Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakłócenia w subwooferze. Zwykłe kable - nieekranowane.

buster_kiton 10 May 2008 18:11 3102 14
  • #1
    buster_kiton
    Level 10  
    Witam wszystkich znawców tematu i proszę o pomoc. Panowie, wiem że ten temat był juz poruszany wielokrotnie i dużo już o tym na forum czytałem ale nic nie pomogło.
    Chodzi o to, że jak podłącze subwoofer pod wzmacniacz to przy zapalonym silniku słychać warczenie w głósniku suba. Im wyższe obroty tym wyższa czestotliwość zakłóceń. Dałem filtr przeciwzakłóceniowy przed radio-jeszcze gorzej warczało. Odpiąłem masę od sygnału na wzmaku i nic. Puszczałem kable od głośnika z dala od prądowych i też nic. Ten filtr podłączony przed wzmacniacz ale bez podpiętego radia niweluje te zakłócenia, ale jak tylko podepne kabel sygnałowy to to warczenie znowu sie pojawia. Panowie, podpowiedzcie coś. Aha, kable mam zwykłe, nieekranowane czy to ich wina? Dodam też że w tych głósnikach podpiętych bezpośrednio pod radio nie ma żadnych zakłóceń, pojawiają sie one dopiero na lini radio-wzmak-sub. HELP!!!
  • #2
    Wiśniovy
    Level 10  
    Musisz wrzucic filtr przeciwzakloceniowy między radiem a wzmakiem.U mojego brata to pomogło.
  • #3
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Będę nudny .............jakiej marki masz radio ?
  • #4
    buster_kiton
    Level 10  
    Radio mam tylko sony x-plod. Zarówno radio jak i wzmak są podłaczone do tych samych kabi + i -. Filtr wpinałem nawet przy samym wzmaku i lipa :cry:
  • #6
    prez8s
    Level 33  
    Ten subwoofer jest aktywny, czy masz oddzielny wzmacniacz? Jakiej firmy? Jaki model?
  • #7
    powalla
    Moderator of CarAudio
    No szkoda,że nie Pionner ,bo problem miałby kolega już z głowy :-) ................ale nie wszystko stracone ,bo niedawno był Clarion i też miał uwaloną masę na RCA ....chyba nic nie zaszkodzi jak sobie to kolega sprawdzi (kawałek drucika i jedna ewentualność zostanie wyeliminowana).
  • #8
    buster_kiton
    Level 10  
    O dzięki za zainteresowaniem tematem-cieszy mnie to. A więc po kolei, tylko nie chce w was wzbudzić uśmiechu ironii albo czegoś w tym stylu, a jak sie któryś zaśmieje to szukam innego forum :D Otóż wzmacniacz zrobiłem sam-wiecie jeden z tych zestawów typu zrób to sam- i on naprawdę dobrze gra tyle że bez włączonego silnika :cry: Subwoofer też sam zrobiłem na tonsilu. Prądy ciągne z kabli pod które jest podłączone radio a podłączał je elektryk więc chyba kichy nie zrobił. Na mój gust one idą chyba gdzieś od bezpi9eczników lub stacyjki. W sobote kombinowałem jeszcze z tymi kablami i sie okazało że warczenie jest jeszcze głóśniejsze czyli ewidentnie coś z czymś sie kłóci.
    Powalla co miałeś dokładniej na myśli mówiąc "kawałek drucika do RCA"?

    Dodano po 38 [minuty]:

    Aha koledzy, ja wpinałem taki filtr przeciwzakłóceniowy przeznaczony do radia, a są jakieś inne specjalne do wzmaka?

    Dodano po 40 [sekundy]:

    Bo ten do radia wpinałem na +, a czy separator masy to coś innego?
  • #10
    buster_kiton
    Level 10  
    Czytałem
  • #11
    buster_kiton
    Level 10  
    Zauważcie, że nie ważne czy sprzęt markowy czy zrobiony samemu, ale problemy te same :)
  • #12
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Jak się przestrzega pewnych reguł ,to nic się nie dzieje .......RCA ,tylko trzeba samemu ją spartolić .


    PS: dalej nie wiemy jakie RCA i radio ? ................... i pomagaj tu potem
  • #13
    buster_kiton
    Level 10  
    Myślałem że już nie chcesz mi pomóc, po tym lekkim zlekceważeniu mojej konstrukcji... O radiu pisałem wcześniej, to sony x-plod. Co do kabli RCA to faktycznie nie są konkretne, bo to zwykły cinch od telewizora. Wczoraj zauważyłem też dziwną zależność, że jak ruszam gniazdem na bezpiecznik na kablu zasilającym radio to to warczenie raz jest mniejsze raz większe. Ta sama zasada nie sprawdza sie na kablu zasilającym wzmacniacz, a przypomnę że obydwa odbiorniki są do tego samego kabla podpięte.
  • #14
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Nadal podtrzymuję ,że masz całość zrobioną nie solidnie ..........w aucie jest tyle urządzeń siejących zniekształceniami ,że kabelek od telewizora ,to nie jest najlepszy pomysł ..........tak samo jak stwierdzenie "ruszam gniazdem na bezpiecznik" ......... Sprzęt ma być tak zamocowany ,żeby nie było prawa niczym poruszać .Wszelkie niedokręcone elementy toru zasilania będą podczas jazdy ,czy też ruszania ręką wnosić "trzeszczenia" .......... sprzęt ma być solidnie zamocowany i poskręcane "na amen" wszelkie newralgiczne punkty styków kabli.


    PS: sprawdzałeś ,czy na RCA w radiu masz masę ? Niby nie pioneer ale warto od tego zacząć.
  • #15
    buster_kiton
    Level 10  
    Tak, to prawda, kable mam w dużym nieładzie... Tutaj mnie zażyłeś z tą masą na RCA radia, wydaje mi sie że jest ale do końca nie jestem pewiem. Sprawdze i dam znać.