Witam, czytam różne tematy na temat sprężarek i postanowiłem wykonać sobie taką ale mam kilka niejasności co do wykonania takiego urządzenia.
1. Mój agregat pracuje chwilę, wyłącza się i za chwilę znów pracuje (oczywiście mówię o pracy bez butli). Czy da się jakoś przerobić elektrykę by sprężarka pracowała bez tego zabezpieczenia? Agregat jest stary i nie znam jego stanu ale dał rade napompować koła rowerowe w kilka minut jednak to była praca przez około 30 sekund, przerwa i kolejne 30 sekund. Wolałbym żeby pracował nieprzerwanie do wyłączenia.
2. Czy stara butla po gaśnicy będzie się nadawać? Jest to gaśnica z wężem i plastikową końcówką do rozpraszania środka gaśniczego.
3. Czy będę musiał ją dziurawić i wspawać jakieś mufy czy mogę wkręcić coś zamiast zaworu gaśnicy? Wolałbym nie spawać, wnioskuje że powinna być do tego używana spawarka gazowa a ja mam elektrodową.
4. Jakie zawory powinienem kupić i czy wyłącznik ciśnieniowy jest konieczny?
Chciałbym używać jej tylko do 7 bar, butla którą sobie upatrzyłem ma pojemność około 15 litrów.
5. Jaki wąż powinienem zastosować do połączenia agregatu z butlą i jaki do odprowadzania powietrza z butli?
Wiem że jest opcja "SZUKAJ" ale tematów jest bardzo dużo a prostych spraw nie opisują tam. I to nie jest pierwszy temat który czytam. Dlatego bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję