logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźniona reakcja na gaz w Renault Clio I 1.4 Energy - co sprawdzić?

dudus17 05 Maj 2008 18:19 16092 14
REKLAMA
  • #1 5108520
    dudus17
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam...Otóż przeszukałem chyba cały internet i całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
    Otóż mam Renault Clio I z silnikiem 1.4 Energy na monowtrysku Bosch-a.

Problem jest taki, że podczas gwałtownego dodawania gazu auto na chwile sie poddusza i dopiero po chwili wkręca na obroty. Nawet jak jest na luzie i gwałtownie dodam gazu to tak samo. Gdy będe pomału naciskał pedał gazu wszystko jest OK a jak gwałtownie depne to jest taka opóźniona reakcja. Objaw występuje zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku. Dodam jeszcze, że podczas ruszania odczuwalne są takie jakby delikatne dziury w przyspieszaniu samochodu. :|

Powymieniałem już kable, świece, czyściłem palec i kopułke rozdzielacza, filtr powietrza i benzyny, lambde, czujnik temp. cieczy, regulowałem zawory, wyciąłem katalizator i wspawałem w jego miejsce rurke. Na komputerze błędów nie pokazało i jak na razie nie wiem co robić. Już całkiem zgłupiałem :roll:
  • REKLAMA
  • #2 5108645
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    w tych silnikach padały jedynie czujniki wału ale ja stawiałbym na wtryskiwacz. widziało to kiedyś gaz??
  • #3 5108701
    dudus17
    Poziom 12  
    młody88 napisał:
    w tych silnikach padały jedynie czujniki wału

czujnik zmierzyłem omomierzem i i jego rezystancja w normie a z odpalaniem nie ma problemu
    młody88 napisał:
    ale ja stawiałbym na wtryskiwacz. widziało to kiedyś gaz??

Gaz z tego co wiem to nie był zakładany, jazda tylko na benzynie
  • REKLAMA
  • #4 5110247
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Jak tam z ciśnieniem paliwa, sprawdzałeś wydatek?
  • REKLAMA
  • #5 5110773
    dudus17
    Poziom 12  
    Ciśnienia nie sprawdzałem, ale na wyższych obrotach wydaje mi się że wyrabia. Nieraz go przeciągałem aż do odcięcia i nie zauważyłem jakiegoś niedoboru mocy.
    Najgorsze jest to pierwsze przydławienie i te dziury w ruszaniu tak do około 3000 obr/min
  • #6 5113955
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4431
    Nic nie wiemy o przebiegu... Świece, kable zapłonowe sprawdzić!
  • #7 5115531
    dudus17
    Poziom 12  
    Pawel wawa napisał:
    Nic nie wiemy o przebiegu... Świece, kable zapłonowe sprawdzić!

Kable i świece mają może ze 6 miesięcy, a przebieg to około 198 tys
  • #8 5117588
    Pawel wawa
    Jak masz możliwość sprawdź jednak ciśnienie paliwa, podmienił bym też wtryskiwacz. Jeśli kable i świece są dobrej jakości to bym się nie czepiał. Czy usterka była przed wymianą świec i kabli czy później się pojawiła? Wycięty katalizator więc na 100% nie wydech go dusi. Czy w momencie przyduszenia zadymi? Jeśli tak to na jaki kolor?
  • #9 5119249
    dudus17
    Poziom 12  
    Usterka była już przed wymiana świec i kabli (dałem 60 zł za ich komplet)
    W momencie przyduszenia samochód nie zadymi bo wtedy dostaje takiej jakby czkawki, ale swoją droga to auto zżera mi olej i ogólnie delikatnie kopci czyli na niebiesko
  • #10 5133165
    Pawel wawa
    dudus17 napisał:
    Usterka była już przed wymiana świec i kabli (dałem 60 zł za ich komplet)

I to może być przyczyna, zmień na porządne ;)
  • #11 5191730
    dudus17
    Poziom 12  
    Dzisiaj z czystej ciekawości zdjąłem ten wężyk co dochodzi z kolektora dolotowego do MAP sensora i silnikiem zaczęło trzepać i zaczął nie równo palić na wszystkie gary i jak dodaje gazu to objawy są podobne do tych to mam przy normalnym przyspieszaniu(z założonym wężykiem) tylko troche jakby wyolbrzymione- chodzi o takie jakby dziury w przyśpieszaniu

Drugie co zauważyłem to mimo tego szarpania silnikiem przy gwałtownym dodaniu gazu samochód sie nie zadławi tylko od razu zareaguje na przyspieszenie. :o
    Przy wciąganiu powietrza przy MAP sensorze silnik reagował, więc wychodzi na to że czujnik działa.
    Nie miałem już siły żeby sprawdzić większe ciśnie zasysania(za słabe płuca :P ) ale im bardziej je wciągałem tym silnik lepiej(równiej) pracował na biegu jałowym.

Teraz zastanawia mnie to czy ciśnienie w kolektorze dolotowym jest troszke jakby za niskie czy coś już jest nie tak z tym czujnikiem. Jeśli z kolektorem to czego mogła by być to wina :?:
  • REKLAMA
  • #13 5192516
    dudus17
    Poziom 12  
    Wyczytałem gdzieś na necie że po zdjęciu tego wężyka samochód powinien zgasnąć a u mnie on już bez zadławień wkręca sie na obroty.
    Ludzie pisali tez że jeśli on jest popsuty i zawyża to na kompie nic nie wyskoczy, dopiero jak te wartości ciśnienia na nim będą za niskie :roll:

Kolejne co zauważyłem to to, że silnik podczas tego zadławienia jest zalewany, to znaczy mieszanka jest za bogata ale lambda wymieniona, nawet starą na próbe podłączyłem i tez to samo, wiec tyle jestem do przodu z wiedzą, ale dalej nie daje mi spać ten MAP sensor i normalne reagowanie silnika na pedał przyspieszenia po zdjęciu tej rurki podciśnieniowej z niego
  • #14 7844113
    jarekpppp
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Stary temat ale czy został rozwiązany problem ?? mam dokładnie ten sam problem i nie wiem co już mam robić...
  • #15 7844264
    Bobo[PL]
    Poziom 14  
    Ocena: 353
    polecam poczytać na www.krc.prv.pl - można pogadać z mechanikami, którzy na codzień robią przy Clio.
    Po za tym czy zamontowany jest gaz czy nie, to nie ma różnicy dla wtryskiwacza. Raczej warto byłoby spróbować zresetować komputer na początek.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Clio I 1.4 Energy z silnikiem na monowtrysku Bosch doświadcza opóźnionej reakcji na gwałtowne dodanie gazu, objawiającej się chwilowym przydławieniem i "dziurami" w przyspieszaniu do około 3000 obr./min. Problem występuje zarówno na zimnym, jak i ciepłym silniku. Wymieniono kable zapłonowe, świece, palec i kopułkę rozdzielacza, filtr powietrza i paliwa, sondę lambda, czujnik temperatury cieczy, regulowano zawory oraz usunięto katalizator, jednak bez efektu. Ciśnienie paliwa nie było mierzone, ale przy wyższych obrotach nie zauważono spadku mocy. Silnik kopci na niebiesko, co wskazuje na spalanie oleju. Po zdjęciu wężyka podciśnieniowego z czujnika MAP silnik pracuje nierówno i szarpie, ale reakcja na gaz jest natychmiastowa, co sugeruje możliwe problemy z ciśnieniem w kolektorze dolotowym lub samym czujnikiem MAP. Możliwe przyczyny to zatkany przewód podciśnieniowy do MAP lub niewłaściwe działanie wtryskiwacza. Brak błędów na komputerze diagnostycznym. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia paliwa oraz ewentualna wymiana wtryskiwacza. Reset komputera silnika również może pomóc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA