Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomysł układu zdalnego sterowania oświetleniem. Sugestie...

marcinmarcin007 05 May 2008 16:57 1376 1
    marcinmarcin007
    Level 13  
    Witam wszystkich.
    Od pewnego czasu interesuje się zagadnieniem inteligentnego domu w wersji radiowej (chyba najlepszy układ na rynku ma w tej chwili Moeller sprzedawany pod nazwą Xcomfort) jednak ceny jego elementów są dość drogie zwłaszcza gdy rozważamy duży dom do zautomatyzowania. Jednak znalazłem na stronie www.tme.pl układ na małe pieniądze który uważam mógłby spełniać funkcje sterowania http://tme.pl/ip/701,miniaturowe-cyfrowe-nadajniki-i-odbiorniki-rf-868-mhz-fsk-spi,pl.html
    według danych producenta pracuje on na takiej samej częstotoliwości jak wymieniony wyżej Xcomfort pozostaje tylko kwestia opracowania układu który moglibyśmy podobnie jak xcomfort-a włożyć w puszkę w ścianie i sterować.
    Bardzo proszę o wasze opinie i sugestie na ten temat.
    Pozdrawiam
    przemo2704
    Level 11  
    Ja dzisiaj wszedłem na TME i rzuciły mi się także te układy. Jestem zainteresowany tym tematem, gdyż można by to wykorzystać przy systemach zabezpieczających samochody. Mianowicie nadajnik w samochodzie który czuwa (podpięty pod procka) a odbiornik jako brelok przy kluczykach(wibracja sygnał dźwiękowy). Inteligentne budynki to także ciekawy temat na który warto podyskutować.
    :D