Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa sprężarki do aerografu.

Diesel.Benz 10 May 2008 20:02 85577 90
    wielki-szu
    Level 14  
    Mój agregat ma taki problem że czasami jak go włączę to zaskoczy na chwile i sie wyłącza musze go tak pykać aż zaskoczy. Czy to uzwojenie rozruchowe w nim pada czy to coś innego wie ktoś?
    _milcek_
    Level 19  
    A jakie ciśnienie wtedy masz w zbiorniku????? Bo często w takich sytuacjach nie startują. Możesz też dorobić zawór zaraz za wyjściem z kompresora by on sam ruszał na biegu jałowym.
    lukas.m1
    Level 12  
    Ta butelka po wodzie jest całkiem ciekawa a jak by dal zamiast tego dętka -e
    wielki-szu
    Level 14  
    A to podsunołeś mi myśl sądzisz że jak jest 0 ciśnienia to nie chce ruszyć?
    _milcek_
    Level 19  
    Sądzę że jak jest ciśnienie większe niż 0 to nie chce ruszyć bo ma za duży opór. Możliwe też że na starcie woli już sie pompować powietrza w butle i lepiej mu chyba dorobić ten zawór pozwalający na start na jałowym biegu.
    wielki-szu
    Level 14  
    źle mnie zrozumiałeś on nie chce ruszyć na pustym zbiorniku potem jak zaskoczy to hula
    domino156
    Level 11  
    Agregaty od lodówek i zamrażarek mogą mieć wbudowane specjalne zabiezpieczenie i chyba mają wbudowane, które zabezpieczają ten agregat przez zatarciem, gdy nam wyleci z obwodu freon. A jak zaczyna pompować powietrze od zera to jest tak jakby nie było freonu. Takie zabezpieczenia są stosowane w chłodnictwie, to jest zabezpieczenie podciśnieniowe, a są stosone także zabezpieczenia nadciśnieniowe.
    wielki-szu
    Level 14  
    No dobra ale ja na rurkach wychodzących z agregatu nie mam nic tylko moja instalacje do butli to z kąt on ma wiedzieć jakie ma akurat ciśnienie.
    domino156
    Level 11  
    To zabezpieczenie może być wbudowane w konstrucję całego agragatu i w środku może być podpięcte pod te rórki, które wychodzę na zewnątrz. Nie rozbierałem takiego agragatu nigdy to nieznam dokładnie jego konstrukcji. Wiem, że jak czasami włączałem i wyłączełem lodówkę to to kilku takich cyklach to agregat przestawał pracować i załączał się dopiero po jakimś czasie, zadziałało wtedy jakieś zabezpieczenie.
    olinek2
    Level 23  
    To się nazywa włącznik bimetaliczny, i nie siedzi on w środku puszki, a na zewnątrz w pudełeczku :) Musiał po prostu ostygnać, zabezpiecza on agregat przed zbyt dużym obciążeniem.
    domino156
    Level 11  
    Być może, ten wyłącznik bimetaliczny może działać jako zabezpieczenie termiczne. Nie zagłębiałem się w kontrukcję tej lodówki, którą się bawiłem. Ale tych agregatach też są chyba jekieś zabezpieczenia wbudowane. W lodówkach jest waszystko zabudowane i poukrywane, nie można dokładnie zobaczyć co gdzie jest schowane. W chłodniach to wszystko jest znacznie większe i wszystko jest na wierzchu lub w kszynkach elektrycznych.
    wierzmi
    Level 10  
    Trochę zboczę z tematu, ale nie chcę tworzyć nowego wątku.
    Zainspirowany projektami kompresora z lodówki odszukałem moją sprężarkę (schowaną gdzieś w garażu), tylko, że nie mam układu elektrycznego. Elke przeszukałem i znalazłem takie coś (ale po rosyjsku :-( ) :
    http://masterskie.info/elektroshema.htm
    http://electromaster.ru/modules/myarticles/article.php?storyid=260
    ale to trochę mało konkretne.

Dysponuje ktoś jakimś prostym schematem układu rozruchowego do agregatu?
    Andrzej_01
    Level 11  
    Witam.
    Sam kiedyś szukałem schematu. Znalazłem go w książce. Zamieszczam tu budowę sprężarki z zatartego agregatu. Schemat podłączenia i uruchomienia sprężarki jest taki sam. Sam korzystałem z tego schematu aby sprawdzić czy agregat jest sprawny.
    Oto opis i schemat.
    anfel
    Level 10  
    Mam pytanko bo udało mi się zdobyć taki wyłącznik ciśnieniowy. I mam pytanie czy nadaje się do takiego układu ? Jeśli tak to jak to wszystko podłączyć ?

aqq123
    Level 13  

według mnie tam gdzie jest 1 podłączmy się do zbiornika do 2 dochodzi przewód zasilający sprężarkę a 3 regulujemy przy jakim ciśnieniu załączy nam się sprężarka

ps. przepraszam za jakość rysunku ale i tak powinno być widać o co chodzi
    anfel
    Level 10  
    Nie bardzo się orientuję w tych połączeniach więc bardzo proszę dokładnie napisać co z czym połączyć. Na kompresorze mam taką kostkę i takie przewody.

anfel
    Level 10  
    Połączyłem już cały układ i niby działa, ale... Pompuje np. do 3 atmosfer wyłącznik wyłącza i przy np 2 atmosferach ponownie uruchamia silnik (tzn słychać buczenie silnika ale nie startuje i nie pompuje) po chwili słychać pstryknięcie w kompresorze (jakby jakiś bezpiecznik/wyłącznik) i dopiero po jakimś czasie znowu jest pstryknięcie i znowu zaczyna pompować ale wówczas już niema ciśnienia w układzie. Czy ktoś ma pomysły co to może być ? Czy może w kompresorze jest coś nie tak. Dodam, że przy podłączaniu samego kompresora niema żadnych problemów ze startem.
    xXsilasXx
    Level 10  
    Witam! Ja również buduję podobny kompresor. Znalazłem w domu wyłącznik ciśnieniowy jest na chodzie i wszystko mi pasuje , tylko wyłącznik jest do 5.1 atm. Jak myślicie czy 5.1 atm wystarczy do malowania pistoletem lakierniczym?
    Leonhard
    Level 12  
    Witam.
    Dręczy mnie jedno pytanie. Mianowicie czy ktoś sprawdził kiedyś w jakiś sposób wydajność agregatu lodówkowego mam na myśli ile powietrza przetłacza w jednostce czasu? ja jeśli tak to jakie to są wartości i może ktoś sprawdził taki parametr również przy jakiejś kompresji?
    User removed account
    User removed account  
    _bono_
    Level 14  
    Witam. Odgrzeję tego kotleta. Nie chcę zakładać nowego tematu.
    Robię odsysacz do cyny i mam pytanie. Biały dymek wydobywający się z agregatu, jak zatka się wlot powietrza na około minutę, to mgiełka olejowa, czy agregat się konczy? Zalałem go olejem mineralnym, około 320ml. Agregat pracował na R12 i według informacji z elki powinien tak być olej mineralny.
    komandos.91
    Level 10  
    żeby nie zakładać nowego...
    mam niemalże wszystkie części potrzebne do zrobienia "kompresora" jednak nie mogę dokupić nigdzie w mieście reduktora, ktoś wie jaki gwint ma gaśnica proszkowa..? żebym mógł zamówić przez internet... ;) z góry wielkie dzięki za pomoc
    _milcek_
    Level 19  
    Gwinty gaśnic zazwyczaj są jakieś nietypowe. Polecam dolutować kawałek rurki do wyjścia i do tego mufkę.
    Kisiel2241
    Level 2  
    Witam może zadam głupie pytanie ale co trzeba zrobić zanim przewiercimy gaśnicę lub butlę po gazie ? co zrobić żeby ona nie wybuchła ?
    _milcek_
    Level 19  
    Gaśnicę wystarczy opróżnić. Jeżeli chodzi o butlę z gazem to warto wykręcić zawór i napełnić ją wodą która wyprze całą mieszankę ze środka.
    Kisiel2241
    Level 2  
    ale jeżeli wykręcę cały gwint od butli to też nie wystrzeli ?
    _milcek_
    Level 19  
    Jeżeli chcesz wykręcać gwint z jakiejkolwiek butli to logiczne jest, że musisz wyrównać ciśnienie wewnątrz butli z ciśnieniem atmosferycznym. Wtedy to możesz wykręcać co ci się podoba.