Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centralka suzuki - jak podłączyć?

raiwan 08 May 2008 19:33 2042 9
    raiwan
    Level 11  
    Prosz o pomoc jak podłaczyc centralke alarmu do centrali drzwi w suzuki swift sedan 93r. Ma moze ktos schemat do centrali desco japan, w jaki sposob jest sterowany...
    prosze o pomoc
    pkhenr
    Level 32  
    jak masz centralkę zamka a jest na wierzchu.to bierzesz próbówkę i podłaczsz do masy a igłę do kolejnych drucików w centralce jak usłyszysz reakcje to dalej wykombinujesz(jeżęli zamek jest pełny i ma siłownik w drzwiach kierowcy jeśli nie to musisz go załozyć
    klócz francuzki
    Level 13  
    Nie masz siłownika w drzwiach, od tego musisz zacząć.
    Na forum pisze jak to się robi, poszukaj.
    raiwan
    Level 11  
    W panelu w drzwiach jest zamykanie i otwieranie drzwi. Sa dwa kableki po ktorych zetknieciu dziala centralka na wszystkie drzwi. Wytlumaczy mi ktos jak to dziala, skoro wlacznik raz wcisniety w zamknij lub otworz drugi raz nie zadziala w ta sama strone? Jest jakis uklad w tym panelu? Jak nie to winny byc trzy kable.
    pkhenr
    Level 32  
    Bardzo prosto -na jednym z nich jest zawsze masa której podanie (przez zetknięcie ) na drugi kabelek powoduje zmianę pozycji siłownika master w drzwiach kierowcy (no i reszty bo nimi steruje )i od teraz masa jest na drugim kabelku który mozna znów połaczyć na chwile z pierwszym itd. z tego wniosek że jak podasz masę z alarmu na jeden albo drugi to spowodujesz zamknięcie lub otwarcie (Zakładam że piszesz o przycisku elektr. w panelu a nie dzyndzlu od zamka )
    raiwan
    Level 11  
    dokładnie o tym mowa :)
    czyli zamek centralny mam z sterowaniem masą.
    Dzięki wielkie :) głowiłem się jak to zrobic, bo na schemacie alarmu mam cztery metody zamykania centrali, ale nie dziw mi sie jak pierwszy raz mam do czynienia z alarmem. Zawsze musi byc ten pierwszy raz. Musze dokładnie zanalizowac schemat jakieś centralki żebym zrozumiał jak to działa. Nie masz jakiegoś :)
    Dzieki
    pkhenr
    Level 32  
    tego sie jeszcze trzeba upewnić najpierw próbówka (juz pisałem )najczęściej jest to masa ale widziałem takie na plusie
    raiwan
    Level 11  
    No to jest najgorsze ze jak patrzalem miernikiem to bylo +9v na jednym, ale jak podłączyłem +12 lub mase pod jeden czy drugi kabelek to nie działa tylko jak zetkne je razem... Więc ju teraz nie wiem.
  • Helpful post
    pkhenr
    Level 32  
    jeżęli zamek też działa z klucza to znajdź te przewody -idące od siłownika w zamku kierowcy i tam podawaj
    petrys-go
    Level 14  
    co za bzdury mu mowicie
    a może u niego jest tak zę jeżeli jest zamknięty samochód to na tym drugim przewodzie jest masa a jak go otworzy to jej nie ma???\
    i jak złączy je na krótko i je rozłączy to samochód się zamknie a jak powtórzy to jeszcze raz to samochód się otworzy
    W takiej opcji musisz się dostać do przewodów idących do siłownika drzwi odciąć je i na przekażnikach zrobić zasilanie siłownika a on będzie sterował resztą drzwi ja tak zrobiłem w nissanie
    Jest druga opcja aby dostać się do modułu i tam się wpiąć ale według mnie bardziej skomplikjowana i niepotrzebna bo jednak i tak bedziesz zamykał go spilota albo kluczykiem drzwi kierowcy więc wybieraj