Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nokia 500 odblokowanie

arti_83 29 Kwi 2008 14:52 61925 39
  • #1 29 Kwi 2008 14:52
    arti_83
    Poziom 10  

    mam pytanie jak odblokować nokie 500 żeby można było od nowa wgrać automapę 5,0 na kartę SD sformatowałem oryginalną kartę.

    2 29
  • #2 30 Kwi 2008 11:51
    gonti
    Poziom 17  

    potrzebna ci bedzie zawartosc drugiej karty i instlka ze strony automapy i tyle

    0
  • #3 11 Lip 2008 23:39
    bociangsm
    Poziom 10  

    Witam
    Trafila do mnie taka nokia tj. 500 na win CE 5.0 co zeby wzucic automape 5.05, wersja z finlandi z mapami noki, na karcie SD tylko katalog CITIES i podkatalogi z danymi mapami. Chcialbym wzucic mu do flash diska AM albo skrót, ewentualnie zmienic sciezke w rejestrze, ale nie wiem jak uzyskac polaczenie. Przerabialem temat z wzucaniem wzorca z supportu AM i kopiowalem oryginalna zawartosc karty mmc z noki 330. . Pozdrawiam i prosze o pomoc

    0
  • #4 18 Lip 2008 00:46
    arti_83
    Poziom 10  

    Ponizej zamieszczamy instrukcje, odbudowy karty pamieci dla Nokii 500.


    Przygotowanie: (niezbędne elementy)
    1. Komputer z dostępem do sieci (konieczne do wykonania rejestracji licencji)
    2. Numer licencji (wygrawerowany na karcie SD).
    3. CZYTNIK kart pamięci podłączony do PC (najszybsze są zewnętrzne czytniki USB)
    4. SETUP nowej wersji AutoMapy do pobrania z adresu:
    http://w2.automapa.pl?fs=3&key=XXXXXXXXXX&file=AutoMapa_5.0.7_EU.exe
    (UWAGA! W miejsce XXXXXXX należy wpisac jakikolwiek ważny numer licencji)
    5. WZORZEC zawartości karty – do pobrania z adresu:
    http://w2.automapa.pl?fs=3&key=XXXXXXXXXX&file=AM_EU_sdWCE_N.zip
    6. Urządzenie nawigacyjne.
    7. KARTA pamięci, na której ma być odbudowana uszkodzona lub skasowana instalacja.

    Odbudowa AutoMapy na karcie pamięci:

    1. Włożyć KARTĘ do CZYTNIKA i rozpakować na nią zawartość WZORCA.
    2. Przełozyć KARTĘ z CZYTNIKA do urzadzenia i poczekać na uruchomienie AutoMapy.
    3. Potwierdzić „OK” komunikat startowy oraz komunikat
    „Mapa jest uszkodza lub nie jest poprawnie zarejestrowana”.
    4. Zamknąć AutoMapę za pomocą Menu -> Koniec.
    5. Włożyć KARTĘ ponownie do CZYTNIKA i uruchomić SETUP na komputerze PC.
    6. Wykonać samą tylko rejestrację KARTY w poniższy sposób:
    a) Na ekranie wyboru języka kliknąć Dalej.
    b) Na ekranie z treścią umowy licencyjnej zaakceptować warunki i kliknąć Dalej.
    c) Na kolejnym ekranie z uwagami kliknąć OK.
    d) Na ekranie „Wybór urządzenia” wybrać „Czytnik kart” i kliknąć Dalej.
    e) Na ekranie „Wybór składników instalacji” kliknąć Dalej niczego nie zaznaczając.
    f) Na ekranie „Wybór map” zaznaczyć mapę (Europa) i kliknąć Dalej.
    g) Na ekranie „Numery licencji map” zaznaczyć jedynie Rejestruj, wpisać numer licencji, adres email użytkownika oraz Nazwisko i Imię i kliknąć Dalej.
    h) Program powinien w tym momencie wykonać rejestrację mapy łącząc się z serwerem i pokazać ekran potwierdzający zakończenie instalacji.
    Karta jest gotowa do użycia.

    0
  • #5 18 Lip 2008 01:13
    bociangsm
    Poziom 10  

    Przerabiałem też opcje o której pisze kolega wyżej. Tez nie działa . Nawet wsparcie techniczne AutoMapy nie zna sposobu na odblokowanie, ewentualnie zmianę ścieżki w rejestrze z flash disk na kartę SD. W nokii 500 wypuszczanej na PL jest inna ścieżką dostępu w rejestrze , a w tej która miedzy innymi trafiła do mnie tj. z Finlandi z oryginalnymi mapami nokii, ścieżką dostępu jest do flash disk. Jakiekolwiek akcje z plikami na SD nie dają żadnego efektu. Poniżej email z supportu AM.

    "Prosimy o podanie informacji jakie katalogi ma Pan na karcie SD. Nie znamy sposobu odblokowania Nokii 500. Musi Pan poszukac na forach. Moze ktos do tego doszedl.

    Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (pd)

    > Witam
    > Wiec proces o którym pisze w punkcie 20tym nic nie daje. Jeszcze raz
    > nadmienie ze nokia 500 która posiadam jest z finlandi i ma na karcie
    > tylko i wylacznie katalog cities i podkatalogi z mapami. Wydaje mi się
    > ze trzeba zmienic w urzadzeniu sciezke dostepu , bo ten oryginalny
    > navigator siedzi we flash disku pewnie tu jest sciezka dostepu. Tylko
    > teraz pytanie jak ja zmienic, albo jak zainstalowac ta automape.
    > Wzucam wzorzec sciagniety z supportu AM i instaluje potem
    > AutoMapa_5.0.9.568, karta w czytniku, wybieram ze nokia 500 autostart
    > no i wkladam do noki i reset czy hard czy soft i mam tylko na ekranie
    > NOKIA MAPS wloz karte SD z danymi mapy.
    > Czy nie ma zadnego sposobu na komunikacje przez activ synca?
    > Pozdrawiam

    0
  • #6 26 Wrz 2008 19:44
    jar67
    Poziom 2  

    Zainstaluj automapę na karcie następnie zmień nazwę pliku wceAm.exe na MobileNavigator.exe wstaw go do katalogu o tej samej nazwie i automapa powinna działać.

    0
  • #7 27 Wrz 2008 16:52
    jever 23
    Moderator - GSM

    kolego jar67 takiego katralogu nie ma na karcie.

    0
  • #8 27 Wrz 2008 20:43
    jar67
    Poziom 2  

    To go utwórz. A jaką AM posiadasz kolego.

    0
  • #9 28 Wrz 2008 18:22
    jever 23
    Moderator - GSM

    Automapa 5.jednak twój sposób kolego nie działa..Temat pozostaje otwarty.

    0
  • #10 30 Wrz 2008 13:26
    jar67
    Poziom 2  

    To dziwne kupiłem nokię 500 jakiś czas bawiłem się i stwierdziłem że plik uruchamiający znajduje się w katalogu MobileNavigator zrobiłem kartę z automapą 5.0.5 utworzyłem katalog MobileNavigator i wszystko mi chodzi.
    Oczywiście ta druga am jest z lekiem.Instalując automapę 5.1.1
    jest możliwość wybrania noki 500 jako urządzenia na którym będzie pracować karta i tworzy się właśnie ten katalog.Plik musi się nazywać MobileNavigator.exe a nie wceAm.exe.Popróbuj kolego jeszcze może coś źle utworzyłeś u mnie to działa.Jedyny problem który tu może być to może nawi jest z innego kraju ale można przecież wgrać polską wersję Nokia 500 Auto Navigation Update Wizard.

    0
  • #11 30 Wrz 2008 22:16
    jever 23
    Moderator - GSM

    I to własnie bedzie ten problem bo ta nawigacja jest prawdopodobnie z Irlandii.

    0
  • #12 30 Wrz 2008 22:39
    jar67
    Poziom 2  

    http://www.nokia.ca/A41178015 na tej stronie jest plik download zassij go uruchomi Ci się programik który wgra Ci nowe oprogramowanie na nawigację jest też polska wersja spróbuj nic nie ryzykujesz w razie niepowodzenia wgrywa się jeszcze raz.Z tego co pamiętam to program sciąga się na kartę po odłączeniu nawigacji od kabelka usb sam się wgrywa na nawigację.Zresztą wszystko jest dosyć dokładnie opisane.

    0
  • #13 30 Wrz 2008 23:10
    jever 23
    Moderator - GSM

    próbowałem i tego.niestety niepowodzenie

    0
  • #14 03 Paź 2008 17:17
    jever 23
    Moderator - GSM

    Mi się udało.Automapa racuje idealnie.Wystarczy troche pomyślec i najważniejsze to chęci.Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

    0
  • #15 05 Paź 2008 00:06
    Ziele6
    Poziom 14  

    Może zdradzisz jak to zrobić bo mam ten sam problem?

    0
  • #16 05 Paź 2008 09:16
    jever 23
    Moderator - GSM

    Nokia 500 Auto Navigation Update Wizard i dokładnie obserwuj co sie dzieje z nawigacją oraz kartą pamieci.

    0
  • #17 24 Paź 2008 17:55
    rusimek
    Poziom 9  

    Może byś jednak pomógł, bo nie każdy niestety zna się na tych sprawach, nawet jak myśli :) ładnie proszę.

    0
  • #18 25 Paź 2008 16:13
    tikooo
    Poziom 10  

    wiec da sie ja odblokowac czy nie i czy ktos moze to jasno opisac ?

    0
  • #19 25 Paź 2008 20:19
    tikooo
    Poziom 10  

    ale czy udalo sie komus dostac do pulpitu ew wgrac mape innego producenta ?

    0
  • #20 26 Paź 2008 07:50
    jever 23
    Moderator - GSM

    Do pulpitu nie udało mi się dostać ale wgrałem Automape5 zamiast Nokia Mapsi nie używając sposobu kolegi wyżej.

    0
  • #21 26 Paź 2008 20:44
    tikooo
    Poziom 10  

    musze koniecznie wgrac tt bo auto mapa nie ma szukania po kodach!!!!

    0
  • #22 27 Paź 2008 22:26
    rusimek
    Poziom 9  

    Widzę, że każdy lubi się tylko pochwalić że dał radę odblokować, wgrać mapy itd. a już żeby napisać jak to mówią: pomyśl, poszukaj, poczytaj. Więc ja się też wymądrzę, że mi się udało, ale opiszę jak do tego doszło.

    Mam Nokię 500 z USA, z nokia maps licencjonowaną wyłącznie na amerykę pn, więc dopiero jazda. Aby wgrać Automapę na nokię nie trzeba jej odblokowywać. Musisz posiadać kartę SD najlepiej min. 2 GB, ale taką co to Nokia odczytuje. Najlepiej oryginał dodawana wraz z urządzeniem. Warto też mieć czytnik do kart (dostępny na allegro za kilkanaście zł), ja posiadam taki w laptopie wbudowany. Wgrywanie przez USB nie jest dobrym pomysłem chyba że mamy wolny cały dzień na to.

    1. włóż kartę do czytnika i usuń z niej wszystkie pliki. Może pozostawić foldery pictures, mp3 i video. Reszta do śmietnika (jeśli nie chcesz już korzystać z nokia maps)
    2. ze strony http://www.automapa.com.pl/?PEI=38149&article_id=80896 ściągnąć plik WCE_5.zip odpowiedni dla systemu operacyjnego w Nokii - Windowsa CE 5. Plik rozpakować i to co wyszło wgrać na kartę pamięci.
    3. Odpalić instalatora Automapy i wskazać jako miejsce instalacji czytnik kart. Jeśli masz oryginalną AM to postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na tamtej stronie co podałem. Jeśli nie to idź do pkt 4.
    4. W programie instalacyjnym ODZNACZ opcję rejestruj aby nie podawać klucza licencyjnego. W następnych krokach wybierz to co chcesz zainstalować, ale zjedź do końca listy bo tam jest komponent który trzeba zainstalować - Dodatek do Nokia 500 (to kluczowa sprawa).
    5. Po pomyślnym zainstalowaniu na karcie wyjmij ją z czytnika. Przed włożeniem karty do N500 upewnij się, że jest ona WYŁACZONA, ale tym głównym suwakiem na dole urządzenia (nie tylko przyciskiem na górze).
    6. Włóż kartę do n500 i teraz: naciśnij przycisk na górze urządzenia i trzymaj go, równocześnie przesuń suwak główny z dołu cały czas trzymając przycisk on/off.
    7. Odpali się system ale będzie czarny ekran: puknij palcem gdziekolwiek na ekranie, po czym klikniej w ikone wince.
    8. System się odpali i wsyzstko powinno być ok.
    9. Jeśli wyświetla się komunikat, że mapa jest uszkodzona lub źle zarejestrowana to trzeba ponownie n500 wyłączyć i wyjąć kartę. Zakładam, że masz witaminizowaną automapę. Jeśli tak to karta z powrotem do czytnika, na karcie wejdź do folderu Automapa i skopiuj plik wceAM.exe (lub jakoś tak) i wrzuć go do katalogu Mobile Navigator poziom wyżej. Tam już będzie plik Mobile Navigator.exe - wywal go, wklej skopiowany wcześniej plik wceAM.exe i zmień mu nazwę na Mobile Navigator.exe (tak jak tamten stary). Karta z powrotem do n500, odpal tak jak poprzednio i... WSZYSTKO DZIAŁA :)

    pozdrawiam

    0
  • #23 27 Paź 2008 22:54
    jever 23
    Moderator - GSM

    4. W programie instalacyjnym ODZNACZ opcję rejestruj aby nie podawać klucza licencyjnego. W następnych krokach wybierz to co chcesz zainstalować, ale zjedź do końca listy bo tam jest komponent który trzeba zainstalować - Dodatek do Nokia 500 (to kluczowa sprawa).
    Nie jest to kluczowa sprawa.Jest jeszcze inny sposób.Można skorzystać z software Noki.

    0
  • #24 28 Paź 2008 15:21
    tikooo
    Poziom 10  

    wszystko fajnie tylko chlopaki ja chce wgrac TOM TOM`a nie automape

    0
  • #25 28 Paź 2008 16:28
    jever 23
    Moderator - GSM

    Próbuj może uda ci się tym samym sposobem co Automapa.

    0
  • #26 08 Lis 2008 16:50
    jever 23
    Moderator - GSM

    Witaminy to tylko w aptece.Czytaj dokładnie wątek i tam jest mowa o licencji.

    0
  • #27 08 Lis 2008 18:13
    inblue
    Poziom 9  

    " Jeśli masz oryginalną AM to postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na tamtej stronie co podałem. Jeśli NIE to idź do pkt 4. "

    wiec autor postu sugeruje tu "nieoryginalna" - tak to zrozumialem

    wlasnie sprawdzilem dvd dolaczone do zestawu n500 i tam sa mapy na caly swiat, lacznie z Polska, bez zadnych licencji.

    0
  • #30 16 Lis 2008 00:52
    jever 23
    Moderator - GSM

    Dzis robiłem kolejną sztuke tylko zamias Automapy IGO8.Działa idealnie.

    0