Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferguson 1018 dwa paski po bokach ekranu

marcinz89 07 Maj 2008 19:00 1222 21
  • #1 07 Maj 2008 19:00
    marcinz89
    Poziom 9  

    Witam. Mam następujący problem. Mam Fergusona 1018 i stało mi się dziś coś dziwnego, po podłączeniu go przez euro złącze do tv i włączeniu tunera pojawiły mi sie po obu stronach ekranu(po lewej i po prawej) takie czarne paski. Podłączałem tuner do innego tv i było to samo. Co to może być? co mam zrobić żeby normalnie to dziłało? Prosze o pomoc

    0 21
  • #2 07 Maj 2008 20:48
    supermach
    Poziom 23  

    Na początek sprawdź zasilacz pod kątem wyschniętych (napuchniętych) elektrolitów.

    0
  • #3 07 Maj 2008 21:14
    darek23422
    Poziom 27  

    Na początek wyłącz tuner z napięcia na parę godzin i zmień eurozłącze potem podłącz spowrotem jeśli nadal będzie to podłącz tuner przez czin jeśli to nie pomoże to tak jak wyżej pisze kolega zrób.

    0
  • #4 07 Maj 2008 21:52
    marcinz89
    Poziom 9  

    sprawdzałem te elektorilty i były ok

    0
  • #5 08 Maj 2008 14:29
    supermach
    Poziom 23  

    Z elektrolitami bywa tak, że samo sprawdzenie nic nie daje. Pomaga tylko wymiana.

    0
  • #6 08 Maj 2008 16:24
    marcinz89
    Poziom 9  

    wziąłem go dziś do szkoły i nauczyciel elektroniki powiedział że podobno kondersatory w nim są dobre, i nie wie od czego to zależy;/

    0
  • #7 08 Maj 2008 17:05
    darek23422
    Poziom 27  

    Kondensatory jeśli były by zepsute to byłyby wypukłe zrobiłeś tak jak ci pisałem wyżej.

    0
  • #8 08 Maj 2008 17:35
    marcinz89
    Poziom 9  

    więc co mam z tym zrobić?

    0
  • #9 08 Maj 2008 18:59
    darek23422
    Poziom 27  

    W tym tunerze chyba niema wejścia video czin więc odstaw tuner na parę godzin wymień kabel na inny eurozłącze potem podłącz i zobacz a podaj zasilanie na zasilaczy.

    0
  • #10 09 Maj 2008 08:56
    supermach
    Poziom 23  

    Podłącz tuner do TV używając innego kabla euro, nie podłączaj nic innego (antena naziemna). Spróbuj też bez kabla do konwertera.

    0
  • #11 09 Maj 2008 15:19
    marcinz89
    Poziom 9  

    próbowałem dziś i tego co napisał darek23422 i supermach i dalej sie nic nie zmieniło:/

    0
  • #13 09 Maj 2008 21:23
    marcinz89
    Poziom 9  

    próbowałem ale zawsze mi jakiś błąd wyskakuje i nie umiem go wgrać. Czasem na Polsat 2 mam normalny obraz czasem po mniejszony, a na innych kanałach ciągle pomniejszone.

    0
  • #14 09 Maj 2008 22:57
    supermach
    Poziom 23  

    Spróbuj podstawić układ CD4053. Najlepiej by było, żebyś zamieścił zdjęcie tego "efektu".

    0
  • #15 10 Maj 2008 10:33
    darek23422
    Poziom 27  

    A jaki ostatni wgrałeś soft jeśli egypt to kable euro zamień z góry na dół pod VCR.

    0
  • #16 10 Maj 2008 12:37
    grzesiulek5
    Poziom 22  

    a może poprostu przestaw w tunerze z formatu 16:9 na 4:3 :)

    0
  • #17 10 Maj 2008 12:50
    marcinz89
    Poziom 9  

    ale nie da się przestawić;/ a soft mam z technocomsa

    0
  • #18 10 Maj 2008 13:27
    darek23422
    Poziom 27  

    Jak nie da się przestawić naciśnij przycisk menu potem naciskasz 2 razy strzałke w prawo potem strzałka 2 razy w dół potem ok i strzałka w prawo.

    0
  • #19 10 Maj 2008 13:33
    marcinz89
    Poziom 9  

    działa:) dziękuje wam wszystkim za pomoc:)

    0
  • #20 10 Maj 2008 16:23
    darek23422
    Poziom 27  

    To dobrze a jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia wyżej pisałeś że nie da się mu wgrać innego softu a może da się tylko ci się nie chciało i to by wcześniej załatwiło sprawę.

    0
  • #21 10 Maj 2008 21:01
    marcinz89
    Poziom 9  

    naprawde dawałem inne softy i to nic nie dawało;/ z ręką na sercu

    0