logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik dla tranzystora 2SC3198 w wieży Thompson - co wybrać?

kasprzyk 22 Sty 2004 23:59 5292 4
REKLAMA
  • #1 486745
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Tranzystor pracuje w układzie z żaróweczką podświetlającą wyswietlacz LCD w małej wieży Thompson. No i własnie, jaki zamiennik moge włozyć. Znalazłem gdzieś w moich starych "śmieciach" tranzystor BC308b i go wsadziłem - podświetla, ale cały czas a powinien tylko podczas przejścia do wybranego trybu pracy (tape, tuner, cd) Orygnalny traznystor zaskakiwał jak podałem mu inpuls lub małe zwarcie zrobiłem :) ostatni raz miałem do czynienia z elektroniką kupę lat temu na praktyce w Zuricie, także wybaczcie za niefachowość - pozdrawiam , prosze o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 486798
    janwaw
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    parametry obu tranzystorów wyglądają następująco:
    2SC3198 - Si, NPN, U=60V, I=0,15A, P=0,4W f=130MHz
    BC308 - Si, PNP, U=30V, I=0,1A, P=0,3W, f=130MHz
    Jak widać, oba tranzystory posiadają różne polaryzacje więc nie są zamienne. Ponadto posiadają odmienne rozkłady wyprowadzeń: 2SC3198-ECB, BC308-CBE (patrząc na płaski fragment obudowy z napisem, wyprowadzenia skierowane do dołu, kolejność od lewej do prawej strony). Jak z tego wynika, BC308 nie może być zamiennikiem 2SC3198. W tej sytuacji proponuję zastosowanie BC635, BC637 lub BC639. Mają te same obudowy i rozkład wyprowadzeń jak 2SC..., a ich parametry elektryczne mają bardzo poważny zapas (NPN, U=45-100V, I=1A, P=0,8W, f=130MHz). Można również zastosować np. BC337 (NPN, U=50V, I=0,8A, P=0,625W, f=100MHz), ale ma on rozkład wyprowadzeń taki jak BC308.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 486936
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam, dziękuje za szybką odpowiedź. Trzoszkę jestem sam zaskoczony, ponieważ wylutowałem tranzystor i sprawdziłem czy na bazę przychodzi minus czy plus z miernika (tzn, ten sposób na mierzenie tranzystorów) tranzystor na mierniku zachowywał się dobrze. To więc sprawdziłem jaki przewód z miernika idzie na baze i jest przejście do kolektora i emitera - i tym się sugerując poszukałem pierwszy lepszy tranzystor, który podobnie się zachowuje - (do tego wziełem takiego z opisem wyprowadzeń na obudowie :) - żeby się nie pomylić - a efekt taki jak napisałem wyżej. No to teraz wybieram się po tranzystor :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 487414
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Jestem ponownie, kłopoty się chyba jescze nie skończyły. Wstawiłem BC639 - wydaje mi się, że podświetlenie zbyt słabo świeci, i do tego tranzystor mocno sie grzeje - można by palec oparzyć - czy to normalne? na bazę tego tranzystora przychodzi rezystor 1K - jeżeli zmniejszył bym jego wartość to "świecenie" żaróweczki by sie zwiększyło?( żaróweczka jest oryginalna, nie była jeszcze wymieniana) pozdrawiam

Na samej żarówce jest napięcie 6V, względem masy na jednej końcówce jest 20V na drugiej 14V - zastanawia mnie to 20 V - czy nie jest za duże?
    wieża ffunkcjonowała cały czas dobrze(bez tego podświetlonego wyświetlacza była nonstop używana), Myślę jednak że jeżeli napięcie będzie zawsze wyrównane czyli te 6V na żarówce, to prąd także się nie zmieni - czyli będzie płynął taki sam i tranzystor zawsze będzie się grzał. Może taka jest własnie konstrukcja tego układu i inaczej już nie będzie?? Może radiator zastosować?? - tylko na taki mały tranzystor??(nie ma miejsca na radiator, musiałbym przelutować tranzystor na drugą stronę płytki)
  • #5 487756
    janwaw
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    sądzę że na obecnym etapie rozwiązywania problemu niezbędna będzie informacja techniczna (schemat) dot. naprawianego urządzenia. Zastosowany tranzystor (o ile nie jest uszkodzony i został prawidłowo zamontowany), jest bez wątpienia prawidłowym zamiennikiem. Zastanawia mnie dziwny rozkład napięć na wyprowadzeniach żarówki, który wymaga ustalenia, czy złącze CE tranzystora pracuje jako klucz załączający żarówkę (wtedy tranzystor nie powinien się grzać), czy jako element obniżający/stabilizujący napięcie 20V do wartości 6V wymaganej dla prawidłowej pracy żarówki (wtedy moc wydzielana na złączu powoduje nagrzewanie się obudowy tranzystora; nic dziwnego, że poprzednik 2SC... "oddał ducha"- miał mniejszą moc złącza i maksymalny prąd kolektora). Jest też trzecia możliwość, że układ sterujący podświetleniem nie pracuje prawidłowo lub jest uszkodzony. Do ustalenia która wersja ma miejsce niezbędny jest schemat. W przeciwnym wypadku pozostają dywagacje typu "bicie piany i darcie szmat" lub eksperymenty na "żywym organizmie" które mogą się różnie skończyć.
    Pozdrawiam.
REKLAMA