Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy dokonuje się naprawy płyt głównych?

tomik 02 Paź 2002 12:52 3137 17
  • #1 02 Paź 2002 12:52
    tomik
    Poziom 17  

    Witam
    Mógłby mnie ktoś oświecić czy wogóle naprawia się płyty główne?
    Oczywiście pomijając programowanie biosu i wymianę bateryjki.
    Co innego ewentualnie tam można zrobić? I jak się do tego zabrać

    Ja mam np kompa HP Vectra VLi8 z płytą FIC.
    Żadnej reakcji, żadnego pipczenia. Jak się do tego zabrać?
    pozdrawiam

    0 17
  • Mitronik
  • #2 02 Paź 2002 13:29
    mgim
    Poziom 29  

    Czy pali się dioda LED na obudowie.Była seria VECTRA której padały zasilacze,ale to na pewno sprawdziłeś.Wyciągnij wszystkie karty (jak masz jakieś w slotach),bo któraś może zwierać.

    0
  • #3 02 Paź 2002 13:52
    tomik
    Poziom 17  

    Zasilacz sprawny, procek i RAM też, karty wyjęte.
    Pali się led zasilania i jakaś pomarańczowa ze znaczkiem kłódki.

    0
  • #4 02 Paź 2002 13:56
    mgim
    Poziom 29  

    Prawdopodobnie masz pod tylnym zamkiem taki mikrowyłącznik który nie pozwala odpalić komputera jak jest otwarta obudowa.

    0
  • #5 02 Paź 2002 14:39
    tomik
    Poziom 17  

    Owszem jest coś takiego. Ale niezależnie od tego czy włącznik jest wciśnięty nie ma różnicy. Nawet jak był sprawny komp, włącznik nie miał znaczenia przy odpalaniu.
    Ale jest jeszcze jedna inna sprawa.
    Po podłączeniu kabelka włącznik zasilania można pstrykać i nic, żadnej reakcji.
    Ale wystarczy wcisnąć i puścić włącznik od zamknięcia obudowy i w tym momencie odpala się zasilacz.
    Ja już zgłupiałem, nie mam pojęcia co to może być.
    Dodam jeszcze że jak trafił ten komp do mnie kilka miesięcy temu, to było dokładnie jak teraz, ale po kilkukrotnym rozebraniu i zożeniu, i kilku dniach stania jakimś cudem wystartował i chodził kilka miesięcy.
    A teraz stoi już dłuższy czas i nie ma zamiaru odpalić.

    0
  • Mitronik
  • #6 02 Paź 2002 14:56
    mgim
    Poziom 29  

    Dzisiaj wieczorem będę miał taką VECTRĘ i przyjrzę się dokładnie...

    0
  • #7 02 Paź 2002 20:16
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z tego co przeczytałem to z dużym prawdopodobieństwem nie łączy ci czujnik zamknięcia obudowy.....

    0
  • #8 02 Paź 2002 21:00
    tomik
    Poziom 17  

    czujnik jest OK
    Tylko chodzi o to że zasilanie załącza się przez wciśnięcie i puszczenie tego czujnik, a włącznik zasilania nie reaguje, oczywiście jest sprawny.

    0
  • #9 02 Paź 2002 21:06
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja stawiam na uszk0dzenie na płycie, świadczyć może o tym brak reakcji po podaniu zasilania, typowe dla padnięytej płyty. Może to być elka na płycie -pozostawienie na kilka godzin z włączonym zasilaczem może "poprawić" jej parametry i komp ruszy, jak się go nie wyłączy to będzie chodził, to typowe dla tego typu uszkodzeń.

    0
  • #10 02 Paź 2002 22:24
    wowka
    Poziom 28  

    a moze przelaczniki sa odwrotnie podlaczone tzn ten o do obudowy to ma byc do zasilania ?

    0
  • #11 03 Paź 2002 09:35
    tomik
    Poziom 17  

    przełączników nie da rady zamienić,
    ten od obudowy jest wlutowany w płyte, a ten od zasilania idzie do jednej, jedynej złączki na płycie.

    0
  • #12 03 Paź 2002 11:06
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    podstaw elka 1500uF/6.3 V obok mosfetów...

    0
  • #13 03 Paź 2002 11:15
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tych elek to trzeba podstawić lub prościej dołożyć kilka: na +12v, +5V , +Vcore +Vi/o dolutowując do istgniejących elek, to może podnieść płytę, aha, dolutowywać kolejno usuwając poprzednią.

    0
  • #14 03 Paź 2002 11:24
    tomik
    Poziom 17  

    A są jakieś wymagania co do elków?
    Czy zwykłe, tyle że dobrej firmy?

    0
  • #15 03 Paź 2002 11:27
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wylutuj jakiś jeden dobry 1500/16 z innej płyty i przeleć nim wszystkie napięcia, z kupnem elek z dobrym ESR są problemy.

    0
  • #16 03 Paź 2002 12:36
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kupuję w north TEAPO 1500uF/16V/105C i płyty wstają...

    0
  • #17 05 Paź 2002 05:29
    DariuszM
    Poziom 15  

    Niektórre Vectry, w tym chyba VLi8 mają problem z BIOSem. Ostatnio (kilka dni temu) miałem to z VL600. Musisz uaktualnić BIOS pobrany ze strony HP. Potrzebujesz jednak nieco szczęścia. W jednym przypadku musiałem ponowić próbę załączenia Vectry chyba ze 100 razy! W końcu ruszył a ja miałem już przygotowaną dyskietkę z nowszą wersją BIOSu. Do tej pory pracuje (prawie rok). Jeśli wystartuje raz to nie wyłączaj zasilania dopóki nie uaktualnisz BIOSu (CTRL-ALT-DEL jest OK). Przy próbach startowania najlepiej odłączaj kabel sieciowy, większe szanse że wystartuje za kolejnym razem - odczekaj nieco przed ponownym załączeniem. Możesz też próbować odłączać zasilacz od płyty. Zakładam przy tym, że bateria jest jednak OK.

    Pozdrawiam

    0
  • #18 19 Lut 2004 18:30
    Mihó
    Poziom 27  

    O co chodzi z tymi kondensatorami ? Gdzie je podłączyc ?

    Czy dobrze zrozumiałem, żeby równolegle do pozostałych ?

    0