logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Discman Medion MP3 - Disc Error po wymianie monokitu z laserem, co sprawdzić?

cyferblat 22 Sty 2004 19:12 1208 2
REKLAMA
  • #1 486348
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Po wymianie monokitu z laserem discman działa. Monokit wygląda na nowy co na nim można sprawdzić. Mam kilka takich discmanów. Podmieniany sprawny monokit działa w każdym z pozostałych discmanów. Dioda laserowa nie do regulacji ( zalana z boków żywicą ). Pryzmat czysty, soczewka czysta. Silnik przesówu i silnik obrotów działają. Wózek ustawia się nad directorami płyty, soczewka wykonuje ruchy góra dół. Silnik rozpędza płytę po czym wyskakuje " disc error ".
  • REKLAMA
  • #2 494269
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    chciałbym jeszcze dodać do tego tematu , że wytopiłem otwór w palstyku i odkręciłem moduł z soczewką . Dokładnie przymyłem izopropanolem lustra, soczewkę i szkło przed laserem i nic nie pomogło . Zmierzyłem napięcie na diodzie odbiorczej podczerwieni - taki mój patent - którą umieściłem nad soczewką w trakcie wykonywania czytania płyty i jest takie samo w dobrym diskmenie - nie jest to więc problem emisji . Kręciłem także potencjometrem zmiejszając i zwiększając prąd lasera - bez rezultatów ..
    Moduł jest produktem Samsunga i nazywa się SOH-DMZO
    ps. fragment opisu czytnika
    Załączniki:
    • Soh-dmzo.zip (514.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1365093
    SZATEK
    Poziom 1  
    Witam. Mam ten sam problem z medionem. Też nie mogę sobie z nim poradzić. Ciekawą rzecz zauważyłem jeżeli dam na talerz jakąś papierową podkadkę to zaczyna czytać niektóre płyty. Dziwne, ale prawdziwe.
REKLAMA