Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PU-2294B(D)-po wymianie kosci 93C46 nie wstaje

munenori 24 Kwi 2008 17:06 1771 17
  • #1 24 Kwi 2008 17:06
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Dostalem takie radio,wymienilem w nim pamiec smd 93c46 i probuje bezskutecznie uruchomic.Podlaczam je jedynie do zasilacza 12V,nozki 7 i 8 segmentu A,na dole.Wsad pamieci powinien byc w porzadku,zaprogramowala sie O.K.,nozki zgodne z wczesniejsza.
    Mam pytanie do znawcow tematu-czy radio powinno sie wogole odpalic,majac zly wsad pamieci?Sciagnalem z elektrody wsad o nazwie citroen,moze tu tkwi przyczyna?Moze musi hyc podpinane w samochodzie,do wszystkich zlaczy.
    W tej chwili jedyna reakcja to nacisniecie gornego,lewego przycisku-zaczyna pracowac jakis silniczek w srodku.
    Pozdrawiam

    0 17
  • #2 24 Kwi 2008 17:37
    apap
    Poziom 21  

    Owszem, może A dlaczego ją wymieniałeś, eepromy to elementy które w radiach psują się najrzadziej!

    0
  • #3 24 Kwi 2008 20:41
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Moze nie tyle wymienialem kosc,ile sama zawartosc,wiazalo sie to jednak z demontazem i montazem jej z powrotem.Probowalem wrocic do starej zawartosci pamieci,ale radio dalej sie nie odpala.
    Czyli mozliwe jest,ze przyczyna jest jedynie wsad biosu?
    Pozdrawiam

    0
  • #4 24 Kwi 2008 21:48
    apap
    Poziom 21  

    Z Clarionem znam się od jego początku, nie musiałem zbyt wiele eksperymentować z dosyć prostą zawartością jego pamięci i nie pamiętam, już jak się zachowuje przy złej treści. Po pierwsze sprawdź czy kostka jest dobrze wlutowana, czy nie ma zwarcia między nóżkami, czy jest przejście do procka. A jak napięcia na niej? Jeżeli masz oscyloskop, sprawdź czy jest transmisja.

    0
  • #5 25 Kwi 2008 06:35
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Posprawdzam dokladnie,zwarc raczej nie ma.
    Czy mozna go uruchomic na stole,z zasilacza 12V?
    Kostka zaprogramowala mi sie prawidlowo,odczyt zawartosci zgadza sie.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 25 Kwi 2008 10:24
    KrzychoB
    Poziom 16  

    Sprawdź czy odpowiedni typ pamięci zamontowałeś bo o ile pamiętam jest tam chyba z inną konfiguracją wyprowadzeń. Z tematu postu wnioskuję, że wymieniłeś pamięć.

    0
  • #7 25 Kwi 2008 16:40
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Pamiec wlasciwa,o niestandardowych wyprowadzeniach.
    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

    Witam
    Po podlaczeniu zasilania i nacisnieciu przycisku pojawia sie 5V na kostce pamieci,czyli wszystko w porzadku.
    Wyglada na to,ze wsad pamieci jest niewlasciwy-czy posiada ktos w 100% wiarygodny wsad?
    Pozdrawiam

    Dodano po 4 [godziny] 39 [minuty]:

    Chyba sie poddam,sciagalem biny z gsmhostingu,programowanie w porzadku,ale dalej nie dziala.Plyty przyjmuje i wysuwa,po wcisnieciu przycisku na 3 sekundy pojawia sie bardzo slabo widoczna tresc na displayu i zaraz znika.Chyba bede musial odkupic klientowi takie radyjko.
    Uruchamiam z zasilacza,zaczyna pobierac prad-niecale 20mA,po chwili brak poboru pradu.

    0
  • #8 25 Kwi 2008 22:55
    czajnik23
    Poziom 17  

    Tak koncza sie zabawy

    0
  • #9 28 Kwi 2008 07:32
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    A cos wiecej niz taki komentarz?
    Rozumiem,ze masz malo postow i chcesz sobie nabic punktow,ale nie tak sie to robi.Jak masz jakies doswiadczenia z tym typem radyjek,to podziel sie z innymi,na pewno nie tylko ja skorzystam
    Pozdrawiam

    0
  • #10 28 Kwi 2008 09:06
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    A może mimo iż symbol właściwy to jednak nie jest do końca właściwa bo np. potrzebna jest inna organizacja nie 8 a 16 bit , druga sprawa część programatorów zamienia bajty tzw. SWAP :idea: :D

    0
  • #11 28 Kwi 2008 09:28
    apap
    Poziom 21  

    munenori napisał:
    Witam
    Moze nie tyle wymienialem kosc,ile sama zawartosc,wiazalo sie to jednak z demontazem i montazem jej z powrotem.Probowalem wrocic do starej zawartosci pamieci,ale radio dalej sie nie odpala.
    Czyli mozliwe jest,ze przyczyna jest jedynie wsad biosu?
    Pozdrawiam

    Tutaj piszesz, że pamięci nie wymieniałeś. Z treści dalszej wynika, że chyba jednak tak. Piszesz również, że wiesz o innej organizacji wyprowadzeń, jak więc ją programowałeś - zrobiłeś przejściówkę? Chcesz, aby Ci pomóc, a Twoje informacje są sprzeczne nawzajem wykluczające się - napisz może w koncu jasno o co tutaj chodzi.

    0
  • #12 28 Kwi 2008 10:23
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    W tej chwili wrocilem do tej pamieci,ktora siedziala oryginalnie.
    Da sie programowac,po odczycie nie ma bledow.Programuje ja Willemem Pro,jako 8-bitowa.Zrobiona przejsciowka-mala kostka ze stykami do podstawki w Willemie,do niej przylutowana kostka 93C46.
    Pamiec programuje sie i odczytuje wlasciwie,wiec powinna byc sprawna.
    Pozdrawiam

    0
  • #13 28 Kwi 2008 11:39
    KrzychoB
    Poziom 16  

    O ile pamiętam (bo nie mam przed sobą notatek) to chyba ma być organizacja 16x64.
    Czy mógłbyś zmierzyć i podać mi napięcia na złączu panela w stanie wyłączonym?

    0
  • #14 28 Kwi 2008 12:31
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Patrzac od lewej strony:
    4 i 6-0,75V
    13 i 18- 5V
    Reszta 0V
    To napiecia mierzone na zlaczu panela.
    Pozdrawiam

    0
  • #15 28 Kwi 2008 21:42
    apap
    Poziom 21  

    Trudno mi się odnieść do Willema, nie używam, ale jak dobrze pamiętam, z wyjątkiem chyba Autosoundów, prawie wszystkie radyjka pracują z kośćmi microwire w organizacji szesnasto-bitowej. W każdym razie ja clariony, kenwoody, fordy itp zawsze czytałem i zapisywałem 16-bitowo. Organizacja jest bardzo ważna, bo różni producenci pamięci różnie wykorzystują matrycę przy podziale na 8 i 16 bitów. Tak więc to tu może być problem - może zamieść swojego oryginalnego bina na forum.

    0
  • #17 30 Kwi 2008 09:14
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Doprowadzilem w tej chwili do tego,ze radio wlacza sie,ale na wyswietlaczu
    pokazuje sie napis:6 ERROR.Dzieje sie to na biosie z gsmhosting.
    Czy wystarczy teraz,jak w innych radiach odczekac godzinke,do zresetowania kodu?Kod znam,ale nie mozna go wpisac.
    Pozdrawiam

    0
  • #18 02 Maj 2008 21:10
    munenori
    Poziom 27  

    Witam
    Radyjko dziala jak nalezy.
    Temat uwazam za zamkniety.
    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów