Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eminence delta 15 kolumny estradowe.

shazak 02 May 2008 21:10 4010 28
    shazak
    Level 11  
    Moje pytanie będzie dość ironiczne wręcz bezsensowne lecz nie zawaham sie go zadać. Mam powermixer phonic deluxe 1062. Mam trochę kasy i chciałbym złożyć zestaw kolumn estradowych na głośnikach które były wymienione w temacie czyli"eminence delta 15". Generalnie rzecz ujmując moja prośba składa sie z tego ze mnie strasznie denerwuje program "winisd" czy jak on tam ma i zupełnie nic z niego nie rozumiem być może jestem za tępy do niego ale cóż to tylko moja prywatna opinia. A wiec(nie zaczyna sie zdania od "a wiec") teraz tak na serio... proszę o pomoc w dobraniu głośników raczej dobrych w cenie wahającej sie do 400zł ja myślałem o tych eminencach ale to nie jest ostateczny wybór.Polećcie dobre głośniki paczka ma być zbudowana z głośnika 15" oraz z gwizdka i średniaka. za wasze propozycje i pomoc oraz sugestie dziękuje :)

W waszych propozycjach proszę o podanie wymiarow kolumny i bass-reflexu :)
    diyManiek
    Level 29  
    Jak chcesz miec dobre kolumny PA to zapomnij o eminence zrób lepiej na B&C z 1``driverkiem dwudrożne, 3drozne sa ok jednak znacznie drożej wychodzą.
    Co do winisd wpisz do symulacji glosnik o dobrych parametrach np. z emi kappaPRO15 i Ci ladnie bude wyliczy pamietaj o jednostkach wsyztsko musi sie zgadzac sd cm^2, m tak samo mms w g itd.........
    shazak
    Level 11  
    Hmmm... spoko czyli jak eminence to nie ten aha :) to w takim razie poszukam innych a jednostek to ja chyba nie wpisywałem nawet :D a może jeszcze jakaś inna firma głośników co? Generalnie rzecz ujmując to głośniki średnie i wysokie to chciałem wstawić tonsilki. A jak sprawa z zwrotnica? samemu robić czy może są jakieś zwrotnice niedrogie a godne uwagi?

Dodano po 8 [minuty]:

Swoja drogą to te B&C to trochę drogie 15" 800zł?? to mi tak średnio odpowiada. Na głośnik jestem gotowy wydać ok 400zł nie ma czegoś lepszego? Przede wszystkim tańszego!!Za odpowiedz z góry dziękuje :)
    Anonymous
    Anonymous  
    diyManiek
    Level 29  
    W sumie ja juz bym wolal z dwojga zlego eminence niz stx :)

Musisz znalezc cos w 4Ω aby wyciagnac pelna moc z tego powermixera nie ma za duzo glosników na rynku w 4ohm.
    Z tego co znam 4omówki to.
    neodymowe SICA kupisz w noisybox lub box electronics polecam wersje 350W droga ale bardzo dobra jest jeszcze wersja 250W.
    z eminence Beta15 lub Kappa15
    jest jeszcze cos w 4ohm z Beymy tutaj zapytanie do elmuz.

Zobacz koszty 3way - drozsza zwrotnica, koszty sredniego srednia jakosc i efektywnosc (tonsile)
    wrzucajac 1`` driverek i robiac 2way oszczędzisz na zwrotnicy uproscisz konstrukcje i poprawisz efektywnosc.
    Najtanszy bedzie ASD1001 eminence jednak lepiej wyjdzie zainwestowac w PSD.
    Zwrotnicy jak sie nie znasz i nie masz jak pomierzyc lepiej sam nie rób. Mozna wziasc u elestry, badz w elmuz.
    shazak
    Level 11  
    Wiecie tak ogólnie ten powermixer to taki początek z braku większych funduszy potem będzie końcówka mocy z mikserem :) Myślałem o zwrotnicy 4ohmowej chociaż nie wiem jak to sie ma przy większych mocach ewentualnie 4 kolumny 2 na lewo i 2 na prawo obie 8ohmowe połączone równolegle. Stx to wolał bym sobie raczej podarować. Generalnie wole żeby sie trzymać ze głośnik ma kosztować góra 400zł wiecie niby to tylko powiedzmy 100zł różnicy ale razy 4 kolumny to już jest 400zł :D o to są "kolumny PA" pasywne? i co to "PSD" kto pyta nie bladzi a jeżeli pisze na forum to chyba wiadomo ze nie jest ze mnie żaden geniusz w estradzie :D a od zwrotnic mam znajomego elektronika także on by robił:) Kolumny ogólnie miały być znacznie mocniejsze z powodu zakupu mocniejszego "zasilania" w czasie bliżej nieustalonym. Te kolumny to nie ma być jakieś cudo nie wiadomo z jakiej bajki chce prowadzić imprezy przyjdzie kasa to sie kupi coś lepszego a zazwyczaj ludzie nie mówią 400zł na głośnik tylko np. 100zł także i tak nie planuje czegoś niskobudżetowego :D a jak to sie mówi pieniądze piechota nie chodzą czy jakoś tak :) a 400zł to tylko głośnik nisko a do tego dochodzą koszty budowy kolumny oraz pozostałe głośniki i to razy 4. Zapytacie dlaczego 4 takie same kolumny? otóż dlatego ze będzie nagłaśniane od strony dj'ejki oraz z naprzeciwka dla lepszego efektu. Swoja drogą mam jeszcze 2 tonsilki gds 30/30 oraz wzmacniacz eltron 100u myślałem żęby z tych głośniczków coś zrobić jakieś nadstawki czy coś może jakom pomoc średnich tonów bo sprzęt estradowy zazwyczaj kiepsko sobie radzi z rokiem może dlatego ze na razie grałem na jakiś ldmach 2 drożnych.A ze mój współpracownik jest zwolennikiem rocku itp. i ma kapele którą chce nagłośnić właśnie tym sprzętem to musi to grac dobrze. o jej żem sie rozpisał ze mi sie spać nie chce... miłego czytania :)

Dodano po 9 [minuty]:

mówiąc rock mam na myśli metal,punk,rock i te wszystkie takie tam w tego typu muzyce bass jest niepotrzebny i nawet przeszkadza wiec trzeba dobrych średnich oraz wysokich tonów. Mam nadzieje ze mowie sensownie :)
    Anonymous
    Anonymous  
    shazak
    Level 11  
    Powiedzmy ze na nisko 400zł na resztę 200zł czyli 600zł na głośniki w kolumnie? Mało? wiem zawsze jest mało :P czego wymagam? żeby było głośno i żeby był mocny bass ale gdy bass jest niepotrzebny to żeby go wyciszyć i nadal żeby było głośno. Nie chodzi o same łupanie bassem po prostu....

Dodano po 32 [minuty]:

No cóż może zadam pytanie w następujący sposób... Chce złożyc kolumny które nie będą tylko bassowac ale będą w stanie grac na średnich tonach ma to zasilić teren ok.200m^2 jaka moc i jakie głośniki na przetworniki z zwrotnica mam 800zł. Z tym bassem jest to dla mnie o tyle ważne że przy niektórych piosenkach po prostu psuja wszystko kolumny które maja slaby środek.
    Anonymous
    Anonymous  
    shazak
    Level 11  
    Nie chcą mi sie wczytać 2 linki z driverem i hornem ale to sie wytnie :D Jestem to sobie wyobrazić to co mówisz. Ale drivery osobno czy razem z eminencem? czy może po 2 w kaczej kolumnie jak to widzisz?? w sumie to co mówisz ma sens bo to nie będzie taki standardowy zestaw 2 kolumn tylko cos takiego fajniejszego :D muszę pomyśleć :) Ale jak narazie to czekam na dalsze propozycje :)
    Anonymous
    Anonymous  
    diyManiek
    Level 29  
    Ja siedze w takiej muzie naglasnialem sporo koncertów na salce wystarcza Ci dobre kolumny pelnopasmowe nie musisz meic subbasów. Wiekszosc lokali jest nie wielka a publika wacha sie 50-300 osób.
    Albo 1x15`` albo 2x12`` z odpowiednim hornem generalnie z nastawieniem na wokale.
    p.s. Gamma15 nie jest glosnikiem do basu to glosnik do stalelity mid-bas. Napisz do mnie na priv cos Ci zaproponuje :)
    shazak
    Level 11  
    Czyli co? Jaki głośnik mam wziąć do produkowania bassu? Eminence czy jakiś inny jak tak to jaki ja chce kolumny a nie jakieś osobne subwoowery czy tuby. Skupiamy sie na kolumnie 3 drożnej bez udziwnień chyba ze ktoś ma genialny pomysł:D
    Anonymous
    Anonymous  
    shazak
    Level 11  
    jak już mówiłem zależy mi na 3-way bo są bardzo potrzebne średnie tony i to nie byle jakie. Kolumna musi obejmować cale pasmo. Przecież wcześniej napisałem dlaczego średnie tony i tu sie powtarzam. jeżeli masz jakieś pomysł dobry to spoko ale musi obejmować cale pasmo przenoszenia. Dziekuje :)
    Anonymous
    Anonymous  
    shazak
    Level 11  
    Spoko może i masz racje to ty tu jesteś doświadczony:) myślę żeby zrobić pacz 2-way na eminence kappa pro 15 i hornie selenium tym co podano mi tam gdzieś :D i jaki lotraz i bass reflex pod to i jakie strojenie?
    Anonymous
    Anonymous  
    shazak
    Level 11  
    Akurat powiem tyle ze waga to mnie słabo obchodzi a wole masywne kolumny. Kappy to są dobre głośniki maja dobre średnie tony a jak będę chciał jakiś super mocny niski bass to sie zrobi subwoofer. No teraz proszę o wyliczenie na kappie nie wiem czy będzie ten głośnik ale chce mieć podane parametry kolumny :)

Dodano po 9 [minuty]:

Kappa pro ma duża skuteczność nie dużo droższy a ma 200watt więcej a myślę ze to co z niego by wyszło to by było ok... wiem ze ten dellletate czy jak on ma sorry za brak dokładności jest lżejszy jest na neodymie ale ja chce do jednej kolumny wsadzić jeden głośnik a nie 2

Dodano po 34 [minuty]:

Wiecie może to głupie pytanie ale miałem dotychczas odczynienia tylko z audio domowym i tam nie występowało co to takiego jak driver... co to właściwie jest? po budowie widzę ze to coś dziwnego budowa przypominające wysokotonowiec ale ja już wymiękam nie ma nigdzie definicji :D proszę o wytłumaczenie krotko zwięzłe i na temat Dziękuje:)
    Anonymous
    Anonymous  
    shazak
    Level 11  
    Masakra... ja już wymiękam... wiem ze neodymowe są lepsze maja lepsza dynamikę i w ogóle niech będzie ale zwykły model czy LF tego kappalite?Normalnie coraz drożej... a tak w ogóle to ja od samego początku chciałem 1 głośnik w kolumnie ,tylko 4 kolumny :D Pozdro :)
    shazak
    Level 11  
    Kolumnę sobie sam zaprojektuje :)
    zackk
    Level 15  
    To sprecyzuj gościu o co Ci "kaman". Prościej- pozwól sobie pomóc.
    shazak
    Level 11  
    Jeden eminence kappa pro 15 do kolumny i tyle :) Powiedzcie mi gdzie sie kupuje koc estradowy?
    shazak
    Level 11  
    To ma być normalna kolumna... nie żaden subbass
    mati00713
    Level 10  
    Podczepię się do tematu z pytaniem czy głośniki eminence gamma 15 lub delta(jesli według was jest dobrym głośnikiem do 2way + dh200) można dostac w wersji 4ohm. Pozdrawiam
    hirogen
    Level 33  
    mati00713 wrote:
    Podczepię się do tematu z pytaniem czy głośniki eminence gamma 15 lub delta(jesli według was jest dobrym głośnikiem do 2way + dh200) można dostac w wersji 4ohm. Pozdrawiam

nie ma w szerokiej sprzedaży 4 omowych wersji natomiast jest kappa15c 4 omowa