Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zdalnie sterowane autko Formuła F1

wierch 03 Maj 2008 18:20 1745 3
  • #1 03 Maj 2008 18:20
    wierch
    Poziom 16  

    Kupiłem dziecku autko i jak wyżej i po pewnym czasie wystapił problem z jazda do przodu
    co wg was moze byc problemem
    Rozebralem auto i wiem ze silnik jest ok bo jak jedzie do tylu to podaje napiecie na silnik a do tylu jak właczam to nie ma nic .
    Na plytce elektroniki są 4 tranzystory jeden kolo drugiego wydajes sie ze sa odpowiedzialne za sterowanie silnika
    Nadajnik jest ok bo mierzac napiecie na któryms z punktów lutowniczych po wcisnieciu jazdy do przodu zmienia sie delikatnie napiecie
    Prosze o porade

    0 3
  • #2 03 Maj 2008 22:34
    Wojtek41
    Poziom 16  

    Mogły zostać uszkodzone dwa tranzystory odpowiedzialne za jazdę do przodu, albo rozlegulował się jeden kanał w aparaturze zdalnego sterowania, jeśli nie jest to sterowanie proporcjonalne.

    0
  • #3 04 Maj 2008 16:59
    dzimi
    Moderator

    Stawiam na uszkodzone tranzystory- robiłem podobną zabawkę. Trzeba wylutować tranzystorki i sprawdzić. Przy okazji sprawdź napięcie dochodzące do tranzystorka.

    0
  • #4 17 Paź 2009 23:40
    Qmil
    Poziom 9  

    pisze u bo nei moge zaloz c posa .

    Mam takie samo F1 . Powiedzcie jak mozna sprawdzic czy uklad dziala z okreslonym pilotem,. dzieki

    Post "nieczytelny"- spora ilość błędów ortograficznych. Post nic nie wnosi do dyskusji. Kosz. Regulamin pkt.8.4.i pkt.8.2. Proszę założyć nowy temat w odpowiednim dziale. [dzimi]

    0