Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf III - głosniki w tylnej półce?

michał 1985 05 May 2008 16:11 6765 30
    michał 1985
    Level 27  
    Witam mam pytanko i jednocześnie prośbe mam golfa III i chcę sobie zamontowac glosniki w tylnej połce. Ale teraz tak jak to zrobić aby nie zniszczyc auta? Jak i gdzie przeprowadzić przewody? Czy trzeba deske rozdzielczą ściągać? Mam kieszeń na radio ma dwie kostki z kilkoma pinami ale nie wiem która to zasilanie a ktora wyjścia? Jak coś możecie mi doradzić to czekam.
    turpik5
    Level 18  
    Witam
    Nie powinno dawac sie glosnikow na tylna półke. Lepiej doinwestowac glosniki z przodu (jakis odseparowany system 16cm midbass w drzwi i wysokotonowy w słupek) i do bagarznika włożyć jakiegos suba. Napewno zagra ci to lepiej niz jakies glosniki na półce.

Co do kostek to ta z zatrzaskiem z boku to jest od zasilania a ta z zatrzaskiem na srodku jest od głośników.

Pozdrawiam
    Sno_ul
    Level 13  
    Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze. Oczywiście to nie wyklucza wstawienia ich, lecz jak nie masz funduszy to kup sobie 2 jajka na tył. Mój kolega tak zrobił i go to w miarę zadowoliło :D
    pozdro ;)
    michał 1985
    Level 27  
    Hmm to w takim razie jak zamontować i jakie głosniki kupić do drzwi? A o ile wiem to ladniej chodzi jak są jakieś glosniczki z tylu.
    michał 1985
    Level 27  
    Hmm sorki zapomnialem dodac to jest wesja 3 drzwi więc coś do przodu. Mam dwa głośniki w desce rozdzielczej ale w drzwiach nie ma i nigdy nie było bo widac. I teraz cos trzeba tam dac.
    damiankop
    Level 22  
    jaki budżet masz powiedz na początek.
    tplewa
    Level 39  
    michał 1985 wrote:
    Hmm to w takim razie jak zamontować i jakie głosniki kupić do drzwi? A o ile wiem to ladniej chodzi jak są jakieś glosniczki z tylu.

a ja o ile wiem to przed zadaniem pytania na jakimkolwiek forum powinno sie uzyc opcji szukaj, a przynajmniej wykazac sie odrobina przyzwoitosci i przeczystac przyklejone tematy. Znajdziesz tam FAQ odnosnie CarAudio ktore wyjasnia jak sie powinno naglasniac samochod, jak juz to bedziesz wiedzial i mial przeznaczone na to jakies pieniadze mozna zastanawiac sie nad konkretnymi modelami glosnikow...
    michał 1985
    Level 27  
    Witam ja nie chce konkretnych typów za kupe kasy. Zwykłe dobrze grające głośniki chyba 16cm tam wejda. Kaska nie dużo ok 200zł za komplet. I nie szukajcie czegoś audiofilskiego bo nie o to chodzi.
    damiankop
    Level 22  
    phoncar y-line - taki jest mój typ przynajmniej
    michał 1985
    Level 27  
    Witam nie znam tej firmy nie ma na allegro żebym sprawdził. A jeszcze jedno jak te całe okablowanie przeciągnąć do drzwi?
    BlueSystem
    Level 28  
    Helix DarkBlue 62.1, a kabelki musisz pokombinowac, moze są wiązki podpięte już, jak nie to odkręcasz wszystko co przeszkadza i sobie ciągniesz, nie jest to trudne ;)
    VVisnia
    Level 23  
    Nie znajduje bo kolega damiankop złapał literówkę
    chodzi o phonocar

w razie czego zajrzyj na www.jtp.pl - tam masz trochę ich modeli, bo z tego co kojarzę to na alle jest niewiele (ale uprzedzam - jtp jest drogie)
    tplewa
    Level 39  
    jak cos to fakt Helixy, phonocary to nie ta liga :) jak masz 200zl to spokojnie sie zmiescisz...
    cin_cin
    Level 10  
    Witam dołączę sie do pytania tez mam golfa III ( 3D ) i chce cos zrobić z muzyka nie zależy mi na czymś zajebistym tylko aby radio Pioneer 4900IB sie nie nudziło i grało w miarę głośno i dobrze. Czyli nie opłaca sie pchać w tylna półkę?? Do bagażnika nie ma mowy aby wsadził tubę ( mało miejsca ) wiec szukam rozwiązania w miarę taniego i dobrego. Co w takim przypadku najlepiej zrobić przy nie za dużych kosztach. Pozdrawiam
    tplewa
    Level 39  
    Jak pod radio to duzego wyboru nie ma, he he czyli standard sprawdzone Helixy
    cin_cin
    Level 10  
    Poczytałem trochę na forach i większość osób co niby montuje zestawy pisze ze Hertz DSK 165 +dystansaMDF są lepsze droższe o 50zł ale warto dołożyć tą kasę co wy na to??
    tplewa
    Level 39  
    DSK maja do d.... tweeter ten z helixow jest owiele lepszy...
    Sno_ul
    Level 13  
    Nie wiem, wszyscy jakoś tu wolą Helixy ;P więc wracaj skąd przybyłeś kolego :D żart ;)
    michał 1985
    Level 27  
    Siemka zdecyduję się na te helixy. A teraz kto mi teraz pomożę to jakoś zamontować gdzie te zwrotnice dać zeby nie przeszkadzały? Jak z kablami jak je najłatwiej i prosto wyprowdzić?
    lukasz1981
    Level 12  
    Dopiero na tym forum usłyszałem o głośnikach Helix Dark Blue DB 5.1.
    Co myślicie o 3-drożnych Magnatach 3 XL 20 cm link ?
    Gregor2600
    Level 17  
    To ja sie nie dziwię że pierwszy raz usłyszałeś o Helixach jak taki badziew w linku zarzucasz.
    Jak audio to tylko na przód i tylko system odseparowany – współosiowe to tylko szajs marketingowy (chyba że ktoś robi szajs instalacje i chce coś na tył). Niedawno założyłem sobie Dark Blue na wzmacniaczu Audisona i mogę powiedzieć że rewelacja. Góra czyściutka, kierunkowa i szczegółowa.
    A jak wymieniasz oryginalne głośniki, jakie zafundował Ci producent samochodu na Helixy, to się zdziwisz, że słychać w utworach takie dźwięki jakich tam do tej pory nie było i powstanie coś czego nie doświadczyłeś wcześniej - scena dźwiękowa.
    michał 1985
    Level 27  
    Siemka ok ja sobie zamówię te helixy ale teraz tak z tego co wiem to tylko 2 kanały wykożystam z radia? No bo pójdzie glowny sygnał do zwrotki a zniej na wysokie i midbasy. A teraz może ktoś wie czy wejda te 16,5cm do golfa 3 do przednich drzwi czy trzeba coś przerabiać? I jeszcze jedno gdzie zamontować zwrotki zeby nie było widać?
    cin_cin
    Level 10  
    Do drzwi beda idealne a mam pytanie czy tweetery można zamontować w lusterkach ( mam elektryczne ) tam gdzie normalnie jest sterowanie. Czy sie tam wszystko zmieści. Pozdrawiam
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    może sprawdź na forum VW
    michał 1985
    Level 27  
    A czy ktos może podac jakie to forum? Jakiś link?
    tplewa
    Level 39  
    tweetery w slupki (miejsca w lusterkach nie polecam), zwrotnice to juz obojetnie gdzie znajdziesz wygodne miejsce. Ja jak montuje to daje je przy wzmacniaczu. Idzie wiecej kabla, ale na przyszlosc wrazie gdyby ktos chcial bawic sie w bi-amping itp. nie trzeba ciagnac kabli.

Drzwi najlepiej wytlumic i kupic/wykonac panele z MDF-u.
    Tutaj masz fotke drzwi z roboty golfa III (robiona telefonem - wiec jakosc taka sobie).
    michał 1985
    Level 27  
    Ok dzieki jutro idę do sklepu mam w KRK taki z tymi głosnikami. A co myslicie o radiu kenwood?