A ja mam w domu 4 koła od malucha, 2 duże od traktora, 3 stare zepsute drukarki, silniki od wycieraczek, wibracyjne od telefonu i starego procka pentium 166MHz. Chce zrobic robota najlepiej żeby mógł latac, albo przynajmniej skakac przez 2 metrowe ściany. Pomóżcie!!!!
No bez urazy, ale większośc postów na tym forum tak właśnie wygląda i nie wnosi niczego. Proszę najpierw pomyslec co chcecie zrobic, a potem zadawac sensowne pytanie. Z powyzszego postu wynika, że i tak nic nie zrobisz.
Żeby nie było że tylko się czepiam zestaw rad:
- Koła prawe na niezaleznym silniku od lewych. Możesz tym sterowa, ale beziesz miał poślizgi. Aby je wyeliminowac mozesz zrobic koła skrajne jako skrętne. Ale wtedy trudno zrobic przeniesienie napedu. Moglbys zrobic niezalezny silnik na kazde kolo, to by rozwiazywalo problem.
- Jakie silniki wybrac? ... nie mam pojecia jakie to ma byc duze i co ma robic, ale doradzam serwa (koszt od 30 w gore, w zaleznosci od mocy). Masz tam gotowa przekladnie a silniki maja dobre parametry w stosunku do wymiarow i masy.
- Jakie czesci powinny byc na plytce? Powinna byc jednostka sterujaca, sterownik efektorow(w tym przypadku silnikow), oraz czujniki. Jeżeli chodzi o jednostke sterujaca laptop ewidentnie sie nie nadaje. Na rynku Mozna kupic naprawde wypasione uP które są niewiele wolniejsze od twojego starego laptopa, a maja całą masę przydatnych peryferii. W kwestii kamery nie wiem, nie wypowiadam się, ale na poczatek polecam prostsze czujniki. No chyba że jesteś obcykany w kwestii przetwarzania i rozpoznawania obrazów.
Proszę podnieśc jakośc zapytań w tym dziale.