Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cellink - interfejs dostępowy do sieci telefonii komórkowej

LUCOM 02 Paź 2002 18:58 2089 8
  • #1 02 Paź 2002 18:58
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dostałem takie urządzenie do naprawy...już rozebrane pod gniazdo pionowe z lewej strony podpina się telefon komórkowy, natomiast do gniazd telefonicznych można podpiąć centralę telefoniczną lub (i) zwykły telefon. Słowem cała firma rozmawia przez 1 komórkę...

    Poprzez tę centralę lub ten zwykły telefon podpiety do telefonu GSM (w tym przypadku Ericcson A1018s) można się komunikować ze światem przez sieć gsm - to tak tytułem wyjaśnienia do czego służy ten interfejs.
    Wiecej na stronie: http://www.bdconsult.com/

    Usterka polega na tym, iż telefonując ze zwykłego aparatu podpiętego do interfejsu dość słabo słychać w słuchawce tego aparatu.
    Telefon GSM jest sprawdzony i jest OK.

    Pytanie brzmi .....który z układów tłumii sygnał, urządzenie zbudowane jest w technologii SMD (płytka dwustronna).

    Interfejs zasilany jest osobnym zasilaczem takim jak telefony Panasonica.

    Dwa elektrolity pracujące w interfejsie zaraz na wejściu wtyczki zasilającej bardzo się grzeją i są nietypowe 120uF/25V, filtrują zasilanie mosfeta IRFD220 który jest b. gorący, reszta elek w interfejsie jest więcej niż ciepła.

    Domniemam że wszystkie elka są do wymiany, ponieważ jedną podstawiłem i jest chłodna...ale który z układów lub tranzystorów SMD może być uszkodzony...

    I dodatkowa uwaga jak programowo ustawić głośność tego urządzenia, być może tutaj jest pies pogrzebany, ale nie sądzę...

    Wykonując komendy wg. opisu.

    Początek: hasz,hasz, gwiazdka, gwiazdka,
    1133,
    Opcje: 77
    Koniec: gwiazdka

    ze zwykłego telefonu można zmieniać głośność .....tylko jak to zrobić ?
    Czy interfejs musi byc podpięty do centrali.
    Jeśli wbijam na zwykłym telefonie (tonowo) formułę j/w to wpadam do PLUS-A i komunikat, że nie ma takiego numeru w ich sieci !!!

    Proszę o pomoc........

    0 8
  • #2 02 Paź 2002 23:03
    felu
    Poziom 17  

    Jezeli mozesz to sprobuj podlaczyc centralke abonencka pod to urzadzenia a do niej dopiero telefony.Mialem taki motyw w centralce i poprostu byla zbyt mala wydajnosc pradowa portow.Podkrecilem zasilacz i bylo bez problemu.Napisz czy zasilacz jest oryginalny i jak mozesz to sprawdz pobor mocy na naklejce na obudowie:).Sprobuj podlaczyc telefon z funkcja glosnego mowienia (najlepiej nie Panasonic) zasilany z sieci telefonicznej(bez zasilacza zewnetrznego i bez baterii).Jezeli nie bedzie chcial wlaczyc glosnego mowienia to na bank przystawka nie wydala pradowo.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 03 Paź 2002 15:57
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Niestety nie mam możliwości podpięcia się pod centralę.....

    Parametry zasilacza to:
    13,5V / 13,5W / 1A na wyjściu....

    Na końcówce zasilacza:
    Napięcie bez obciążenia = 19 V
    Po podpięciu interfejsu = 17,2V
    Po włączeniu funkcji głośnego mówienia = 16,2V


    Gdy podpinam telefon (niestety ale Panasonic innych nie mam),
    to załącza funkcję głośnego mówienia i w tym momencie słychać jak zaskakuje przekaźnik w interfejsie...
    Słychać w słuchawce ale jak z zaświatów.

    0
  • #4 03 Paź 2002 18:38
    felu
    Poziom 17  

    Znajdz ktory pin jest wyjsciem audio z Ericssona i podlutuj na plycie glosnik w to miejsce jezeli bedzie dobrze slychac to szukaj po sciezkach po przejsciu przez ktory element jest gorzej :).I podaj jakie napiecie jest podawane na gniazdko telefonu.

    0
  • #5 04 Paź 2002 15:12
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    V podawane na gniazdko = 46,8V
    po podniesieniu słuchawki = 12,8V

    0
  • #6 04 Paź 2002 18:22
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Z mozołem wszedłem do lasu SMD i po kolei......no i po jakimś czasie booom 2 diody A6p (SOT 23) puszczają w zaporowym.

    Po wymianie interfejs działa OK.

    Dzięki za cenne podpowiedzi felu :lol:

    0
  • #7 06 Sty 2004 17:40
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Mimo iż minął ponad rok od naprawy to wcisnę ten wątek do tego tematu.
    Temat mało znany choć od tamtego czasu pojawiły się w kraju firmy oferujące w/w urządzenie.

    Interfejs wrócił po kilkunastu miesiącach ale na inną usterkę, tym razem dziwny szum w słuchawce telefonu podpiętego pod interfejs, i brak połączenia. Układ zasilania urządzenia na płycie głównej tylko ciepły....

    Szukam i trafiam na SMD zenerkę /12V z przerwą.
    Wstawiam nową trochę mocniejszą, szybko sie grzeje i pada...

    Chmmm szukam zwarcia i trafiam na tranzystor SMD zwarty we wszystkich kierunkach wymieniam + nowa zenerka i urzadzenie wstaje.
    dla pewności wymieniam jeszcze 2x 120uF/25V równolegle na zasilaniu.

    Urządzenie działa... dodzwaniam się i słychać dobrze w obie strony, ale czasami po włączeniu Eryka A1018S który współpracuje z tym interfejsem, Eryk wypisuje, że możliwe jest tylko połączenie z numerem 112, i po ok 1 minucie wyłącza się i zaraz włącza prosząc o kod PIN, po jego wbiciu sytuacja sie powtarza, jednak gdy Eryk złapie sieć i pojawi się napis PL-PLUS to urządzenie pracuje w sposób ciągły.

    1. Rozumiem, iż A1018S ma problemy ze znalezieniem sieci i się wyłącza, czy mam rację ?

    2. Bateria ma ponad 5,4V a więc wykluczam jej uszkodzenie.

    0
  • #8 09 Sty 2004 07:10
    irc
    Poziom 18  

    Prawdopodobnie siada w tym momencie Ericsson A1018 (brak zasięgu i takie tam) lepiej go wymienić na innego sprawnego (tanie są) lub zmienić na wyższy model np. R320 (wtyk inny!). 8)

    0
  • #9 09 Sty 2004 15:51
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie łączyła antena, już jest OK...

    0