Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aria MS2411 - problem z nagrywaniem

doman30 01 Maj 2008 21:59 1587 7
  • #1 01 Maj 2008 21:59
    doman30
    Poziom 15  

    Witam, mam ten magnetofon i jest w nim problem z nagrywaniem, a mianowicie gdy nagrywam oba kanały są ustawione równo i VU "skaczą" równo, jednak przy odtwarzaniu prawy kanał gra głośniej, czyściłem głowice i listwę zapis/odczyt ale nie pomogło. Nie wiem co się stało bo jeszcze kilka dni temu było wszystko ok.

    0 7
  • #2 02 Maj 2008 10:04
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Taśemka dociskowa z filcem, lub głowica do wymiany.

    0
  • #3 02 Maj 2008 11:12
    doman30
    Poziom 15  

    Pojawił sie nowy problem, prawy kanał wcale nie nagrywa, jak dam na 10 to VU ledwo się rusza, dodam że przedwczoraj psiknąłem (nie wiem po co) trochę dezodorantu na płytkę główną, wiem że źle zrobiłem ale umyłem to spirytusem tzn styki listw i powinno pomóc a tu prawy kanał nagrywa cicho.

    0
  • #4 02 Maj 2008 12:02
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    To w końcu który kanał prawy czy lewy a może oba? Odtwarza dobrze, sygnał doprowadzany jest prawidłowy, wskaźniki idą równo podczas zapisu?

    0
  • #5 02 Maj 2008 12:15
    03041957
    Poziom 16  

    Najczęściej przyczyna tkwi w isostacie (przełączniku) zapis-odczyt, po takim czasie jego styki śniedzieją i nie łączą pewnie, warto wyczyścić a następnie przesmarować dedykowanymi do tego celu preparatami , a nie dezodorantem!!. R.

    0
  • #6 02 Maj 2008 13:55
    doman30
    Poziom 15  

    Na płycie głównej znalazłem 2 regulatory (do regulacji balansu kanałów) trochę nimi pokręciłem i zaczął prawy nagrywać a lewy ciszej. Gdzie mierzy się napięcia tych regulatorów i jakie powinny być napięcia, bo jestem blisko prawidłowego ustawienia.
    PS. wszystko jest już czyste, wszystkie przełączniki itp

    Dodano po 12 [minuty]:

    Próbowałem mierzyć napięcia te na głowicy ale to nic nie daje, to chyba na potencjometrze sie mierzy.

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    To jak to zrobić? Wiem już że jest problem z prądem podkładu, czy prądem zapisu.

    1
  • #7 02 Maj 2008 21:17
    doman30
    Poziom 15  

    albo serwisówke niech mi ktoś da.

    Moderowany przez Artur k.:

    "niech ktoś mi da", a słowa "Poproszę" to kolega nie zna?
    Regulamin p.16

    0
  • #8 03 Maj 2008 12:22
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Kolego sama serwisówka nic Ci nie da do tego trzeba mieć jeszcze specjalne przyrządy i taśmy testowe a po drugie samo się pewnie nie rozregulowało. Nic tam na "pałę" nie reguluj po to zepsujesz do końca a problem leży pewnie gdzie indziej. Albo któryś z przełączników np. ścieżek itp. albo głowica no i filc dociskowy. Chyba, że masz pecha i któryś peerek przerywa ale bez dostatecznej wiedzy naprawdę sam tam nic nie ustawiaj no chyba że nie zależy Ci na tym sprzęcie?

    0