Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop Tesla BM564 - nieznane uszkodzenie

kaka16 02 May 2008 09:31 3084 13
    kaka16
    Level 12  
    Początkowo był przebity kabel wysokiego napięcia (skruszała izolacja), naprawiłem, włączyłem i nie działa poprawnie. Objawia się w ten sposób, że wyświetla szeroką na ok 2cm pionową kreskę, która daje się przesuwać przy użyciu pokrętła Position w lewo i prawo. Zakres wychylenia zależy od ustawienia przełącznika Magifiter (przy 1x wychyla się najsłabiej, przy 10x najmocniej, przy 5x pośrednio między 1x, a 10x). Kreska jest bardzo słaba, właściwie ledwo co widoczna. Obraz wyświetla się tylko przy ustawieniu przełącznika Display na H-Input. Przy ustawionym SWP obrazu nie ma. Po wyłączeniu przełącznika sieciowego plamka rozjaśnia się do normalnej wartości i ucieka w prawy górny róg ekrany, Zjawisko trwa pon. 1 sek. Włączony oscyloskop nie reaguje na żadne sygnału testowe, ani na kanale A, ani B.
    Dodam jeszcze, że oscyloskopem jako tako umiem się posługiwać, mam inny.
    Czy ktoś wie jakie może być uszkodzenie? Czy ktoś posiada może dokumentację tego modelu?
    11111olo
    Level 42  
    Sprawdź wzmacniacze sygnału, podstawę czasu itd. Możliwe że jest też jakieś zwarcie na wejściu.
    kaka16
    Level 12  
    Wiem :D
    Tylko póki co nie mam schematu, więc to szukanie na ślepo :|.
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Coś nieudolnie idzie Ci szukanie schematów, po 30 sekundach szukania z googlami
    http://www.geocities.com/serwisowe/index.html
    i to do kupienia w Polsce.

Naprawy oscyloskopu nie zaczyna się od "środka" tylko od początku, czyli zasilacza niskich napięć.
    Kup schemat, miernik do ręki i do roboty.
    kaka16
    Level 12  
    Tak właśnie, do kupienia :|. W ostateczności tak zrobię, choć poważnie nadszarpnie to mój budżet :cry:. Sądziłem, że może ktoś z forumowiczów ma ten schemat :idea:
    kaka16
    Level 12  
    Mam schemat, pomierzyłem niskie napięcia. Wszystkie w porządku poza +100. Jest +120. Co dalej powinienem uczynić?
    rubens
    Jeśli +120V jest stabilizowane to napraw stabilizator.
    kaka16
    Level 12  
    Po wyjęciu modułów podstawy czasu i wzmacniaczy Y otrzymałem poziomą linię, o szerokości pionowej kreski jaka była wcześniej.
    Włożenie samego modułu podstawy czasu nic nie zmienia (jest pozioma kreska), włożenie wzmacniaczy powoduje powrót pionowej szerokiej kreski. Włożenie go nie do końca (w ten sposób, że nie ma zasilania, ale dotykają się styki w górnej części modułu), powoduje pojawienie się plamki której rozmiar można zmieniać przy użyciu pokręteł Astigmat., Focus.
    :arrow: Rubens
    Korzystam ze schematu wersji 464 (starszy model). Są na nim zaznaczone napięcia +100 oraz +120. Nie mogę stwierdzić, czy moje +120 wynika z uszkodzenia zasilacza, czy tak ma być. Na razie nie tykam tego zasilacza, nie ma nim śladu uszkodzeń, jest czysty, nic nie śmierdzi etc...
  • Helpful post
    rubens
    Wniosek - masz problem we wkładce Y.
    Bez przedłużki serwisowej będziesz miał ciężko co sensownego pomierzyć.
    Przeczyść i przesmaruj przełączniki i potencjometry.
    Sprawdź luty, wiązki kablowe.
    Potem zacznij od wejścia czyli dzielnik i tranzystory we wzmacniaczu wejściowym.
    kaka16
    Level 12  
    Podaje model wkładki, może ktoś ma schemat.... BP5641.
    Podstawa czasu jest ok, dostałem linie na ustawieniu SWP i bez modułu Y. Teraz zostaje szukać schematu, albo zbudować nowy moduł w oparciu o to co zostało...
    P.S. Posiadam również dokumentację do TESLI BM564, jeżeli ktoś chce mogę wysłać.
    rubens
    Jedyna sensowna rada to albo jednak kupić schemat lub popytać na czeskich forach.
    W ostateczności można próbować metodą na "piechotę" - wylutowywać i sprawdzać to co się da (chyba że we wkładce siedzą lampy wtedy taka metoda odpada).
    kaka16
    Level 12  
    Właśnie piszę na czeskich forach, może coś się uda.
    Jeżeli za piechotę to sugerujesz coś konkretnego sprawdzić, czy od początku jechać? Czy może od końcówki mocy?
    Oczywiście wcześniej zrysuję schemat.
    Moduł jest w pełni tranzystorowy.
    rubens
    Najpierw musisz coś wykombinować, aby wkładkę można było podłączyć tak aby była możliwość dokonania pomiaru "podczas pracy".

Standardowo zaczynamy od wzrokowej inspekcji połączeń, przewodów itp.
    Potem należy sprawdzić przełączniki, potencjometry.
    kolejny krok to sprawdzenie napięć zasilających cały tor Y we wkładce(-12V i +12V).
    Następnie najlepiej podłączyć na wejście wkładki sygnał prostokątny i jakimkolwiek oscyloskopem sprawdzić gdzie ginie.
    W tej okolicy będziesz miał uszkodzenie.

Inna opcja - szukanie na piechotę.
    Najbardziej podejrzane są tranzystory wejściowe BF256 i diody KA136.