Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

KiCad - nie znajduje pół "+" i "-"elektr

bruus 06 Maj 2008 15:20 2727 5
  • #1 06 Maj 2008 15:20
    bruus
    Poziom 12  

    Witam,
    Problem polega na tym, że po narysowaniu schematu, wygenerowaniu netlisty i przypisaniu obudów podczas wgrywania net listy do edytora płytek, nie znaduje on pół "+" i "-" elektrolitów anie pół ceramicznych kondensatorów oraz anod i katod żadnej diody no i oczywiście stabilizatora.
    Schemat wygląda tak:


    Pozdrawiam,
    Bruus

    0 5
  • #2 06 Maj 2008 17:10
    Christophorus
    Poziom 42  

    Zobacz w tym temacie i poczytaj posty z 25 grudnia 2007 roku. Tam był poruszany dokładnie taki sam problem, wynikający z różnego nazewnictwa pinów elementów na schemacie i pól lutowniczych elementów na płytce. Gdyby Kolega w przyszłości napotkał problemy z obsługą programu KiCAD, to pytania proszę zadawać w tym wskazanym na początku temacie. Wówczas wszystko będziemy mieli w jednym miejscu.

    0
  • #3 06 Maj 2008 21:30
    bruus
    Poziom 12  

    Przepraszam za ten "nowy" wątek ale z tamtego nic nie rozumiem.
    Nie wiem co i gdzie trzeba zmienić żeby było dobrze. Chciał bym jednak sie dowiedzieć co należy ustawić bo przyznam że KiCad jakoś bardziej mi się widzi niż inne softy ze wzdlędu na możliwość pracy pod linuksem :)

    Pozdrawiam,
    Bruus

    0
  • #4 07 Maj 2008 08:29
    Christophorus
    Poziom 42  

    W tym temacie w poście znajdziesz mój kurs obsługi programu KiCAD. Tam trochę jest napisane o edycji i tworzeniu bibliotek elementów. Ponieważ aby rozwiązać Twój problem konieczna jest edycja elementów bibliotecznych. Dokładnie chodzi o to, że jeśli w Twoim przypadku stabilizator LM78XX na schemacie ma piny oznaczone np. WE - pin 1, MASA - pin 2, WY- pin 3, to muszą im odpowiadać pola lutownicze na płytce o takich samych numerach. Czyli WE - pole nr 1, MASA - pole nr 2 i WY - pole nr 3. Natomiast pola te prawdopodobnie oznaczone są następująco: Pin VI - wejście, Pin GND - masa, Pin VO - wyjście. To właśnie powoduje problem o którym piszesz. Piny elementu schematowego nie mogą być poprawnie skojarzone z polami lutowniczymi elementu płytkowego właśnie z uwagi na różne oznaczenia pinów i pól lutowniczych tych elementów. Żeby rozwiązać ten problem trzeba jeden w tych elementów np. element płytkowy otworzyć w edytorze bibliotek i pozmieniać nazwy pól lutowniczych na odpowiadające im oznaczenia w elemencie schematowym. Dlatego proponuję zapoznać się ze wskazanym kursem. Może nie ma w nim wszystkiego, ale nie trzeba zaczynać od zera. Ponieważ Kolega ma mało punktów, odstąpię trochę swoich, aby było za co pobrać ten kurs.

    0
  • #5 07 Maj 2008 15:02
    bruus
    Poziom 12  

    Dziękuje Christophorus , trochę rozjaśniłeś mi sprawę.
    Zaraz się biorę za to i podzielę sie tym co mi się udało.
    Dzięki również za punkty!!

    Pozdrawiam,
    Bruus

    Dodano po 5 [godziny] 53 [minuty]:

    NO i po paru godzinach testowania i szperania udało się .
    Tylko wykonanie "strefy" jakoś mogło by być lepsze.
    A oto i wynik:

    0
  • #6 08 Maj 2008 08:44
    Christophorus
    Poziom 42  

    Opcje wypełnienia strefą możesz zmieniać wybierając w menu kontekstowym opcję "Wypełnij strefę" ewentualnie "Edytuj strefę" co pokazane jest na rysunku poniżej.

    KiCad - nie znajduje pół "+" i "-"elektr KiCad - nie znajduje pół "+" i "-"elektr

    Wówczas pokaże się okno jak na rysunku po prawej stronie, gdzie można zmieniać różne parametry wypełnienia.

    0