Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podział działu "Zasilanie ..." na podkategorie

lechoo 27 Apr 2008 17:57 3254 5
    lechoo
    Level 39  
    Witam,

Ponieważ panuje tu coraz większy bałagan, proponuję podział działu Zasilanie układów elektronicznych na podkategorie (subfora), tak jak nastąpiło to w innych działach forum elektroda.pl.

Proponuję przykładowe następujące podkategorie:
    - zasilacze sieciowe liniowe,
    - zasilacze sieciowe impulsowe,
    - przetwornice DC/DC np. samochodowe,
    - inne np. przetwornice spawalnicze, dział dla początkujących.

Mam nadzieję, że mój pomysł spotka się z aprobatą użytkowników i moderatorów, bardzo proszę o komentarze i propozycje...

Pozdrawiam,
    Leszek
    DonRomano
    Level 34  
    lechoo wrote:
    Witam,

Ponieważ panuje tu coraz większy bałagan, proponuję podział działu Zasilanie układów elektronicznych na podkategorie (subfora), tak jak nastąpiło to w innych działach forum elektroda.pl.

Proponuję przykładowe następujące podkategorie:
    - zasilacze sieciowe liniowe,
    - zasilacze sieciowe impulsowe,
    - przetwornice DC/DC np. samochodowe,
    - inne np. przetwornice spawalnicze, dział dla początkujących.

Mam nadzieję, że mój pomysł spotka się z aprobatą użytkowników i moderatorów, bardzo proszę o komentarze i propozycje...

Pozdrawiam,
    Leszek

Może już dość tych podziałów?
    Odpowiedz mi na pytanie: chcę zrobić zasilacz do laptopa, napięcie wejściowe 230V AC, napięcie wyjściowe 18V DC, prąd wyjściowy powiedzmy max. 5A.
    Proszę o sprawdzony schemat.
    W którym dziale, w którym miejscu na forum umieścić pytanie?
    bartek0518
    Level 20  
    Myślę, że to zły pomysł ponieważ nie każdy wie co to jest: zasilacz impulsowy, liniowy i przetwornica. Każdy początkujący który będzie chciał zaczerpnąć pomocy będzie dawał temat "na pałę" do którejś pod kategorii, a jeśli źle trafi to moderatorzy będą mieli więcej pracy. Głownie będą musieli sie skopić na przenoszeniu.
    Pozdrawiam Bartek.
    Dykus
    Level 27  
    Poza tym na tym forum (Zasilanie...) nie ma tak dużego ruchu, aby dla porządku (i wygody) trzeba by tworzyć dodatkowe podfora. Kilka tematów tygodniowo da się spokojnie wytrzymać. Co innego fora dotyczące telefonów komórkowych, komputerów czy naprawy sprzętu RTV - tam to jest wg mnie uzasadnione.

PS Swoją drogą bardzo mi się nie podoba ten nowy podzial forum Elektrody na podkategorie. Czasami podfora są tak blisko ze sobą spokrewnione, że nie wiadomo gdzie wysłać wiadomość. Przykład to "TV serwis". Dlatego ja jestem przeciwny kolejnym podziałom, a zwłaszcza na tak mało aktywnym forum.
    -RoMan-
    Level 42  
    Bezwzględnie konieczne są subfora dla początkujących (Zasilanie - początkujący) i lokalny kosz (Zasilanie - bocznica).
    Ponieważ pierwszy jest dość oczywisty opiszę tylko rolę drugiego subforum. Trafiałyby tam posty, które byłyby na tak żenującym poziomie, że nie zasługiwałyby nawet na przeniesienie do początkujących. Jako ostrzeżenie, jak nie należy rozwiązywać układów zasilania. W dobrych słownikach języka angielskiego jest dział "The Bad Spellers's Dictionary" - zdawałoby się niepotrzebny ale bardzo przydatny gadżet.
    Umieszczane tam powinny być posty zawierające powtarzające się często, błędne rozwiązania - co ważne - z wyjaśnieniem, na czym polega błąd.

Więcej subforów nie potrzeba - często to, czy rozwiązanie będzie liniowe czy impulsowe jest wynikiem dyskusji. Ruch w tym dziale również nie usprawiedliwia takiego podziału.

Co do sprzętu spawalniczego - trzeba by ćwierć działu Przemysł Elektryka Energoelektronika tu przenieść - od lat tam właśnie dyskutują zainteresowani.
    Matheu
    Level 24  
    Też uważam, że przydałoby się podforum "zasilacze - początkujący", gdzie mogłyby być pytania z podstaw i prezentacja prostszych zasilaczy liniowych własnej konstrukcji.