Ja tą przetwornicę zbudowałem właśnie na IRF-ach 640 i pracuje bardzo dobrze - LINK. Zasilam właśnie z wyprostowanego 24VAC.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therefuxseb wrote:Jeśli chodzi o odległości, to sprawa jest logiczna. Częstotliwości nie są ogromne, a do tego to są linie sterujące a nie mocy. W granicach 10cm nie ma znacznej różnicy przez rozmieszczenie elementów do około 50MHz. Nie stosuj stalowych drutów. Jeśli nie chciały się dać zlutować to były aluminiowe, których zlutowanie przy użyciu Sn60Pb40, kalafonii i standardowej lutownicy jest nie możliwe. Natomiast stal lutuje się łatwo i dość szybko. Miedź lutuje się natychmiast, oraz ma zdecydowanie lepszą przewodność. Jeśli o tym nie wiesz, to uważaj zanim weźmiesz się za przetwornice. Jeszcze coś - nie warto montować tego na pająka, chyba że na prawdę jesteś uprzedzony do płytek. Wytrawienie własnej PCB to prosta sprawa, do zamknięcia w kilkunastu złotych i jednej godzinie pracy. Jeśli chodzi o diody, polecam BA159, a rezystory 2W są już wzięte z dużym zapasem. Jeśli nie chcecie mieć wystrzałów, warto wziąć 5W zenerki (1N5349), lub co najmniej 1,3W. Starodawne o wyglądzie puszek ze złoconymi nogami po pierwsze są ładnymi eksponatami, a po drugie już niczym poza tym - przy przeciążeniach (zerwanie łuku elektrycznego przy dużej mocy) one lecą pierwsze, a następne są bramki MOSFETów. Jeśli chodzi o same tranzystory, to dobre są: IRF540, IRF640, IRFP250, IRFP260, polecam ten ostatni, bo nie jest wiele droższy od IRFP250, a ma 50A prądu drenu. W żadnym wypadku nie nadają się "obywatele" serii BUZ, jako że mają dużą rezystancję D-S(on). Patrzeć też należy na dopuszczalną częstotliwość, gdyż analogicznie do przekręconych procesorów (one też są na MOS-ach) będą marnowały więcej prądu grzejąc się. Nie bez znaczenia jest też ładunek bramki - im mniej tym mniej ciepła jest wytwarzane i oszczędniejszy jest nasz układ. Jeśli w ogóle można mówić o oszczędności kiedy 300W mocy wytracamy na łuku elektrycznym...
Mam przy okazji takie pytanie: czy ktoś kiedyś próbował elektrolizy stopionego chlorku sodu? Powinien się na jednej elektrodzie tworzyć chlor, a na drugiej sód, który pod argonem może by nie uciekł. Pytam w tym temacie bo myślę że ktoś próbował już różne rzeczy palić łukiem...
@slu: kondolencje z powodu GU-81M. Kiedyś na taką polowałem - mam już nawet dwa MOTy. I na razie spaliłem jednym już dwie PL504 w mojej VTTC...
slu_1982 wrote:Nie, dajesz by299 i są zimne, nie wiem po co poprzednik dał radiatoryLutuj to przewodami miedzianymi ( linki) np. z zasilacza atx...