Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Scorpio; klimatyzacja manualna; problem z włączeniem.

cichya 05 Maj 2008 22:19 1828 4
  • #1 05 Maj 2008 22:19
    cichya
    Poziom 9  

    Witam. Mam problem z manualną klimatyzacją w fordzie scorpio 2,9 12v 94'. Nie włącza sprężarki. Po naciśnięciu przycisku zapala żarówkę. Latałem z miernikiem i po naciśnięciu przycisku od klimy pojawia się napięcie na złączu, ale nie załącza sprzęgła. Sprężarka jest sprawna na 100%, czynnik po napełnieniu. Po podłączeniu "nakrótko" działa. Może ktoś miał podobny przypadek? Czekam na pomoc.

    0 4
  • #2 05 Maj 2008 22:33
    triomax
    Poziom 13  

    kolego to obszerny problem trzeba kolejno sprawdzać:przekaznik czujnik ciśnienia.... aż do sprężarki w tym roczniku zasilanie mogło wsysnąć gdzie kolwiek

    0
  • #3 05 Maj 2008 22:44
    harnasx
    Poziom 22  

    cichya napisał:
    po naciśnięciu przycisku od klimy pojawia się napięcie na złączu, ale nie załącza sprzęgła. Po podłączeniu "nakrótko" działa. .


    to jakaś sprzeczność! albo źle sprawdziłeś?! sprawdź żarówką (np H4) czy dochodzi napięcie do sprzęgła sprężarki po wciśnięciu "knefla AC"

    0
  • #4 06 Maj 2008 20:42
    cichya
    Poziom 9  

    Właśnie. Sam tego nie rozumiem. :cry: Po podłączeniu miernika wskazuje po włączeniu kilkanaście volt, ale pod obciazeniem już nie. jest tam jakiś klucz na tranzystorach czy tyrystorze, czy może tylko przekaźnik? Jeżeli tak to gdzie tego szukać? Może ktoś miał podobnie? Dzięki za dotychczasową pomoc i proszę o jeszcze!
    P.S. Może ktoś ma kawałek schematu z rozrysowaną instalacją?

    0
  • #5 06 Maj 2008 23:14
    harnasx
    Poziom 22  

    Na logikę musi być "sterownik" klimy i od zlokalizowania i sprawdzenia go/jego połaczeń go trzeba by zacząć. Niestety nie mam doświadczeń z Scorpio'nem

    0
  Szukaj w 5mln produktów