Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

immobilizer a pompa paliwa Audi A4 1.8 1996

djk00 03 May 2008 00:15 13520 14
  • #1
    djk00
    Level 10  
    Witam
    Mam oto taki problem z immobilizerem, nie zawsze chce zaskoczyć często muszę próbować po kilka razy zanim dioda przestanie mrugać i będę mógł normalnie odpalić auto.
    Ostatnio auto zdechło i nie chciało odpalić.
    Zawiozłem auto do serwisu Audi powiedzieli że uszkodzona pompa paliwa.
    (za naprawę zażyczyli sobie sporo więc się jeszcze się nie zdecydowałem)

    Mam pytanie czy moje problemy i objawy z immobilizerem (tak mi się przynajmniej wydawało bo gdy nie chciał odpalić mrugała dioda immobilizera) mogły wynikać z wadliwej pompy paliwa?
    Czy będę się musiał zająć immobilizerem osobno?

    Za pomoc z góry dziękuję!
    Pozdrawiam
  • #2
    djk00
    Level 10  
    transponder w kluczyku, cewka na stacyjce, sterownik.
    Tyle wiem.
  • #3
    mgg
    Level 12  
    Nie łączy cewka immobilizera na stacyjce,to standardowa usterka w tych rocznikach A4.Przeczyścić styki i lekko dogiąć,nawet dziś był klient z tym problemem.
  • #4
    ARTURG14
    Level 19  
    Serwis jest OK!?!!Popieram przedmówce styk na pętli ,albo pestka wysyła za słaby sygnał .Niema to nic wspólnego z pompą
  • #5
    cypis001
    Level 12  
    koledzy standardową usterką związaną z immobiliserem jest słabnący sygnał z transpondera w kluczyku.Kilkanaście razy już naprawiałem ten problem i w większości przypadków pomagało ponowne zakodowanie kluczy.Jeśli to nie pomoże to trzeba wymienić transponder w kluczyku i go zakodować.
  • #6
    Jacek79
    Level 37  
    Jakie kodowanie ponowne, nic to nie ma do rzeczy.
    Cały sajgon leży w złaczce na cewce czytnika, koroduje.
  • #8
    djk00
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedzi.

    Mam więc dwa problemy:
    Wadliwy immo
    Uszkodzona pompa paliwowa

    Pozostaje mi wymienić pompę i sprobować przeczyścić styki na cewce.
    Mam nadzieje ze pomoże.

    Pozdrawiam
  • #9
    cjr
    Level 21  
    Najpierw zajmij się immo, na pompę będzie jeszcze czas.
  • #10
    machtronik
    Level 12  
    witam wszystkich problem z odpalaniem
    czy ktoś mógłby podpowiedzieć co zrobić
    jak włączę zapłon po czasie mruga kontrolka i nie mogę odpalić dopiero jak odłączę akumulator na 3 minuty to jest ok .jak zgaszę silnik i ponownie chcę odpalić znów ten sam problem czy to uszkodzony immobilizer czy ktoś to naprawia lub wstawia jakieś inne urządzenie
  • #11
    DarekP 2008
    Level 11  
    Prawdopodobnie cewka (antena immo) nie zczytuje transponderów, lub trzeba zakodować ponownie klucze bo rozkodowały Ci się po odłączeniu akumulatora,paleniu na pych lub przewody. Jak możesz to sprawdź jakie błędy wyświetla VAG
  • #12
    KRZYSZTOF KAROLAK
    Level 1  
    kolego ja miałem ten sam problem i doczytałem na forum,że za słaby ekran przewodu.Pisali tam żeby owinąć przewód sreberkem .tak zrobiłem i mam rok spokój
  • #13
    DarekP 2008
    Level 11  
    Nie sądzę żeby owijanie Przewodów sreberkiem mogło co kolwiek pomódz kolego Krzysztofie dodejrzewam że podczas tego owijania poruszyłeś konektory na cewce lub puszce immo i zaskoczyło
  • #14
    mechanik 56a
    Level 2  
    Po wejsciu w błedy immo w audi a4 1.8VAG wyswietla ze jest uszkodzony sterownik silnika co to znaczy
  • #15
    mario883
    Level 10  
    podłączę się pod temat... też mam identyczny problem i ten sam komunikat.
    Pomoże ktoś??