Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pomiar prądu przez opamp

gothye 29 Kwi 2008 16:55 3304 16
  • #1 29 Kwi 2008 16:55
    gothye
    Poziom 33  

    Witam.

    Zrobiłem symulacje w PSPICE układu na opamp do pomiaru prądu na podstawie spadku napięcia na rezystorze 0.33R. Jest to obwód prądu stałego. Napięcie na wyjściu opamp jest mierzone przez uC.

    Według symulacji układ zachowuje się prawidłowo. W rzeczywistości jest inaczej (układ jest prawidłowo zmontowany elektrycznie tzn. połączenia ) i nie wiem co jest powodem. Zmieniałem lm324 na tl074 i na wyjściu mam napięcie około 6V, które również się nie zmienia. Poniżej zamieszczam schemat cuda.

    pomiar prądu przez opamp

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

    pozdrawiam

    0 16
  • #2 29 Kwi 2008 18:16
    remiorn
    Poziom 18  

    Niestety nie podałeś jakie jest napięcie zasilające.
    Niezależnie od tego na wyjściu chcesz uzyskać napięcie zbliżone od ujemnego napięcia zasilania, u Ciebie 0V.
    LM324 jest zaprojektowany do takiej pracy, tl074 niestety nie potrafi takiego napiecia na wyjściu wytworzyć.

    0
  • #3 29 Kwi 2008 18:27
    gothye
    Poziom 33  

    Napięcie zasilania całego układu to 12V. Na wyjściu opamp chcę uzyskać napięcie równe panującemu napięciu na rezystorze pomiarowym.

    0
  • #4 29 Kwi 2008 19:16
    Dar.El
    Poziom 40  

    Witam
    W rzeczywistości musi być LM324, potrafi dać na wyjściu napięcie bliskie dolnemu zasilaniu. Sprawdź w PSPICE jak będzie działać układ gdy rezystory R11,12,14,15 będą miały 10% rozrzut parametrów.

    0
  • #5 29 Kwi 2008 19:24
    gothye
    Poziom 33  

    Wynik w pspice jest taki sam dla rezystorów o tolerancji 10% :(

    0
  • #6 30 Kwi 2008 01:03
    marekzi
    Poziom 38  

    Piszesz, że na wyjściu masz 6V, a na schemacie że masz 0,79V - ?
    Jeśli dzieją sie "cuda" - być może WO się wzbudza (generuje) - sprawdź oscyloskopem, w ostateczności multimetrem na zakresie zmiennym przez kondensator rzędu 100nF.
    Układ jest źle zaprojektowany: jeśli chcesz mierzyć napięcie bliskie szynie zasilania - musisz WO zasilić wyższym napięciem, np. 13V (czy na pewno Uzas masz 12V? - bo z wartości oporników R14-R15 wynika, że napięcie zasilania masz ok.10,8V.)
    Co to za pomiar, jeśli oporniki R14-R15 (ustalające poziom napięcia odniesienia) mają zwykłą tolerancję i są zasilane z Uzas, które z natury rzeczy zazwyczaj nie jest wystarczająco stabilne (choćby z powod sporego prądu w oporniku 0,33ohm)?
    I dlaczego oczekujesz Uwy=0,074V - mnie wychodzi 0,04V.
    Jesteś pewien tego schematu? - bo w źródle mosfeta masz 100ohm - to jaki prąd tam płynie?

    0
  • #7 30 Kwi 2008 01:34
    RAPELC
    Poziom 17  

    Wszystko jest w porządku. Wynik rzeczywisty 0,79V jest dobry, tak mniej więcej powinno być. Dlaczego spice pokazuje około 73,91mV nie wiem.
    Chodzi o to, że R1 wcale nie jest w rzeczywistości rezystorem mierzącym prąd płynący przez tranzystor M1. Zauważ, że (chcąc wykorzystać R1 jako pomiarowy) zrobiłeś byka, bo ten R1 jest zmostkowany złączem emiter-baza tranzystora Q4, na którym to złączu jest spadek napięcia rzędu 0,6V, które to napięcie jest "mierzone" przez op jego wejściem (-) wiszącym poprzez dzielnik R1+R11 oraz R12 na poziomie zbliżonym do wej (+). Ponieważ jest odwrócone przez op, więc odnosi się do (-) zasilania a nie do (+) zasilania jak dla R1 tj. w rzeczywistości złącza EB Q4.
    Popraw to. Po prostu wstaw rezystor separujący (wartość rzędu np. 2,2k) między bazę Q4 a R1 i wszystko powinno być wtedy dobrze.


    Dodano po 7 [minuty]:

    Coś tu też pomieszałem. Przecież op wisi na dzielniku R14 i R15 na połowie napięcia zasilania. Więc co to oznacza ten napis w ramce: a jest 0,79V ?

    0
  • #8 30 Kwi 2008 02:22
    marekzi
    Poziom 38  

    Namieszałeś troszkę, gothye też namieszał.
    Czekamy na jego odpowiedź.
    Q4 nie ma tu nic do rzeczy - choćby i ograniczył napięcie do 0,5V - WO zinterpretuje to nie jako wynik działania Q4, ale prądu 1,5Ax0,33ohm=0,5V. I tak ma być, bo IbQ4 jest do pominięcia.

    0
  • #9 30 Kwi 2008 07:38
    Dar.El
    Poziom 40  

    Jak wynik w pspice jest taki sam dla rezystorów o tolerancji 10% to wprowadź zmiany w ich wartościach własnoręcznie. Nie wiesz zupełnie jak działa wzmacniacz różnicowy :!: i według schematu masz olbrzymie napięcie niezrównoważenia wzmacniacza operacyjnego.

    0
  • #10 30 Kwi 2008 08:45
    gothye
    Poziom 33  

    zasilanie 12V w układzie ,10.9 V w pspice
    na wyjsciu wynosi 0.66V za pomyłki przepraszam

    więc mam podnieśc zasilanie układu lm ?? czy mogę zmienić lm na inny układ bez dokonywania modyfikacji ??

    pozdrawiam

    0
  • #11 30 Kwi 2008 11:13
    marekzi
    Poziom 38  

    Cofam zarzut o nieprawidłowym zasilaniu R14 i R15 - jest OK, zmiany Uzas powinny się ładnie kompensować.
    WO pracuje z napięciem wejściowym i wyjściowym bliskim albo nawet równym napięciu zasilania WO - to nie będzie dobrze działać nawet z WO typu "rail to rail".
    Powinieneś zasilać WO napięciami przynajmniej o 1-2V większymi niż Uwe i Uwy - t.zn. np.+14V, -2V, najlepiej +-15V.
    Jako R14 i R15 użyj oporników dokładnych - np.0,5%, albo wstaw między nie helitrim 220ohm i dokładnie ustaw napięcie na we+ równe dokładnie 0,5Uzas (Uzas układu mierzonego, nie WO).
    Oczywiście musisz WO zrównoważyć.
    Jeszcze raz pytam - tak z ciekawości - co w źródle mosfeta robi opornik 100 ohm? - bo sądząc z Q4 to prąd drenu wynosi do 2A.

    0
  • #12 30 Kwi 2008 15:11
    gothye
    Poziom 33  

    jako obciązenie jest rezystor 100R któremu zmniejszam wartośc aby obserwować zmainy na wyjściu opampa ,tylko ja nie mogę podnieśc napięcia zasilania dla opampa :(

    0
  • #13 30 Kwi 2008 15:26
    marekzi
    Poziom 38  

    Nie podałeś zakresu prądu płynącego przez opornik 0,33ohm - w efekcie nie znamy zakresu napięcia do mierzenia, a zwłaszcza czy to napięcie (na oporniku 0,33ohm) spada do zera? ( t.zn. czy napięcie na drenie mosfeta osiaga wartość +Uzas?)

    0
  • #14 30 Kwi 2008 15:28
    gothye
    Poziom 33  

    wartośc napiecia na rezystorze bedzie sie wachać max 0v-0.6 V (dla prądu płynącego przez rezystor max 2A)

    0
  • #15 30 Kwi 2008 16:01
    marekzi
    Poziom 38  

    W takim razie ja nie widzę możliwości dokładnego pomiaru napięcia Uwe=Uzas ( i zbliżonego do Uzas - różnica rzędu kilku- kilkunastu miliwoltów) - wówczas Uwy wynosić ma zero (lub miliwolty).
    Napięcie wyjściowe musisz mieć (do pomiaru przez uC) jako 0-0,6V względem masy? - bo jeśli nie ( np. 1-1,6V, czyli przesunięte o 1V) - to dałoby sie to zrobić. Ale to przesunięcie o np.1V wymagałoby uwzględnienia w uC

    0
  • #16 30 Kwi 2008 17:07
    gothye
    Poziom 33  

    napiecie mierzone przez uC moze sie zawierać w granicy 0-5V i programowo mogę odjąc 1V ,zalezy mi tylko na pomiarze wartosci spadku napiecia na rezystorze które nie bedzie wiekrze jak 0.6V dla prądu płynącego przez niego 2A

    0
  • #17 30 Kwi 2008 19:28
    marekzi
    Poziom 38  

    Spróbuj tak: zmień oporniki R14-R15 aby dały na we"+"WO napięcie 7V ( wstaw je precyzyjne, albo z helitrimem - jak pisałem wyżej).
    Przy Uwe=12,0V ustaw: napięcie dzielnika R14-R15=7,0V, i zrównoważ WO.
    Na wyjściu powinieneś mieć Uwy=2,0-2,6V.
    to chyba najprostszy sposób.

    0
  Szukaj w 5mln produktów