Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniden 510xl trzeszczy przy odbiorze

miloon 28 Apr 2008 17:35 2879 5
    miloon
    Level 19  
    Czytałem na elektrodzie wiele postów na ten temat, postąpiłem według kilku wskazówek i nadal lipa.
    Radio Uniden 510xl (lata 90 te) trzeszczy przy odbiorze na wyłączonym silniku (SQ jak podkręce to przestaje oczywiście, ale trace wtedy sporo na mocy). Sprawdziłem instalacje antenową, jest ok, poprawiłem mocowanie wtyku, pociągnąłem zasilanie z akumulatora grubymi kablami (na załączonym silniku też trzeszczy), założyłem nawet ferryt i nic.
    Dziś przelutowałem co się dało na płycie, wymieniłem TDA1905 i stabilizatorek 7808, bez rezultatów. Ponoć słychać mnie dobrze, tylko ja odbieram szumy i zniekształcenia, jak już ktoś ma naprawde mocny sygnał, wtedy zdarza mi sie dobrze słyszeć, czy da sie z tym jeszcze coś zrobić?? Antenke mam lemm 900 na magnesie, wiem że lepsza jest przykrecona do budy, ale na tej przecież powinno być znośnie!
    pozdrawiam
    green33

Level 31  
    Głośnik ? Dość często zacierała się membrana ... zobacz na zewnętrznym.

marcin
    miloon
    Level 19  
    To by była naprawde trywialna sprawa, no ale może, sprawdze oczywiście. Jaki głośnik tam podpiąć? Nie wiem dokładnie czy jakaś konkretna impedancja ma być? Taki z kompa, co jest pod płyte główną wpięty, może być do próby?
    green33

Level 31  
    na testy cokolwiek od 4 do 16 om ... fabrycznie jest chyba 8 albo 16 om ... zresztą odkręć obudowę i zobacz co siedzi :)

marcin
    miloon
    Level 19  
    Zamieniłem ten głośnik, w pierwszej chwili nawet wydawało mi sie że jest lepiej (chyba bardzo chciałem w to uwierzyć...), ale jednak nie wiele to pomaga, dalej trzeszczy, szumi, czasem chyba nawet sie wzbudza, oczywiście wszystko przy odbiorze, jak pytam jak mnie słychac, mówią "głośno i wyraźnie, 10/10" wszystkie próby na wył. silniku.

Dodano po 3 [godziny] 13 [minuty]:

Nikt nie pomysłu co może jeszcze sprawiać że radio szumi przy odbiorze??

Jak odepne antene to nie szumi, może by mu czułość jakoś zmniejszyć są tam jakiś prki, jedna sens podejrzewam że to czułość bedzie, nie chce na razie kręcić żeby nie rozstroić. Radio kupione w latach 90 (za grubą kase wtedy), miałem dwa takie, jedno w domu na maszcie z 6 metrów, a drugie w poldku z batem pod dwa metry (wtedy nie było magnesów) i nic nie szumiało, chodziło klasa. Poleżało troche na strychu i obecnie robi za zaszumiacz... Nie chce wiercić budy po sprzedaje auto.
    Jakoś nawet z tym daje rade skręcam SQ i info na trasie wyciągne, ale ostatnio kobieta wjeżdża mi na ambicje że siedze w temacie (serwis RTV), a radia sobie nie zrobie....
    pozdro
    miloon
    Level 19  
    Dalej walczę z tym szumem, przypominam, że radio szumi przy odbiorze i to na wyłączonym silniku. Antena jaką posiadam to lemm AT900 zamontowana na podstawie magnetycznej, dziś zakupiłem reflektometr, SWR jaki miałem ok. 2,5 (antena była strojona u cb speca....ręce opadają), nie mogę zejść z SWR poniżej 2.0 (antena na środku dachu). Z tego co wiem, to SWR nie ma wpływu na jakość odbioru, dobrze myśle?
    Wyczytałem też gdzieś, że ta antena powinna być przykręcona do budy, czy ktoś może używa jej na magnesie?? Koleś na allegro sprzedał mi taki zestaw i miało być dobrze...
    pozdr

Problem rozwiązany, Radyjko chodzi klasa!

Temat zamykam