Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mam problem z Telewizorem SAMSUNG CX-558 WT

Błażej84 23 Sty 2004 12:33 2860 11
  • #1 23 Sty 2004 12:33
    Błażej84
    Poziom 2  

    Nie umie dojść do tego.telewizor nie chce się włączyć nawet nie świeci ta kropka na wyśfietlaczu.Bezpieczniki i trasformator są sprawne co to może być proszę o rady.Z góry Dziękuje!!!

    0 11
  • #2 23 Sty 2004 12:41
    Rafal23
    Poziom 23  

    Pewnie przetwornica nie dziala.Zacząłbym od pojemności po pierwotnej.Radze sprzet oddac komus kto wie troszke wiecej o naprawie sprzetu.Swoją drogą to chcialabym wiedziec jak doszedles do tego ze transformator jest dobry. 8) Pozdrawiam

    0
  • #3 23 Sty 2004 18:42
    skjold
    Poziom 11  

    witam-o ile pamiętam, w tym modelu przetwornica jest na tda4600 lub 4601.Sprawdż zasilanie scalaka, luty na 1 i 3 nóżce,A swoją drogą również chciałbym wiedzieć, jak zdiagnozowany był transformator.Andrzej

    0
  • #4 23 Sty 2004 19:06
    adrian1201
    Poziom 29  

    Spradwdz tez tranzystor sterujacy ale najlepiej nic nie rob tylko oddaj go w dobre rece bo mozesz bardziej namieszac niz polepszyc
    pozdrowienia

    0
  • #5 25 Sty 2004 20:47
    lkp
    Poziom 11  

    Zacząłbym od pojemności po pierwotnej:
    (47-100)mF-25volt-3szt
    1mF-50volt -1szt.
    po drugei strone 47mF-50volt
    Powodzenia!

    0
  • #6 26 Sty 2004 22:36
    tomserwis
    Poziom 13  

    czesc :!: jezeli masz miernik to zmierz napiecie na elektrolicie po mostku w zasilaczu,ma byc ok. 300-310V. Jesli jest , to " na pale" wymien male 4szt. elektrol. po str. pierwotnej i odpal 8)

    0
  • #7 09 Mar 2004 22:03
    aismen
    Poziom 14  

    witam.....mam ten sam problem z tym samym tv . Po wymianie kondensatorów po stronie pierwotnej tv ruszył ...heheh ale rozerwało mi kondensator po wtórnej c 827 (220mf/160 V ) . Czy ktoś mi coś doradzi ? narazie nie wymieniłem tego kondensatora bo się obawiam że znowu zasmrodzę mieszkanie .:)
    Czy ma ktoś może schemat ?
    Z góry dzięki !!

    0
  • #8 13 Mar 2004 22:07
    aismen
    Poziom 14  

    cześć .....uruchomiłem wreszcie tv ....wymieniłem prawie wszystkie elektrolity , tranzystor 2sd1561 też był walnięty ....ładnie pięknie , ale po ok 2 minutach u góry obrazu zaczynają pojawiać się linie powrotu i obraz skacze w pionie ....czy to może być układ z pionu ? radiator się mocno grzeje.

    0
  • #9 13 Mar 2004 22:30
    peter falk
    Specjalista AGD

    Jak zwykle w Samsungach starszej daty worek elektrolitów do wymiany. Sprawdź linię zasilania pionu, wymień elki w aplikacji wzmacniacza ramki oraz w zasilaniu wzmacniaczy wizji.

    0
  • #10 27 Mar 2004 10:54
    aismen
    Poziom 14  

    witam.....Peter tak jak wspomniałeś WOREK elektrolitów ....ale scalak z pionu też poszedł.
    Po wymianie wszysko jest OK.
    Pozdrawiam .....Ais

    0
  • #11 31 Mar 2004 12:33
    aismen
    Poziom 14  

    Doszedłem jaki był powód uszkodzeń w tym Tv.
    Prawdopodobnie kondensatory po stronie pierwotnej straciły pojemność i po wtórnej poszły napięcia do góry , i dlatego tyle usterek wynikło z tego .Jeżeli ktoś będzie miał problem z tym TV to polecam wymianę wszystkich kondensatorów w przetwornicy . Pozdrawiam .

    0
  • #12 05 Sie 2004 21:54
    aismen
    Poziom 14  

    Witam ponownie .
    Trafił do mnie taki sam model Samsunga z tymi samymi objawami . I znowu kondensatory !!!
    Pozdrowienia . Ais

    0