Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik odrzutowy do modelu RC

mreq 04 May 2008 18:13 68057 41
  • Silnik odrzutowy do modelu RC

Witam

Jak to zobaczyłem to opad szczeny :)

http://www.jetcontrol.de/bilder_volkmar.html

na stronce można prześledzić etap "produkcji"

a ciąg wg autora to 120N...

autor użył go również do napędu modelu helikoptera

jak ktoś nie lubi niemieckiego to polecam stronkę do tłumaczenia:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

http://babelfish.altavista.com/babelfish/trur...3a%2f%2fwww.jetcontrol.de%2fbilder_heiko.html

a tu fotki:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mreq
    Level 21  
    Has specialization in: -
    mreq wrote 358 posts with rating 9, helped 42 times. Live in city -. Been with us since 2003 year.
    gangsta529
    Level 14  
    nom widze że projekt dość zaawansowany i hmm niebezpieczny na swój sposób, jaką prędkość maxymalną można uzyskać??
    _Karek_
    Level 15  
    Jak możecie się dowiedziec ile to wyciąga nie mówiąc przy czym przy samolocie inaczej, przy samochodziku inaczej...itd.

Dodano po 2 [minuty]:

aaa. sry na stronce pisze "speed 400" ale oni tylko szacują bo nie da się określic dokładnej prędkości bez profesionalnego licznika na pokładzie samolotu.
    mounter
    Level 21  
    w sumie to nic nowego :)
    w naszym kraju jest grupa modelarzy maniaków, którzy budują, oblatują modele silników i samolotów odrzutowych...
    Fsoliebhaber
    Level 17  
    Dużo ciekawsze, bo możliwe do zrealizowania warunkach (domowo garażowych) są silniki pseudo turboodtrzutowe, budowane na bazie silnikowych turbosprężarek.
    Takie silniczki, jw są sprawniejsze, ale do budowy jest potrzebny park maszynowy iiiii spora wiedza...

Na takie coś można sie rzucić samemu:
    http://www.rcdon.com/html/gr-1_turbojet_engine_project.html
    Konrad
    danlancher
    Level 27  
    mori.pl wrote:
    w sumie to nic nowego :)
    w naszym kraju jest grupa modelarzy maniaków, którzy budują, oblatują modele silników i samolotów odrzutowych...

Kiedys mialem polska stronke jakiejs grupki ktora takie silniki robi...

A predkosci modeli odrzutowcow rc z takimi silnikami dochodza zazwyczaj do 300-350km/h czasami wiecej....
    peter507
    Level 16  
    Gość z mojej rodziny zrobił bardzo podobny. Kapitalna rzecz!
    gregoorr
    Level 17  
    W mojej stajni niestety nie ma takiej maszyny. Bardziej interesują mnie motoszybowce. Jak kogoś interesuje to tu można poczytać:
    http://jetmodel.webpark.pl/silniki.html
    Najbardziej podobają mi się obroty 120 000/min!!
    gangsta529
    Level 14  
    a jaki ciąg mniejwięcej oczywiście ma taki silnik jak tutaj pokazany?? i jaką nośność (ile kg może podnieść w góre taki pojedyńczy silniczek?? ciekawi mnie to bardzo
    Borixon89
    Level 11  
    Quote:
    a ciąg wg autora to 120N...

Quote:
    i jaką nośność (ile kg może podnieść w góre taki pojedyńczy silniczek?? ciekawi mnie to bardzo

Q=mg , g=9.81 , Q=120
    m=Q/G
    m=12.2 kg :D:D
    mnich13
    Level 15  
    Na ziemi będzie to około 12kg na innych planetach nie wiem :)
    ADI-mistrzu
    Level 30  
    Mnie to zawsze ciekawi jak oni montują te wszystkie wały w środku.
    Kiedyś próbowałem zbudować taki silnik odrzutowy od podstaw (mały i głupi byłem, z AL go robiłem =P ) i nawet chodził, ale tylko kilka sekund, nawet się nie rozpędził do końca, bo chyba temp. była za wysoka, coś się potopiło i go całego wybebeszyło =].

A wiecie jak dokładnie jest może zbudowany silnik stożkowy ? Ostatnio złapałem ochotę aby go zbudować.
    alnus
    Level 28  
    Czy ktoś mógłby rozwinąć nieco sposób, w jaki odrzutowy silnik można zamontować w helikopterze? Czy po prostu robi się przekładnię mechaniczną ze 120 000 obr/min? Jakoś trudno mi sobie to wyobrazić, a moja wiedza na ten temat jest nieco znikoma. A może helikopter korzystał z jakiegoś innego silnika?
    alnus
    Level 28  
    Dzięki, jakoś nie dotarłem do tego zdjęcia, a faktycznie sporo wyjaśnia.
    Adam940
    Level 13  
    Projekt niesamowity. Ciekawe jaką sprawność ma taki silnik wykonany z turbiny samochodowej bez przeróbek, pewnie mizerną ale radość z dzwięku niemal identycznego z prawdziwym silnikiem lotniczym jest. Na YOUTUBE jest dużo filmików na ten temat.
    Bisuside14
    Level 15  
    Zna ktoś jakąś stronkę po polsku lub angielsku, jak krok po kroku wykonać taki silniczek.
    maro96
    Level 2  
    no jakby to wsadzić do autka rc to by nieżle zasuwało
    Bisuside14
    Level 15  
    maro96 wrote:
    no jakby to wsadzić do autka rc to by nieżle zasuwało

X2 silniczki i do deskorolki :D
    Tomek515
    Level 23  
    Do RC to chyba średnio, bo silniki takie kopa nie mają ale jak się rozpędzi to jest nieźle :)
    cezar91
    Level 12  
    Kiedys na Discovery lecial program o modelach z silnikami odrzutowymi.
    Sterowaniem takiego silnika musial sie zajmowac komputer ze wzgledu na zlozony proces jego rozruchu , chlodzenia, wygaszania, kontroli obrotow itp.
    piotrek038
    Level 12  
    wracając do prędkości takiego modelu to poza tym że wszystko zależy od rozmiarów to prędkość podana przez kolegę jest troch zaniżona moim zdaniem, zwykły samolocik osiągnie taką prędkość w locie nurkowym bez aktywnego napędu nawet na nieznacznej wysokości dlatego taki jecik wyciągnie moim zdaniem spooro więcej.
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    A wiecie co mnie ciekawi skąd to bierze prąd na iskrę bo na zdjęciu to jakby kabel od "świecy" dochodził do końca silnika.
    tplewa
    Level 39  
    Fajna sprawa tylko bardzo kosztowna, niestety materialy na taki silnik sporo kosztuja nie wspomne juz o dokladnosci. W sumie jak ktos ma gruby portfel to takie silniki sa dostepne w sprzedazy. Z tego co pamietam kiedys byla to cena okolo 2000Euro...

W warunkach amatorskich mozna pokusic sie o silnik pulsacyjny, jak kogos interesuje moge umiescic skany ksirzki na ten temat, mozna uzyskac dosc spory ciag. Choc praca takiego silnika jest cholernie glosna :)

kamil_Ziomek wrote:
    A wiecie co mnie ciekawi skąd to bierze prąd na iskrę bo na zdjęciu to jakby kabel od "świecy" dochodził do końca silnika.

Tam nie ma iskry :) to swieca zarowa... kabel dobrowadzony jest do plytki na ktorej znajduje sie elektronika od termopary, kontroli obrotow itp.
    Napiecie potrzebne jest tylko do rozruchu, potem palaca sie mieszanka sama podtrzymuje temperature swiecy...
    Caloscia steruje mikrokontroler, akumulatory umieszcza sie w modelu..
    neo62
    Level 16  
    Ja prosił bym o te skany silnika pulsacyjnego:D
    tplewa
    Level 39  
    ok mialem kilka zapytan to umieszczam...

W ksiazce jest cala teoria niezbedna do budowy silnika pulsacyjnego, jak i przykladowe projekty. Kiedys takie silniki byly popularne w modelarstwie, jednak ze wzgledu na duzy halas zostalo zabronione ich uzywanie np. w zawodach.

Jeden taki silnik wykonalem i spisywal sie ok, jedyna wada to uzyty kiepski material na zaworki (bardzo krotka zywotnosc silnika). Ale mozna to zrobic solidniej, zwlaszcza w obecnych czasach gdzie latwiej wszystko kupic.
    Attachments:
    kondzio98
    Level 13  
    Może to troche nie na temat ,ale jaki jest tytuł tej książki z której wykonałeś te skany ???

A tak wogóle który z tych silników z książki Ty wykonałeś ??
    tplewa
    Level 39  
    Silnik ktory robilem to B10, co do tytulu ksiazki to z tym bedzie akurat problem... poprostu dostalem takie skany od znajomego - kto to skanowal i z jakiej ksiazki nie mam pojecia.