Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z woltomierzem na ICL7107

El Tomasso 07 Maj 2008 23:35 1239 6
  • #1 07 Maj 2008 23:35
    El Tomasso
    Poziom 11  

    Witam.

    Zrobiłem woltomierz na ICL7107 wg schematu z:
    http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php

    (zakres mam do 19,99v)


    Problem polega na tym, że wszystkie napięcia powyżej 7V układ pokazuje zaniżone - np 12V na wejściu - 8 na wyświetlaczu. Do 7V zachowuje się poprawnie.

    Nie wiem co może być przyczyną. Napięcia + i - 5V zasilające układ są prawidłowe. Scalak podmieniałem. Schemat też nie zawiera błędów, gdyż już kiedyś wykonałem według niego jeden woltomierz i nie było problemów.

    Skończyły mi się pomysły... proszę o pomoc!

    0 6
  • #2 08 Maj 2008 00:07
    Rzuuf
    Poziom 43  

    Witam!
    Na schemacie nie ma diod równoległych do wejścia 7107, nie wiem, czy ich nie zastosowałeś - wówczas taka dioda zabezpieczająca potrafi wprowadzać podobną nieliniowość.
    Następne elementy to opornik 10k i kondensator, które są równoległe do wejścia, i opornik szeregowy (1M). Jeśli ich podmiana nic nie da, to zostaje jeszcze np. oporność niezbyt dobrze wypłukanego po trawieniu laminatu.

    0
  • #3 08 Maj 2008 00:47
    El Tomasso
    Poziom 11  

    Dzięki za radę. Niestety te zabiegi nie pomogły...

    Zauważyłem jednak jeszcze coś. Przy zmianie polaryzacji badanego napięcia występuje znaczna różnica we wskazaniu. Przy znaku ujemnym wskazywane napięcie jest o 2-3V niższe.

    0
  • #4 08 Maj 2008 07:36
    Dar.El
    Poziom 40  

    Witam
    Kondensatory 100n, 220n i 470n muszą być dobrej jakości MKT.

    0
  • #5 08 Maj 2008 09:22
    Ski Man
    Poziom 23  

    Sprawdź czy masz ok. -5V z ICL7660

    0
  • #6 05 Lip 2008 00:14
    Łukasz K
    Poziom 17  

    witam. Nie chce zakłać nowego tematu więc pisze tutaj. Złożyłem woltomierz oparty na tym układzie ze strony electronics lab. to ten standardowy projekt. Jako R3 = 12k czyli zakres do 199V. Problem polega na tym, że podczas zwiększania napięcia na zasilaczu za szybko rośnie wskazanie na woltomierzu. Mój woltomierz daje Umax=30V. A woltomierz przy około 15V wskazuje już 190V i zaraz przechodzi po za zakres. Wiecie może co może byc tego przyczyną? Prosze o podpowiedz.

    0
  • #7 05 Lip 2008 08:21
    Dar.El
    Poziom 40  

    Witam
    Nie masz ustawionej skali, trzeba pokręcić potencjometrem zadającym napięcie referencyjne do scalaka.

    0