kamyczek napisał: Oj kolega chyba nie zna zbyt dobrze zagadnienia liczników . Więc napisze kilka słów ...
Zmusiłeś mnie do rozwinięcia tematu

.
kamyczek napisał: ...wpisując podczas przerwania do timera wartość początkową skraca się czas odliczania o taką liczbę cykli jaką wpiszemy wobec tego możemy zliczyć np 15 sek...
To akurat jest dla mnie oczywiste i nie o tym był mój wcześniejszy post, a był on o tym, że:
Timer aby obudzić CPU musi działać w trybie asynchronicznym, a tryb asynchroniczny stwarza problemy z czytaniem i zapisywaniem wartości do timera, na potwierdzenie tego mam wycinek z manuala:
Manual zaleca aby podczas Timera, sam Timer był zatrzymany, więc co prawda z dużą dokładnością możemy odliczyć 15 sekund ale nie możemy z dużą dokładnością otrzymywać przerwania co 15 sekund bo trzeba zatrzymywać i startować Timer co powoduje gubienie taktów rezonatora kwarcowego. Cytat z manuala:
kamyczek napisał: ... Co już ułatwi zabawę...
Wcale nie jest tak łatwo jak by się wydawało i widać że jest kilka pułapek w które można wpaść. Oczywiście taki kod z błędami może działać całkiem dobrze i nawet dokładność odmierzania czasu może być zadowalająca ale równie dorze może to być tykająca bomba.[/url]