Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klima w toyocie - słabnie siła nawiewu

haka100 27 Kwi 2008 18:32 1932 6
  • #1 27 Kwi 2008 18:32
    haka100
    Poziom 1  

    Mam taki problem - po ok. 2-3 godz. jazdy z właczoną klimatyzacją siła nawiewu słabnie do całkowitego zatrzymania. Z kratek zaczyna lecieć biała mgiełka. Po wyłączeniu klimy (manualna) i odczekaniu ok 5 min. włączam klimę i działa ok ale tylko przez ok. 15-30 minut. Muszę robić większe przerwy w pracy klimy. Mechanik w ASO sprawdzał i twierdzi że jest wporządku a w trasie problem się powtarza. Czy ktoś miał podobny problem i wie w czym tkwi problem?

    0 6
  • #2 27 Kwi 2008 18:49
    MakroSerwis
    Moderator Samochody

    Uzupełnij temat i post. Podaj typ auta, rocznik, wersję silnikową i typ klimatyzacji. Zawsze łatwiej jest uzyskać pomoc, gdy poda się kompletne i wyczerpujące dane.

    0
  • #3 27 Kwi 2008 19:38
    wojtus50
    Poziom 12  

    Czy klima w trakcie pracy wlacza sie i wylacza?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jaki rocznik tej toyoty i czy kiedys byl czyszczony wymiennik?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Od jak dawna jest taki objawi czy pojawil sie nagle czy tez czas pracy klimy skracal sie coraz bardziej.Sadze,ze wyminnik moze byc porosniety plesnia i grzybami,ktore tak ograniczaja przeplyw powietrza,ze klima poporostu zmarza.

    0
  • #4 27 Kwi 2008 22:51
    carsmot
    Poziom 19  

    Trzeba sprawdzic czy jest tam czujnik zamarzania parownika bo objaw jest taki ze zamarza wilgoc na parowniku a jest to objaw ze czujnik nie widzi zamarzania klimatyzacji nie dziala.

    0
  • #5 04 Maj 2008 19:37
    skylark
    Poziom 25  

    Prawdopodobnie uszkodzenie czujnika przeciwmrożeniowego na parownku.

    1
  • #6 07 Maj 2008 22:53
    pawel s1
    Poziom 11  

    jeśli jest to corolla z dokładaną klimą to prawdopodobnie problem jest tylko w złym umiejscowieniu czujnika temp. na parowniku

    0
  • #7 12 Maj 2008 22:01
    deesz
    Poziom 16  

    ja też tak miałem,trzeba było wymienić termistor na parowniku,skończył się też problem ze smrodem po włączeniu klimatyzacji,odgrzybianie nic nie pomagało.Pozdr.

    1