logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja przerwy w długim przewodzie

Majkello 07 Maj 2008 23:16 53729 12
REKLAMA
  • #1 5117319
    Majkello
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam takie -może banalne- pytanie: jak zlokalizować miejsce przerwy w 50metrowym przedłużaczu zrobionym z przewodu 2x2,5 mm w podwójnej gumowej izolacji?
    Po pomiarze czujnikiem fazer jeden z przewodów (dokładnie niebieski :-) wykazuje brak ciągłości, tylko nie wiem konkretnie w którym miejscu, a nie chcę rozcinać całego przedłużacza.
    Przewód był używany na budowie gdzie był kładziony na drodze i gdzieś został zmiażdżony przez koła samochodów.
    Zastanawiam sie czy nie podłączyć na moment do obu końców przerwanego przewodu spawarki na ustawionej na 20A to przerwa w obwodzie zacznie być natychmiast widoczna na zewnątrz :)
    Może są jakieś subtelniejsze i mniej pirotechniczne metody wykrycia przerwy w przewodzie?
    pozdrawiam majkello!
  • REKLAMA
  • #2 5117443
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Zakładam, że jest tylko 1 przerwa.
    Miernikiem pojemności (w wielu multimetrach masz taką funkcję) zmierz pojemność przerwanej żyly w stosunku do połączonych pozostałych przewodów, dokonując pomiaru raz z jednego końca, raz z drugiego. Zmierzone pojemności są proporcjonalne do długości przewodu, więc np. dostaniesz wynik:
    I - 2340 pF,
    II- 5670 pF.
    Teraz obliczenie: sumaryczna pojemność jest 2340+5670=8010pF, przerwa jest po 2340/8010=29% od I końca czyli w odległości 50*0,29=14,5m.
    Proste?
  • #3 5117583
    Majkello
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Proste! :)
    Niestety nie mam dziś dostępu do miernika pojemności, być może jutro uda mi sie go załatwić.
    jak zwijałem przewód na szpulkę to zauważyłem, że po zwinięciu zaczął kontaktować - nie wiem co to zmienia, ułatwia bądź utrudnia.
  • REKLAMA
  • #4 5118091
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    To, co Ci napisałem, dotyczy sytuacji, kiedy przerwa JEST. Jeśli kabel bedzie kontaktował, to niestety, pojemność mierzona z obu końców będzie taka sama, dlatego przed pomiarem dobrze by było kabel trozciągnąć i sprawdzic, czy w chwili pomiaru będzie miał rzeczywiście przerwę.
  • #5 5118379
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1235
    Kilkanaście la temu lokalizowałem przerwę w kablu leżącym na głębokości około 50 cm pod powierzchnią ziemi.
    Nie mając żadnych urządzeń trzeba było sobie radzić.
    Wykorzystałem:
    1. Brzęczyk zbudowany na przekaźniku telefonicznym i zasilany z baterii płaskiej (ciekaw jestem czy młode pokolenie wie co to "bateria płaska"....).
    2. Przenośny odbiornik radiowy z zakresem fal długich i średnich.

Następnie końce przewodu podłączyłem do styków przerywacza brzęczyka. Odbiornik radiowy ustawiony w miejsce gdzie nie było stacji radiowej odbierał silne trzaski przerywacza. Idąc wzdłuż trasy kabla znalazłem miejsce w którym siła trzasków uległa gwałtownej zmianie. Odkopałem kabel i trafiłem w miejsce uszkodzenia z dokładnością lepszą niż 20 cm.
  • #6 5118399
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Jeżeli w kablu jest przerwa teoretycznie powinien wystarczyć taki sposób
    Wskaźnikiem do wykrywania przewodów pod napięciem w ścianach ( najzwyklejszy z Nomi ) przejechać wzdłuż przewodu przy podłączonej do fazy uszkodzonej żyle tam gdzie przestanie wskazywać napięcie -> tam przerwa .
    Pozdrowienia
  • #7 8065971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 8066069
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Przerwy występują zazwyczaj we wtyczkach, albo w kablu tuż przy wyjściach z wtyczek. Jak sam nie potrafisz, to poszukaj elektryka, bo jeszcze krzywdę sobie zrobisz.

Sposób na wykrycie przerwy w kablu podał Kol. roks. To powinno wystarczyć.
  • #9 8066114
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 8066171
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    Miejsce przerwy w przewodzie można wykryć "fazerem", dostępnym w sklepach elektrycznych za niezbyt duże pieniądze, jakieś 20 - 30zł, tam jest detektor. Rozwijasz przewód, włączasz do sieci i idziesz wzdłuż trzymając "fazer" blisko przewodu, tam gdzie urwie się sygnał masz przerwę. Tylko nie przesadzaj z czułością "fazera". Wtyczka ma być tak włączona do sieci, żeby na przerwanej żyle przewodu była faza, a na końcu włącz do przedłużacza jakieś obciążenie, np lampkę. Dzięki niej miejsce przerwy będzie dość dokładnie wskazane przez "fazer".
  • #11 8066993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 20745051
    genc
    Poziom 1  
    Metoda Pomiaru pojemności rewelacyjna.
    Znalazłem przerwę w przewodzie ekranowanym, gdzie metoda podłączenia do 220V i sprawdzanie metodą
    z przyrządem do sprawdzania przerwań jest nie skuteczna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy lokalizacji przerwy w 50-metrowym przewodzie przedłużacza 2x2,5 mm z podwójną gumową izolacją, uszkodzonego mechanicznie na budowie. Proponowane metody wykrywania przerwy obejmują pomiar pojemności żyły przewodu z obu końców za pomocą multimetru z funkcją pomiaru pojemności, co pozwala określić odległość przerwy na podstawie proporcji zmierzonych pojemności. Inna metoda to użycie wskaźnika fazy (fazera) – podłączenie przewodu do sieci z obciążeniem i lokalizowanie miejsca przerwy przez detektor sygnału. Wskazano również tradycyjne rozwiązania, takie jak brzęczyk z przekaźnikiem telefonicznym i odbiornik radiowy do wykrywania zmian sygnału w miejscu uszkodzenia. Zwrócono uwagę, że przerwy często występują przy wtyczkach lub ich wyjściach. Wskazano, że pomiar napięcia na przerwanym przewodzie może wykazywać obecność napięcia indukowanego, co nie oznacza ciągłości obwodu. Metoda pomiaru pojemności została oceniona jako skuteczna także w przypadku przewodów ekranowanych, gdzie tradycyjne metody zawodzą. Zalecane jest ostrożne podejście do testów z prądem i ewentualne skorzystanie z pomocy elektryka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA