Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System odseparowany do 1000 zł

eferugieo 01 May 2008 11:24 2731 18
Optex
    eferugieo
    Level 14  
    Witam serdecznie,
    Jestem na etapie zakupu sprzętu audio do samochodu i mam pewne dylematy. Zaczne od rodzaju muzyki której słucham, w głównej mierze jest to tehno i trance, ale dość często słucham także house, rap, hip-hop oraz pop. Samochód do fiat GP, drzwi oczywiście będą wytłumione zanim system zostanie zamontowany :)
    Na początek chce kupić system przedni + wzmacniacz do tego, a potem ( jakiś miesiąc, 2 miesiące później, suba + monblok ( ew. wzmak pod przód i sub odrazu ).
    Tak jak w temacie na sam system przedni bez wzmacniacza moge przeznaczyc ok 1000 zł.

Mam na oku kilka systemów:

1. PowerBass 2XL-6C
    2. PowerBass 3XL-6C
    3. DLS R6A
    4. Dego PO-650
    5. Dego SP-650

Teraz pytania do osób które miały do czynienia z tymi systemami, który będzie najlepszy do tego samochodu i tej muzyki, ew. proszę o podanie jakichś firm w okręgu katowic w których można dokonać jakiegoś sensownego odsłuchu ( jakoś nie bardzo potrafie znaleźć ).
    Proszę o uargumantowanie czemu ten jest lepszy od tego, ew. zaproponowanie jakiegoś innego zestawu. Proszę także o pomoc w doborze wzmacniacza pod to :), zależy mi na jakości dźwięku ale także na mocnym kopie :))
  • Optex
    Potwórciastkowy
    Level 14  
    Kolego same głośniki (nawet jak ci ktoś poleci) i do tego wzmacniacz to nie wszystko. Nic nie piszesz o jednostce sterującej ? ...a odsłuchy kick-bassów w sklepie możesz sobie darować (litraż szafy grającej ,a litraż drzwii) , jedynie wyciągnąć wnioski co do potencjalnych tweeterów z tych zestawów na odpowiednich klockach RADIO/RCA/WZMAK ... :)

Zestawy OK , dokładam jeszcze Focal K2P z tweetem TN52;TN51 ...ale i tak wzmak będzie miał decydujące zdanie.
  • Optex
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Dołożyłbym jeszcze Helixa p236 .
    eferugieo
    Level 14  
    jednostka sterująca - zastanawiam się właśnie co wybrać,
    mam dylematy jak nie wiem, że tak nie może być 5 - 10 rodzajów sprzętu i nie byłoby problemu :)

Jako jednostke chce założyć coś alpinki, model CDA, i teraz albo 9886R albo 9882Ri - nie chce używanego radyjka ( wiem, że można kupić coś dużo lepszego za dużo mniejsze pieniądze ), ale nie mam zaufania do używki :P

Zdaje sobie sprawe z tego, że wzmak ma decydujące zdanie w sprzęcie takiej klasy, dlatego sam nie chce podejmować decyzji, a zasugerować się doświadczeniem forumowiczów :)
    tmq
    Level 12  
    Potwórciastkowy wrote:

Zestawy OK , dokładam jeszcze Focal K2P z tweetem TN52;TN51

...niebardzo autor chce coś do 1000,- a k2p jest troche droższe, nawet w używce

ja polecam FOCAL K2 Power 165 KF (jest teraz na alledrogo za 980)

sam mam takie(podobne, niewiem dokładnie bo kupywałem urzywane, bez pudełka i jeszcze stary model w każdym razie żółty z czarną kopółką :P) wooferki jak dla mnie high end do rapu, hous, techno, trance i takich podobnych rodzajów muzyki, ja mam i nienarzekam ...

ps. twetery focala są do du.y
    eferugieo
    Level 14  
    Nie chodzi o to że max 1000 zł ( orientacyjnie ok 1000 zł ) ale rzeczywiście ten zestawik focal jest dużo droższy... prawie 2000 :))) więc to napewno jest za dużo :D
    tplewa
    Level 39  
    Ja bym myslal o DLS R6A jak do takiej muzyki :) Jak sie je dobrze zasili to narobia te glosniki sporo zamieszani z latajacymi nogafkami wlaczanie :)
    Tweeter w zestawie fakt moze nie jest jakims cudem, ale nie jest tez tragedia. Lekka wada to wymagana duza glebokosc montazowa.
    eferugieo
    Level 14  
    A jakim piecem to zasilic, tak żeby było idealnie ?? :) oczywiście idealnie do tej muzyki, bo zdjae sobie sprawe, że wzmacniacz też ma duży wpływ na dźwięk w zalezności od rodzaju słuchanej muzyki.
    Na chwile obecną zostały mi już chyba do wyboru 3 zestawy

DLS R6A lub Dego SP-650 lub DLS MS6A :)
    Problem dalej pozostaje ze wzmacniaczem i jednostka sterującą, bo tutaj tez nie wiem na co się zdecydowac :)
    tplewa
    Level 39  
    Dego to bardzo dobre glosniki, ale wooferki nie dadza takiej zadymy jak w R6A. To zestawy do bardziej spokojnego grania :) MS6 z tego co pamietam mialy kiedys gorszy tweeter niz R6A (ale sluchalem ich bardzo dawno temu)...

Co do wzmacniacza to mozna cos z U.S. Amps jak ma byc nowy i dostepny w PL z gwarancja. Cena obecnie przyzwoita, maja sporo mocy i bardzo przyzwoite brzmienie.
    eferugieo
    Level 14  
    U.S.Amps XT-800.2 - powinien chyba w zupelnosci wysatrczyc no nie, on ma 100 w RMS-ie, chyba spokojnie powinien uciągnąć te DLS R6A pisze o DLS-sach bo chyba rzeczywiście przy nich zostane ;p tak jak myślałem na początku :). Są w przyzwoitej cenie, wzmacniacz też w przyzwoitej, więc myśle, że nawet na suba i wzmacniacz pod niego by mi wystarczyło.

Więc możemy poruszyć także kwestie suba :)
    Tutaj cena sub + wzmacniacz w granicach 1500 - 2000 zł. Sub oczywiście dobrany pod kątem muzyki j.w. + dodatkowo w jak najmniejszej skrzyni ( bardzo mały bagażnik w samochodzie ). Na co zwrócić uwagę a co omijać szerokim łukiem ? :)
    crazy_88
    Level 42  
    Ja mam r6a i rozpierduche robią z jakością:D
    tplewa
    Level 39  
    Co do suba jak ma byc duzo soczystego miesa i do tego maly to mozna cos z u-D RM wzmak j/w. A wsumie w takim wypadku mozna np.

U.S.Amps XT-1600.4 + DLS R6A + u-D RM 210SL lub 212SL (bedzie wieksze cisnienie i nieznacznie straci na szybkosci)
    herdi
    Level 23  
    tplewa wrote:
    (bedzie wieksze cisnienie i nieznacznie straci na szybkosci)

Chyba Ci się pomyliło, bo będzie dokładnie odwrotnie :) SL'e są do grania nie łupania, są szybkie i precyzyjne.

Pozdrawiam Tomek
    tplewa
    Level 39  
    herdi wrote:
    tplewa wrote:

Chyba Ci się pomyliło, bo będzie dokładnie odwrotnie :) SL'e są do grania nie łupania, są szybkie i precyzyjne.

Pozdrawiam Tomek

Akurat mi sie nie pomylilo :) 212 jest troche wolniejsza od 210 :) - mam te suby w domu :)

Inna sprawa kto napisal ze do lupania :)
    herdi
    Level 23  
    tplewa wrote:
    herdi wrote:
    tplewa wrote:

Pozdrawiam Tomek

Akurat mi sie nie pomylilo :) 212 jest troche wolniejsza od 210 :) - mam te suby w domu :)

Inna sprawa kto napisal ze do lupania :)

Cisnienie kosztem szybkości - to moje słowa? :) i to zrozumiała że 212 jest wolniejsze od 210 a ja mam duże kombi i mam w 8,5 l 208 i robi tyle zamieszania że co tydzień skręcam wzmaka :D ale ja nie basu słucham :D
    tplewa
    Level 39  
    No u siebie mam akurat Focala 27KX ale testowalem te RM-y w autku i 212 potrafi zrobic ladny masarz plecow :) Wiec napisalem ze bedzie ciut wolniejszy i ale narobi "cisnienia w aucie"...
    herdi
    Level 23  
    tplewa wrote:
    No u siebie mam akurat Focala 27KX ale testowalem te RM-y w autku i 212 potrafi zrobic ladny masarz plecow :) Wiec napisalem ze bedzie ciut wolniejszy i ale narobi "cisnienia w aucie"...

Ale nie napisałeś że wolniejszy w odniesieniu do 210 i stąd moje niezrozumienie :)

Pozdrawiam Tomek
    tplewa
    Level 39  
    Nieraz tak bywa... a prawde mowiac to ta 210 mi sie zaczyna bardziej podobac od Focala :) he he szkoda ze sa zamowione dla klientow :) bo by chyba zostala :)
    eferugieo
    Level 14  
    Tylko jak pogodzić szybkość basu z jego głębokością :)
    Jak zapewne zauważyliście słucham głownie kilku rodzajów muzyki, jest tam typowe techno ( gdzie dość istotna jest szybkość basu ), ale jest także hh, rap i pop - a tutaj raczej ważniejsza od szybkości jest głębokość basu :))

W między czasie pojawiły się jeszcze kolejne koncepcje :)
    Czytam i czytam od kilku dni non stop i mam coraz większy bałagan w głowie :)

System przedni:

DEGO PO-650 vs. DLS R6A ( co da większego kopa ?? co bardziej zatrzęsie nogawkami, analizując sytuację, że podpięte są pod ten sam wzmacniacz :))

Wzmacniacz:

μ-Dimension RM V41 vs. U.S.Amps XT-1600.4 ( który lepiej nada się do systemu przedniego i dlaczego ? :) wybieram wzmaki 4-kanałowe, żeby był mostek na suba.

I może skupmy się najpierw na tym żeby wybrać przód + wzmacniacz, zamontować to będzie trzeba i wtedy zdecyduje jaki bas będę potrzebował :). Chociaż szczerze mówiąc chciałbym wszystko kupić za jednym zamachem :)

Mam nadzieje, że nie macie za złe, że jestem strasznie upierdliwy, ale nie jest to mały zakup i dlatego chciałbym kupić jak najlepiej :)

W między czasie nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie :)
    SUB RM 210 SL ma 2 cewki po 2 Ω -> jak to się podpina pod wzmacniacz ? Szeregowo pod zmostkowany kanał jako 4 Ω ?? Czy każda cewka pod osobny kanał ?? :>
    Pierwsze rozwiązanie wydaje mi się bardziej logiczne :) :)