Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt robota sześciokołowego.

adamiixx 09 May 2008 17:49 2612 6
    adamiixx
    Level 15  
    Chcę zrobic 6 kołowego robota ale jak nim skręcac, jakie silniki wybrac i pomóżcie też jakie części mają byc na płytce głównej.A na robocie ma byc kamera internetowa. mam też nieużwanego laptopa z systemaem windows me.Pomóżcie.

Moderated By McRancor:

Temat poprawiłem, raportowano

fedain
    Level 13  
    A ja mam w domu 4 koła od malucha, 2 duże od traktora, 3 stare zepsute drukarki, silniki od wycieraczek, wibracyjne od telefonu i starego procka pentium 166MHz. Chce zrobic robota najlepiej żeby mógł latac, albo przynajmniej skakac przez 2 metrowe ściany. Pomóżcie!!!!

No bez urazy, ale większośc postów na tym forum tak właśnie wygląda i nie wnosi niczego. Proszę najpierw pomyslec co chcecie zrobic, a potem zadawac sensowne pytanie. Z powyzszego postu wynika, że i tak nic nie zrobisz.

Żeby nie było że tylko się czepiam zestaw rad:
    - Koła prawe na niezaleznym silniku od lewych. Możesz tym sterowa, ale beziesz miał poślizgi. Aby je wyeliminowac mozesz zrobic koła skrajne jako skrętne. Ale wtedy trudno zrobic przeniesienie napedu. Moglbys zrobic niezalezny silnik na kazde kolo, to by rozwiazywalo problem.
    - Jakie silniki wybrac? ... nie mam pojecia jakie to ma byc duze i co ma robic, ale doradzam serwa (koszt od 30 w gore, w zaleznosci od mocy). Masz tam gotowa przekladnie a silniki maja dobre parametry w stosunku do wymiarow i masy.
    - Jakie czesci powinny byc na plytce? Powinna byc jednostka sterujaca, sterownik efektorow(w tym przypadku silnikow), oraz czujniki. Jeżeli chodzi o jednostke sterujaca laptop ewidentnie sie nie nadaje. Na rynku Mozna kupic naprawde wypasione uP które są niewiele wolniejsze od twojego starego laptopa, a maja całą masę przydatnych peryferii. W kwestii kamery nie wiem, nie wypowiadam się, ale na poczatek polecam prostsze czujniki. No chyba że jesteś obcykany w kwestii przetwarzania i rozpoznawania obrazów.

Proszę podnieśc jakośc zapytań w tym dziale.
    lord_dagoth
    Level 25  
    znasz chociaż podstawy elektroniki? masz lutownice?
    krzych_u
    Level 12  
    Tutaj masz przykład 6-cio kołowego robota wraz z dokumentacją: www.robot.bighost.pl
    adamiixx
    Level 15  
    Mam lutownicę i znam się na elektronice.
    to ma byc w miare duży robot taki jak w programie robotica
    Tylko że ma byc sterowany przez zaprogramowanu układ a w razie konieczności ma miec układ do podłączena laptopa przez usb lub rs-232
    OldSkull
    Level 28  
    skręcaj jak w czołgu, lewa strona przód, prawa tył lub na odwrót. Przewody od silników o ile będą dokłądnie takie same, możesz połączyć i razem wpina do mostka H. Czyli idąc dalej potrzebujesz 2 mostki H - albo sobie zbudujesz, ale kupisz gotowe. Silniki wybierz takie, aby udźwignęły konstrukcję o połowę większą niż tą, którą planujesz. Potrzebujesz odpowiednie zasilanie, oblicz sobie pojemność akumulatora aby z 2 godziny mógł jeździć.
    Tą kamerę możesz podłączć do laptopa, postawić na robocie i po Wifi przesyłać obraz, nie wiem co jeszcze mógłbyś chcieć zrobić.
    Jeśli to ma być robot, a nie pojazd sterowany, to musi mieć:
    -mikrokontroler
    -czujniki otoczenia (może podczerwień?, Sharpy kosztują ok. 40zł/szt.)
    -mostek H w liczbie 2

Sterowanie przez RS232 wybij sobie z głowy, USB to już w ogóle sobie podaruj. I tak nie uda Ci się wykorzystać laptopa do sterowania, najwyżej jako średnio pomocne narzędzie. Juz lepiej kup sobie jakąś zabawkę RC za 50zł i weź z tego sterowanie.
    Fyszo
    Level 37  
    Żeby zrobić robota trzeba więcej znać programowania i matematyki niż elektroniki i mechaniki - które są bardzo użyteczne przy budowie pojazdów sterowanych.