Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Od czego zaczac..??? - programowanie komputery

marek.g 22 Sty 2004 22:40 10542 73
  • #1 22 Sty 2004 22:40
    marek.g
    Poziom 10  

    mam pytanie ... wczesniej nie miałem z prograsmowanie kontaktu... od czego najpepiej zaczac..?? pomózcie...???

    0 29
  • #2 22 Sty 2004 23:15
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    to zalezy co chcesz programowac...
    proponuje najpierw wziac sie za jakies prosye języki - pascal (w wersji turbo także), a potem za c (wchodząc sukcesywnie do wersji ++). Potem mozna zaczac pisac w c++ aplikacje pod windows, nauczyć sie asemblera, zaleznie od potrzeb ukierunkowac swoją nauke.
    ale póki co - kup sobie jaką ksiazke do pascala :)

    0
  • #3 23 Sty 2004 01:48
    marek.g
    Poziom 10  

    moze to troche głupie pytanie ... ale co to jest Asembler ..?? jestem poczatkujacy.... zrozumcie :)))

    0
  • #4 23 Sty 2004 01:51
    ACULA
    Poziom 34  

    Asembler jest językiem programowania podobnie jak C,turbo pascal, basic itp
    a po polsku to jest zbiór komend, które kompilator zamienia na język zrozumiały dla proca, bo niestety on nie rozumie po polsku ;)

    Najlepiej zacząć od kupienia/ściągnięcia książki dla początkujących, tam masz wszsystko wyjaśniene, łącznie z tym co to są języki itd, a my pomożemy rozgryźć konkretne problemy

    0
  • #5 23 Sty 2004 02:17
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    moze zapytam inaczej, bo chyba tak łatwiej bedzie nam do czegos dojsc - po co chcesz nauczyc sie programowac? chcesz pisac programy które cos liczą, a moze rysują niezbyt skomplikowane obrazki w trybach dosowych (np. 640x480x16kolorów), albo moze chcesz wysyłac np. przez COMa jakies dane, albo jeszcze cos innego. zdecyduj sie na cos, a my wtedy napewno znajdziemy cos dla Ciebie :)

    0
  • #6 23 Sty 2004 11:04
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 23 Sty 2004 13:12
    marek.g
    Poziom 10  

    chciałbym sie nauczyc pisac.. programy własnie do obsługi Coma jak i Lpt.... jakies wskazuwki jaka kksiazke najlepiej kupic..???albo gdzie mozna sciagnac jakis fajny opisik.??

    0
  • #8 23 Sty 2004 13:41
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    no to w takim razie polecam zaczac nauke od assemblera. Kup jakąś, dowolną, ksiazke na jego temat. Pamietaj o tym zeby był to assembler dla x86 (jesli pracujesz na pececie). Do tego potrzebny bedzie Ci jakiś kompilator, jak to niestety Ci nie powiem, bo nie wiem - nigdy nie korzystałem z assemblera samego, tylko bloków assemblera w pascalu i c++. Jesli chcesz, mozesz przy okazji uczyć sie pascala, jest prostszy, a ma podobne mozliwosci co c (bez ++). do komunikacji z LPT/COM powinno na poczatek wystarczyc.

    0
  • #9 23 Sty 2004 17:27
    Gavian
    Poziom 14  

    Jesli chodzi o mnie to ja programuje troche w Assemblerze i C. Do asma polecam MASM32.(Microsoft Assembler). Asmemblera uczyłem sie z ksiązek autorstwa pana Stanisława Kruka (nie polecam) i z internetu. Podobno dobra jest ksiązka "Jak pisać virusy". Zresztą po co odrazu kupowac ksiązki, od czego jest internet. Pobaw sie jezykami i wybierz odpowiedni dla Ciebie.
    Według mnie najlepszy na początek jest C. Nie bedziesz miał potem problemów z Pascalem i assemblerem.

    Assembler is the best :) :)

    Pozdrawiam i powodzenia w nauce.

    0
  • #10 23 Sty 2004 19:24
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    @Gavian: czy ja wiem, czy ta ksiazka jest naprawde taka dobra..? polecam bardziej "Assembler nie tylko dla orłów", prostsze i przyjemniejsze, autora nie pomnę, jakiś angol. A co do kolejności - najpierw pascal, potem c, moim zdaniem tak jest łatiwiej. Zreszta - tak jest w programie nauczania na informatyke, a ktos kto to układał raczej sie na tym zna...
    pozdrawiam i powodzenia zycze :)

    0
  • #11 23 Sty 2004 19:25
    calinka
    Poziom 14  

    Hej, Marek.g, rozumiem, że chcesz pisać te swoje programiki pod DOS ewentualnie pod windoze 95(98), bo pod nowszymi to ci nie będzie działać (własnorzęczne grzebanie po perfyferalach dla zwykłego śmiertelnika nie jest możliwe). Czy przyjmujesz przykłady w C?
    :D

    0
  • #12 23 Sty 2004 23:08
    marek.g
    Poziom 10  

    Narazie to musze od czegos zaczac.....ma ktos moze jakis prosty programik .. do napisania ?? zeby mniej wiecej zobaczyc dziząlanie ,,, i jak to sie wogule pisze,..???mysle ze sprubuje zaczac.. w tym C..:))

    0
  • #13 12 Lut 2004 16:29
    Andrzej.P
    Poziom 10  

    Ja bym jednak Ci radził zacząć od Pascala. Jest to chyba najprostszy jężyk, łatwy do zrozumienia i bardzo logiczny. Programując w nim najłatwiej poznać zasady budowania pętli, instrukcji warunnkowych itp.
    Nawet po krutkim czasie spędzonym na programowaniu w Turbo Pascalu o niebo łatwiej będzie Ci zacząć z C.
    Pozdro

    0
  • #14 17 Lut 2004 21:16
    BoskiDialer
    Poziom 34  

    Andrzej.P napisał:
    Ja bym jednak Ci radził zacząć od Pascala.


    A ja polecam Delphi. Jest on rozwinięciem pascala a dokładniej
    jest Pascalem objektowym... pisanie programów w Borland Delphi
    jest dziecinną zabawą... Jedyne wady Delphi jakie ja zauważam
    to brak możliwości przeciążania przerwań procesora..

    0
  • #15 23 Lut 2004 19:11
    fantom
    Poziom 31  

    Zdecydowanie pascal i to w najprostszej postaci czyli TurboPascal.Za delphi wez sie pozniej no i c a nastepnie c++ w kolejnosci.Com chodzi pod kazda winda ,z lpt-em beda juz chyba problemy.

    0
  • #16 03 Mar 2004 11:16
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 03 Mar 2004 11:33
    fantom
    Poziom 31  

    W ten sposob to odczytasz raczej bufor lpt-a a nie faktyczny stan jaki znajduje sie na jego pinach ale faktycznie przyklad prosty,powinien byc zrozumialy chociaz akurat pod tym wzgledem program w C wygladal by niemal identycznie :lol:

    0
  • #18 04 Mar 2004 12:58
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 04 Mar 2004 13:09
    fantom
    Poziom 31  

    Wejścia się uaktywnia bitem 5tym pod adresem bazowym+2.Teraz juz wiesz dlaczego ? Jesli tego nie zrobisz to odczytasz sobie latch w ktorym zapisales poprzednia dana a nie faktyczny stan na pinach.Warto dodac ze pierwsze LPT-y w ogole nie mialy mozliwosci wprowadzenia wejscia bo nie pod tym katem byly wymyslane ale to sie na szczescie zmienilo.Moze ty jeszcze troche poczytaj ? :lol:

    0
  • #20 04 Mar 2004 15:44
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 04 Mar 2004 16:08
    fantom
    Poziom 31  

    Wow swietna lektura

    4programmers.net :: Delphi :: Gotowce :: LPT w Win9x :lol:

    Czy kolega wie co to jest latch ? Proponuje najpierw poczytac cos o sprzecie np Anatomie PC zamiast sie tak wymadrzac.
    Nalezalo by dodac
    Var a:byte; //jednobajtowa zmienna
    BEGIN
    Port[$378+2]|=0x10;
    a:=Port[$378]; //odczyt aktualnego stanu portu do zmiennej a
    a:=a or 1; //ustawienie LSB liczby a
    Port[$378+2]&=0xEF;
    Port[$378]:=a; //i wpisanie zmodyfikowanej liczby do portu. Napięcia na wyjściach zmienią się odpowiednio do bitów w liczbie a (w tym wypadku pojawi się napięcie na pin2)
    END.

    0
  • #22 04 Mar 2004 17:03
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #23 04 Mar 2004 20:56
    fantom
    Poziom 31  

    Kolega widze bardzo zabawny jest a poza tym strasznie madry skoro wie ze trzeba nozki zwierac do masy zeby odczytac cos innego niz 0xFF. :lol: Oswiec mnie o doswiadczony programisto dlaczego to niby kompilator mi sie wysypie ? Dlatego ze jest orowane ? To fakt nie pamietam juz dokladnie PASZCZALA bo wyroslem z niego jakies 8 lat temu.O umiejetnosciach kogokolwiek lepiej sie nie wypowiadaj jesli go nie znasz.Aha no i pocwicz troche kulture wypowiedzi i ortografie zanim cokolwiek napiszesz.

    0
  • #24 05 Mar 2004 08:39
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 05 Mar 2004 11:03
    fantom
    Poziom 31  

    Zgadza sie popelnilem blad ale wydawalo mi sie ze jest latch w lpt-cie.Czytalem to juz wieki temu a obecnie nie ma mnie w domu wiec nie mam jak zajrzec.Byc moze faktycznie niepotrzebnie wchodzilem z toba w dyskusje na ten temat nie pamietajac dokladnie no ale trudno.W Pascalu pisalem bardzo duzo swojego czasu ale od jakis 3 lat zajmuje sie C i to wlasnie ta skladnia weszla mi juz w krew wiec po raz kolejny twoje durne teksty na temat moich umiejetnosci programowania bo sie pomylilo troche skladnie sa conajmnniej idiotyczne.W drugim wypadku kiedy uzylem znaku AND a nie OR oznacza to skasowanie danego bitu i twoja niewiedza w tym fakcie moglaby pozwolic rowniez mnie na wyciagniecie wniosku ze nie umiesz programowac :lol: Dyskusja dalej faktycznie staje sie jalowa bo nie o to tutaj chodzilo ale co do ortografii to juz gulson sie wypowiadal na ten temat.Piszemy i widzi nas cala Polska wiec warto bylo by sie postarac i nie robic bledow w tych najprostszych sytuacjach ale jak mniemam robiles to w takiej pasji zawisci ze nawet sie temu nie przyjrzales.Nie obraziles mnie zadnym twoim slowem bo i niby czym,oceniajac mnie podczas gdy nawet mnie nie znasz ? To niestety bron ludzi slabych,ale z tego co widzialem bardzo lubisz obrazac ludzi wiec to chyba TY powinienes popracowac nad soba bo widocznie TY masz jakies kompleksy czy "cus". :lol:

    0
  • #26 06 Mar 2004 14:49
    fantom
    Poziom 31  

    No wiec kolego zmusiles mnie do odswiezenia sobie pamieci na temat portu LPT i teraz ja z kolei udowodnie ci twoje lamerstwo (elektroniczne).Przy okazji zauwazylem ze to ty napisales ten madry artykul z Delphi czym mozesz spowodowac ze ktos rozj.... sobie przez przypadek wyjsciowy latch portu rownoleglego.Patrz na rysunek i ucz sie podstaw (jednak cos tam pamietalem choc niedokladnie :lol: ).Otoz faktycznie nie trzeba tego bitu 5 ustawiac na 1 podczas odczytu.ALE !!! W tym wypadku latch wyjsciowy podciaga caly czas piny wyjsciowe do 1 logicznej.Poniewaz wyjscie jest w TTL-u warto by to zewrzec do masy zeby osiagnac jakakolwiek zmiane na danym pinie (choc mozna to zrobic malym rezystorem).Wysteruj tak wszystkie wyjscia i modl sie zeby ci latch nie pierd....Wowczas zeby nie przeciazac tak wyjsc dajesz pin 5 portu Status na 1,latch odcina sie do wysokiej impedancji i mozesz sobie czytac piny robiac z nimi co ci sie zywnie podoba odciazajac calkowicie latch (nawet jak proponowales stawac na rzesach,choc to akurat zadnego napiecia nie wzbudza :lol: ).I to jest wlasnie prawidlowy tryb pracy przy odczycie ! (choc przyznaje,zalezny od sytuacji w jakiej sie go uzywa).Co sie okazuje:obaj mielismy w pewnym sensie racje a moja niedokladna wiedza wynikala z tego ze juz jakis czas temu tym sie zajmowalem,a ty piszesz jakies artykuly nie majac najwidoczniej zielonego pojecia a budowie portu !!! Moj przyklad tak czy tak byl troche zly poniewaz pomylily mi sie bitu rejestru (zmienialem 4 zamiast 5) a ty,biegly programista,nawet tego nie zauwazyles :lol: Zauwazyles natomiast nic nie wnoszace bledy w skladni(z ktorych sie wytlumaczylem) i tylko na tej podstawie oceniles moje umiejetnosci programistyczne.Widac ze znasz sie tylko na Delphi (jesli w ogole).No i teraz moje pytanie do pana tjanusza:a co sie stanie jesli wpisze do portu 0x00 a pozniej bede chcial czytac z portu (bez ustawionego bitu 5).Co odczytam za kazdym razem chocbym cytuje:"stawal na rzesach" ? Czy podciagniecie za pomoca rezystora do +5V cos da ? A moze podciagnac bez rezystora :lol: ?
    A wiec moja propozycja:poucz sie jeszcze i nie wstawiaj ludziom za przeproszeniem kitu bo jak sobie rozwala port to ty im za to kasy nie oddasz.A teraz mozesz sobie drwic do woli.Pozdro.

    0
  • #27 08 Mar 2004 11:23
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #28 08 Mar 2004 12:41
    fantom
    Poziom 31  

    Czlowieku !!! Lezysz na lopatkach i jeszcze kwiczysz ?! Wiec ja teraz moze troche pocytuje ciebie,tak dla odmiany

    Cytat:
    Nie, w ten sposób zostanie odczytany stan na pinach portu. :)
    Dlaczego uważasz, że bufor sobie, piny sobie?
    A specyfikację LPT Waść czytał?

    Cytat:

    A może podasz jakieś warunki w których stan pinów jest inny niż zatrzasku. Jeśli twierdzisz, że jest to możliwe to mam nadzieję potrafisz powiedzieć kiedy. No i może podasz sposób na odczytanie stnu pinów, a nie tak jak ja zatrzasku (wg. ciebie). Chyba nie muszę przypominać, że musi to byc inny sposób niż podałem.
    No śmiało! Zobaczmy, co potrafisz.


    No wiec wlasnie dlatego.Wpiszesz do latcha 0xFF zewrzesz nozke 1 do masy i co ? W latchu masz 0xFF a przy odczycie 0xFE :lol: W tym wlasnie wypadku bufor sobie a piny sobie.

    Cytat:
    a:=Port[$378];
    a:=a or 1;
    Port[$378]:=a;


    Ja nie umiem algorytmow pisac ?! A nie mozna bylo zrobic tak

    Port[$378]:=Port[$378] or 1; ?

    Cytat:
    Stan rejestru portu LPT ZAWSZE odpowiada stanowi na pinach


    Kolejne klamstwo

    Cytat:
    A jak wyobrażasz sobie sterowanie sprzętem przez LPT przy niemożności odczytania stanu pinów (czyli aktualnego stanu sterowanego ustrojstwa)? Bo chyba nie przez przełączanie portu do odczytu.


    Wszystko zalezy od aplikacji.

    Cytat:
    Do odczytania zawartości portu $378, nie trzeba ustawiać LPT do odczytu


    Owszem nie trzeba i do tego sie przyznalem.ALE WSZYSTKO ZALEZY OD APLIKACJI.Ty zdaje sie masz jakies problemy z przyznawaniem sie do bledu :lol:

    Cytat:
    Twoje rady człowieka zaczynającego zabawę z portem przyprawiły by o ból głowy. Pewnie godzinami zastanawiałby się, dlaczego port tak dziwacznie się zachowuje.


    Jak ktos sie bierze za port powinien najpierw dobrze przejrzec specyfikacje elektryczna,nie tak jak ty :lol:

    Cytat:
    pojącia o czym piszesz i jednocześnie bezpodstawnie robiąc z siebie autorytet


    Kolejne klamstwo.W ktorym miejscu ?

    Cytat:
    Najpierw port niepotrzebnie zostaje ustawiony do odczytu. Reakcją LPT jest ustawienie stanów wysokich na wszystkich liniach danych. Dalej, co zostanie odczytane zależy do obciążeń poszczególnych linii. Przy wysokoomowych będzie to stan wysoki. Jeśli jakaś linia jest obciążona niskim oporem, np. diodą świecącą, czy bazą tranzystora, może pojawić się już stan niski. Ale jest w tym nawet pewien element porawdopodobieństwa. Albo opór będzie duży, albo już zbyt mały.






    Blad kolego !!! Bardzo duzy elektroniczny BLAD !!! Wysoka impedancja to nie to samo co stan wysoki !!!!!!!!!! Kolejny blad to "wysokoomowe" (BTW fajne slowko,czyli jakie ???).Ok czy 1M to dla ciebie wysokoomowe ? Niech bedzie.No i ustawiam port do odczytu.Zwieram nozke za pomoca tego rezystora do masy,co mam-0 na pinie.Zwieram do zasilania i co mam-1 logiczna.Kolejny blad.Ani dioda sie nie zaswieci ani tranzystor nie wysteruje a wiec nie ma mowy o niskim stanie na pinie.To jest tylko kwestia przypadku !!! Kolego mowilem zebys sie najpierw pouczyl !!!


    Cytat:
    W odczytanej liczbie (która nie przechowuje aktualnego stanu, lecz konf. obc.) zmieniamy wybrany bit, wpisujemy do portu i..... widzimy, że oprócz wybranego bitu ustawione zostały także linie danych posiadające wysokoomowe obciążenia. CAŁKOWITA PORAŻKA!


    Wszystko zalezy od konfiguracji

    Cytat:
    Gdyby ktoś np. miał podłączonych kilka diod, które są pozapalane w jakiś sposób i chciał zapalić jeszcze jedną z nich, tak by bie zmieniać stanu innych, przy użyciu twoich poprawek pozostałe zgasiłby. Następnie usiadł i zapłakał zastanawiając się o co chodzi.


    Owszem dlatego wlasnie napisalem ci juz pare razy ze to zalezy od aplikacji.Tylko ze w takim wypadku port pracuje TYLKO jako wyjscie wiec po co z niego czytac ??? Gdyby sie rozplakal to nie powinien sie w ogole za to brac tak jak ty !!!

    Cytat:
    Ja nigdzie nie napisałem, że programuję w C, więc się nie wygłupiłem, w przeciwieństwie do Ciebie poprawiając kod nieznznego mi języka. No ale układanie algorytmów nie zależy od języka, a tego też nie potrafisz.


    Jezyk jest mi znany ("ty czytasz czy tylko ogladasz literki" :lol: ).Chodzilo o idee a nie o konkretny jezyk ale ty wolisz sie wypierac tym bo nie wiesz ze tak sie pisze w innych jezykach.Dobrze ze mamy chociaz jednego "porzadnego" programiste w Polsce :lol:

    Cytat:
    nieobecność rejestru o której pisałes w poprzednim liście to tylko twoja fantazja lub niezrozumienie czytanego tekstu, ja nigdy jej nie negowałem


    Po prostu nie pamietalem dokladnie o czym rowniez napisalem (o czym ty myslisz podczas pisaniea tego tekstu).No bo co tu negowac jak sie nie wie jak latch dziala :lol:

    Cytat:
    Ja z pewnością miałem rację (w końcu mój przykład DZIAŁA zgodnie z założeniami)


    Coz za pewnosc siebie (kto tu sie robi autorytetem)!.Nie koniecznie.Jak juz ci napisalem sprobuj wpisac do portu 0x00 a nastepnie czytac stan portu.Pytam sie:CO OTRZYMASZ ZAWSZE ? Zapomniales dodac taki drobny szczegolik ze jesli ktos twoim sposobem chce czytac z portu to musi najpierw wpisac do danego pinu 1 logiczna.Pytalem sie dosc przekasliwie,przyznaje,czy znasz na to inny sposob.

    Cytat:
    Wystarczyło zaledwie kilka dni i moja podpowiedź, byś zorientował się kto napisał art. Mój Boże i ktoś taki bierze się za programowanie, elektronikę i poprawianie innych. Akurat te dziedziny wymagają logicznego myślenia i umiejętności rozumienia czytanych tekstów, czego Ci wyraźnie brakuje, bo jak do tej pory nie odpowiedziałes mi na wielokrotnie już zadane pytanie.


    Po prostu (strata czasu) doczytalem ten artykul do konca.Jednak jestes prostakiem tak jak przypuszczalem ale teraz tylko to potwierdziles.Ja ciebie nie obrazilem zadnym swoim tekstem (teraz juz nie wytrzymalem),ty mnie juz parokrotnie.Zapewne nosisz krawat w bialo-czerwone paski i jest to twoj sposob na zycie :lol:

    0
  • #29 08 Mar 2004 15:06
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #30 08 Mar 2004 15:34
    fantom
    Poziom 31  

    Ale pulapka buahahaha.No nie wytrzymam.A zauwazyles jak napisalem kiedy ci sie ten port rozj..... ? JAK ZROBISZ TAK ZE WSZYSTKIMI PINAMI !!!!!

    Cytat:

    Najpierw port niepotrzebnie zostaje ustawiony do odczytu. Reakcją LPT jest ustawienie stanów wysokich na wszystkich liniach danych


    Czy to ja czy ty nie umiesz czytac ???? Zobacz "programisto" co tam jest napisane !!!!! Podkresle moze.A propos:moze ty nie wiesz co to stan wysoki ?!

    Cytat:
    Ale zaraz, kod jakby inny ale algorytm ..... Ooooooo Matko


    Ciekaw jestem jaki wymyslisz inny algorytm do orowania pinu :lol: Matki nie wolaj bo ci nie pomoze.

    Cytat:
    Zapamietaj sobie, że jesli port ustawiony jako wyjście, można z JEGO PINÓW tylko odczytywać wartości, bo jesli będziesz do niego wprowadzał, to go rozj...... . Co nie przeszkadza by procesor odczytywał spod adresu bazowego!!!!!! Ale się zaplątałeś


    O czym ty piszesz do cholery ?! Jesli obciazysz kazdy pin na maxa moze sie zdarzyc ze uklad tego nie wytrzyma ! O to wlasnie w tym chodzi madralo.Ty nie masz bladego pojecia o elektronice ?! Zaczales nawijac poprzednio o tranzystorach i diodach a wyniknelo z tego ze ty nawet nie wiesz jak one dzialaja !!!

    Cytat:
    Bo też spryciażu przykład dotyczył WPISYWANIA do portu a nie ODCZYTYWANIA

    Czyzby ?!
    Cytat:
    a:=Port[$378]; //odczyt aktualnego stanu portu do zmiennej a
    A moze to jest ta babcia z wasem ? Hmmmm....

    Cytat:
    Tak to bywa - kończą się argumenty, zaczynają wyzywki


    I kto to napisal ?! No zaraz padne ze smiechu. :lol:

    Cytat:
    Nie patrz w lustro pisząc listy!

    Powtarzasz sie :lol: :lol: :lol: Gdzies juz to w twoim poscie widzialem :lol: Jakie ty masz madre swoje standardowe teksty.Wow.A intelekt jaki niebagatelny !

    Nigdzie nie napisalem ze jestem fachowcem.Teraz ty nie ustosunkowales sie do moich faktow ktore widocznie cie przybily i zaczales sie szarpac zupelnie niepotrzebnie.Widac jestes takim typem clowieka ktory sie nie przyzna do bledow w mysleniu.Moje dowody na to ze jestes lamerem juz ci przedstawilem a ty sie pograzyles jeszcze bardziej debilnymi tekstami.Spisalem TWOJ algorytm ?! Co ty z choinki sie urwales ?! To jest twoj algorytm ?! Ludzie to wymyslili jakies pareset lat temu jak jeszcze komputerow nie bylo a ten podaje jako swoj :lol: .Za to masz nieodparta jak widze pokuse pisania 3 linijek kodu zamiast 1 (lamerstwo ?!) Widze przeciez ze sie do bledu nie przyznasz.Powtarzam: i kto tu powinien nad soba pracowac ?! Cos jeszcze masz do mnie kolego ?

    0