Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Aparatura RC 35MHz

manius162 01 May 2008 23:34 4203 12
    manius162
    Level 11  
    Witam,
    Posiadam aparaturę 3 kanałową Jamara XT3
    na obudowie pisze że jest to 35Mhz

Ostatnio wyjąłem kwarce i zastanawia mnie dlaczego na nich pisze 17.505Mhz - w nadajniku i odbiorniku takie same są.
    Jeśli zsumować obie częstotliwości to jest 35Mhz ale czy tak ma być?
    Myślałem że oba mają mieć 35Mhz...

Druga sprawa: co da się zrobić z takim sprzętem jeśli jest niestabilny?
    Używam tego sprzętu do robienia zdjęć z balona i wyzwalam migawkę radiowo. Zdjęcia powinien robić kiedy nacisnę włącznik - a aparatura mi tak szaleje że wali mi zdjęcia jeden za drugim - serwa pracują nonstop.

Czy zmiana kwarców na inne częstotliwości ma jakiś wpływ na stabilność pracy?
    adyrian
    Level 23  
    Kwarce w aparaturach RC mogą być różnie oznaczone: z reguły numerem kanału, czasem także częstotliwością nadawczą. Bez względu na oznaczenie rzeczywista częstotliwość pracy jest inna dla rezonatora w nadajniku i odbiorniku a różnica ta jest równa częstotliwości pośredniej z jaką pracuje odbiornik (np. 455kHz lub 10,7Mhz).
    Częstotliwość kwarcu może być niższa niż częstotliwość pracy aparatury z uwagi na to, że w nadajnikach FM z reguły stosuje się podwajanie częstotliwości.
    Tak więc zmieniając częstotliwość pracy aparatury najlepiej jest kupić dedykowaną do niej parę rezonatorów bo samodzielne ich dobranie jest trudne a często wręcz niemożliwe.

Co do niestabilności pracy aparatury to może mieć ona wiele przyczyn począwszy od zakłóceń na danym lub sąsiednim kanale- w takim przypadku zmiana kompletu kwarców może pomóc. Ale przyczyną może też być rozregulowanie aparatury np. wskutek poważnego upadku.
    Czy przy małej odległości od nadajnika też występują problemy?
    manius162
    Level 11  
    Przy malej odległości (na stole) pracuje w miarę stabilnie, lecz nie zawsze.
    Przycisk wyzwalania migawki działa dobrze, ale pozostałę 2 serva pracują cały czas (a nie powinny).

Czyli kwarce które mam są prawidłowe?
    adyrian
    Level 23  
    To o czym piszesz świadczy, że ta aparatura na pewno nie działa prawidłowo. Z odległości kilku metrów sygnał nadajnika jest na tyle silny, że nawet przy sporych zakłóceniach powinno działać stabilnie.
    Co do kwarców to trudno na odległość stwierdzić czy są prawidłowe. Są oryginalne? Mają numery kanałów i oznaczenia Tx/ Rx?
    adyrian
    Level 23  
    To zły znak... możliwe, że ktoś coś "pomieszał" z kwarcami w tej aparaturze.
    Co to znaczy, że serva pracują cały czas? Drgają czy tez kręcą się raz w jedną raz w drugą stronę? Czy reagują na ruchy drążka?
    Pierwsza rzecz, której możesz spróbować to zamiana- jeżeli jeszcze tego nie robiłeś- kwarców: ten z odbiornika na próbę do nadajnika i odwrotnie.
    Druga opcja to wycieczka do najbliższego sklepu modelarskiego i założenie dla próby pary kwarców do jakiejkolwiek aparatury FM 35Mhz; powinny zadziałać. Wtedy możesz ocenić czy aparatura jest sprawna.

Jak juz napisałem prawdziwa częstotliwość kwarców różni sie dla nadajnika i odbiornika dlatego z zasady oznacza się je nalepką z numerem kanału z wyraźnym określeniem, który jest nadawczy a który odbiorczy. Czasem pod nalepką jest prawdziwa częstotliwość rezonatora.
    Jeżeli np. nadawczy ma częstotliwość 17.505 (35.010MHz) to odbiorczy powinien mieć 35.010 +0.455= 35.465MHz zakładając, że częstotliwość pośrednia w odbiorniku to 455kHz (to typowa wartość w prostszym sprzęcie RC z pojedynczą przemianą).
    I tu pojawia sie trzecia opcja: w handlu jest dość łatwo dostępny, tani rezonator 17.734Mhz. Spróbuj założyć go na próbę w parze razem z tym 17.505, który masz. Zobaczysz co sie stanie.
    manius162
    Level 11  
    Ok, tak tez zrobię. Na razie dzięki za rade.

Nalepka była w odbiorniku ale naklejona więc można łatwo ją nakleić na innych kwarcach. Pod naklejką jest to co pisałem wcześniej. Na obu kwarcach ta sama częstotliwość.

Dam znać w poniedziałek po testach.
    manius162
    Level 11  
    Niestety nie działa to na innych kwarcach,
    Kupiłem kwarce o 455Mhz większe.
    w kombinacji:
    stary + nowy
    nowy + nowy

Nie działa w ogóle.
    oba stare działają - ale serwa cały czas pracują.
    adyrian
    Level 23  
    Napisz konkretnie jakie kwarce/ kwarc kupiłeś, na jakie częstotliwości.
    W takich przypadkach najlepszy jest po prostu miernik częstotliwości ale jak rozumiem nie masz do niego dostępu?
    Próbowałeś opcji ze sklepem modelarskim?
    manius162
    Level 11  
    moje stare kwrce w nadajniku i odbiorniku to 17.505Hz

kupiłem nowe 2szt kwarcy 17.734Hhz

I nadajnik pracuje tylko ze starymi. Wszelkie inne kombinacje - nie działają.

Modelarksiego sklepu niestety w polibżu nie mam, ale chyba bede musiał się wybrać gdzieś do takiego sklepu.
    mfriedrich
    Level 16  
    Niestety z kwarcami tak bywa, że aparatury jednego producenta chodzą z kwarcami jego lub wybranymi innymi. Musisz poszukać najlepiej jakiegoś modelarza w swojej okolicy i spróbować z jego kompletem kwarców, bo samodzielne eksperymentowanie może się skończyć tym, że wydasz więcej gotówki niż by kosztował normalny nadajnik 4 lub 6 kanałowy.

Jak chodzi o aparatury o niespecjalnej renomie to na przykład nadajnik E-Sky nie chciał mi działać z kwarcem Hiteca. Sanwa nie pracuje z kwarcem E-sky. Ale gdy zmieniłem w odbiorniu E-Sky kwarc na Hitec'owski to odbiornik działał mi tylko z nadajnikiem Sanwa z kwarcem Hiteca.
    Chciałbym zaznaczyć, że oba komplety kwarców (Hitec i E-Sky) były na ten sam kanał i pojedynczą przemianę tak jak odbiornik.
    lewytolewy
    Level 19  
    Skoro odbiornik jest przeznaczony na 35MHz to MUSISZ MIEĆ oba kwarce po 35MHz!!
    Jestem modelażem i mam kilk aparatur. Kup nominalne kwarce tkei jak trzeba oba takie same i wstaw nie powinno być problemu. Jeżeli to nie pomoże to zaklocenia mogą być łapane przez to że aparatura ma pojedynczą przemianę. I wtedy zbiera więcej śmieci i jest bardziej podatna na zaklocenia....
    Pozdrawiam
    adyrian
    Level 23  
    lewytolewy wrote:
    MUSISZ MIEĆ oba kwarce po 35MHz!!

Gdybyśmy byli na forum modelarskim to takie stwierdzenie było by słuszne i rzeczywiście można by na nim poprzestać...
    Jednak jest to forum elektroników!

Otóż w aparaturach FM z uwagi na konstrukcję modulatora, generator kwarcowy pracuje na częstotliwości niższej niż częstotliwość nośna nadajnika. Modulacja częstotliwości w nadajniku jest zrealizowana poprzez włączenie diody pojemnościowej szeregowo z rezonatorem kwarcowym. Zakres odstrojenia generatora kwarcowego jaki można w ten sposób osiągnąć jest niewielki, dlatego też aby uzyskać nominalną dla RC dewiację 10kHz stosuje się powielanie częstotliwości.
    Posiadam dwie aparatury FM i w każdej z nich generator kwarcowy pracuje na ok 17MHz i to jest prawdziwa częstotliwość pracy rezonatora w nadajniku 35 MHz, bez względu na to co jest na nim naklejone. Mogą być tez aparatury, w których częstotliwość generatora jest powielania 3 lub 4x.
    Bardziej pogmatwana jest sprawa z odbiornikiem bowiem prawdziwa częstotliwość pracy rezonatora zależy tu od rodzaju przemiany (pojedyncza lub podwójna) a więc od częstotliwości pośredniej z jaką pracuje odbiornik.

Po tym przydługim wyjaśnieniu można podsumować, że najlepiej jest stosować oryginalny komplet kwarców dla danej aparatury. Pod warunkiem, że się je posiada i że są... oryginalne....
    Problem kolegi polega na tym, że takiej pewności nie ma. Może to być oczywiście kwestia zakłóceń ale też aparatura może być rozstrojona lub zwyczajnie uszkodzona. Dlatego nie warto "w ciemno", bez sprawdzenia kupować do niej dość kosztownego kompletu oryginalnych kwarców.

Pozdrawiam