mam pytanie ... wczesniej nie miałem z prograsmowanie kontaktu... od czego najpepiej zaczac..?? pomózcie...???
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAndrzej.P napisał:Ja bym jednak Ci radził zacząć od Pascala.
marek.g napisał:ma ktos moze jakis prosty programik .. do napisania ?? zeby mniej wiecej zobaczyc dziząlanie ,,, i jak to się wogule pisze,..???
fantom napisał:W ten sposob to odczytasz raczej bufor lpt-a a nie faktyczny stan jaki znajduje się na jego pinach
fantom napisał:Jesli tego nie zrobisz to odczytasz sobie latch w ktorym zapisales poprzednia dana
fantom napisał:a nie faktyczny stan na pinach.
fantom napisał:
BEGIN
Port[$378+2]|=0x10;
a:=Port[$378]; //odczyt aktualnego stanu portu do zmiennej a
a:=a or 1; //ustawienie LSB liczby a
fantom napisał:strasznie madry skoro wie ze trzeba nozki zwierac do masy zeby odczytac cos innego niz 0xFF.
fantom napisał:Oswiec mnie o doswiadczony programisto dlaczego to niby kompilator mi się wysypie ? Dlatego ze jest orowane ?
fantom napisał:To fakt nie pamietam juz dokladnie PASZCZALA
fantom napisał:O umiejetnosciach kogokolwiek lepiej się nie wypowiadaj jesli go nie znasz.
fantom napisał:Aha no i pocwicz troche kulture wypowiedzi i ortografie zanim cokolwiek napiszesz.
Cytat:Nie, w ten sposób zostanie odczytany stan na pinach portu.![]()
Dlaczego uważasz, że bufor sobie, piny sobie?
A specyfikację LPT Waść czytał?
Cytat:
A może podasz jakieś warunki w których stan pinów jest inny niż zatrzasku. Jeśli twierdzisz, że jest to możliwe to mam nadzieję potrafisz powiedzieć kiedy. No i może podasz sposób na odczytanie stnu pinów, a nie tak jak ja zatrzasku (wg. ciebie). Chyba nie muszę przypominać, że musi to byc inny sposób niż podałem.
No śmiało! Zobaczmy, co potrafisz.
Cytat:a:=Port[$378];
a:=a or 1;
Port[$378]:=a;
Cytat:Stan rejestru portu LPT ZAWSZE odpowiada stanowi na pinach
Cytat:A jak wyobrażasz sobie sterowanie sprzętem przez LPT przy niemożności odczytania stanu pinów (czyli aktualnego stanu sterowanego ustrojstwa)? Bo chyba nie przez przełączanie portu do odczytu.
Cytat:Do odczytania zawartości portu $378, nie trzeba ustawiać LPT do odczytu
Cytat:Twoje rady człowieka zaczynającego zabawę z portem przyprawiły by o ból głowy. Pewnie godzinami zastanawiałby się, dlaczego port tak dziwacznie się zachowuje.
Cytat:pojącia o czym piszesz i jednocześnie bezpodstawnie robiąc z siebie autorytet
Cytat:Najpierw port niepotrzebnie zostaje ustawiony do odczytu. Reakcją LPT jest ustawienie stanów wysokich na wszystkich liniach danych. Dalej, co zostanie odczytane zależy do obciążeń poszczególnych linii. Przy wysokoomowych będzie to stan wysoki. Jeśli jakaś linia jest obciążona niskim oporem, np. diodą świecącą, czy bazą tranzystora, może pojawić się już stan niski. Ale jest w tym nawet pewien element porawdopodobieństwa. Albo opór będzie duży, albo już zbyt mały.
Cytat:W odczytanej liczbie (która nie przechowuje aktualnego stanu, lecz konf. obc.) zmieniamy wybrany bit, wpisujemy do portu i..... widzimy, że oprócz wybranego bitu ustawione zostały także linie danych posiadające wysokoomowe obciążenia. CAŁKOWITA PORAŻKA!
Cytat:Gdyby ktoś np. miał podłączonych kilka diod, które są pozapalane w jakiś sposób i chciał zapalić jeszcze jedną z nich, tak by bie zmieniać stanu innych, przy użyciu twoich poprawek pozostałe zgasiłby. Następnie usiadł i zapłakał zastanawiając się o co chodzi.
Cytat:Ja nigdzie nie napisałem, że programuję w C, więc się nie wygłupiłem, w przeciwieństwie do Ciebie poprawiając kod nieznznego mi języka. No ale układanie algorytmów nie zależy od języka, a tego też nie potrafisz.
Cytat:nieobecność rejestru o której pisałes w poprzednim liście to tylko twoja fantazja lub niezrozumienie czytanego tekstu, ja nigdy jej nie negowałem
Cytat:Ja z pewnością miałem rację (w końcu mój przykład DZIAŁA zgodnie z założeniami)
Cytat:Wystarczyło zaledwie kilka dni i moja podpowiedź, byś zorientował się kto napisał art. Mój Boże i ktoś taki bierze się za programowanie, elektronikę i poprawianie innych. Akurat te dziedziny wymagają logicznego myślenia i umiejętności rozumienia czytanych tekstów, czego Ci wyraźnie brakuje, bo jak do tej pory nie odpowiedziałes mi na wielokrotnie już zadane pytanie.
fantom napisał:
No wiec wlasnie dlatego.Wpiszesz do latcha 0xFF zewrzesz nozke 1 do masy i co ? W latchu masz 0xFF a przy odczycie 0xFEW tym wlasnie wypadku bufor sobie a piny sobie.
fantom napisał:Ja nie umiem algorytmow pisac ?! A nie mozna bylo zrobic tak
Port[$378]:=Port[$378] or 1; ?
Cytat:
Wszystko zalezy od aplikacji.
ALE WSZYSTKO ZALEZY OD APLIKACJI.
Owszem dlatego wlasnie napisalem ci juz pare razy ze to zalezy od aplikacji
Cytat:Wysoka impedancja to nie to samo co stan wysoki !!!!!!!!!!
Cytat:Wszystko zalezy od konfiguracji
Cytat:Jezyk jest mi znany
Cytat:Chodzilo o idee
Cytat:Po prostu nie pamietalem dokladnie
Cytat:Coz za pewnosc siebie (kto tu się robi autorytetem)!.Nie koniecznie.
Cytat:Zapomniales dodac taki drobny szczegolik ze jesli ktos twoim sposobem chce czytac z portu to musi najpierw wpisac do danego pinu 1 logiczna.Pytalem się dosc przekasliwie,przyznaje,czy znasz na to inny sposob.
Cytat:Zapewne nosisz krawat w bialo-czerwone paski i jest to twoj sposob na zycie
Cytat:
Najpierw port niepotrzebnie zostaje ustawiony do odczytu. Reakcją LPT jest ustawienie stanów wysokich na wszystkich liniach danych
Cytat:Ale zaraz, kod jakby inny ale algorytm ..... Ooooooo Matko
Cytat:Zapamietaj sobie, że jesli port ustawiony jako wyjście, można z JEGO PINÓW tylko odczytywać wartości, bo jesli będziesz do niego wprowadzał, to go rozj...... . Co nie przeszkadza by procesor odczytywał spod adresu bazowego!!!!!! Ale się zaplątałeś
Cytat:Bo też spryciażu przykład dotyczył WPISYWANIA do portu a nie ODCZYTYWANIA
Cytat:A moze to jest ta babcia z wasem ? Hmmmm....a:=Port[$378]; //odczyt aktualnego stanu portu do zmiennej a
Cytat:Tak to bywa - kończą się argumenty, zaczynają wyzywki
Cytat:Nie patrz w lustro pisząc listy!