logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie parametry zasilacza do zabawki na 3 baterie R20?

marekpoz 04 Maj 2008 21:50 13663 17
  • #1 5106020
    marekpoz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Zabawka mojej córeczki zasilana jest trzema bateriami R20 - chcę zastąpić baterie zasilaczem.
    Nie znam się na tym dlatego pytam jakie parametry powinien posiadać taki zasilacz ?
    Próbowałem wykorzystać zasilacz od telefonu komórkowego, który na wyjściu ma 4,5V - zabawka działa jednak dźwięki są zniekształcone - "rozciągnięte jak na magnetofonie ze słabymi bateriami". Domyślam się że zasilacz ma mało mA, więc ile powinien mieć ?

z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #2 5106039
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Wróżek szukaj w dziale Forum elektroda.pl Strona Główna -> Wróżki i wróżenie z fusów
    ...a tak poważnie to skąd mamy wiedzieć jaką masz zabawkę i jakie ma wymagania prądowe? Baterie R20 umożliwiają uzyskanie nawet kilku Amper. Nie wiemy nawet ile ma ten Twój od telefonu bo zapomniałeś podać. W takich przypadkach to trzeba popróbować doświadczalnie, podłączyć większy i większy aż się wyrobi. Myślę że zasilacz jakieś 1-2A powinien wystarczyć.
  • #3 5106102
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Wydaje mi się ( o ile bilans ekonomiczny to przesądza), że korzystniejszym będzie zakup akumulatorków NiMh.
  • #7 5107257
    Jacek79
    Poziom 37  
    Bo to Chińczycy robili i ma byc tanie, Ruskie by zamontowali isilitielnoje ustrojstwo.
  • #8 5108819
    marekpoz
    Poziom 11  
    Jacek79 napisał:
    jakiś silniczek, jakaś pozytywka, w sumie maxymalnie 200mA.
    http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=T320XX&kat=z&podkat=z2
    powinien sobie poradzić.
    Albo ten:
    http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=T14XX&kat=z&podkat=z3
    zawsze jakiś zapas :)

Zasilacz o którym pisałem ma na wyjściu 4,5V i 400 mA i nie radzi sobie z potrzebami tej zabawki, więc te na pewno nie dadzą rady.

Wiem jedno Polak potrafi i dlatego pytam.
  • #10 5109104
    marekpoz
    Poziom 11  
    teoretycznie można tak wyliczać w nieskończoność prawie ponieważ oferta różnych sklepów nie tylko cytowanego przez przedmówcę jest bardzo szeroka. Model proponowany przez Pana ma na wyjściu 5V a trzy baterie tyle nie dają. Ja nie chcę ryzykować uszkodzeniem drogiej zabawki.
    Czy nie ma sposobu na stwierdzenie ile trzy baterie R20 dają mA ?

Dlaczego jestem taki uparty ? a to dlatego że trzy baterie to wydatek ok. 30 złotych :( - starczają na ok. 3 tygodnie. Zasilacz do telefonu kupiłem za 7 zł. tak więc z ekonomicznego punktu widzenia lepiej wyłożyć drobne na odpowiedni zasilacz + nie patrzeć czy baterie padną czy nie.
  • #11 5109325
    Jacek79
    Poziom 37  
    marekpoz napisał:

Czy nie ma sposobu na stwierdzenie ile trzy baterie R20 dają mA ?
    .

W zwarciu nawet i 30A.
    Zakupić akumulatorki i ładowarkę.
  • Pomocny post
    #12 5109353
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Marekpoz, skoro nie zastanowił Cię mój poprzedni post to tłumaczę jeszcze raz.
    Konstruktor nie przewidział, i słusznie! zasilania tego ustrojstwa z zewnętrznego zasilacza. Zabawka ma być BEZPIECZNA!
    Co by było, gdyby ktoś nierozsądny tak zamocował i zabawkę, i kabelek do niej, że dziecko mogłoby mieć dostęp do kabla, zacząć sie nim bawić i w konsekwencji zrobić sobie krzywdę???

Jeśli wykluczasz taką ewentualność to sobie zasilaj to z zasilacza. Taki 5V będzie jak najbardziej OK. Pełnosprawne baterie mniej więcej tyle razem mają. Dla zabawki te 0,3-0,5V nie robi żadnej różnicy.

Ile mA dają baterie R20? Ano tyle ile potrzeba w danej chwili - nawet kilka amperów dla bardzo dużych obciążeń. A że podziałają wtedy kilka minut to inna historia.
    Tak więc, aby właściwie dobrać zasilacz należałoby zmierzyć prąd jaki ta zabawka pobiera. Moim zdaniem, /skoro twierdzisz, że baterie działają 3 tygodnie/, zasilacz stabilizowany 5V/500mA powinien w zupełności wystarczyć. Jak będzie większy - 5V/1A to też nic sie nie stanie. Byle był stabilizowany. Zabaweczka weźmie tyle prądu ile potrzebuje do działania. Może tylko 200mA jej potrzeba?
  • #13 5113701
    marekpoz
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo za wypowiedzi - ostatnią uważam za wyczerpującą
  • #14 6186234
    hremik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Na tą chwilę zakupiłem Zasilacz uniwersalny z którego będę używał napięcia 4,5V 800mA (Foto 1)
    ...tutaj potrzebuję tylko potwierdzenia co do mA - na innym Forum ktoś mi polecał "600 mA" ale rozumiem że może być więcej ? (w tym przypadku 800mA) byle nie mniej. I jeszcze jedno jeśli chodzi o zasilacz - wychodzący z niego czarny przewód z białą kreska to PLUS "+" ?

Jak widać na drugim zdjęciu wyprowadziłem na zewnątrz zabawki przewody podpinając się w miejsca gdzie dochodziły "+" oraz "-" do baterii. Na końcu wyprowadzonego przewodu zamontuję gniazdo, które będzie pasowało do wtyczki z zasilacza.
    Piszę tego posta zanim podłączę karuzelkę z zasilacza ponieważ nie chciałbym jej spalić. Więc jeśli w którymś miejscu popełniłem błąd to bardzo proszę o podpowiedż.
  • #16 6186456
    Kosur
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Taki zasilacz powinien wystarczyć. Do zmierzenie ile zabawka pobiera prądu wystarczy miernik uniwersalny :). Myślę, że ten zasilacz od telefony działał w ten sposób ponieważ jest impulsowy. Lub druga moja teoria na ten temat, to ograniczenie prądowe w ładowarce.

Taka zabawka powinna pobierać max 500mA. Zasilacz 800mA jak najbardziej może być ponieważ, jest to tylko wartość prądu, który może maksymalnie z niego pobierany.

Zazwyczaj kabel z białym paskiem oznacza plus, można to sprawdzić miernikiem lub zwykłą diodą ( dłuższa noga diody to plus ) . Co do zdjęcia, to jeśli wszystko jest tak ustawione jak można z niego wywnioskować to powinno być dobrze.
  • #17 6210628
    hremik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Karuzelka śmiga na zasilaczu w najlepsze. Dziękuję Bardzo !!!
  • #18 9945452
    marekpoz
    Poziom 11  
    Podsumowując zawarte informacje:

PYT. Ile mA dają baterie R20?
    ODP. Tyle ile potrzeba w danej chwili - nawet kilka amperów dla bardzo dużych obciążeń.

PYT. jeśli chodzi o zasilacz - wychodzący z niego czarny przewód z białą kreska to PLUS "+" ?
    ODP. Zazwyczaj kabel z białym paskiem oznacza plus, można to sprawdzić miernikiem lub zwykłą diodą ( dłuższa noga diody to plus ).

PYT. Jakim zasilaczem zastąpić baterie?
    ODP. ... aby właściwie dobrać zasilacz należałoby zmierzyć prąd jaki ta zabawka pobiera. W tym przypadku zasilacz stabilizowany 5V/500mA powinien wystarczyć. Jak będzie większy - 5V/1A to też nic się nie stanie. Byle był stabilizowany. Zabaweczka weźmie tyle prądu ile potrzebuje do działania.

SPRAWDZONY ZASILACZ - prawidłowe działanie zabawki.
    Zasilacz uniwersalny z którego będę używał napięcia 4,5V 800mA

dziękuję wszystkim za udział w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Zabawka zasilana trzema bateriami R20 (4,5V) może być zasilana z zasilacza stabilizowanego o napięciu około 4,5-5V. Baterie R20 mogą dostarczyć prąd nawet do kilku amperów w zależności od obciążenia, jednak zabawka najprawdopodobniej pobiera maksymalnie około 200-500mA. Zasilacz o wydajności prądowej co najmniej 500mA, a najlepiej 800mA, jest odpowiedni i zapewni stabilne działanie bez zniekształceń dźwięku. Napięcie 5V jest akceptowalne, gdyż różnica 0,3-0,5V względem baterii nie wpływa negatywnie na pracę urządzenia. Ważne jest, aby zasilacz był stabilizowany i miał odpowiednią wydajność prądową, gdyż zasilacz impulsowy o niskim prądzie (np. 400mA) może powodować zakłócenia. Kabel z białą kreską na czarnym przewodzie zwykle oznacza biegun dodatni (+), co można potwierdzić miernikiem lub diodą. Alternatywnie można rozważyć użycie akumulatorków NiMH z ładowarką dla oszczędności. Ostatecznie sprawdzono działanie zasilacza uniwersalnego 4,5V/800mA, który zapewnił prawidłową pracę karuzeli Fisher-Price. Pomiar rzeczywistego poboru prądu multimetrem jest zalecany dla precyzyjnego doboru zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA