Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Licznik binarny 7493 - nie działa prawidłowo .

Ralf_83 29 Kwi 2008 16:33 2260 5
  • #1 29 Kwi 2008 16:33
    Ralf_83
    Poziom 9  

    Mam problem z licznikiem 4-bitowym binarnym 7493. Do jego wejścia cp0 jest podłączony przycisk, tak jak widać na rysunku:

    https://obrazki.elektroda.pl/61_1209478430.jpg

    Licznik zaraz po włączeniu zasilania zawsze na wyjściu ma liczbę 12 czyli 1100. Nawet jeśli wyzeruję wyjście podając na wejścia MR1 i MR2 stany wysokie, licznik działa przypadkowo. Zachowuje się tak jakby zliczał więcej impulsów. Myślałem,że gdy podłączę równolegle do przycisku mały kondensator to coś da. Lecz dalej to samo.

    Co ciekawe gdy przycisk się naciśnie i przytrzymuje - zmienia się wyjście...gdy się go puści znowu się zmienia na cos innego.
    Są podłączone także kondensatory blokujące,lecz to nic nie daje....

    proszę bardzo o pomoc, za wszelkie wskazówki będe niezmiernie wdzięczny :))))

    0 5
  • #2 29 Kwi 2008 16:46
    Loker
    Poziom 38  

    Powodem zliczania zbyt dużej ilości impulsów są drgania zestyków przycisku. Poszukaj na sieci na temat eliminacji tego zjawiska :)

    0
  • #3 29 Kwi 2008 16:50
    Ralf_83
    Poziom 9  

    dzięki za odpowiedź, poszukam w necie tak jak mi napisałeś :))))

    0
  • #5 29 Kwi 2008 21:44
    iwan3000
    Poziom 15  

    możesz zastosować przerzutnik rs

    0
  • #6 29 Kwi 2008 23:00
    Ralf_83
    Poziom 9  

    Oba pomysły sa dobre, dzięki za szybkie odpowiedzi, nie myślałem, że tutaj idzie to tak szybko :))))

    pozdrawiam :)))

    0