Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie odpala palnik głowny w TERMET 0087

piotr_p 01 May 2008 14:56 3921 4
    piotr_p
    Level 2  
    Witam!

Mam problem podobny do opisywanego w wątku :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic887927.html

Z jedną róznicą: nie pomaga jak zwykle wcisniecie i przytrzymanie przez chwilę regulatora temperatury. Zawsze ten sposób działał doraźnie na parę minut, i wystarczyło przejrzeć zespól wodny i oczyscic filterek ze smieci , a teraz wyglada, ze zawór gazu na głowny palnik jest odcięty na amen.

Co zrobiłem:
    - przejrzałem zespół wodny, membrana jest w porzadku, wyczysciłem filtr, i wszystkie zakamarki
    - oczysciłem termoparę i styk na wejsciu do elektromagnesu.
    - oczysciłem swieczkę , poprawnie ogrzewa termoparę.

Czyzby nawaliło cos w elektromagnesie, np. cewka? Nigdy nie było z nim problemu, a teraz po odcieciu i charaktreystycznym " pyknięciu" piecyk już nie daje gazu na palnik głowny :?:

Cisnienie ciepłej wody jest mysle wystarczające, choć prawdę mówiąc nagrzewnica dawno już nie była odkamieniona, ale to chyba nie o to chodzi?

Mam tez pytanie, czy wcisniecie regulatora temperatury powoduje "ręczne" otwarcie zaworu gazu na panik głowny?

Jakby ktos miał pomysł, co mogło nawalić tym razem w moim zabytku, proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
    serwo66
    Level 25  
    napisz czy ten model ma czujnik ciągu tj. czujnik znajdujący się u góry piecyka i wyłącza go gdy jest brak ciągu lub jest za słaby ewentualnie wystarczy sprawdzić czy jest wadliwy przez zwarcie styków na czyjniku
    piotr_p
    Level 2  
    Nie ma czujnika ciągu. Ciąg jest dobry, wystarczy podłożyć rękę pod ujscie rury nad nagrzewnicą, i czuć jak ciągnie!
    Termet 0087 to model G17-10, ma juz dobre 10 lat, ale wiekszych awarii nie było.
    Mam nadzieję, ze tym razem tez jakos sie uda naprawic nie wymieniając piecyka :wink:
    Dlatego prosze o rady, fachowcem w tej dziedzinie nie jestem :roll:
    DonRomano
    Level 34  
    Wymień termoparę, koszt 12pln.
    piotr_p
    Level 2  
    DonRomano wrote:
    Wymień termoparę, koszt 12pln.

Jeszcze raz spróbowałem, bo nie dawało mi to spokoju.
    Odkreciłem termoparę i elektromagnes, rozebrałem go i okazało się, ze w korpusie był zawalony starym smarem. Podczysciłem, włożyłem z powrotem, skreciłem wszystko i panik głowny odpalił.
    Stary ale jeszcze jary :D