Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dibeisi - ktoś słyszał jak to gra?

Falco76 02 Jan 2010 22:30 78221 78
Altium Designer Computer Controls
    Anonymous
    Level 1  
  • Altium Designer Computer Controls
    SzokalML
    Level 36  
    no wzmacniacz 2x30 watt to nieco za słaby do testowania, być może on zniekształcał sygnał.

Eltron 30 ma w ogóle 1x30 watt, więc przy dwóch kolumnach to jest 2x15 watt - "solidnej" ale mimo wszystko bardzo małej mocy.

co nie zmienia faktu, że te głośniki sa bardzo słabo wykonane, i mogą mieć zarówno krzywy kosz (fabrycznie, nie po upadku), źle przyklejone zawieszenie (które wydaje takie oto odgłosy), albo źle wycentrowaną cewkę.

50 zł to dość sporo za takie ryzyko. Można w tej cenie kupić coś lepszego.

A co do mocy to oczywiście wynosi ona poniżej 100 watt, jednak w warunkach domowych i tak nie można tego za bardzo sprawdzić, ponieważ wzmacniacze domowe raczej nie przekraczają tej wartości.
  • Altium Designer Computer Controls
    Anonymous
    Level 1  
    marcin.sz.d.d
    Level 12  
    JA miałem zbudowane kolumny na głośnikach DiBesi i mi się podobało
    Bassowy 30 cm 300/600 W
    Średni 12cm 40/80W
    Wysoki 70W
    i jakieś zwrotnice
    przez 3 lata grałem tym na małych 18kach napędzane wzmacniaczem Yamacha A520 , głośniki z niskimi tonami se nie radzą ale ogólnie hałasu to one narobiły sporo.
    Polecam jeśli chodzi o coś na poczatek i jak ktoś dopiero zaczyna zabawę z takimi rzeczami , no tylko ostrożnie z mocą w moim przypadku ta przy dłuższym graniu cewki robiły się naprawdę CIEPŁE a ta Yamacha nie ma wcale takiej powalającej mocy bo coś koło 60-110 RMS na kanał
    Anonymous
    Level 1  
    logos1996
    Level 13  
    W szkole mamy estradowe Dibeisi,boże,klapa na maxa,głuche wysokie,buczące niskie,średnie to tak jakby wogóle ich nie było,jakby miały pasmo 50-500 7000/1000-wyżej,porażka;/ 150 zł jedna nowa,estradowa,nie ma czego się spodziewać.odradzam
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    Słyszałem że te wzmacniacze YAMAHA sa nie do zabicia i z nimi trzeba ostrożnie się obchodzić bo potrafią zniszczyć głośniki:D Poza tym na moc w głośnikach dibeisi nie ma co patrzeć bo jest bardzo zawyżana. U mnie pisze 175 wat RMS a podłączając go pod Eltron30 charczał przy 60% położenia suwaka od regulacji mocy.

Co do tego Eltrona, to już ci wytłumaczyłem dlaczego harczał, jakbyś czytał posty to byś nie powtarzał głupot.

Quote:
    W szkole mamy estradowe Dibeisi,boże,klapa na maxa,głuche wysokie,buczące niskie,średnie to tak jakby wogóle ich nie było,jakby miały pasmo 50-500 7000/1000-wyżej,porażka;/ 150 zł jedna nowa,estradowa,nie ma czego się spodziewać.odradzam

Na jakich to głośnikach? (wielkość?)
    logos1996
    Level 13  
    25cm...interesujesz się tym?To jest taki shit,ze gorszego nie może być;)Dla mnie to dudni i buczy a nie gra;)
    SzokalML
    Level 36  
    Pytałem orientacyjnie. "Jakość" tego sprzętu znam.
    Anonymous
    Level 1  
    piusik
    Level 12  
    Ktoś wie gdzie znajdę parametry do WinISD głośników Dibeisi?
    Świr
    Level 34  
    Jak ktoś wcześniej pisał - musisz sobie sam pomierzyć.
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    Małe sprostowanie: Eltron 30 na którym testowałem miał 1 kanał 30W na 8 ohm, a nie 2 kanały po 15W. Tak więc chyba źle się zrozumieliśmy

Chyba dobrze. Wszystkie Eltrony miały jeden kanał, ale wielu podpina do nich po dwie kolumny, a moc odpowiednio się rozkłada, w zależności od ich impedancji.

Quote:
    Ktoś wie gdzie znajdę parametry do WinISD głośników Dibeisi?

Parametrów nie ma, a mierzenie tych głośników to trochę przerost formy nad treścią.
    piusik
    Level 12  
    Zrobiłem Obudowę 110L do głośnika dbs g1501 i nie żle dudni, jednak ten głośnik lepiej sprawdza się w obudowie zamkniętej i szczelnej...
    Wzmacniacz 100W (kit j35).
    Przy tym litrażu częstotliwość rezonansu 40 Hz.
    Głośno słychać od 35 do 110Hz
    Głośnik mimo wentylowanej cewki grzeje się.
    Tu pewnie sprawność jest mała i moc idzie w ciepło a nie w uszy... :-)
    pozdrawiam.
    laaant
    Level 11  
    Samych głośnikow nie próbowałem ale słyszałem na imprezie kolumny.Bas wchodził jakby z opóżnieniem.W sumie obraz muzyczny niesamowicie zniekształcony.Tego chyba nikt nie stroi i nie próbuje.Jedyne co poradziłem , to żeby zaślepił otwory bass reflex.Dzwonił uradowany.
    danonz
    Level 16  
    Piękny odkop :)

Przeczytałem sobie cały temat z nudów. Tak głośniki Dibeisi to złom i marnotractwo pieniędzy (sam używam B&C ale lubię czytać takie tematy bo zawsze można się troszkę pośmiać :P )

Połowa ludzi tutaj mówi że głośnik "charczy", a ja odnoszę wrażenie że to spowodowane jest za słabym wzmacniaczem niż samym głośnikiem. O wiele łatwiej jest przesterować wzmacniacz niż doprowadzić głośnik do charczenia czystym sygnałem.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    danonz wrote:
    Połowa ludzi tutaj mówi że głośnik "charczy", a ja odnoszę wrażenie że to spowodowane jest za słabym wzmacniaczem niż samym głośnikiem. O wiele łatwiej jest przesterować wzmacniacz niż doprowadzić głośnik do charczenia czystym sygnałem.

Całkowicie sprawna kolumna czy głośnik, zasilany prawidłowym, niezniekształconym sygnałem również może charczeć. W kolumnach kiepskiej jakości to charczenie spowodowane jest dużą ilością wytwarzanych przez przetworniki zniekształceń harmonicznych oraz fazowych.
    Powstawanie zniekształceń wynika zazwyczaj z tego, że głośnik (niskotonowy lub średniotonowy) dostaje szersze pasmo częstotliwości niż jest w stanie prawidłowo przetworzyć - to co leży poza pasmem przetwarzania głośnika zostanie przez niego wypromieniowane jako zniekształcenia. Stąd właśnie efekt charczenia kiepskiej jakości kolumn zasilonych w sposób prawidłowy.
    W skrajnych przypadkach zdarza się, że już sama zwrotnica powoduje taki efekt - niewłaściwie dobrane stromości oraz charakterystyki fazowe i amplitudowe filtrów w punkcie podziału.

Niestety, kolumnę trzeba umieć zrobić. To nie polega na tym by wziąć prostopadłościan, wyciąć kilka otworów, zamontować w nich głośniki i gotowe.
    Temat zamykam.
    porannazmiana
    Level 3  
    Ja słyszałem. 2,5 chińskich kW ( na nasze około 2kW) mocy RMS Dibeisi Soundsystem stoi u mnie w pokoju. Naprawdę nie narzekam na jakość dźwięku.Czysty miękki dół i to z przodu a nie u sąsiadów 2 piętra wyżej.Srednie tony ok jedynie górę musiałem dopracować innymi paczkami. Jako napęd użyłem 2xCrown xli 1500 , wzmacniacz Denon DRA735r ,zwykły Crossover,grube miedziane kable .Na obecną chwilę nie zamienił bym na inne. Przy
    3/4 mocy nadal gra czysto,bez zniekształceń przyjemnie się słucha. Jestem zdania że dobry wzmak zagra fajnie nawet na "słabszych" przetwornikach
    ale w druga stronę niekoniecznie. Najlepsze kolumny nie będą dobrze grały na ...ujowym wzmaku. Dibeisi - ktoś słyszał jak to gra? Dibeisi - ktoś słyszał jak to gra? Dibeisi - ktoś słyszał jak to gra?