależnie jednego i drugiego kanału. Napisałem coś takiego opierając się na warunkach if ale nie chodziło to prawidłowo bo raz zadziałało a raz nie...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   10 Lis 2010 16:37 Odpowiedzi: 13    Wyświetleń : 2052
  • [ATMEGA32][C]Gdzie zapisać ustaw. czasu do PCF8583 czy 24C02

    ...Witam ponownie. Mówią nie chwal dnia przed zachodem słońca...jak z jednym się uporałem to znów co innego mi mąci. Kłopot z wyborem gdzie zapisać nastawy dwukanałowego timera bo zmiennych jednocyfrowych jest łącznie 4x4 dziesiątki godzin , jednostki godzin , dziesiątki minut , jednostki minut osobno dla...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   27 Paź 2010 19:11 Odpowiedzi: 23    Wyświetleń : 2507
  • [atmega32][C]program którego nie w sposób uruchomić...

    ...Witam. Na początek dla jasności..przekopałem elektrodę..zagłębiłem się w datasheta...ale to okazało się za mało by PCF8583 zaczął wreszcie gadać z moją atmegą 32. Nie potrafię dojść dlaczego kompilator się pluje o zbyt wiele definicji w funcjii TWI_read której definicja jak wyczytałem z postów jest poprawna....

    Mikrokontrolery AVR margas4542   13 Paź 2010 16:52 Odpowiedzi: 3    Wyświetleń : 771
  • [ATMEGA32][C] Czy ktoś pomoże uporać się z TWI i PCF8583

    ...Ok...ten częściowy kod jest nieco zmodyfikowany ale teraz też lista komunikatów o błędnych wywołaniach funcji jest dłuższa niż program... //####################################### //########## A T M E G A _ 3 2 ########## //####################################### #include <stdint.h> #include...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   10 Paź 2010 13:55 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń : 2710
  • [ATMEGA32][C] Czy ktoś pomoże uporać się z TWI i PCF8583

    ...Witam. Do programu zarządzania zasilaniem który już działa usiłuje dopisać obsługę PCF8583 oraz część programu który pozwoliłby wyeliminować mechaniczny dwu kanałowy zegar sterujący który o określonych godzinach włącza lub wyłącza dwa obwody 230V. Mam z tym problem bo nie posiadam dostatecznej wiedzy...

    Mikrokontrolery AVR margas4542   09 Paź 2010 14:11 Odpowiedzi: 6    Wyświetleń : 2710
  • [Atmega8][C] Atmega8 i TWI na przykładzie zegara LED

    ...Witam wszystkich. Zaprojektowałem i uruchomiłem zegarek z wyświetlaczami LED(SA10-21GWA) i układem PCF8583 współpracującym z mikroprocesorem Atmega8 oraz układami PCF8574AP na szynie TWI(i2c). http://obrazki.elektroda.net/21_1249760449_thumb.jpghttp://obrazki.elektroda.net/58_1249760602_thumb.jpghttp://obrazki.elektroda.net/95_1249760569_thumb.jpghttp://obrazki.elektroda.net/34_1249754127.gif http://obrazki.elektroda.net/21_1249754219.gif A...

    Mikrokontrolery AVR p_zag   10 Cze 2009 20:28 Odpowiedzi: 1    Wyświetleń : 23437