Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karta pamięci system plików FAT12 czym ?

Eryk1000 01 May 2008 17:17 3791 28
    Eryk1000
    Level 17  
    Witam

Mam problem, chciałbym sformatować karte pamięci w PC(czytnik) na system plików FAT12, niestety nie wiem czym, czy ktoś zna jakiś dobry program który to umożliwia pod windows ?
    Piotr2608

Level 41  
    Poszukaj programu "Paragon Partition Manager" on obsługuje wszystkie typy formatu partycji jest niestety płatny ale trial powinien chodź to dla Ciebie zrobić
    Piotr2608

Level 41  
    spinnaker wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=605007

Formatowanie a odzyskiwanie danych to różnica drogi kolego i nie siej zamieszania
    spinnaker
    Level 32  
    Czytałeś do końca powyższy topic?
    Eryk1000
    Level 17  
    Sciagam ten program Paragon Partition Manager 9.0 zobaczymy czy zobaczy czytnik i karte, co do topica to odpada juz go czytałem wczesniej potrzebuje cos pod windowsa nie mam czasu na linuxa.... Ma ktos jeszcze jakiś pomysł....
    Eryk1000
    Level 17  
    Tak ten soft u mnie nie pomogł... Jeszcze cos innego ?

Dodano po 40 [minuty]:

Piotr2608 wrote:
    Poszukaj programu "Paragon Partition Manager" on obsługuje wszystkie typy formatu partycji jest niestety płatny ale trial powinien chodź to dla Ciebie zrobić

Mam ten programik wersja 9, kolego. Ale nie widze nigdzie opcji na fat12. Moze jakas podpowiedź, narazie jest dobrze bo program widzi czytnik
    iron64
    Level 41  
    A w jakim celu chcesz fat12? Nie lepiej fat32?
    Eryk1000
    Level 17  
    Temu potrzebuje fat12 a nie fat16 lub fat32 bo aparat nie widzi karty, wydaje się mi że powodem jest właśnie format karty. Temu szukam programu który potrafi zrobić fat12. Jeszcze ktoś ma jakieś koncepcje ?
    iron64
    Level 41  
    A może najpierw sprawdź, czy karta jest sprawna. W tym celu możesz sformatować ją pod windowsem na dowolny format, jeśli się powiedzie, a aparat dalej nie będzie jej widział, to można kombinować. Przy czym zacząłbym od tego, czy aparat w ogóle jest w stanie działać z taką kartą (pojemność).
    Eryk1000
    Level 17  
    dzieki za dobre rady ale nie jestem aż taki lama w tych sprawach :-) Karte widać pod windowsem, aparat ja ma obługiwać, teraz głowny watek sprawy program który ja przerobi na fat12 ! Help
    slvestr
    Level 32  
    A dlaczego chcesz ja przerabiać na FAT12 za pomocą komputera. Aparat powinien ją sformatować jeśli jest sprawna, na taki system plików jaki sam obsługuje.
    Eryk1000
    Level 17  
    Chce ja w kompie sformatowac bo aparat jej nie widzi, w kompie działa normalnie. Wiec.....?? Jaki sofcik polecasz do fat12 ?
    Piotr2608

Level 41  
    coś mi się zdaje że nie problem tu w formacie FAT12 tylko poprostu masz uszkodzony czytnik po włożeniu karty do aparatu aparat jeśli stwierdzi że mu system nie odpowiada poprostu prosi o sformatowanie karty. Sformatuj karte pod windowsem systemem plików FAT i wsadź ją do aparatu mósi ją zobaczyć i łaski nie robi.
    tomus2k
    Level 26  
    Kartę formatujesz w aparacie ... nieważne jaki jest system plików aparat ją zobaczy tylko wyświetli błąd konfiguracji ( canon) lub błąd zapisu pliku ( olympus) lub bład formatu ( sony) po czym w menu setup lub file (pliki) można wybrać format i po odpowiedzi na dwa pytania - karta zostanie sformatowana a na niej zapisana konfiguracja aparatu. W przeciwnym wypadku uszkodziłeś sobie albo port w aparacie albo uszkodziłeś, zabrudziłeś styki.
    Nie wiem dlaczego ale większość wyjmuje karty na działającym aparacie i podłącza usb też na działającym aparacie. Gdzie wy w instrukcji widzicie że tak można !!! Co ciekawe najczęściej pada port USB w kompie ( mówię to jako serwisant pc)
    Format FAT12 to w partition po prostu FAT potem mamy FAT16 i FAT32 można też pod linuxem tam często jest opisany FAT/DOS natomiast fat16 jako FAT/WIN95. Można też ściągnąć sobie dyskietkę DOS5.0 on tylko miał FAT12 i FDISK stworzyć partycję ale tylko na pierwszym kontrolerze HDD bo on nie obsługiwał trybu Enahed ( czy jakość tak ) HDD

Pozdrawiam
    Eryk1000
    Level 17  
    Karta ma 128MB to SM, w windowsnie ja normalnie widzi system plików FAT16 lub FAT32 bo tyle pod XP można, zapis lub odczyt OK. Inna karta w aparacie działa ale ma FAT12 więc myśle że ta też musi mieć FAT12 żeby działała. Co do softu Partition Magic on widzi tylko twarde dyski. Ma ktoś jeszcze jakaś koncepcje bo w necie zdrowo grzebałem i tym co znalazłem nic sie nie da zrobić. Ewentualnie jakieś wyjaśnienia bo to musi o ten format chodzić FAT12 aparat Olympus.
    tzok
    Moderator of Cars
    Jak pisałem FAT12 jest w stanie zaadresować partycje do 16MB, więc nie ma takiej możliwości aby tą kartę sformatować na FAT12.

Jaki dokładnie komunikat wyświetla aparat po włożeniu tej karty? Próbowałeś ją formatować w aparacie?
    Eryk1000
    Level 17  
    Card Error i ani rusz, to niech mi ktoś powie jaki maja format te karty ? sa 16MB, 32MB, 64MB i największe 128MB i na tym sie zatrzymali większych nie ma.
    tzok
    Moderator of Cars
    Standardowym systemem plików dla kart CF jest FAT16. Spróbuj wyzerować kartę (usunąć z niej partycje) i wtedy włożyć do aparatu.

Czy ta karta działała kiedykolwiek z tym aparatem?
    Czy masz jakąś kartę która w nim działa?
    Eryk1000
    Level 17  
    Inne karty działaja w aparacie, a to nie jest CF stylko SMART MEDIA (SM) ! Karta też poprawnie działa na PC ale ma FAT16 i co z tym fantem ? Myśle że do szczęscia jest mi potrzebny tylko ten soft ktory na PC przeobi karte na FAT12
    Piotr2608

Level 41  
    Podaj typ i model aparatu

Olimpusy z tego co mi wiadomo nie obsługują kart SD tylko XD.
    XD jedt typem karty stworzony właśnie na potrzeby aparatów Olympus.
    slvestr
    Level 32  
    Sprubuj pod linuxem jakims live co malo zajmuje [tylko consola moze knopix]. To zajmuje jakes z 200MB. Wtedy sformatujes na Fat12, ale nie gwaantuje że zadziala to w twoim aparacie.
    Eryk1000
    Level 17  
    Co do aparatu to starszy model OLYMPUS C-220. Dzisiaj karte sprawdzałem w organach znajomego casio wk3200 ma ten sam slot na kart SM i problem ten sam CARD ERROR ! Nie można jej też i tam sformatować.

Właśnie sie zastanawiam nad tym linuxem tylko kwestia czy zastartuje na nim ten czytnik kart. Pod windows nie moge nic znaleść a jeśli to znowu nie działa z czytnikiem i tak w kółko. Jak możesz napisz mi co i jak w konsoli trzeba by wpisać bo w linuxie nie siedze...
    Piotr2608

Level 41  
    No to jeszcze lepiej - na stronie producenta jest sterownik USB pod Windowsa - aparat po podłączeniu do komputera powinien być widoczny jako dysk wymienny a jeśli jest to go sformatuj - albo poprostu masz uwaloną kartę
    tzok
    Moderator of Cars
    Eryk1000 wrote:
    Inne karty działaja w aparacie, a to nie jest CF stylko SMART MEDIA (SM) ! Karta też poprawnie działa na PC ale ma FAT16 i co z tym fantem ? Myśle że do szczęscia jest mi potrzebny tylko ten soft ktory na PC przeobi karte na FAT12
    Karty o tej pojemności nie da się sformatować na FAT12 :!: Jeśli aparat w ogóle obsługuje karty większe niż 16MB to musi obsługiwać FAT16.
    slvestr
    Level 32  
    aroo napisał:

"W terminalu trzeba wpisac
    mkdosfs -I -F 12 /dev/urzadzenie
    jako urzadzenie wpisujemy nazwe czytnika kart."