Potrzebuję tego schematu do wymiany paska rozrządu , czy wymienia się tak samo jak w 1.2 16v? Oczekuję odpowiedzi od osób które miały z tym do czynienia.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremietek_g wrote:... 190zł to koszt blokad lecz bez czujnika zegarowego. Tyle samo mógłbym zapłacić komuś za ustawienie ale nie oto tutaj chodzi. czujnik zegarowy zapożyczyłem bo bez tego ciężko - chociaż nie jest to niemożliwe. znak jest na kole pasowym od wału - jeśli dorwę aparat to zrobię foto (a nie zamachowym jak wspomniał kolega- przynajmniej nie znalazłem). Po ustawieniu pierwszego tłoka w GMP zabrałem się za wałki. Znalazłem rysunek techniczny blokad, dzięki któremu zrobiłem wydruk. Powycinałem (kształt blokad i czerwone i zielone pola), wydrukiem założyłem do wewnątrz - tzn do wałków i założyłem pasek.
Tam gdzie zostały wycięte czerwone prostokąty spasowałem z wycięciami na wałkach i dokręciłem napinacz.
wydruk tych blokad (w załączniku) należy wykonać w 122% wymiaru obrazka (najlepiej z paint'a) i sprawdzić bo ja sprawdzałem na lexmarku i formacie a4. Tam gdzie są zielone kółka mają wchodzić szpilki wystające z głowicy.
Metoda może troche "domowa" ale zaoszczędziłem tą kasę co miałem wydać na blokady. Jeśli ktoś ma warsztat może zakupić blokady, ja odpuściłem ze względu na to że sporadycznie "bawię" się mechaniką - raczej moje drugie hobby.
Jeszcze jedno:
- po naciągnięciu paska należy obrócić wałem korbowym (za pomocą klucza a nie rozrusznika) i sprawdzić ponownie czy wszystko się zgadza. Jeśli normalnie się obróci i znaki się zgadzają możemy śmiało składać i odpalać. wspominam o tym, bo czasem złe ustawienie może uszkodzić silnik. Lepiej zapobiegać jak później naprawiać.
PS. Instrukcja ustawienia rozrządu dotyczy silnika 1.6 16V i 100 16V występujących napewno w Fiat Brava / Bravo / Marea / i kto wie gdzie jeszcze...
Mam nadzieję że jeszcze komuś się to przyda.
Pozdr for all.
georgesgr wrote:Le voici, le voilà.
Do samej wymiany paska madre oprzyrzadowanie fabryczne nie jest konieczne. Na walku rozrzadu jest znak, na wale korbowym mozna go zrobic samemu a pompa nie ma pozycjonowania (common rail).
Pozdrawiam, Georges