logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć wykrywanie myszy PS/2 w BIOS, by uniknąć komunikatu press F1?

bobi70 30 Kwi 2008 20:01 3293 9
REKLAMA
  • #1 5092689
    bobi70
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    witam
    niby proste a jednak. myszkę miałem podłączoną przez przejściówke usb/ps2 pod port ps2. tak sie stało że musiałem skorzystać z innej konfiguracji i myszka poszła pod usb. w tej chwili podczas odpalania xp system wykrywa mysz na usb i jednocześnie informuje że nie widzi jej na ps2 - komunikat "press F1 to resume" i odpala windows. oczywiście mysz pod usb chodzi normalnie!
    jak wyłączyć wykrywanie myszy by nie pojawił sie wspomniany komunikat i odpalanie windowsa szlo bez konieczności naciskania F1.
    przejrzałem Bios ale szczerze mówiąc nie widzę tam takiej opcji.
  • REKLAMA
  • #2 5092717
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Spróbuj wykasować z sytemu/sprzęt/manager urządzeń mysz Ps-2 jeżeli tam jest...
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 5092729
    bobi70
    Poziom 14  
    myszy ps2 nie widać w windowsowym menadżerze urządzeń. zresztą w windowsie ona działa OK. zanim strtuje system pokazuje jej brak. więc sądzę że jest to problem BIOSU, ale łapy nie dam se uciąć oczywiście.
  • REKLAMA
  • #4 5092841
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Winda ma w rejestrze zapisane że ma sprawdzać to Ps-2, trzeba poszukać i wyciąć...
    Pozdr.J.
  • #5 5092850
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4857
    Musisz w BIOSie wyłączyć PS2 lub przełączyć na Mouse USB , ewentualnie wyłączyć powiadomienie o błędach.

Dodano po 59 [sekundy]:

adamjur1 napisał:
    Winda ma w rejestrze zapisane że ma sprawdzać to Ps-2, trzeba poszukać i wyciąć...
    Pozdr.J.

Co ma windows do informacji z BIOSu ??
  • #6 5092869
    bobi70
    Poziom 14  
    w windowie wiem jak to obejść. proste. na straym konfigu wywalam mysz ps2 i podpinam w usb. system wykrywa nowe urzadzenie i po zabawie.
    jednak problem pojawia sie grubo przed startem windows.
    komp nie przechodzi testow podstawowych.... :(
  • REKLAMA
  • #8 5092885
    bobi70
    Poziom 14  
    DriverMSG napisał:
    Musisz w BIOSie wyłączyć PS2 lub przełączyć na Mouse USB , ewentualnie wyłączyć powiadomi anie o błędach.

oooooo!!! i tego wlasnie szukam. jak wylaczyc jedno lub drugie ??
    ww moim biosie AMI do plyty MSI nie ma nic o myszy niestety. nawet jedna z opcji nie zawiera slowa mouse
  • #10 5093161
    bobi70
    Poziom 14  
    DriverMSG napisał:
    Więc poszukaj Słowa Error i ustaw na NO Errors ,
    Obecnie chyba masz ustawione na All but Keyboard .

Nie wiem o co chodzi z tym BIOS_em, jednak nie ma nawet słowa error-dotyczy to oczywiście usuwania błędów BIOSU.

Znalazłem!
    Ignorowanie błędów Biosu rozwiązuje problem. Było mocno ukryte ale jednak jest.
    Dzieki za pomoc i zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "press F1 to resume" pojawiającego się podczas uruchamiania systemu Windows XP, gdy mysz PS/2 nie jest wykrywana w BIOS, mimo że mysz USB działa poprawnie. Użytkownik podłączył mysz USB zamiast PS/2, ale BIOS nadal próbuje wykryć urządzenie PS/2, co powoduje zatrzymanie startu systemu. W BIOS-ie płyty głównej MSI z AMI nie znaleziono bezpośredniej opcji wyłączenia wykrywania myszy PS/2 ani ustawień dotyczących myszy. Rozwiązaniem okazało się znalezienie i zmiana ustawienia ignorowania błędów BIOS-u (np. "Halt On Errors") na "No Errors" lub podobne, co pozwala pominąć komunikat o braku myszy PS/2 i kontynuować uruchamianie systemu bez konieczności naciskania F1. Próby usunięcia myszy PS/2 z menedżera urządzeń Windows nie wpływały na problem, ponieważ dotyczy on fazy POST w BIOS-ie, a nie systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA