Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eagle - zmiana punktów lutowniczych

lukas0987 20 Jan 2004 17:21 12309 23
Altium Designer Computer Controls
    lukas0987
    Level 18  
    Ukłądam na płytce scalaka załużmy 7447 14-sto nóżkowego. Moja płytka musi być bardzo mała i punktu lutownicze nadane przez program (prostokątne są za duże).

Czy da się edytować punkty lutownicze scalaków?

Proszę o odp.
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • Altium Designer Computer Controls
    ghost666
    Translator, editor
    tak da sie, musisz tylko stworzyc plik *.dru, który opisuje jak duze są pola lutownicze, jakie są odległości pomiedzy sciezkami etc.
    lukas0987
    Level 18  
    W pliku "default.dru" w folderze "dru" są np. takie pozycje:

description = EAGLE Design Rules\n<p>\nThe default Design Rules have been set to cover\na wide range of applications. Your particular design\nmay have different requirements, so please make the\nnecessary adjustments and save your customized\ndesign rules under a new name.
    layerSetup = (1*16)
    mtCopper = 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm 0.035mm
    mtIsolate = 1.5mm 0.15mm 0.2mm 0.15mm 0.2mm 0.15mm 0.2mm 0.15mm 0.2mm 0.15mm 0.2mm 0.15mm 0.2mm 0.15mm 0.2mm
    mdWireWire = 8mil
    mdWirePad = 8mil

Która z pozycji odpowiada za wielkość punkót lutowniczych na sclakach.

Proszę o odp.
    Pozdrwiam
    Łukasz
    ghost666
    Translator, editor
    edytuj *.dru z poziomu programu, a nie notatnikiem. W funkcji autotrack masz mozliwosc stworzenia władnego pliku tego typu.
    lukas0987
    Level 18  
    Mógłby Pan to wyjaśnić krok po kroku poniewż niemogę sobie z tym poradzić. Czy autotrack to automatyczne prowadzenie ścieżek (w programie nazywa się to autorouter)?
  • Altium Designer Computer Controls
    capoeira
    Level 19  
    mam ten sam problem co kolega i szlag mnie trafaia bo mam plytke tylko wystarczy zmniejszyc te odleglosci miedzy otworkami a niewiem jak.
    ACULA
    Level 34  
    Przecież ścieżka 0,32 ładnie wchodzi między nóżki.
    Jedynie w biliotece można edytować poszczególne pady
    capoeira
    Level 19  
    mam plytke pod opa549S ale niestety niepasuje to tej koncówce. edetowalem ten plik za pomoca programu pozmienialem wszystko totalnie na mm i nic zero efektu dalej jest tak samo czy to moze byc spowodowane tym ze niemam licencji ? mam prosbe niech ktos kto umie zrobi mi biblioteke z opa549s i T
    jareks91
    Level 21  
    Witam,
    Mam podobny problem, Jednak troszkę odwrotny. Chciałbym zwiększyć pola lutownicze przy rezystorach i tych mniejszych elementów bo są zbyt małe aby potem ładnie się lutowało. Jak to zrobić?
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    miroskop
    Level 23  
    Użyj dla danej biblioteki ULP o nazwie "change-pad-in-lbr.ulp". Możesz tym zmienić wielkość i kształt punktu lutowniczego a także średnicę otworu.
    jareks91
    Level 21  
    miroskop wrote:
    Użyj dla danej biblioteki ULP o nazwie "change-pad-in-lbr.ulp". Możesz tym zmienić wielkość i kształt punktu lutowniczego a także średnicę otworu.

jak to zrobić?? Jak tego użyć?? gdzie te *.ulp??
    Pozdrawiam
    miroskop
    Level 23  
    1.W "Control Panel": File->Open->Library i wybierasz rcl.lbr ew. inną bibliotekę
    2. Naciśnij "ULP" - ikona pod górną belką
    3.Wybierz "change-pad-in-lbr.ulp"
    4. Zaznacz co chcesz zmienić i podaj wartości i kształty
    5. "OK" i to wszystko
    Dobrze jest zrobić sobie kopię zmienianej biblioteki tylko nie używaj w nowej nazwie polskich liter.
    jareks91
    Level 21  
    miroskop wrote:

Dziękuje Bardzo właśnie o to mi chodzilo :).
    Pozdrawiam
    miroskop
    Level 23  
    Zapomniałem dodać, że jak już zmienisz te pady to możesz łatwo "uaktualnić" starsze projekty. Wystarczy otworzyć plik *.brd a następnie "Library" i "Update" lub "Update all". Często jednak trzeba dokonać kosmetyki projektu bo ścieżki mogą dotykać tych powiększonych padów.
    jareks91
    Level 21  
    miroskop wrote:
    Zapomniałem dodać, że jak już zmienisz te pady to możesz łatwo "uaktualnić" starsze projekty. Wystarczy otworzyć plik *.brd a następnie "Library" i "Update" lub "Update all". Często jednak trzeba dokonać kosmetyki projektu bo ścieżki mogą dotykać tych powiększonych padów.

Teraz mi to mówisz 8-) . Ale dzięki za info przyda sie na przyszłosć:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Artii
    Level 11  
    miroskop wrote:

3.Wybierz "change-pad-in-lbr.ulp"

U mnie nie ma takiego pliku. Mam wersje 4.01.

Da sie jakos inaczej zwiekszyc wielkosc pól lutowniczych?
    miroskop
    Level 23  
    Ten ULP ściągnąc można ze strony www.cadsoft.de ; można też spróbowac sposobu ze zmianą ustawień w DRC -> Restring gdzie są podane wartości "max" i "min" dla padów. Wystarczy je zmienic na większe i tyle. Tej metody jednak nie sprawdzałem bo stosuję ww. ULP.
    Artii
    Level 11  
    Ściagnalem na wszelki wypadek, ale zmienilem w DRC tak jak mowiles bo chyba wygodniej.

Dzieki bardzo
    kobra1
    Level 12  
    miroskop wrote:
    Ten ULP ściągnąc można ze strony www.cadsoft.de ; można też spróbowac sposobu ze zmianą ustawień w DRC -> Restring gdzie są podane wartości "max" i "min" dla padów. Wystarczy je zmienic na większe i tyle. Tej metody jednak nie sprawdzałem bo stosuję ww. ULP.

Witam
    jeżeli dobrze rozumiem to ten ulp zmienia wartości padów wszystkich elementów w danej bibliotece np rcl? A jeżeli chcemy tylko zmienić pady jednego czy kilku elementów w gotowym projekcie płytki - czy istnieje taka możliwość bezposrednio z poziomu Eagle?
    pozdrawiam
    Aimeiz
    Level 15  
    Też mam podobny problem.
    Pady użyte w standardowych bibliotekach mają zbyt duże średnice otworów i kiepsko się lutują.
    Ponieważ wiercę ręcznie, chciałbym aby kropka bez miedzi na padach wyszła o średnicy ok 0.1mm. To otworek wystarczający aby komfortowo napunktować otwory, a średnice będą takie jakich wierteł użyję.
    Jak zrobić, aby we wszystkich projektach które tworzę wymusić taką średnicę otworków we wszystkich padach?

Pozdrawiam.

Marcin.
    miroskop
    Level 23  
    Do zmniejszenia otworów w projekcie płytki zastosuj drill-aid.ulp Nie wiem tylko czy 0.1mm to nie za mało, choć można i taką wartość wpisać.
    Aimeiz
    Level 15  
    Dzięki.
    Oczywiście zadziałało. Skrypt tworzy dodatkową warstwę nr 116 drill centers, która zapełnia otwór w padach, zostawiając tylko minimalny otworek w środku.
    Genialne bo proste - nic nie trzeba zmieniać w bibliotekach.
    Bardzo mi pomogłeś.

Pozdrawiam.

Marcin.
    kli
    Level 13  
    Można też pośrednio zwiększyć rozmiary padów. Mianowicie : Draw/Circle i rysuje się kółko o odpowiedniej wielkości w środku pada. Metoda dobra tylko przy małej ilości elementów:)
    jaculas
    Level 14  
    A ja mam taki problem jak edytować odległości miedzy punktami lutowniczymi? Bo mam np. diodę LED gdy powiększyłem pady to obydwa otwory naszły na siebie:/ Proszę o podpowiedz.