Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z dostepem do internetu

Piotrek 81 22 Jan 2004 00:17 1697 3
Telkom Telmor
  • #1
    Piotrek 81
    Level 14  
    Witam wszystkich mam maly problem, posiadam sdi, serwer oparty na freesco 0.2.7, switcha i pare komputerow z kartami sieciowymi pci 100mb. Moj problem polego na tym ze serwer po konfiguracji nawiazuje polaczenie z internetem ale nie chce przekazywac go przez karte sieciowom dalej na inne komputery, nie wiem co robie zle, kable sa dobre bo na switchu nie pali sie kolizja a wiec musi byc dobrze zacisniete,
    troche mnie juz krew zalewa wiec prosze o pomoc
  • Telkom Telmor
  • #2
    Father
    Level 26  
    Wygląda na to, że coś jest nie tak z ustawieniami na freesco, skoro fizycznie sieć działa...
  • Telkom Telmor
  • #3
    dyrektor
    Level 11  
    jezeli komputery widzą sie to myślę że problem tkwi w konfiguracji freesco.

    sprawdź ustawienia możeliwe ze tam jest cos nie takj. oczywiście ustawienia dla lanu

    ew jak to nie pomoze to polecam inną wersje freesco

    powodzenia
  • #4
    Pele
    Level 22  
    Rozumiem że ustawienia kompów w sieci masz przydzielane statycznie.
    Przede wszystkim sprawdź czy komp widzi serwer najlepiej zapinguj z kompa w sieci na adres IP serwera który wpisałeś przy konfiguracji freesco (192.168.x.x) wtedy będzie wiadomo czy kable są ok i czy serwer chodzi.
    Jeszcze jedno jak konfigurujesz sieć pod windowsem może tu popełniasz jakiś błąd.


    Pozdrawiam
    Pele