Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ZVS - zero switch voltage, Przetwornica Mazilliego

Maniak.M 01 May 2008 09:20 42577 89
Altium Designer Computer Controls
  • ZVS - zero switch voltage, Przetwornica Mazilliego

ZVS flyback driver

ZVS flyback driver - pod tym hasłem kryje się dosyć mocna przetwornica wysokiego napięcia. Układ wymyślony przez Pana Vladmiro Mazilli bije na głowę wiele innych konstrukcji tego typu.

Jak widać układ nie jest skomplikowany. Do jego budowy potrzebujemy:
    1. 2x IRFP250
    2. 2x dioda Zenera 12V 1/3W
    3. 2x rezystor 10k 1/4W
    4. 2x rezystor 470 2W
    5. 2x szybka dioda 400+V (ja mam HFA08TB60)
    6. dławik 47 - 200 uH 10A
    7. kondensator impulsowy 0.68uF min. 250V
    8. transformator wysokiego napięcia z telewizora (najlepiej dwa)
    9. źródło zasilania ok. 10-40V 15A

Poniżej zamieszczam schemat.

Co do pierwszych pięciu pozycji raczej nie ma żadnych wątpliwości.

6. Jeśli chodzi o dławik to najlepiej wykonać go sobie samemu. Dozwolona rozpiętość wartości 47-200uH jest dosyć spora, więc i sprawa jest też prosta. Potrzebujemy okrągłego rdzenia, i drutu średnicy 1mm lub więcej, ale żeby zmiesiło się nam 20-30 zwoi.

7. Kondensator impulsowy. Na schemacie nie bez powodu jest napisane "MUST BE GOOD". Osobiście udało się mi już jeden usmażyć :) Najważniejsze, żeby był impulsowy (są prostokątne, oznaczone MKT) i na minimum 250 V.
    Ja mam taki:

8. Transformator wysokiego napięcia z telewizora. W poszukiwaniu transformatora możemy się udać do salonu po nasz telewizor (nie polecam), zajrzeć na allegro.pl, lub poszukać na giełdzie elektronicznej. Ja kupiłem na giełdzie elektronicznej. Jeśli masz możliwość kup dwa. Będą lepsze efekty :)

9. Zasilanie. Na schemacie napisane jest, że napicie powinno być z zakresu 10-40 V. Jednak z doświadczenia wiem, że 12 V to za mało aby uzyskać zadowalające efekty. Ja podaje 24V. Jak masz możliwość to daj jeszcze więcej. Trzeba jednak pamiętać, że układ ma dosyć duże zapotrzebowania prądowe. Czym bardziej rozciągniemy łuk tym więcej musimy dostarczyć prądu. U mnie przy maksymalnie rozciągniętym łuku układ pobiera nieco ponad 20A!
    Jako zasilanie stosuje dwa akumulatory żelowe 12V. Nie zaszkodzi pod zasilanie podpiąć spory kondensator. Ja mam 10.000 uF 50V.
    Przypominam też o bezpieczniku (30A)!

Tranzystory wypadało by przykręcić do radiatora, ale uwaga! Jeśli oba mają być na jednym muszą być odizolowane np.: podkładkami mikowymi.
    Unikał bym też bardzo długich kabli. Układ można jak najbardziej zbudować w pająku, ale należy zrobić to starannie i zachować rozsądne odległości między "ścieżkami", aby nie było przebić.

Teraz możemy przestąpić do budowy. U mnie wygląda to tak. Jak widać w pająku, ale wykonane starannie.

Układ zasilam 24V i pobiera max. ok. 20A co teoretycznie daje 480W. Oczywiście od tego trzeba odjąć straty, ale i tak ostrzegam - takie napięcie jest niebezpieczne dla życia i zdrowia człowieka. Należy uważać tym bardziej, że wysokie napięcie jest dosyć nieprzewidywalne, a izolacja zwykłych przewodów nie stanowi żadnej zapory. Należy uważać również na urządzenia elektroniczne, które są w pobliżu.

Koniec gadania, a teraz rezultaty:

Drabina Jacoba

Made by Robert Mordzon [Maniak.M]
    www.mordzon.net/lab

Zachęcam do komentowania :D

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Maniak.M
    Level 16  
    Maniak.M wrote 244 posts with rating 84, helped 10 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2004 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    slu_1982
    Level 26  
    Fajne zmienne napięcie duża moc małe napięcie... szkoda że mi się jeszcze nie trafił tak stary TV wszystkie moje trafopowielacze mają diody prostownicze... ;( ale mogę przynajmniej zrobić lifter, czy gen. marxa Mogłeś już opisać wszystko w downloadzie tam jest temat i tam też pisałeś. Mogłeś dać wszystko na płytce. Wytrawić czy na uniwersalnej (mogę swój schemat zapodać).
    Maniak.M
    Level 16  
    Uznałem, że nie ma sensu robić płytki drukowanej. Szkoda czasu. Działania by to nie zmieniło, a na wielkość też znacznie nie wpłynie. Napisałem tutaj ponieważ nie jestem zwolennikiem tematów, które mają po 20 stron.
  • Altium Designer Computer Controls
    mlody91
    Level 20  
    Nie masz problemów z przepalającymi się cewkami WN?
    Maniak.M
    Level 16  
    Nie. Żadna się jeszcze nie przepaliła.
    Tojtas
    Level 20  
    Te 2 akumulatory żelowe to o jakiej pojemność? Ile układ może na nich pracować przy pełnym naładowaniu?
    Maniak.M
    Level 16  
    Jeden 9Ah, a drugi 7.2Ah.
    Raczej trudno będzie określić ile czasu będzie pracował układ na akumulatorach ze względu na to, że pobór prądu wacha się od 2A do 20A w zaleźności jak rozciągniemy łuk.
    barek89
    Level 20  
    Jak sie robi takie uzwojenie z odczepem?
    Tojtas
    Level 20  
    Nawijasz normalnie 10 zwoi i po środku robisz odczep
    underground125
    Level 11  
    TEMAT WŁKOWANY 1000000 razy ale zawsze jakoś inaczej wykonany ja robie sobie zasilacz i może go skończe w ten WEEKend dam pare fotek
    samego układu.MAM jeszcze troche inne mosfeciki bo ty masz IRF250 a ja
    irf640.I powiem ci że mi lepiej działą na tych 640 niż na 250 bo już takie 2 zrobiłem.

FOTKI:
    ZVS - zero switch voltage, Przetwornica Mazilliego ZVS - zero switch voltage, Przetwornica Mazilliego
    barek89
    Level 20  
    Tylko jak wykonać ten odczep? Tak od strony mechanicznej (np. ściągnąć kawałek izolacji z drutu i dolutować go?)
    underground125
    Level 11  
    Co do Tego odczepu to radzę ci nawinąć 5 zwoi jednym kablem i drugi zwój drugim kablem i te kable w środku czyli odczep trzeba sumować i masz super uzwojenie. Pamiętaj zrób najlepiej 5 zwoi w jedną stronę nawinięte a drugie pięć w przeciwną stronę. Z tego, co pamiętam to chyba był nawet rysunek jak to zrobić na tej stronie co podał lechoo https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic469975.html

A przecież u góry jest tam bardzo ładnie zrobione uzwojenie przypatrz się to nie jest trudne Autor tego DIY bardzo ładnie to zrobił. Z tym nie powinieneś mieć problemu.
    nobile
    Level 11  
    Czy można to zasilić z mniejszego akumulatorka, tak żeby było to w miarę mobilne. Dobre by to było np. w sytuacji jak ktoś cię napadnie lub jakiś cwaniak zaczepia... jak by dostał taką dawkę mocy to chyba głową by dziurę w ziemi zrobił:)
    SQ2HCE
    Level 12  
    Gratulacje! Ładny układ i dobrze działa! Nigdy nie mogłam zrozumieć dlaczego ludzie komentują to " To już było milion razy .. " ? Ten kto to zrobił to było dla niego 1 raz i jak mu to ładnie działa, też zrobiłem ten układ kilka razy - z różnymi rezultatami.

Tak dalej Kolego ! Widziałem Toje inne projekty - no, no co to będzie dalej ...

Szacuneczek ! :)
    Maniak.M
    Level 16  
    Do nobile: Można jak najbardziej z mniejszego tylko krócej będzie działać. Ale do twoich celów wystarczy :) Tyle, że o ile się nie mylę to paralizatory mają większe napięcie. ok. 200.000 - 500.000 V.
    Mariusz O
    Level 17  
    Witam.
    Urządzenie takie jak elektroniczny zapalnik kuchenki gazowej też jest ciekawe, ponieważ ze zwykłej baterii 1,5V można uzyskać duże nap. nawet 7000 V, a prąd pobierany jest niewielki, odrazu przychodzi myśl jak duże można uzyskać HV z zasilacza 12V o wydajności kilku amper, zastanawiam sie jak zrobiony jest paralizator skoro przetwornica potrzebuje tylko bateri i ma wydajność 500 000V.
    underground125
    Level 11  
    JEżeli chcecie wielgachne iskry to polecam Generator MARXA.myzlap.pl.co do paralizatoró to nie polecam się bawić bo ZVS to sobie jedynie dziurkę wypalisz a jak cie trzepnie taka niska częstotliwoś jaka jest w paralizatorze no to możesz skończyć niefajnie
    c4r0
    Level 36  
    Mariusz O wrote:
    zastanawiam sie jak zrobiony jest paralizator skoro przetwornica potrzebuje tylko bateri i ma wydajność 500 000V.
    Wydajność to nie napięcie. A poza tym coś mi sie nie wydaje żeby paralizatory generowały takie napięcie, czy czasem jedno zero nie zostało wciśnięte przez przypadek?
    Maniak.M
    Level 16  
    c4r0 wrote:
    Wydajność to nie napięcie.

Jest to na tyle oczywiste, że o tym nie pisałem :D

A co do napięcia to:
    Czym są paralizatory? - Paralizator to typ broni elektrycznej, która dzięki wytwarzanemu napięciu od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy Volt, pozwala skutecznie obezwładnić przeciwnika. Mimo tak wielkego napięcia, paralizatory nie zabijają przeciwnika, ponieważ natężenie prądu jest bardzo małe.

A tu linki do gdzie można kupić takie (200-500kV):
    http://www.bron.pl/search/bron_pl/obrona/produkty/paralizatory-194
    http://www.militaria.tm.pl/paralizatory-112-1/
    http://www.eltraf.com.pl/paral.htm
    barek89
    Level 20  
    Mam takie trafko tylko na wtórnym wystaje jeden drut a co z drugim?
    Żychw@
    Level 16  
    Temat wałkowany duuużo czasu ale filmy naprawdę pokazują swoje... zdecydowana część nawet nie dorównuje do pięt temu projektowi :P
    arek59
    Level 29  
    Mi sie wydaje ze do takiego amperażu za cienkie kable masz. Ja też robiłem podobny tylko zrezygnowałem bo mnie mocno kopnoł transformatorek. Mam zamiar dokończyć na 4 cewkach szeregowo.
    Maniak.M
    Level 16  
    Jak sie dużej pobawie to owszem robią się gorące, ale np.: po 2 minutach pracy drabiny Jacoba są tylko ciepłe.

Dodano po 1 [minuty]:

Cała rzecz w tym, że te 15-20A jest jak się maksymalnie rozciągnie łuk, a przecież robimy to przeważnie tylko na chwilę.
    murda
    Level 11  
    Cześć, mam pytanie (nie wiem czy dobry temat wybrałem - jak nie to nie bijcie i sory wogle że się wcinam w dyskusję ale potrzeba ekspertów ;) potrzebuję źródło wysokiego napięcia ujemnego względem masy. Czy można to łatwo osiągnąć przy pomocy takiego układu jak ten opisywany? (mam go już gotowy więc idealnie byłoby na jego bazie) no bo o ile dobrze rozumiem ze zwykłej cewki z diodą w dodatku to raczej plusy (czy się mylę) ewentualnie pół na pół... dla idealnie byłoby mieć masę w plusie i ful max napięcie ujemne. prosze o radę :)
    eternal656
    Level 12  
    Witam wszystkich ja też zrobiłem ZVS ... lecz mam łuki około centymetra i nie wiem czy to zalezy od napięcia czy od trafa WN?
    *vip*
    Level 17  
    Hmm...mam takie pytanie - czy do tej przetwornicy nadadzą się MOSy (o znacznie lepszych parametrach) - IRFZ44 ?

I czy nie dobrać im przypadkiem jakichś innych rezystorów, bo zrobiłem tego flybacka na 2x IRF640 to dosłownie po kilku sekundach od podłączenia zasilania (akumulator 14,4V z wiertarki) kawałek jednego z nich wystrzelił w powietrze z prędkością dźwięku tworząc za sobą słup ognia, a drugi spalił się bez żadnych efektów wizualizacyjnych :D Wszystkie inne elementy dałem identyczne, o identycznych mocach jak na schemacie. Szybkich diód użyłem FR302.

Pozdrawiam
    Scabby
    Level 11  
    Wiem że wątek był zapoczątkowany już dawno temu, ale oczekuję na odpowiedź do pytania kolegi *vip*, bo mam dużo irf640 wiec chętnie się pobawie z tym układem o ile ktoś dobry podpowie jak można go zmodyfikować pod te słabsze mosfeciki...
    dodam jeszcze że chciałbym to zasilić 24V.