aha faktycznie przepraszam za chwilowy zwis mojej pamięci ale rzeczywiście TP działa w ramach współpracy z siecią komórkowa ORANGE i stąd u nich terminale GSM Bo tak np: ORANGE sprzedaje NEO od TP a z kolei TP modemy GSM ta współpraca trwa od dwóch lat... Przepraszam raz jeszcze że ze mnie taka gapa a przecież pracowałem w orange do grudnia 2007 i powinienem był o tym pamiętać
zmyliło mnie to bo przecież TP nie ma koncesji na łącza GSM tylko telefonie naziemną i tak operatorem terminali jest ORANGE tzn udostępnia TP swoje łącza GSM... natomiast TP udostępnia łącza kablowe pod NEO dla ORANGE i obie firmy dzielą sie zyskami z tych łącz tak wygląda w zarysie ich współpraca z zyskiem także dla klienta bo np: Pan Kowalski jest klientem Orange i chce mieć szybkie NEO wiec idzie do Orange i podpisuje tam umowę Orange sprawdza jak długo Kowalski jest w sieci i oferuje mu NEO na korzystnych warunkach (rabaty na modem i tańszy abonament) i tak samo jest po stronie TP... jednak zachęcam do kupna modemów kablowych ze względu na ich zdecydowanie większą prędkość i brak przekłamań na łączu chociaż sam mam modem z łączem GSM HSDPA 3.6Mb/s z laptopem od ORANGE i jestem z niego w 70% zadowolony to i tak wolał bym wolniejsze łącze kablowe (mniej przekłamań) bo czasem mnie cholera trafia jak sie stronka zawiesza i trzeba wszystko od nowa klikać... Ale to są te uroki techniki
Pozdrawiam