Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak skutecznie "przewietrzyć" PC-ta?

trance84 29 Apr 2008 12:45 4338 24
    trance84
    Level 28  
    Witam.

Jestem obecnie w fazie modding-owania swego starego poczciwego PC (jeżeli P4 2.6Ghz , 1GB RAM , GF7950GT, i parę innych bajerów można nazwać starymi).

I tu zradza mi się pytanie??
    Jak założyć wentylatory w obudowie aby uzyskać maksymalną wymianę powietrza w obudowie ( nie zależy mi na ciszy no ale też nie chcę mieć w pokoju latającego odrzutowca :D ).

Według mojego pomysłu wygląda to tak:
    - w związku z tym że PC jest podkręcony założyłem dodatkowe chłodzenie na mostek północny(aktywne) i południowy (pasywne)
    -karta ma chłodzenie Zalmanna
    -z przodu obudowy jest 120mm wiatrak wtłaczający powietrze z zewnątrz
    -z tyłu pod zasilaczem mam zamotowane dwa 80mm wentylatory wyciągające ciepło z budy
    -zasilacz bez zmian
    - obudowa tzn boczna klapa jest przystosowana pod P4 i umożliwia zasysanie zimnego powietrz wprost na procesor.( jest tam miejsce na wentylator i taki tunel na końcu powiększony że idealnie pasuje nachodząc na BOX-owe chłodzenie P4
    - pod tym wlotem jest też miejsce znaczy się siatka przez która widać karte grafiki.

Teraz mam pytanie jak zamonotować wentylatory??

Czy dać jeszcze jeden wentyl w klape aby nawiewał powietrze na wiatrak CPU?
    Czy dać wentyl w klape wyciągający ciepłe powietrze wyduchiwane przez chłodzenie karty graficznej?
    user64
    Level 27  
    Jak już poddajesz moddingowi budę, to pomyśl nad zamontowaniem wentylatora 12cm na górze obudowy. Ciepłe powietrze, jak wiesz kotłuje się u góry, zatem wentylator na górze jest rewelacyjnym pomysłem po prostu. Wtedy nawet lepiej jest zrezygnować z wentylatorów pod zasilaczem, lub zostawić jednego tylko na małych obrotach i wtłaczającego do środka powietrze.
    Wentylator zmieści się bez kłopotu między zasilaczem, a napędami, sam mam tak zrobione już od kilku lat i spisuje się to po prostu rewelacyjnie.
    gangsta529
    Level 14  
    wtłaczające do środka zimne, a tak dla smaczku (ah uwielbiam ten tekścior) to kup jeszcze okrągłe kable od napędów i dysków, to się mówi tylko okrągły kabelek ale tak naprawede to one najwięcej zatrzymują powietrza wewnątrz, jeśli chcesz mieć maxymalny przelot to jeszcze zmień te kable, reszte kabli pospinaj i postaraj się je ,,upchnąć" za płytą główną albo przy dolnej części obudowy, czym mniej kabelków tym większy przelot :D
    trance84
    Level 28  
    Thx za odpowiedzi...

Co do wiatraka napewno to jest rozwiązanie ale nie chce mi się kolejnej dziuru ciąć w tej blasze.

A co do kabli oczywiście że potem będą upięte teraz są tak rozwalone bo komp jest w trakcie modd-u.

Czekam na resztę pomysłów.
    gangsta529
    Level 14  
    hmm jeśli chcesz mieć dobry przelot, i cisze to może na tył zmieści ci się wentyl 12x120?? a może nawet 2 jeśli tak to cudownie dajesz je na 5V i masz cudowną cisze a także piękny ,,wywiew" a kable od napędów zmień naprawde na okrągłe no wybacz nie dam linku z Allegro bo niemożna ale chyba wiesz o co mi chodzi, napisz może co chcesz modować to rozwiniemy ten temat, pomożemy coś, damy może pare nowych pomysłów albo twoje dopracujemy, podziel się tym :D
    Aha jeśli pomogłem (by nie robić Offtopa) to kliknij przycisk Pomógł koło mojej wypowiedzi będe wdzięczny :D
    holcer
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po pierwsze zastąp to box'owe g***o od Intel'a na CPU czymś lepszym. Najlepiej zaopatrz się w coś z większym radiatorem. Na to nawiew 120'ką na 5V i będzie chłód i spokój ;). Możesz też poszukać - było niedawno na elektrodzie w tym dziale, jak zamontować do tego cooler'a (Intel'owskiego) większy wentylator. Druga 120'ka na przód - przed dyski, też na 5V. Wywal z tyłu blaszki na śledzie, aby mieć dodatkowy wylot powietrza. Te dwie 80'ki z tyłu jak już masz - możesz zostawić ;). Jedynie dokupiłbym przynajmniej jeden mały (albo zrobił - wyjdzie taniej, a do tego masz satysfakcję z własnej roboty :D ) regulator - nie ma sensu, aby ciągle chodziły (a jeśli nawet, to nie na pełnych obrotach). Poupinaj kable, popakuj w peszle/wężyki/zaciski/sprężynki. Na NB powinien Ci wystarczyć większy radiator - przy 120'stce na froncie i 2x 80 z tyłu na pewno mostki chłodzone pasywnie Ci się nie zagotują (chyba, że mocno kręcisz...). Wentyl na górze... hmm... Osobiście zazwyczaj uważam to za raczej dodatek niż coś dający sprzęt, ale jak chcesz, to czemu nie - też na 5V, a najlepiej z regulacją. Dodałbym też coś na RAM - przynajmniej małe radiatorki z Alu. Napisz jakie masz temperatury na podzespołach - GPU, GPU, pamięci, NB i dyski. Jeśli nie chcesz się w A/C bawić, to może pomyśleć czas nad zwodowaniem PC'ta?
    Pozdrawiam
    Holcer
    user64
    Level 27  
    Wentylka na górze daje się tylko jednego i jednego na dole i to wszystko jeśli chodzi o obudowę. Sprawdź kiedyś jak się układają temperatury, a przekonasz się, że wentylek na górze załatwia sprawę skutecznie, bez dodatkowych pod zasilaczem.
    holcer
    user64 wrote:
    Wentylka na górze daje się tylko jednego i jednego na dole i to wszystko jeśli chodzi o obudowę. Sprawdź kiedyś jak się układają temperatury, a przekonasz się, że wentylek na górze załatwia sprawę skutecznie, bez dodatkowych pod zasilaczem.

Ciekawe skąd ten na dole ma powietrze zasysać :D. Wentyle właśnie powinno się dawać - aby utrzymywać "normalny" obiegu powietrza w obudowie, na front - przed dyski i na tył - pod zasilaczem. user64 pooglądaj sobie zdjęcia obudów w internecie - ile ma wentylator przed dyskami i pod zasilaczem, a ile na górze (a co dopiero na dole :) ). Chyba raczej konstruktorzy i projektanci specjalnie robią na froncie, na dole otwory do zasysania powietrza i montowania wentylatora... to samo z tyłu. Gdyby wentylator na górze rzeczywiście aż tyle dawał, to przynajmniej te droższe obudowy miałyby na niego otwór i miejsce do montażu... Chyba, że podejrzewasz spisek producentów obudów i chłodzenia ;).
    Pozdrawiam
    Holcer
    trance84
    Level 28  
    Widzę że temat się rozwija.

Thx wszystkim za dobre rady...

Zapomniałem na początku napisać ważnej rzeczy mam zamiar zrobić to budżetowo...

Po wakacjach planuje przesiąść się na nowego kompa więc nie bedę w tego inwestował kasy.

To poprostu ma być jakiś sposób na zabicie nudy bo obecnie jestem chory i trzeba jakoś wolny czas wykorzystać.

Obecnie pracuje nad wyświetlaczami w przedni panel.

Mam trzy stare wyświetlacze segmentowe gdzie można ustawic maksymalną wartoś 199.

Wiecie o czym mowa.

Ustawiłem trzy opcje:
    -On
    -Hd
    -Icd

bo tylko to idzie na nich wyświetlić z tekstu.

Dam to w zaślepki na CD bo mam 3 sloty wolne
    W górnym jest DVD nagrywarka.
    Pod nią będzie linijka świetlna podpięta pod k.muzyczna( stara linijka stereo wyjeta z jakiegos magnetofonu ) wygląda efekciarsko
    Pod nią wyświetlacz z napisem Icd centralnie na środku.
    Pod nim dwa wyświetlacze z napisami On(dioda zasilania obok napisu) i Hd(dioda HDD obok napisu).

W wolnych slotach po FDD zamontuje sterowanie do wentyli wew. załączanie linijki i jeden zostanie wolny może oświetlenie wew. ?

Acha no i przysiski ON oraz RESET też na zaślepkach.

Może wygląda to jak wiejski tunnig ale zobaczymy jak wyjdzie.

Postaram się fotki wrzucić z prac na panelem.

Dodano po 14 [minuty]:

Oczywiście wszystko będzie pomalowane i wyświetlacze osadzone na równo z zaślepkami

Cały front panel będzie w kolorze srebrnym diody:

-od nagrywarki bedzie niebieska
    -od wentyli niebieska
    -od poweru niebieska
    -od HDD niebieska
    -wyświetlacze segemntowe są zielone

Przełaczniki będą sterowały włączaniem dwóch sekcji wentyli i tu właśnie się zastanawiam jak je ułożyć bo nie będę kupował nic innego niż te które mam. to te dwa wyłączniki od lewej pozostaje jeden wolny.

zielony przycisk to power
    czarny to reset

Zastanawiałem się też czy zamiast tej linijki dać tam jeden z wyświetlaczy a każdą z zaslepek naciąc na 3/4 długości na szer ok 1.5mm wstawic z tyłu matowioną plekse o to podswietlić o tyłu.

Kiedyś widziałem takie zaślepki fajnie to wyglądało.
    user64
    Level 27  
    Nic nie pisałem na temat dolnego wentylka, on być powinien i to jest chyba jasne, a skąd ma zasysać? No bez przesady, to już chyba wiesz? :)
    Wentylek na górze właśnie nie zakłuca naturalnego obiegu powietrza, bo ciepłe idzie do góry i w ten sposób ten wentylator tylko pomaga naturze. Wentylki umieszczane pod zasilaczem ten naturalny obieg trochę zakłucają, a dlaczego to już chyba wszyscy wiemy?
    Teraz tylko dlaczego producenci nie montują na górze wentylków? Montują, ale nie w tandetach typu Tracer, bo po zrobieniu otworów na górze obudowa mogłaby się złamać. Za to lepsze obudowy mają tak właśnie montowane wentylatory, oczywiście nie wszystkie.
    EOT
    trance84
    Level 28  
    No racja ale nie bedę wywalał 300 na obudowe z wentylkiem u góry...
    Kiedyś starczał ten w zasilaczu i kompy chodziły po tydzien nonstop bez zwisu (osobiście znam takie przypadki).

Wracając do wentyli zostaje ten z przodu ma 120*120 wiec wciaga fajenie
    te koło procka wyciągają cieplejsze powietrze z górnej częsci kompa.
    W zasilaczu jest układ regulujący pracą wentyla w nim i nigdy wentyl nie chodził na maksa.wiec te pod zasilaczem wysysją ciepło.

Zanim zamontowałem je wentyl w zasilaczu chodził na maksa.

Co do box-owego chłodzenia nie narzekam

Przy OC prawie 3,4Ghz z 2,6Ghz temp procka w stresie to 48'C więc gorąco to mu nie jest.
    holcer
    Czy nie za dużo tycz niebieskich :D? Po to raczej są zrobione różne, aby łatwo było stwierdzić która do czego. Poza tym - jak przeliczasz, jak podłączyć niebieską w miejsce czerwonej od HDD na przykład? Przecież one pobierają inny prąd i działają na innych napięciach... Chyba wziąłeś to pod uwagę. To samo z napędami. Jeśli nie chcesz wydawać na nowe kable, to kup tylko opaski zaciskowe i poupinaj wszystko ładnie ;). Front... Hmm. Na pewno chcesz mieć wszystko w jednym kolorze? Osobiście przynajmniej 2 bym zastosował do tak zróżnicowanego kształtem frontu. Pamiętaj o zeszlifowaniu starego lakieru przed malowaniem i zastosowaniu podkładu do plastiku - różne farby różnie reagują z tworzywem. Wyświetlacze spokojnie zmieściłbyś na jednej linii. Jeśli nie planujesz potem większych zmian, to radzę też te "panele" z przyciskami zaszpachlować - aby nie było szpar pomiędzy obudową a zaślepkami, bo i tak ich nie wyjmujesz.

user64 wrote:
    Nic nie pisałem na temat dolnego wentylka, on być powinien i to jest chyba jasne, a skąd ma zasysać? No bez przesady, to już chyba wiesz? :)

Proszę - wyjaśnij mi jednak,bo nadal nie rozumiem Twojego toku rozumowania- jak wentylator przyczepiony do podłogi obudowy ma cokolwiek zasysać, jeśli pomiędzy np. blatem lub podłogą pomieszczenia jest tylko blacha (domyślnie z otworem ;) ). Chyba, że w Twoim zamyśle obudowa stoi na 4-o cm'owych nóżkach :lol:.

user64 wrote:
    Wentylek na górze właśnie nie zakłuca naturalnego obiegu powietrza, bo ciepłe idzie do góry i w ten sposób ten wentylator tylko pomaga naturze.

Ty chyba mówisz o naturalnych prawach fizyki - ciepłe powietrze idzie do góry. Niestety mój drogi w za razem tak małym i tak "napakowanym" wentylatorami 'wnętrzu' to prawo to ostatnia rzecz na jaką się zwraca uwagę. Stosuje się je zazwyczaj jedynie przy planowaniu chłodzenia pasywnego - jedynie w takich systemach powietrze niemalże stoi i podlega zasadom termodynamiki. W obudowie typu ATX niemalże nie ma możliwości (tym bardziej przy takiej ilości wentylatorów) aby ciepłe powietrze nie zostało porwane z prądem ssąco-tłoczącym. Jeśli nawet jakimś cudem na górze będzie trochę ciepłego powietrza, to i tak kratki w wentylatorze od razu się nim "zajmą" ;).

user64 wrote:
    Wentylki umieszczane pod zasilaczem ten naturalny obieg trochę zakłucają, a dlaczego to już chyba wszyscy wiemy?
    Teraz tylko dlaczego producenci nie montują na górze wentylków? Montują, ale nie w tandetach typu Tracer, bo po zrobieniu otworów na górze obudowa mogłaby się złamać. Za to lepsze obudowy mają tak właśnie montowane wentylatory, oczywiście nie wszystkie.
    EOT

Większej bzdury nie słyszałem. Wskaż mi więc obudowę "dobrego producenta" który seryjnie zakłada wentylatory w "dachu" - oczywiście - zdarzają się, ale są to obudowy przeznaczone najczęściej do W/C - gdzie nagrzewnica wędruje najczęściej na "dach". Obudowy THERMALTAKE'a czy Cooler Master'a przeznaczone pod A/C nie mają takich otworów, bo to po prostu nie jest aż tak potrzebne. Dość dużo o chłodzeniu czytałem i trochę w tym siedzę - w tej chwili już 2-gie W/C zakładam, więc wszelkie warianty A/C przerabiałem i wierz mi lub nie, ale więcej niż 2 stopnie nie dostaniesz na montowaniu wentylatora na górze (no chyba, że będzie to jedyny w obudowie). Dużo więcej da się zyskać montując wydajne chłodzenie przed dyskami i za zasilaczem - do tego projektowane są obudowy (za równo te "dobre" jak i te "gorsze") - tu już odsyłam do poczytania o aerodynamice.

trance84 wrote:
    Co do box-owego chłodzenia nie narzekam

Przy OC prawie 3,4Ghz z 2,6Ghz temp procka w stresie to 48'C więc gorąco to mu nie jest.

Nie chodzi mi do końca o temperatury - ja pozbyłem się A/C właśnie ze względu na ten odkurzacz ;) - nie mogłem go znieść ;).
    Pozdrawiam
    Holcer
    user64
    Level 27  
    Jak skutecznie "przewietrzyć" PC-ta?Jak skutecznie "przewietrzyć" PC-ta?

Proszę bardzo. Skoro jesteś takim ekspertem od chłodzenia to znasz firmę Koolance.

Quote:
    Proszę - wyjaśnij mi jednak,bo nadal nie rozumiem Twojego toku rozumowania- jak wentylator przyczepiony do podłogi obudowy ma cokolwiek zasysać

Ręce opadają. Widziałeś kiedykolwiek wentylator na dnie obudowy? :D
    Dół obudowy, znaczy front na dole. Serio EOT, bo dyskusja zaczyna przypominać rozmowę przedszkolaków.
    trance84
    Level 28  
    Ludzie dlaczego wy się kłócicie o tak oczywiste sprawy.
    Obudowy z 2000 roku miały już możliwośc założenia wetyla z przodu pod dyskami w takiej specjalnej kasecie przykręcanej na 2 śrubki i zaciągały powietrze spod panela przedniego własnie z tej szpary między blatem a dołem przedniego panela.

Nie zarzucajcie się nawzajem oskarżeniami kto jest mądry a kto głupi.
    Nie zrozumieliście sie i tyle....
    Ale każdy kto logicznie pomysli to jeden wnetyl wciąga powetrze z dołu (przodu) obudowy bo tam jest najzimniejsze(FIZYKA) a wentyl w zasilaczu je wyrzuca bo się uniosło do góry gorące (FIZYKA).
    A teraz dodając po drodze wentyle w tylnej ściance wyciągamy te gorące powietrze wcześniej odciążając i tak już ciepły zasilacz( bo komp jest OC ).

Dodając jeszcze jeden wentyl w bok obudowy nad CPU i nakładając na BOX-owe chłodzenie tunel o którym mowa na samym POCZĄTKU zapewniamy '' świeże i chłodniejsze powietrze od tego co w obudowie" a BOX-owy wentyl rozprasza je po wnętrzu budy i te dwie 80 wyciągają to ciepłe powietrze.

Dalej wentyl umiesczony na wysokości karty grafiki (patrz fotka klapy bocznej na POCZĄTKU wątku) wyciąga ciepłe powietrze od karty a ''świeże" zapewnia wentyl z przodu.

Wydaje mi się że wmiarę jasno wyjaśniłem to do czego zmierzam od rana ???
    holcer
    user64 wrote:
    Proszę bardzo. Skoro jesteś takim ekspertem od chłodzenia to znasz firmę Koolance.

Bez obrazy, ale trochę się ośmieszyłeś - to akurat jest montowana na wierzchu obudowy nagrzewnica chłodzenia wodnego firmy Koolance :lol:. To o czym pisałem wyżej :D. Nie wierzysz? http://www.thg.ru/cpu/20011029/onepage.html Polecam najpierw "pogooglać", zanim zaczniesz wychodzić z nowymi "prawdami" dot. chłodzenia ;). Nie jestem "ekspertem" i za takiego się nie uważam, ale to chłodzenie znam akurat.

user64 wrote:
    Quote:
    Proszę - wyjaśnij mi jednak,bo nadal nie rozumiem Twojego toku rozumowania- jak wentylator przyczepiony do podłogi obudowy ma cokolwiek zasysać

Ręce opadają. Widziałeś kiedykolwiek wentylator na dnie obudowy? :D
    Dół obudowy, znaczy front na dole. Serio EOT, bo dyskusja zaczyna przypominać rozmowę przedszkolaków.

Szkoda, że nie mogłeś po prostu opisać tego na początku, tak jak wszyscy (o czym także pisałem) - FRONT, nie DÓŁ. Może tobie gdy ktoś powie "dół", kojarzy się to od razu z przodem 'czegoś', ale na tą część obudowy mówi się jednak "front" ;). Nie rozumiem stwierdzenia, że robi się "OT". Rozmawiamy na temat umiejscowienia wentylatorów w obudowie dla lepszego chłodzenia w temacie "Jak skutecznie "przewietrzyć" PC-ta?". Jeśli to jest OT, to może się do Hyde Park'u przenieśmy ;).
    Pozdrawiam
    Holcer

P.S. trance84 :arrow: jakie kłótnie znów ;). Ja tylko staram się zrozumieć sposób myślenia user'a64 i przestrzec przed podobnym innych ;).
    user64
    Level 27  
    Obudowa CODEGEN 6064L-G1 ma standardowo wentylator na górze, wprawdzie 80x80, kilka Modecomów także.
    Pozdrawiam.
    trance84
    Level 28  
    Mam prośbe wymienicie się na PW swoimi telefonami lub GG a tu skończcie sobie udowaniać coś co nie dotyczy tematu postu.
    holcer
    Gwoli ścisłości ;) :

trance84 wrote:
    Mam głupie pytanie

Co to EOT albo OT

Bo nie jestem w temacie.

OT - ''offtopic'' :arrow: rozmowa nie związana z tematem

EOT - ''end offtopic'' :arrow: koniec offtopic'owania lub też ''end of topic'' :arrow: koniec tematu

user64 wrote:
    Obudowa CODEGEN 6064L-G1 ma standardowo wentylator na górze, wprawdzie 80x80, kilka Modecomów także.
    Pozdrawiam.

Jeśli uważasz Codegen'a lub Modecom'a za dobrą markę... krzyż na drogę ;).

trance84 wrote:
    Mam prośbe wymienicie się na PW swoimi telefonami lub GG a tu skończcie sobie udowaniać coś co nie dotyczy tematu postu.

Ja już skończyłem na temat wentylatora na górze.
    Pozdrawiam

Dodano po 46 [sekundy]:

Lzep - uprzedziłeś mnie o parę sek. :D.
    gangsta529
    Level 14  
    drogi kolego, jeśli chcesz już modować dobrze zrozumiałem?? to może zapodasz swoje pomysł bo niesądze że chcesz tylko skończyć na froncie
    trance84
    Level 28  
    No narazie chyba tylko panel bo ciężko jest podzielić fundusze miedzy 3 rodzaje hobby:

-tunning i modernizacja PC
    -tunning samochodów
    -muzykę i sprzęt z tym związany ( Dj i te sprawy)

Może Wy dacie jakies pomysły taniego i domowego modd-ingu PC bez zbędnych bajerów ala ballegro
    gangsta529
    Level 14  
    oj pomysłów to jest pełno, powiedz nam jakie masz fundusze na to przeznaczone to będzie łatwiej :D i czy masz narzędzia do tego
    trance84
    Level 28  
    narzedia są począwszy od młotka z dłutem po śrubokręty wiertatki wyrzynarki tokarki szlifierki frezarki spawarki butle z gazem i inne dziwne narzędzia.

Mój ojciec się w tym lubuje.

A fundusze.hmm....
    no są ale tak jak pisałem chce to po najniższych kosztach zrobic no i estetycznie...
    holcer
    Podstawowe wydatki: Lakier w spray'u ;), podkład do lakieru do tworzywa, podkład do lakieru od metalu, szpachlówka samochodowa (można tez używać żywicy + mata szklana) - dla mnie przynajmniej tyle. Dodatki zależą od tego, co masz zamiar robić - plexi, kabelki, przełączniki, diody, papier ścierny... "ciężkie" narzędzia raczej do moddingo rzadziej się przydają. Najbardziej przydatnym modderowi sprzętem jest tzw. Dremel (oj święty dremel ;) )... Dostępne są także inne podobne zwane multitool'ami, ale firma "Dremel" wykonuje najlepsze ;). Z odp. końcówkami można tym grawerować, ciąć plexi, blachę, tworzywo, wiercić, szlifować, polerować... Po prostu - prawa ręka modder'a :). Da się tanio, ale nie można się spieszyć i trzeba się przykładać do każdej czynności. Osobiście jeśli mam ograniczony fundusz, to wolę poczekać, niż robić coś - byle zrobić. Dla mnie takie moddowanie traci sens, bo efekt końcowy niestety często nie jest zadowalający...
    Pozdrawiam
    Holcer
    trance84
    Level 28  
    i tu się zgodzę z kolega chyba poczekam na przypływ gotówki niż mam się narobići i wku****iać sie że chu**wy efekt końcowy.

A może ma ktoś jakiś pomysł na fajne wykonanie panela i kompa ale znowu aby to nie kosztowało z 1000 zł bo wole to w auto albo w hardware wsadzić
    holcer
    Panele: LCD od nokii 3310 z wyświetlaniem parametrów... LCD na całą 5'' z wyświetlaniem parametrów, regulator obr. wentylatora, przyciski do sterowania winapm'em, diodowa linijka jako wizualizacja winamp'a, miliwoltomierze analogowe (wskazówkowe)... Strasznie dużo pomysłów jest :D. Zerknij na mój post w temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic445495.html - tam są linki do wszystkiego co podałem. Koszt na prawdę nie wielki a przy starannym wykonaniu i będzie b. dobrze służyło i dobrze wyglądało :D.
    Pozdrawiam
    Holcer

P.S. Gdy skończysz - wrzuć parę zdjęć i opis do forumowej galerii: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic815218.html ;).